XML-sitemap

Een XML sitemap is een soort routekaart op jouw website. Het is een pagina met daarop een lijst van alle webpagina’s die op een website te vinden zijn. Deze routekaart is bestemd voor Google. 

Wat is een XML sitemap?

Het is een hulpmiddel voor crawlers van Google om je website uit te pluizen. Een sitemap die speciaal is gebouwd voor de zoekmachines is niet zichtbaar voor de bezoekers. Zo’n sitemap voor de zoekmachines noemen we ook wel XML-sitemap. Het bestand wordt in een speciaal formaat (XML) gemaakt, zodat zoekmachines deze kunnen lezen. 

Het belang van een XML sitemap

Een XML-sitemap heeft voordelen voor je SEO. Crawlers gebruiken de sitemap als een plattegrond. Door middel van de sitemap crawlt Google de complete linkstructuur van je website. Het is de bedoeling dat Google bij elke gelinkte pagina van de website kan komen. Daarbij is het van belang dat je website goed gecrawld wordt. Een XML-sitemap zorgt hiervoor. 

Hoe maak je een sitemap?

Een sitemap maak je door het gebruik van verschillende plugins:

  • De plugin WordPress Sitemap Page voor een HTML sitemap
  • De WordPress Yoast SEO plugin voor een XML sitemap

Mijn advies

Wij raden aan om de belangrijkste woorden van een meta titel met een hoofdletter te schrijven. Hierdoor worden de positieve eigenschappen van jouw bedrijf benadrukt. Wanneer deze positieve elementen opvallen zullen de zoekers sneller Hieruit volgt dat het creëren van een XML-sitemap voordelen heeft voor je SEO. Het is een hulpmiddel dat Google gebruikt tijdens het crawlen van een website. De linkstructuur van een website wordt door een XML-sitemap blootgelegd. Het zorgt voor overzicht en structuur. Dit zijn factoren die Google als pluspunten ziet tijdens het crawlen. Zorg er om die reden voor dat je website een XML-sitemap heeft!zijn hierop te klikken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.