B2B SEO: bereik organische je zakelijke doelgroep

Als je dit leest, weet je waarschijnlijk al iets over SEO. Maar wist je dat de aanpak voor B2B heel anders kan zijn dan voor B2C? In dit artikel duik ik diep in de wereld van B2B SEO. In dit artikel leer je op een natuurlijke en duurzame wijze thought leader worden in je markt en de volledige klantreis van je zakelijke doelgroep ondersteunen.

Het belang van SEO voor B2B bedrijven

SEO is niet alleen belangrijk voor B2C; het is cruciaal voor B2B bedrijven. Waarom? Omdat je doelgroep, andere bedrijven, ook online zoekt naar oplossingen. En je wilt bovenaan die zoekresultaten staan, toch?

b2b SEO

Wat je kunt verwachten van dit artikel

We gaan het hebben over de unieke uitdagingen van B2B SEO, het belang van doelgroepanalyse, en zelfs hoe micro en macro conversies een rol spelen.

B2B SEO optimaliseren in vogelvlucht

Waarom B2B SEO verschilt van B2C SEO

Laten we eerst eens kijken waarom B2B SEO eigenlijk anders is dan B2C SEO. Vanuit de kern van de organisatie tot aan de ICP, een B2B SEO-traject is fundamenteel anders dan B2C.

Unieke uitdagingen en kansen

In de B2B-wereld is de koopcyclus vaak langer, en je hebt te maken met meerdere beslissers. Dat betekent dat je SEO-strategie moet inspelen op verschillende fasen van de buyer’s journey en verschillende stakeholders.

Doelgroepanalyse

Het begrijpen van je doelgroep is cruciaal. In B2B gaat het niet alleen om demografie, maar ook om bedrijfsgrootte, industrie en functietitels. Deze informatie helpt je om gerichtere en relevantere content te creëren.

Micro en macro conversies voor B2B

In B2C draait het vaak om directe verkoop, maar in B2B zijn er meestal meerdere touchpoints voordat een verkoop plaatsvindt. Micro-conversies zoals het downloaden van een whitepaper of het inschrijven voor een webinar kunnen net zo waardevol zijn als macro-conversies zoals een afgeronde verkoop.

Een B2B zoekwoordonderzoek opstellen

Zo, je weet nu waarom B2B SEO uniek is. Maar hoe begin je met je zoekwoordonderzoek? Er zijn een aantal cruciale stappen (die vaak verschillen met een B2C aanpak voor SEO).

Bepaal je ICP

Voordat je begint met je zoekwoordonderzoek, is het belangrijk om je Ideale Klantprofiel (ICP) te bepalen. Wie zijn de beslissers? Wat zijn hun pijnpunten? Deze informatie helpt je om zoekwoorden te vinden die echt resoneren.

Het belang van industrie-specifieke zoekwoorden

In B2B is het cruciaal om zoekwoorden te vinden die specifiek zijn voor jouw industrie. Generieke zoekwoorden zijn misschien wel hoog in volume, maar ze zijn vaak niet zo effectief als niche zoekwoorden die je doelgroep daadwerkelijk gebruikt.

Het-belang-van-industrie-specifieke-zoekwoorden

High intent zoektermen vs. informatieve zoektermen

Niet alle zoektermen zijn gelijk gemaakt. Sommige hebben een hoge koopintentie, terwijl andere meer informatief zijn. Voor B2B is het belangrijk om een mix van beide in je strategie op te nemen, omdat de buyer’s journey vaak langer en complexer is.

Contentstrategie

Nu de contentstrategie van je organisatie is bepaald, is het tijd om te praten over de soorten content die je gaat maken. Vanuit een B2B organisatie zijn er meerder soorten content die relevant zijn binnen de klantreis van de doelgroep.

Soorten content die effectief zijn in B2B

In B2B werken sommige soorten content beter dan andere. Denk aan whitepapers, case studies en webinars. Deze vormen van content kunnen je helpen om je expertise te tonen en vertrouwen op te bouwen.

Het belang van thought leadership

In de B2B-wereld kan thought leadership je echt onderscheiden van de concurrentie. Door diepgaande, waardevolle content te creëren, word je niet alleen gevonden in zoekmachines, maar bouw je ook autoriteit op in je industrie.

Off-page SEO voor B2B

We hebben het gehad over zoekwoorden en content, maar wat met off-page SEO? Dat is net zo belangrijk, vooral in B2B. Ook binnen de B2B markten is het component linkbuilding van belang.

Het belang van kwalitatieve backlinks

Backlinks zijn de ruggengraat van je SEO-strategie. Maar niet zomaar elke backlink doet het werk; ze moeten van hoge kwaliteit zijn. Denk aan links van industrie-experts, nieuwswebsites en educatieve domeinen.

Outreach en organisch netwerken

Het krijgen van die kwalitatieve backlinks gebeurt niet zomaar. Outreach en netwerken zijn essentieel. Of het nu gaat om het delen van je nieuwste whitepaper of het opbouwen van relaties op LinkedIn, een proactieve benadering is key.

De invloed van offline reclame op linkbuilding

Geloof het of niet, zelfs je offline reclame-inspanningen kunnen je linkbuilding beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een geweldig evenement organiseert, kan dat leiden tot online vermeldingen en dus waardevolle backlinks. Zorg ervoor dat binnen je linkbuilding strategie de juiste resources zijn gealloceerd naar het opvolgen van deelnemers hiervan om een online link te verkrijgen.

Meetbaarheid van B2B SEO

Je hebt nu een solide SEO-strategie, maar hoe meet je het succes ervan? Er zijn tientallen relevante metrics waarmee het succes van een SEO-campagne kan worden uitgedrukt, maar welke zijn relevant voor jouw organisatie? Zorg ervoor dat de opgestelde KPI’s niet in de weg staan van de uiteindelijke bedrijfsdoelstellingen.

KPI’s en metrics voor B2B

In B2B zijn de KPI’s vaak anders dan in B2C. Denk aan leadkwaliteit, klantacquisitiekosten en levenslange klantwaarde. Deze metrics geven je een duidelijker beeld van je ROI.

KPIs-en-metrics-voor-B2B SEO

Align je KPI’s met de OKR’s van de organisatie

Het is belangrijk dat je SEO-KPI’s in lijn zijn met de algemene doelen van je organisatie. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen afdelingen en helpt iedereen om gefocust te blijven op wat echt belangrijk is.

Tools voor geavanceerde SEO-analyse

Er zijn tal van tools die je kunnen helpen om je B2B SEO-prestaties te meten. Of je nu Google Analytics gebruikt of een geavanceerder platform zoals SEMrush, het belangrijkste is dat je de data kunt vertalen naar bruikbare inzichten.

Belangrijk is dat deze tooling ook wordt gekoppeld aan de interne CRM om de kwaliteit van de conversies te bepalen. Voor veel organisaties is het niet de kunst om leads te verkrijgen, maar juist om een aantal kwalitatieve leads te genereren (het gaat uiteindelijk om het aantal SQL’s voor een organisatie).

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van deze diepgaande gids over B2B SEO. Laten we de belangrijkste punten nog eens snel doornemen voordat je aan de slag gaat.

Samenvatting van de belangrijkste punten

We hebben het gehad over het unieke karakter van B2B SEO, van zoekwoordonderzoek tot contentstrategie en van off-page SEO tot meetbaarheid. Het is duidelijk dat een effectieve B2B SEO-strategie meer is dan alleen het optimaliseren van een paar zoekwoorden. Het gaat om het bouwen van relaties, het tonen van thought leadership en het meten van wat echt telt.

Actieplan voor het implementeren van SEO in je B2B-strategie

  1. Start met een gedegen zoekwoordonderzoek: begrijp je doelgroep en hun behoeften.
  2. Ontwikkel een contentstrategie: focus op thought leadership en waarde.
  3. Werk aan je off-page SEO: investeer in kwalitatieve backlinks en netwerken.
  4. Meet en analyseer: bebruik de juiste KPI’s en tools om je succes te meten.

Nu is het jouw beurt. Met deze inzichten en actiepunten ben je goed uitgerust om SEO een centrale rol te geven in je B2B-marketingstrategie. Heb je vragen over dit onderwerp of een B2B SEO vraagstuk liggen? Neem gerust contact met mij op.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.