XML-sitemap

Een XML sitemap is een soort routekaart op jouw website. Het is een pagina met daarop een lijst van alle webpagina’s die op een website te vinden zijn. Deze routekaart is bestemd voor Google

Wat is een XML sitemap?

Het is een hulpmiddel voor crawlers van Google om je website uit te pluizen. Een sitemap die speciaal is gebouwd voor de zoekmachines is niet zichtbaar voor de bezoekers. Zo’n sitemap voor de zoekmachines noemen we ook wel XML-sitemap. Het bestand wordt in een speciaal formaat (XML) gemaakt, zodat zoekmachines deze kunnen lezen. 

Het belang van een XML sitemap

Een XML-sitemap heeft voordelen voor je SEO. Crawlers gebruiken de sitemap als een plattegrond. Door middel van de sitemap crawlt Google de complete linkstructuur van je website. Het is de bedoeling dat Google bij elke gelinkte pagina van de website kan komen. Daarbij is het van belang dat je website goed gecrawld wordt. Een XML-sitemap zorgt hiervoor. 

XML-sitemap | Begrippenlijst

Hoe maak je een sitemap?

Een sitemap maak je door het gebruik van verschillende plugins:

  • De plugin WordPress Sitemap Page voor een HTML sitemap
  • De WordPress Yoast SEO plugin voor een XML sitemap

Ons advies

Wij raden aan om de belangrijkste woorden van een meta titel met een hoofdletter te schrijven. Hierdoor worden de positieve eigenschappen van jouw bedrijf benadrukt. Wanneer deze positieve elementen opvallen zullen de zoekers sneller Hieruit volgt dat het creëren van een XML-sitemap voordelen heeft voor je SEO. Het is een hulpmiddel dat Google gebruikt tijdens het crawlen van een website. De linkstructuur van een website wordt door een XML-sitemap blootgelegd. Het zorgt voor overzicht en structuur. Dit zijn factoren die Google als pluspunten ziet tijdens het crawlen. Zorg er om die reden voor dat je website een XML-sitemap heeft!zijn hierop te klikken.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat xml-sitemap inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over xml-sitemap geschreven?

Het artikel over xml-sitemap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over xml-sitemap hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over xml-sitemap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals xml-sitemap?

Wij schrijven over begrippen als xml-sitemap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Xml-sitemap is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over xml-sitemap en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip xml-sitemap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van xml-sitemap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van xml-sitemap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende xml-sitemap.

Het voorbeeld dat wij geven van xml-sitemap geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over xml-sitemap van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z