SEO-optimaliseren: verkrijg meer relevante bezoekers naar je website

Vermijd agencykosten en ga zelf aan de slag met SEO optimaliseren in plaats van dit uit te besteden aan een specialist. Kom op pagina #1 te staan met jouw website en genereer meer relevante bezoekers. Meer relevante bezoekers, genereren meer omzet. Zo simpel is het.

Hoe optimaliseer je jouw SEO?

SEO bestaat uit content, techniek en linkbuilding. Ieder element is even belangrijk. Het overkoepelende doel is het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

SEO-optimaliseren | Optimaliseer met data

Ik geef alvast een tipje van de sluier:

 • Gebruik nauwkeurige titels voor je webpagina’s.
 • Blijf actueel met je content.
 • Ontvang verwijzingen van kwalitatieve en relevante bronnen.
 • Onderzoek welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt. Hierbij is het van cruciaal belang dat de intentie van het zoekwoord overeenkomt met het aanbod van de website.

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO 

Het optimaliseren van afbeeldingen draagt bij aan de gebruikerservaring van de bezoeker. Google baseert jouw ranking op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Zorg ervoor dat je jouw afbeeldingen optimaliseert. Hoe je dit doet? Een aantal belangrijke onderdelen hiervoor zijn:

 • pas het formaat van je afbeeldingen aan: grote bestanden zorgen voor een langzame website;
 • optimaliseer de namen van afbeeldingen: gebruik relevante en beschrijvende zoekwoorden;
 • maak gebruik van alt attributen;
 • gebruik unieke afbeeldingen.

Aan de slag met SEO optimaliseren?

Kom in contact met mij via het contactformulier.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Helpt met SEO optimaliseren

Ik optimaliseer met 8 jaar ervaring de SEO van bedrijven

Zoekwoorden en SEO

Zoekwoorden zijn belangrijk voor on- en off page SEO. Google gebruikt de keywords om te kijken of jouw content relevant is voor een zoekopdracht. 

SEO-optimaliseren | SEO-content

Er zijn verschillende tools die je gebruikt om de kwaliteit van zoekwoorden te beoordelen. De Google Keyword Planner gebruik je om de relevantie van een keyword te beoordelen.

Heb je de richting van je zoekwoorden bepaald. Ben je klaar om de SEO van deze zoekwoorden te optimaliseren? Meet via Google Search Console de prestaties van een zoekwoord. Zie exact het aantal zoekopdrachten en de positie van je website in Google. Baseer je keuzes op data.

Zoekwoorden verwerk je in je content. Schrijf louter kwalitatieve en unieke content. Zoekwoorden moeten op natuurlijke wijze voorkomen in jouw teksten. De leesbaarheid van jouw content is een belangrijke factor voor Google. Schrijf winnende pagina’s die óók leesbaar zijn!

Waarom SEO optimaliseren zakelijk verstandig is

SEO is een investering, geen kostenpost. Er zijn een aantal redenen waarom investeren in SEO een goed idee is, door bijvoorbeeld samen te werken met een SEO-bureau.

 1. Goede online vindbaarheid zorgt voor geloofwaardigheid.

Wat doe je als je op zoek bent naar een product of dienst? Je gaat op onderzoek uit op het internet. 95% van de zoekers doet dit via Google. Een significant aandeel van deze mensen klikt eerder op een organisch zoekresultaat (SEO) dan op een betaald zoekresultaat (SEA). De personen die op een SEO-resultaat klikken, genereren (bewezen) meer conversies. Dit geldt voor zowel B2B markten als B2C.

Zoekmachine marketing | Demografie

De kans dat een zoeker doorklikt en overgaat tot aankoop, is het hoogst bij de organische resultaten die op pagina #1 staan. Als jouw website hoog scoort, vindt Google en de zoeker jouw website relevant. De zoeker komt vaker bij jouw website terecht en bouwt vertrouwen op.

 1. Lokale SEO is booming door mobiel gebruik van websites.

Mensen zijn steeds vaker onderweg als ze in Google zoeken. Je mobiel heb je altijd bij de hand. Mobiele zoekopdrachten overtreffen desktop zoekopdrachten. We zijn tegenwoordig altijd onderweg. Personalisering van zoekopdrachten zorgt ervoor dat jouw bedrijf op de radar komt bij mensen die bij jou in de buurt zijn. 

SEO-optimaliseren | Linkbuilding

Lokale SEO is cruciaal voor kleinere bedrijven die op regionaal niveau opereren. Google geeft prioriteit aan bedrijven op een specifieke locatie, want een koffietentje om de hoek is relevanter dan een groot koffiemerk 10 km verder.

 1. SEO is kosteneffectief

Je benadert je klanten niet, je hebt wat zij willen. SEO richt zich op zoekers die online actief op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Zoekmachine optimalisatie levert kwalitatieve leads op. Potentiële klanten vinden jou, er is dus geen geld besteed aan het acquireren van leads.

SEO levert prestaties die meetbaar zijn. Je ziet gelijk wat de ROI is van de SEO inspanningen voor jouw onderneming. Ieder SEO aspect is te volgen. Voorbeelden zijn stijgingen in ranglijsten, verkeer van SEO en conversies.

 1. Zoekmachine optimalisatie is een lange termijn strategie

Het is van belang om een lange termijn visie te hebben wanneer je aan de slag gaat met een zoekmachine optimalisatie specialist. Zo heb je voor een zo lang mogelijke tijd profijt van SEO. Naarmate je voet aan de grond krijgt in de ranking van Google, stijgt jouw online vindbaarheid enorm. SEO levert langdurige resultaten op.

SEO-optimaliseren | Technische SEO

SEO is een continu proces. Waarom? Google’s algoritmen evolueren voortdurend en zijn iedere dag slimmer. Jouw SEO moet adequaat reageren op eventuele updates van Google.

Zelf SEO leren?

Word zelf SEO-specialist! Investeer in SEO expertise en doe makkelijk zelf SEO. SEO is gratis. Je betaalt geen advertentiekosten. Optimaliseer je SEO en kom zelf hoog in de organische zoekresultaten van Google te staan.

SEO is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een gedegen strategie. In feite komt zoekmachine optimalisatie hierop neer:

 • begrijp de achterliggende zoekintentie van jouw doelgroep;
 • creëer unieke en kwalitatieve content;
 • optimaliseer de technische kant van jouw website;
 • verbeter de autoriteit door middel van linkbuilding;
 • optimaliseer de structuur van de website.

Aan de slag met SEO optimaliseren?

Kom in contact met mij via het contactformulier.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Helpt met SEO optimaliseren

Ik optimaliseer met 8 jaar ervaring de SEO van bedrijven

Winnen in Google? Start met SEO optimaliseren.

Gelukkig hoef jij SEO niet helemaal zelf te doen. Ik reik jou slimme SEO-tips en tools aan. Als SEO-specialist monitor ik updates en veranderingen vanuit Google dagelijks. Deze kennis deel ik graag met jou.

Ik ben de eigenaar van een SEO-bureau in hartje Rotterdam. Met jarenlange ervaring als lead SEO-specialist voor verschillende A-merken, als SEO-auteur voor de grootste vakbladen, trainer en coach van development- en marketing teams deel ik nu mijn ervaringen, werkwijze én geheimen.

Ralf van Veen is #1 SEO-freelancer en SEO-consultant zoals hieronder te zien is (practice what you preach).


Vragen over SEO optimaliseren

Ik krijg veel vragen over het optimaliseren van SEO. Onderstaand beantwoord ik de meest voorkomende.

Is SEO optimaliseren in een concurrerende markt mogelijk?

Deze vraag krijg ik vaak gesteld. Is het optimaliseren van de SEO, met resultaat, mogelijk in een concurrerende markt? Een concurrerende markt herken je aan het volgende.

 • Er zijn meer dan 5 concurrenten die al langer dan 3 jaar optimaliseren voor SEO.
 • De eerste 10 resultaten op een zoekwoorden zijn relevant voor jouw eigen aanbod.
 • Het aantal verwijzende domeinen van concurrenten groeit maandelijks.

Wanneer het een concurrerende markt is, dan is het de vraag of je eigen resources daar tegenop kunnen. Heb je een SEO-specialist in het bedrijf zitten of besteed je de SEO uit? En hoeveel budget heb je hiervoor? Dit bepaalt of je tegen de concurrentie op kunt boksen.

Wat zijn belangrijke componenten bij SEO optimaliseren?

Er zijn honderden factoren die meewegen in SEO. Een aantal hiervan zijn belangrijker dan anderen. Een greep uit de belangrijkere componenten staan hieronder.

 • De Web Core Vitals. Een aantal componenten van de website snelheid, zoals de LCP en FCP, zijn van belang bij de positie in Google.
 • De kwaliteit én kwantiteit van de content.
 • Het aantal inkomende (en kwalitatieve) linkvermeldingen naar de website
 • De volledige gebruikservaring. Van de zoekresultatenpagina tot de conversie.
 • De structuur van de website.
 • De page titles van de belangrijkste landingspagina’s.

Is SEO de investering waard?

SEO is gratis. Wel moet je investeren in zelf kennis op doen wanneer je jouw eigen website gaat optimaliseren. Je moet SEO zien als een investering in jouw onderneming, in plaats van een kostenpost. De positie die je verkrijgt in Google, is een positie voor de lange termijn. Zoals je niet zomaar hoog komt in Google, zal je niet zomaar zakken zodra je stopt met investeren in SEO.

Waarom is SEO beter dan SEA?

Organische posities koop je niet, die verdien je. SEO is kostentechnisch effectiever dan SEA. Een eenmalige investering volstaat om met SEO te beginnen. In het geval van SEA betaal je voor iedere klik op jouw advertentie. Je genereert dan wel veel bezoekers, maar die kosten ook meer.

Organisch verkeer droogt niet op wanneer je besluit te stoppen met investeren. Uit onderzoek is gebleken is dat een hoger percentage zoekers op organische resultaten klikt. Dit komt omdat organische resultaten betrouwbaarheid uitstralen. Een aantal van de voordelen van SEO ten opzichte van SEA zijn:

 • SEO is voor de lange termijn. SEO zorgt voor een langdurige, gestage stroom aan kwalitatieve bezoekers.
 • SEO straalt betrouwbaarheid uit (in tegenstelling tot advertenties).
 • SEO optimaliseren draagt bij aan de gebruikservaring van de website.
 • SEO zorgt voor een hogere conversie.

Hoe lang duurt het voordat ik zoekmachine optimalisatie succes behaal?

Wanneer jij je eerst richt op laaghangend fruit, boek je al snel resultaten. Tijdens de workshop laat ik jou zien hoe je dit doet. Effectieve SEO is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat. In een handomdraai voer jij zelf SEO uit. Het grote voordeel is dat je er lang profijt van hebt.

Hoelang het behalen van succes duurt is afhankelijk van een aantal factoren

 • Hoeveel ervaring heb je binnen SEO?
 • Hoeveel tijd heb je voor het optimaliseren van de SEO?
 • Hoelang bestaat je website?
 • Wat is de kwaliteit en autoriteit van je website?

Afhankelijk van bovenstaande factoren duurt het 6 tot 14 maanden. Binnen deze periode zie je de eerste opbrengsten van het SEO optimaliseren. Duurt het langer? Dan is de kans groot dat er iets fout is gegaan in het proces.

Uit welke onderdelen bestaat zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit grofweg 3 componenten. Technische SEO, SEO-content en linkbuilding. Hieronder leg ik ze uit.

 • SEO-content: dit omslaat de content (tekstueel en visueel) op de website. De SEO-content bepaalt eigenlijk de richting (of targeting) van het SEO-traject.
 • Technische SEO is alles wat er onder de motorkap gebeurt. De techniek is voorwaardelijk voor een goede positie.
 • Linkbuilding (off-page SEO) is het verkrijgen van links van andere websites. Deze links bepalen de autoriteit van de website.

Wat zijn de kosten van de zoekmachine optimalisatie cursus?

Het actuele tarief voor de zoekmachine optimalisatie cursus is in totaal €249. De factuur voor de cursuskosten ontvang je na de betaling. Na de cursus weet jij alles over SEO. In de cursus zit inbegrepen:

 • 6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken;
 • de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken;
 • een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content;
 • een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren;
 • relevante casuïstieken uit verschillende branches.
Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus