XML-sitemap

Een XML sitemap is een soort routekaart op jouw website. Het is een pagina met daarop een lijst van alle webpagina’s die op een website te vinden zijn. Deze routekaart is bestemd voor Google

Wat is een XML sitemap?

Het is een hulpmiddel voor crawlers van Google om je website uit te pluizen. Een sitemap die speciaal is gebouwd voor de zoekmachines is niet zichtbaar voor de bezoekers. Zo’n sitemap voor de zoekmachines noemen we ook wel XML-sitemap. Het bestand wordt in een speciaal formaat (XML) gemaakt, zodat zoekmachines deze kunnen lezen. 

Het belang van een XML sitemap

Een XML-sitemap heeft voordelen voor je SEO. Crawlers gebruiken de sitemap als een plattegrond. Door middel van de sitemap crawlt Google de complete linkstructuur van je website. Het is de bedoeling dat Google bij elke gelinkte pagina van de website kan komen. Daarbij is het van belang dat je website goed gecrawld wordt. Een XML-sitemap zorgt hiervoor. 

XML-sitemap | Begrippenlijst

Hoe maak je een sitemap?

Een sitemap maak je door het gebruik van verschillende plugins:

  • De plugin WordPress Sitemap Page voor een HTML sitemap
  • De WordPress Yoast SEO plugin voor een XML sitemap

Ons advies

Wij raden aan om de belangrijkste woorden van een meta titel met een hoofdletter te schrijven. Hierdoor worden de positieve eigenschappen van jouw bedrijf benadrukt. Wanneer deze positieve elementen opvallen zullen de zoekers sneller Hieruit volgt dat het creëren van een XML-sitemap voordelen heeft voor je SEO. Het is een hulpmiddel dat Google gebruikt tijdens het crawlen van een website. De linkstructuur van een website wordt door een XML-sitemap blootgelegd. Het zorgt voor overzicht en structuur. Dit zijn factoren die Google als pluspunten ziet tijdens het crawlen. Zorg er om die reden voor dat je website een XML-sitemap heeft!zijn hierop te klikken.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z