HTML-sitemap

Een routekaart op reis is altijd handig. Ook op ‘reis’ op een website. Een routekaart op een website kan daarom bruikbaar zijn. Zo’n routekaart noemen we een sitemap. We leggen in dit artikel hier meer over uit.

Wat is een HTML sitemap? 

Een HTML sitemap is een pagina dat dient als volledig overzicht van alle pagina’s op een website. De sitemap is bedoeld voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines. De bezoeker kan op deze manier in een oogopslag zien welke pagina’s de website allemaal heeft. Je hebt verschillende soorten sitemaps, namelijk een HTML sitemap en een XML sitemap. De XML sitemap is een sitemap voor de zoekmachine. Vaak is een HTML sitemap te vinden in de footer van een website.

De impact op je SEO 

De bezoeker kan makkelijker navigeren door een HTML sitemap. Dit komt doordat er interne links per pagina staan in het overzicht. De bezoeker kan op deze links klikken en gemakkelijk navigeren naar een volgende webpagina waar hij/zij meer over wilt weten. De interne links worden ook gezien door Google. Je creëert op deze manier dan ook meer waarde aan zo’n pagina.  

Ook behoud je de interesse van je bezoeker. Doordat ze meer onderwerpen op je website zien, zullen ze geïnteresseerd raken in andere onderwerpen. Ze klikken door en zorgt ervoor dat ze op de site blijven.

HTML-sitemap | Begrippenlijst

Mijn advies

Een HTML sitemap is overzichtelijk voor je bezoeker. De bezoeker ziet in een oogopslag welke pagina’s jouw website bevat en waar zijn naar toe kunnen navigeren. Ook wekt het interesse op bij je bezoeker.

Nieuwe informatie over soortgelijke onderwerpen kan ervoor zorgen dat de bezoeker langer op de site aanwezig blijft. 

Echter is een sitemap niet verplicht of hoogstnoodzakelijk. Een goede header en footer is belangrijker voor je SEO en vaak ook voor de bezoeker. 

Ook de zoekmachines hebben in feite niets aan een HTML sitemap. De XML sitemap is voor de zoekmachine belangrijker. 

Echter is het niet overbodig om een goede sitemap te creëren. Het heeft veel voordelen voor je SEO en de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.


Veelgestelde vragen

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap webpagina waarop een compleet overzicht wordt getoond van alle pagina’s binnen een site. De bezoeker van de site kan hierbij zien uit welke pagina’s een website bestaat. Vaak staat die in het onderste gedeelte van een website.

Wat is de impact van HTML-Sitemap op SEO?

Door een HTML-Sitemap op te nemen, kan de bezoeker van jouw site gemakkelijker navigeren, doordat er in het overzicht per pagina interne links staan vermeld, die hem of haar direct naar de betreffende pagina brengt. Google ziet dergelijke links ook en zal jouw site daardoor hoger ranken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.

Gerelateerde artikelen