HTML-sitemap

Een routekaart op reis is altijd handig. Ook op ‘reis’ op een website. Een routekaart op een website kan daarom bruikbaar zijn. Zo’n routekaart noemen we een sitemap. We leggen in dit artikel hier meer over uit.

Wat is een HTML sitemap? 

Een HTML sitemap is een pagina dat dient als volledig overzicht van alle pagina’s op een website. De sitemap is bedoeld voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines. De bezoeker kan op deze manier in een oogopslag zien welke pagina’s de website allemaal heeft. Je hebt verschillende soorten sitemaps, namelijk een HTML sitemap en een XML sitemap. De XML sitemap is een sitemap voor de zoekmachine. Vaak is een HTML sitemap te vinden in de footer van een website.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De impact op je SEO 

De bezoeker kan makkelijker navigeren door een HTML sitemap. Dit komt doordat er interne links per pagina staan in het overzicht. De bezoeker kan op deze links klikken en gemakkelijk navigeren naar een volgende webpagina waar hij/zij meer over wilt weten. De interne links worden ook gezien door Google. Je creëert op deze manier dan ook meer waarde aan zo’n pagina.  

Ook behoud je de interesse van je bezoeker. Doordat ze meer onderwerpen op je website zien, zullen ze geïnteresseerd raken in andere onderwerpen. Ze klikken door en zorgt ervoor dat ze op de site blijven.

HTML-sitemap | Begrippenlijst

Ons advies

Een HTML sitemap is overzichtelijk voor je bezoeker. De bezoeker ziet in een oogopslag welke pagina’s jouw website bevat en waar zijn naar toe kunnen navigeren. Ook wekt het interesse op bij je bezoeker.

Nieuwe informatie over soortgelijke onderwerpen kan ervoor zorgen dat de bezoeker langer op de site aanwezig blijft. 

Echter is een sitemap niet verplicht of hoogstnoodzakelijk. Een goede header en footer is belangrijker voor je SEO en vaak ook voor de bezoeker. 

Ook de zoekmachines hebben in feite niets aan een HTML sitemap. De XML sitemap is voor de zoekmachine belangrijker. 

Echter is het niet overbodig om een goede sitemap te creëren. Het heeft veel voordelen voor je SEO en de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap webpagina waarop een compleet overzicht wordt getoond van alle pagina’s binnen een site. De bezoeker van de site kan hierbij zien uit welke pagina’s een website bestaat. Vaak staat die in het onderste gedeelte van een website.

Wat is de impact van HTML-Sitemap op SEO?

Door een HTML-Sitemap op te nemen, kan de bezoeker van jouw site gemakkelijker navigeren, doordat er in het overzicht per pagina interne links staan vermeld, die hem of haar direct naar de betreffende pagina brengt. Google ziet dergelijke links ook en zal jouw site daardoor hoger ranken.

Voor wie hebben wij dit artikel over html-sitemap geschreven?

Het artikel over html-sitemap hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over html-sitemap in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals html-sitemap?

Wij schrijven over begrippen als html-sitemap om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

html-sitemap is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over html-sitemap in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals html-sitemap, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip html-sitemap in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van html-sitemap. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van html-sitemap op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende html-sitemap.

Het voorbeeld dat wij geven van html-sitemap , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over html-sitemap van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z