HTML-sitemap

Een routekaart op reis is altijd handig. Ook op ‘reis’ op een website. Een routekaart op een website kan daarom bruikbaar zijn. Zo’n routekaart noemen we een sitemap. We leggen in dit artikel hier meer over uit.

Wat is een HTML sitemap? 

Een HTML sitemap is een pagina dat dient als volledig overzicht van alle pagina’s op een website. De sitemap is bedoeld voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines. De bezoeker kan op deze manier in een oogopslag zien welke pagina’s de website allemaal heeft. Je hebt verschillende soorten sitemaps, namelijk een HTML sitemap en een XML sitemap. De XML sitemap is een sitemap voor de zoekmachine. Vaak is een HTML sitemap te vinden in de footer van een website.

De impact op je SEO 

De bezoeker kan makkelijker navigeren door een HTML sitemap. Dit komt doordat er interne links per pagina staan in het overzicht. De bezoeker kan op deze links klikken en gemakkelijk navigeren naar een volgende webpagina waar hij/zij meer over wilt weten. De interne links worden ook gezien door Google. Je creëert op deze manier dan ook meer waarde aan zo’n pagina.  

Ook behoud je de interesse van je bezoeker. Doordat ze meer onderwerpen op je website zien, zullen ze geïnteresseerd raken in andere onderwerpen. Ze klikken door en zorgt ervoor dat ze op de site blijven.

HTML-sitemap | Begrippenlijst

Ons advies

Een HTML sitemap is overzichtelijk voor je bezoeker. De bezoeker ziet in een oogopslag welke pagina’s jouw website bevat en waar zijn naar toe kunnen navigeren. Ook wekt het interesse op bij je bezoeker.

Nieuwe informatie over soortgelijke onderwerpen kan ervoor zorgen dat de bezoeker langer op de site aanwezig blijft. 

Echter is een sitemap niet verplicht of hoogstnoodzakelijk. Een goede header en footer is belangrijker voor je SEO en vaak ook voor de bezoeker. 

Ook de zoekmachines hebben in feite niets aan een HTML sitemap. De XML sitemap is voor de zoekmachine belangrijker. 

Echter is het niet overbodig om een goede sitemap te creëren. Het heeft veel voordelen voor je SEO en de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat html-sitemap inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over html-sitemap geschreven?

Het artikel over html-sitemap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over html-sitemap hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over html-sitemap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals html-sitemap?

Wij schrijven over begrippen als html-sitemap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Html-sitemap is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over html-sitemap en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip html-sitemap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van html-sitemap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van html-sitemap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende html-sitemap.

Het voorbeeld dat wij geven van html-sitemap geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over html-sitemap van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z