Wat is SEO?


Het is een van de belangrijkste termen die je tegenkomt wanneer je als ondernemer een eigen website hebt: SEO. Goede SEO is bijna onmisbaar voor een website (idealiter uitgevoerd door een SEO-specialist). Het zorgt er niet alleen voor dat je beter vindbaar bent, maar ook dat je betere resultaten behaalt. SEO, wat is dat? En hoe zet je dit in om hoger in Google te komen? Dat lees je hier!

Wat is de betekenis van SEO?

SEO is een Engelse afkorting die staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands wordt vaak gesproken over zoekmachine optimalisatie. Wanneer je gebruik maakt van SEO ben je bezig met een manier om je website beter vindbaar te maken voor jouw doelgroep.

Wat is SEO? | Resultaten bijhouden

Voordat je SEO gaat inzetten is het dan ook belangrijk om goed te weten wie jouw doelgroep is. Daarnaast is het van belang om te weten wat de zoekwoorden zijn die ze intypen op een zoekmachine als Google.

Met SEO kun je hierop inspelen. De kennis over je doelgroep kun je toepassen in het schrijven van content voor je website. Denk hierbij niet alleen aan blogs, maar ook aan alle andere teksten op je pagina. De teksten moeten in de eerste plaats aansluiten op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, maar daarnaast ook zo gebruikt zijn dat ze aantrekkelijk zijn voor Google. 

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen goede en wervende teksten waarmee jouw doelgroep enthousiast wordt. Maak gebruik van sterke teksten, maar ook van afbeeldingen en video’s om de teksten te ondersteunen.

SEO bestaat uit drie facetten. Dit zijn content, techniek en linkbuilding. Ieder aspect van SEO draagt bij aan het optimaliseren van de online vindbaarheid van je website.

Wil je weten wat SEO is?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Weet wat SEO is

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is SEO-content?

Tijd besteden aan relevante en kwalitatieve content heeft positieve invloed op de SEO van je website. Daar kun je als bedrijf op korte en lange termijn de vruchten van plukken. Door het plaatsen van goede content dat aansluit bij jouw doelgroep en het verbeteren van de website, zul je meer bezoekers krijgen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de site zelf aantrekkelijk te maken, zodat bezoekers uiteindelijk klanten worden door een product of dienst aan te schaffen. 

Wat is SEO? | SEO-content

Kwalitatieve en relevante content zorgen voor het bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Google hecht hier veel waarde aan tijdens het crawlen van je website.

Wanneer je kwalitatieve en relevante teksten schrijft voor je website, zijn er een aantal punten van belang. Ten eerste is de leesbaarheid van een tekst cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. Dit houdt in dat een tekst goed leesbaar moet zijn voor de bezoeker van je website. De volgende punten bevorderen de leesbaarheid van een tekst:

 • gebruik korte zinnen;
 • schrijf in actieve stijl (geen zouden, kunnen, mogen);
 • gebruik relevante zoekwoorden.

De structuur van een tekst is cruciaal tijdens het schrijven van content die bijdraagt aan je SEO. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. Dit maakt het makkelijk voor de lezer om door de tekst heen te scannen.

Ten tweede is het van belang om te weten naar welke termen je doelgroep zoekt. Zo speel je optimaal in op de behoeften van de potentiële klant. Het algemene doel van een zoekopdracht is informatie verkrijgen. Het is aan jou de taak om relevante informatie aan te leveren aan je doelgroep. 

Om te weten te komen naar welke termen je doelgroep zoekt, voer je een zoekwoordenonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek, kom je erachter welke zoektermen relevant zijn en ervoor zorgen dat jouw doelgroep op je website terecht komt. Op basis van de resultaten van het zoekwoordenonderzoek, ga je content schrijven. 

Let op: Google filtert direct resultaten eruit die schijn relevantie bevatten. Het is zodoende cruciaal om daadwerkelijk relevante zoekwoorden in de content te verwerken. Wanneer je onnodig veel zoekwoorden in je content plaatst, maak jij je schuldig aan ‘keyword stuffing’.

Dit kan er voor zorgen dat Google je website op een zwarte lijst plaatst. Dit kan allemaal voorkomen worden door genoeg tijd te besteden aan het schrijven van je content.

Wanneer de content relevant genoeg is voor de bezoeker, blijft de bezoeker ook langer hangen op je website. De tijd die een bezoeker besteedt op je website, wordt tevens gemeten door Google.

Dit is een factor die Google meeneemt bij de ranking van organische zoekresultaten. Het ultieme doel van SEO is namelijk om met je website een zo hoog mogelijke positie in te nemen.

Een snelle en mooie website: wat is technische SEO?

Het tweede aspect dat uitermate belangrijk is voor de SEO van je website, is techniek. Het draait niet alleen om teksten en andere content.

Ook de laadsnelheid van de website draagt bij aan goede vindbaarheid en dus ook aan de zoekmachine optimalisatie. Een website die langzaam laadt is dodelijk: veel bezoekers haken dan af en hierdoor loop jij bezoekers en wellicht klanten mis. 

Wat is SEO? | Technische SEO

Het is zodoende van belang om te zorgen voor een snelle website zonder fouten. Denk hierbij aan pagina’s met dubbele inhoud, slechte beveiliging van de website of een onduidelijke opmaak van pagina’s. Deze zaken zorgen ervoor dat bezoekers afhaken.

De technische kant van SEO omvat verschillende facetten. Ik bespreek ze kort. Het gaat om onder andere:

Broncode

Kort gezegd vormt de broncode het fundament van een website. Het is een belangrijk stuk tekst die de website browser laat zien hoe een webpagina eruit moet zien voor de bezoeker. Google gebruikt een algoritme om de website te beoordelen.

Wat is SEO? | Broncode

Dit begint allemaal bij de broncode. Het moet een ‘clean’ code zijn. Dit houdt in dat de code niet bevuild mag zijn met allerlei tekens. Er moet sprake zijn van structuur. 

Het uiteindelijke doel hiervan is om de gebruiksvriendelijkheid van de website te bevorderen. Daarnaast moet het voor Google makkelijk zijn om de broncode te scannen. Onnodige code staat dan zeer in de weg. Het laatste wat je wilt als website is dat Google voor welke reden dan ook niet in staat is om je website te indexeren.

HTML, CSS en Javascript 

Een website heeft twee kanten. Aan de ene kant, heb je de versie die de bezoeker te zien krijgt. Aan de andere kant heb je het geraamte van je website. Dit geraamte wordt door Google gecrawld. Op basis van dit geraamte krijgt je website een ranking binnen de organische zoekresultaten in Google. Het geraamte bestaat uit drie soorten codes. Namelijk HTML, CSS en Javascript.

De HTML-code realiseert de structuur van de website. Het bestaat uit verschillende soorten tags die structuur aanbrengen op je website. Ook zorgen HTML elementen ervoor dat verschillende onderdelen van je website gemarkeerd worden, zoals subkopjes en paragrafen.

Zoals HTML structuur aanbrengt op de website, zorgt CSS ervoor dat deze elementen vormgegeven worden. HTML is het fundament van het huis en CSS staat gelijk aan het interieur. Het is van belang dat deze technische onderdelen nauw aan elkaar aansluiten. Het is immers de informatie die Google gebruikt om je website te crawlen.

Wil je weten wat SEO is?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Weet wat SEO is

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Meta title en meta description

De meta title is de titel die getoond wordt bij een zoekresultaat in Google. Elke pagina heeft een unieke titel. Dit is de blauwe titel die getoond wordt ten gevolge van een zoekopdracht.

Voor Google is het van belang dat deze titel zo beknopt mogelijk is. Daarnaast is het cruciaal dat de meta title een accurate indicatie geeft van wat er daadwerkelijk te zien is op de pagina. 

Het is van belang om het zoekwoord te vermelden in de meta titel. Daarentegen is het belangrijk om niet te veel zoekwoorden in een titel te verwerken. Dit vertroebelt de informatie en maakt het onaantrekkelijk voor Google.

Wat is SEO? Meta titel en omschrijving

De meta description is het fragment dat te zien is onder de titel van een zoekresultaat. Het doel van de meta description is het samenvatten van de content die op een landingspagina te vinden is.

Wanneer de meta description precies de informatie laat zien waar de zoeker naar op zoek is, wekt dit interesse bij de zoeker. Hierdoor klikt de bezoeker sneller door en genereer je meer organisch verkeer op je website. De meta description schrijf je in actieve stijl. 

Bovendien is het van belang om het zoekwoord erin te verwerken. Ook hier geldt: zorg dat het een duidelijk geheel blijft en vertroebel de informatie niet. Wanneer je een beknopte en relevante samenvatting geeft van wat de zoeker op de landingspagina te zien krijgt, wordt de zoeker getriggerd om te klikken. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op de ranking van de zoekresultaten in Google.

Algoritme

De basis van SEO is het algoritme. Google gebruikt een algoritme om webpagina’s te crawlen. Op basis van de gegeven waardering, bepaalt het algoritme de volgorde van organische zoekresultaten. Complexiteit en mysterie zijn kenmerkend voor het algoritme van Google.

Google lanceert echter updates die belangrijke factoren die van invloed zijn op het algoritme kenbaar maken. Dit zijn ranking factoren. Deze factoren geven aan welke elementen van een website van belang zijn voor de waardering van Google. Ik noem een aantal van de factoren:

 • relevante en kwalitatieve content;
 • zoekwoorden in meta title tags;
 • backlinks;
 • interne linkstructuur;
 • mobiele compatibiliteit;
 • laadsnelheid van een pagina.

Het algoritme van Google verandert continu. Zoals eerder benoemd, geeft Google maar een klein tipje van de sluier weg. De essentie van SEO is om webpagina’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. Zo lang je het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website in hoog vaandel houdt, ziet het algoritme van Google dat als pluspunten. 

Wat is linkbuilding?

Binnen SEO is er sprake van on page optimalisatie en off page optimalisatie. On page optimalisatie is eerder in dit artikel besproken. Dit omvat namelijk content en de technische kant van SEO. Off page optimalisatie, oftewel linkbuilding, heeft grote invloed op het algoritme van Google.

Wat is SEO? Linkbuilding

In feite is linkbuilding het plaatsen van zogenoemde backlinks naar een website. Linkbuilding is onder te verdelen in twee aspecten. Dat is backlinks en interne linkstructuur. Ik vertel kort wat deze twee begrippen inhouden.

Backlinks

Bij backlinks is er sprake van een uitwisseling van links. Tijdens deze uitwisseling komt er ‘linkjuice’ vrij. Dat is een overdracht van autoriteit en relevantie. Backlinks van sites met veel autoriteit helpen om de positie van jouw website binnen de organische zoekresultaten te verbeteren.

Naast het aantal links, is de kwaliteit van deze links net zo belangrijk. Google ziet het als een blijk van vertrouwen wanneer andere webpagina’s met autoriteit naar jouw website linken. 

Interne linkstructuur omvat de interne links die verschillende webpagina’s binnen jouw website linken.

Interne links

Interne linkstructuur is een cruciale factor bij het verkrijgen van organisch verkeer. Door gebruik te maken van relevante ankerteksten, verwijs je de bezoeker door naar relevante artikelen binnen jouw website.

Google kijkt naast de kwaliteit van iedere individuele pagina ook naar de samenhang van de website. Google herkent de relatie tussen verschillende links en content. Via de interne linkstructuur crawlt Google een website.

Wat is SEO? | interne links

 

Door middel van interne links krijgt de bezoeker een compleet beeld van het desbetreffende onderwerp. Het vergemakkelijkt het navigeren door de website. Dit zorgt ervoor dat de tijd die een bezoeker op de website verblijft omhoog gaat. Het resulteert in een hogere waardering van Google van jouw gehele website.

Google gebruikt links om nieuwe webpagina’s te ontdekken. Bovendien bepaalt Google mede door links hoe goed een pagina moet scoren in de zoekresultaten. Er zijn een aantal voordelen verbonden met het opzetten van interne linkstructuur:

 • Relevante en additionele informatie aanbieden aan de bezoeker.
 • Google crawlt een website sneller met behulp van links.
 • Het genereren van extra organisch verkeer doordat het navigeren van de website een stuk makkelijker wordt. Dit bevordert dan ook de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Wil je weten wat SEO is?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Weet wat SEO is

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is SEO? Alles over zoekmachine optimalisatie

Het is een van de belangrijkste termen die je tegenkomt wanneer je als ondernemer een eigen website hebt: SEO. Goede SEO is bijna onmisbaar voor een website. Het zorgt er niet alleen voor dat je beter vindbaar bent, maar ook dat je betere resultaten behaalt. SEO, wat is dat? En hoe zet je dit in om de resultaten van je website te verbeteren? Dat lees je hier!

Wat is de betekenis van SEO?

SEO is een Engelse afkorting die staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands wordt vaak gesproken over zoekmachine optimalisatie. Wanneer je gebruik maakt van SEO ben je bezig met een manier om je website beter vindbaar te maken voor jouw doelgroep. Voordat je SEO gaat inzetten is het dan ook belangrijk om goed te weten wie jouw doelgroep is. Daarnaast is het van belang om te weten wat de zoekwoorden zijn die ze intypen op een zoekmachine als Google.

Met SEO kun je hierop inspelen. De kennis over je doelgroep kun je toepassen in het schrijven van content voor je website. Denk hierbij niet alleen aan blogs, maar ook aan alle andere teksten op je pagina. De teksten moeten in de eerste plaats aansluiten op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, maar daarnaast ook zo gebruikt zijn dat ze aantrekkelijk zijn voor Google.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen goede en wervende teksten waarmee jouw doelgroep enthousiast wordt. Maak gebruik van sterke teksten, maar ook van afbeeldingen en video’s om de teksten te ondersteunen.

SEO bestaat uit drie facetten. Dit zijn content, techniek en linkbuilding. Ieder aspect van SEO draagt bij aan het optimaliseren van de online vindbaarheid van je website.

Wat is SEO schrijven?

Tijd besteden aan relevante en kwalitatieve content heeft positieve invloed op de SEO van je website. Daar kun je als bedrijf op korte en lange termijn de vruchten van plukken. Door het plaatsen van goede content dat aansluit bij jouw doelgroep en het verbeteren van de website, zul je meer bezoekers krijgen. Het is daarnaast ook belangrijk om de site zelf aantrekkelijk te maken, zodat bezoekers uiteindelijk klanten worden door een product of dienst aan te schaffen.

Kwalitatieve en relevante content zorgen voor het bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Google hecht hier veel waarde aan tijdens het crawlen van je website.

Wanneer je kwalitatieve en relevante teksten schrijft voor je website, zijn er een aantal punten van belang. Ten eerste is de leesbaarheid van een tekst cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. Dit houdt in dat een tekst goed leesbaar moet zijn voor de bezoeker van je website. De volgende punten bevorderen de leesbaarheid van een tekst:

 • gebruik korte zinnen;
 • schrijf in actieve stijl (geen zouden, kunnen, mogen);
 • gebruik relevante zoekwoorden.

De structuur van een tekst is cruciaal tijdens het schrijven van content die bijdraagt aan je SEO. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. Dit maakt het makkelijk voor de lezer om door de tekst heen te scannen.

Ten tweede is het van belang om te weten naar welke termen je doelgroep zoekt. Zo speel je optimaal in op de behoeften van de potentiële klant. Het algemene doel van een zoekopdracht is informatie verkrijgen. Het is aan jou de taak om relevante informatie aan te leveren aan je doelgroep.

Om te weten te komen naar welke termen je doelgroep zoekt, voer je een zoekwoordenonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek, kom je erachter welke zoektermen relevant zijn en ervoor zorgen dat jouw doelgroep op je website terecht komt. Op basis van de resultaten van het zoekwoordenonderzoek, ga je content schrijven.

Let op: Google filtert direct resultaten eruit die schijn relevantie bevatten. Het is zodoende cruciaal om daadwerkelijk relevante zoekwoorden in de content te verwerken. Wanneer je onnodig veel zoekwoorden in je content plaatst, maak jij je schuldig aan ‘keyword stuffing’. Dit kan er voor zorgen dat Google je website op een zwarte lijst plaatst. Dit kan allemaal voorkomen worden door genoeg tijd te besteden aan het schrijven van je content.

Wanneer de content relevant genoeg is voor de bezoeker, blijft de bezoeker ook langer hangen op je website. De tijd die een bezoeker besteedt op je website, wordt tevens gemeten door Google. Dit is een factor die Google meeneemt bij de ranking van organische zoekresultaten. Het ultieme doel van SEO is namelijk om met je website een zo hoog mogelijke positie in te nemen.

Een snelle en mooie website: wat is technische SEO?

Het tweede aspect dat uitermate belangrijk is voor de SEO van je website, is techniek. Het draait niet alleen om teksten en andere content. Ook de laadsnelheid van de website draagt bij aan goede vindbaarheid en dus ook aan de zoekmachine optimalisatie. Een website die langzaam laadt is dodelijk: veel bezoekers haken dan af en hierdoor loop jij bezoekers en wellicht klanten mis.

Het is zodoende van belang om te zorgen voor een snelle website zonder fouten. Denk hierbij aan pagina’s met dubbele inhoud, slechte beveiliging van de website of een onduidelijke opmaak van pagina’s. Deze zaken zorgen ervoor dat bezoekers afhaken.

De technische kant van SEO omvat verschillende facetten. Ik bespreek ze kort. Het gaat om onder andere:

 • de broncode;
 • HTML, CSS en Javascript;
 • de meta title en -description;
 • het algoritme.

Broncode

Kort gezegd vormt de broncode het fundament van een website. Het is een belangrijk stuk tekst die de website browser laat zien hoe een webpagina eruit moet zien voor de bezoeker. Google gebruikt een algoritme om de website te beoordelen. Dit begint allemaal bij de broncode. Het moet een ‘clean’ code zijn. Dit houdt in dat de code niet bevuild mag zijn met allerlei tekens. Er moet sprake zijn van structuur.

Het uiteindelijke doel hiervan is om de gebruiksvriendelijkheid van de website te bevorderen. Daarnaast moet het voor Google makkelijk zijn om de broncode te scannen. Onnodige code staat dan zeer in de weg. Het laatste wat je wilt als website is dat Google voor welke reden dan ook niet in staat is om je website te indexeren.

HTML, CSS en Javascript

Een website heeft twee kanten. Aan de ene kant, heb je de versie die de bezoeker te zien krijgt. Aan de andere kant heb je het geraamte van je website. Dit geraamte wordt door Google gecrawld. Op basis van dit geraamte krijgt je website een ranking binnen de organische zoekresultaten in Google. Het geraamte bestaat uit drie soorten codes. Namelijk HTML, CSS en Javascript.

De HTML-code realiseert de structuur van de website. Het bestaat uit verschillende soorten tags die structuur aanbrengen op je website. Ook zorgen HTML elementen ervoor dat verschillende onderdelen van je website gemarkeerd worden, zoals subkopjes en paragrafen.

Zoals HTML structuur aanbrengt op de website, zorgt CSS ervoor dat deze elementen vormgegeven worden. HTML is het fundament van het huis en CSS staat gelijk aan het interieur. Het is van belang dat deze technische onderdelen nauw aan elkaar aansluiten. Het is immers de informatie die Google gebruikt om je website te crawlen.

Meta title en meta description

De meta title is de titel die getoond wordt bij een zoekresultaat in Google. Elke pagina heeft een unieke titel. Dit is de blauwe titel die getoond wordt ten gevolge van een zoekopdracht. Voor Google is het van belang dat deze titel zo beknopt mogelijk is. Daarnaast is het cruciaal dat de meta title een accurate indicatie geeft van wat er daadwerkelijk te zien is op de pagina.

Het is van belang om het zoekwoord te vermelden in de meta titel. Daarentegen is het belangrijk om niet te veel zoekwoorden in een titel te verwerken. Dit vertroebelt de informatie en maakt het onaantrekkelijk voor Google.

De meta description is het fragment dat te zien is onder de titel van een zoekresultaat. Het doel van de meta description is het samenvatten van de content die op een landingspagina te vinden is. Wanneer de meta description precies de informatie laat zien waar de zoeker naar op zoek is, wekt dit interesse bij de zoeker. Hierdoor klikt de bezoeker sneller door en genereer je meer organisch verkeer op je website. De meta description schrijf je in actieve stijl.

Bovendien is het van belang om het zoekwoord erin te verwerken. Ook hier geldt: zorg dat het een duidelijk geheel blijft en vertroebel de informatie niet. Wanneer je een beknopte en relevante samenvatting geeft van wat de zoeker op de landingspagina te zien krijgt, wordt de zoeker getriggerd om te klikken. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op de ranking van de zoekresultaten in Google.

Algoritme

De basis van SEO is het algoritme. Google gebruikt een algoritme om webpagina’s te crawlen. Op basis van de gegeven waardering, bepaalt het algoritme de volgorde van organische zoekresultaten. Complexiteit en mysterie zijn kenmerkend voor het algoritme van Google. Google lanceert echter updates die belangrijke factoren die van invloed zijn op het algoritme kenbaar maken. Dit zijn ranking factoren. Deze factoren geven aan welke elementen van een website van belang zijn voor de waardering van Google. Ik noem een aantal van de factoren:

 • relevante en kwalitatieve content;
 • zoekwoorden in meta title tags;
 • backlinks;
 • interne linkstructuur;
 • mobiele compatibiliteit;
 • laadsnelheid van een pagina.
Het algoritme van Google verandert continu. Zoals eerder benoemd, geeft Google maar een klein tipje van de sluier weg. De essentie van SEO is om webpagina’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. Zo lang je het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website in hoog vaandel houdt, ziet het algoritme van Google dat als pluspunten.

Linkbuilding

Binnen SEO is er sprake van on page optimalisatie en off page optimalisatie. On page optimalisatie is eerder in dit artikel besproken. Dit omvat namelijk content en de technische kant van SEO. Off page optimalisatie, oftewel linkbuilding, heeft grote invloed op het algoritme van Google. In feite is linkbuilding het plaatsen van zogenoemde backlinks naar een website. Linkbuilding is onder te verdelen in twee aspecten. Dat is backlinks en interne linkstructuur. Ik vertel kort wat deze twee begrippen inhouden.

Backlinks

Bij backlinks is er sprake van een uitwisseling van links. Tijdens deze uitwisseling komt er ‘linkjuice’ vrij. Dat is een overdracht van autoriteit en relevantie. Backlinks van sites met veel autoriteit helpen om de positie van jouw website binnen de organische zoekresultaten te verbeteren. Naast het aantal links, is de kwaliteit van deze links net zo belangrijk. Google ziet het als een blijk van vertrouwen wanneer andere webpagina’s met autoriteit naar jouw website linken. Interne linkstructuur omvat de interne links die verschillende webpagina’s binnen jouw website linken.

Interne links

Interne linkstructuur is een cruciale factor bij het verkrijgen van organisch verkeer. Door gebruik te maken van relevante ankerteksten, verwijs je de bezoeker door naar relevante artikelen binnen jouw website. Google kijkt naast de kwaliteit van iedere individuele pagina ook naar de samenhang van de website. Google herkent de relatie tussen verschillende links en content. Via de interne linkstructuur crawlt Google een website.

Door middel van interne links krijgt de bezoeker een compleet beeld van het desbetreffende onderwerp. Het vergemakkelijkt het navigeren door de website. Dit zorgt ervoor dat de tijd die een bezoeker op de website verblijft omhoog gaat. Het resulteert in een hogere waardering van Google van jouw gehele website.

Google gebruikt links om nieuwe webpagina’s te ontdekken. Bovendien bepaalt Google mede door links hoe goed een pagina moet scoren in de zoekresultaten. Er zijn een aantal voordelen verbonden met het opzetten van interne linkstructuur:

 • Relevante en additionele informatie aanbieden aan de bezoeker.
 • Google crawlt een website sneller met behulp van links.
 • Het genereren van extra organisch verkeer doordat het navigeren van de website een stuk makkelijker wordt. Dit bevordert dan ook de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEA wordt vaak in dezelfde adem genoemd als SEO. Er zit een significant verschil tussen SEO en SEA. Ik zet het kort uiteen.

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Het is een verzamelnaam voor alle activiteiten die je onderneemt om ervoor te zorgen dat je website hoger scoort in de organische resultaten van zoekmachines zoals Google. Voor organische resultaten worden niet betaald.

Search Engine Advertising (SEA) daarentegen, draait om adverteren. Bij gebruik van SEA toont Google advertenties voor je website boven de organische zoekresultaten.

De overeenkomst tussen SEO en SEA is dat van beide methoden het doel is om meer verkeer te genereren op een website.

Het verschil zit in effect op korte of lange termijn. Bij SEA is er direct resultaat. Wanneer de advertentie is goedgekeurd, wordt deze direct weergegeven in combinatie van relevante zoektermen. Alhoewel er gelijk meer verkeer wordt gegenereerd, is het van korte duur. Zodra de advertentie stopt, is er direct geen effect meer. Het vergt dan ook meerdere investeringen

In tegenstelling tot advertenties in zoekmachines, drogen organische vindbaarheid en verkeer niet op wanneer je stopt met betalen. Inspanningen om organisch verkeer en zichtbaarheid te ontwikkelen zijn op de lange termijn duurzamer dan advertenties. SEA vergt constant investeren. Voor de lange termijn heb je daarom ook meer profijt van goed uitgevoerde SEO.

Kiezen voor SEO is kiezen voor een duurzame strategie waar je op de lange termijn de vruchten van plukt als bedrijf. Er komen veel verschillende zaken bij kijken. De SEO moet goed uitgevoerd zijn om er profijt van te hebben. Vraag hulp aan een SEO consultant!

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus