XML-sitemap

Een XML sitemap is een soort routekaart op jouw website. Het is een pagina met daarop een lijst van alle webpagina’s die op een website te vinden zijn. Deze routekaart is bestemd voor Google

Wat is een XML sitemap?

Het is een hulpmiddel voor crawlers van Google om je website uit te pluizen. Een sitemap die speciaal is gebouwd voor de zoekmachines is niet zichtbaar voor de bezoekers. Zo’n sitemap voor de zoekmachines noemen we ook wel XML-sitemap. Het bestand wordt in een speciaal formaat (XML) gemaakt, zodat zoekmachines deze kunnen lezen. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van een XML sitemap

Een XML-sitemap heeft voordelen voor je SEO. Crawlers gebruiken de sitemap als een plattegrond. Door middel van de sitemap crawlt Google de complete linkstructuur van je website. Het is de bedoeling dat Google bij elke gelinkte pagina van de website kan komen. Daarbij is het van belang dat je website goed gecrawld wordt. Een XML-sitemap zorgt hiervoor. 

XML-sitemap | Begrippenlijst

Hoe maak je een sitemap?

Een sitemap maak je door het gebruik van verschillende plugins:

Ons advies

Wij raden aan om de belangrijkste woorden van een meta titel met een hoofdletter te schrijven. Hierdoor worden de positieve eigenschappen van jouw bedrijf benadrukt. Wanneer deze positieve elementen opvallen zullen de zoekers sneller Hieruit volgt dat het creëren van een XML-sitemap voordelen heeft voor je SEO. Het is een hulpmiddel dat Google gebruikt tijdens het crawlen van een website. De linkstructuur van een website wordt door een XML-sitemap blootgelegd. Het zorgt voor overzicht en structuur. Dit zijn factoren die Google als pluspunten ziet tijdens het crawlen. Zorg er om die reden voor dat je website een XML-sitemap heeft!zijn hierop te klikken.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een sitemap dat compleet voor de zoekmachines is gemaakt en vaak niet gebruiksvriendelijk is voor de bezoeker. In de XML-sitemap worden de pagina's opgenomen die moeten presteren binnen de zoekmachines. Google (of de andere zoekmachines) checkt deze sitemap periodiek om de pagina's eenvoudiger te ontdekken.

Wat is de impact van XML Sitemap op SEO?

Een sitemap is een belangrijk voor Google en maakt de structuur van jouw website inzichtelijk. Google gebruikt de sitemap om te crawlen. Het zorgt ervoor dat jouw site beter vindbaar wordt.

Voor wie hebben wij dit artikel over xml-sitemap geschreven?

Het artikel over xml-sitemap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over xml-sitemap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals xml-sitemap?

Wij schrijven over begrippen als xml-sitemap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

xml-sitemap is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over xml-sitemap in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals xml-sitemap, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip xml-sitemap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van xml-sitemap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van xml-sitemap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende xml-sitemap.

Het voorbeeld dat wij geven van xml-sitemap , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over xml-sitemap van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z