Zoekwoordonderzoek

Wanneer je een succesvolle SEO strategie wilt uitvoeren, begin je met een zoekwoordonderzoek. Wat is zoekwoordonderzoek en wat is het belang voor SEO? In dit artikel vertellen wij er meer over.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Met een zoekwoordonderzoek, oftewel keyword research, achterhaal je welke zoekwoorden zoekers gebruiken wanneer ze in Google zoeken naar producten en diensten. 

Wil de zoeker nieuwe hardloopschoenen? Tikken ze dan ‘‘hardloopschoenen’’, ‘‘hardloopschoenen dames Arnhem’’ of ‘’hardloopschoenen groen maat 38’’ in? De zoekterm ‘hardloopschoenen’ is vrij breed en algemeen. Er kunnen duizenden intenties zijn van de zoeker. De tweede en derde zoektermen zijn specifieker. Dit zijn long tail zoekwoorden. Ze bevatten meer woorden dan een algemene opdracht.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Het doel van een zoekwoordonderzoek is om relevante woorden en termen te selecteren waar genoeg zoekvolume op zit. Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, bereik je jouw doelgroep. Een zoekwoordonderzoek doe je in verschillende stappen. 

Wij noemen de stappen kort:

  1. Bepaal het onderwerp. Breng in kaart welke onderwerpen je kunt aansnijden om de doelgroep te bereiken. Bedenk goed wat de zoeker in Google intypt om soortgelijke diensten of producten te vinden.
  2. Voer een analyse uit om zoekwoorden te bepalen. Bepaal de zoekwoorden door te kijken naar je eigen site en die van concurrenten.
  3. Gebruik een keyword tool. Dit is een hulpprogramma om de zoekwoorden te vinden. In deze tool vul je het lijstje met zoekwoorden in die je uit je analyse haalt. Aan de hand van de resultaten bepaal je welke woorden belangrijk zijn voor jouw SEO strategie.
Zoekwoordonderzoek | Begrippenlijst

Mijn advies

De zoekintentie achter zoekwoorden is cruciaal. Kijk goed naar long tail- en short tail zoekwoorden. Is jouw doelgroep echt op zoek naar datgene waarvan je denkt dat ze op zoek zijn?

Wanneer je de juiste zoekwoorden en interpretaties hebt gevonden, kijk goed naar de volumes en relevantie van deze zoekwoorden. Volume is belangrijk, maar relevantie van een zoekwoord is leidend.

Na het vinden van de juiste zoekwoorden bedenk je een contentstrategie voor de website. Je hebt de juiste onderwerpen en zoekwoorden gevonden om kwalitatieve content te schrijven voor de SEO van jouw website.

Veelgestelde vragen

Wat is een Zoekwoordonderzoek?

Bij een zoekwoordonderzoek ga je proberen te achterhalen welke zoekwoorden of termen mensen gebruiken als ze in een zoekmachine op zoek gaan naar bepaalde producten of diensten.

Wat is de impact van Zoekwoordonderzoek op SEO?

Een zoekwoordonderzoek is in feite de basis voor SEO. Als je succes wilt behalen met SEO, begin je altijd met een uitgebreid zoekwoordonderzoek.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies