SEO zoekwoorden onderzoek

Zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine marketing (SEM) zijn cruciale aspecten voor elk bedrijf dat online aanwezig wil zijn. Het begrijpen van een SEO zoekwoorden onderzoek, zoekintenties en long-tail zoekwoorden is van vitaal belang voor het creëren van gerichte inhoud en het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Door het identificeren van de juiste zoekwoorden, inhoud en call-to-actions kun je gericht verkeer naar je website leiden en je conversieratio’s verhogen.

In dit artikel bespreek ik wat zoekwoordonderzoek is en waarom het belangrijk is voor SEO en SEM, evenals de verschillende soorten zoekintenties en hoe ze kunnen worden gebruikt om gerichte inhoud te creëren. Daarnaast behandel ik ook hoe de aanpak van een zoekwoordonderzoek wordt beïnvloed door het type site of markt je het voor uitvoert. Ook bespreek ik ook het belang van het achterhalen van de zoekintentie en hoe ze kunnen worden gebruikt om gericht verkeer naar je website te leiden.

Ten slotte bespreek ik verschillende tools die beschikbaar zijn voor zoekwoordonderzoek, waaronder Google Zoekwoordplanner, SEMrush, Ahrefs en Keyword Tool. Door het begrijpen van deze onderwerpen en het gebruik van de juiste tools en strategieën, kun je je online aanwezigheid verbeteren en meer gericht verkeer en conversies genereren.

Wat is een SEO zoekwoordonderzoek?

Een zoekwoordonderzoek (ook wel keyword research genoemd) is een proces waarbij je onderzoekt welke zoekwoorden mensen gebruiken om informatie op internet te vinden die gerelateerd is aan jouw producten of diensten. Het doel van een zoekwoordonderzoek is om een lijst te maken van relevante zoekwoorden en zoektermen die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren voor zoekmachines en om gerichte marketingcampagnes op te zetten.

Zoekwoordonderzoek

Tijdens een zoekwoordonderzoek bekijk je welke zoekwoorden mensen gebruiken, hoe vaak deze zoekwoorden worden gebruikt, hoe competitief deze zoekwoorden zijn, welke andere websites op deze zoekwoorden gericht zijn en welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf.

Op basis van deze inzichten kun je bepalen welke zoekwoorden het meest geschikt zijn om te targeten in je SEO- en PPC-campagnes, en welke zoekwoorden je moet vermijden omdat ze te concurrerend zijn of niet relevant genoeg zijn voor jouw bedrijf. Het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek is daarom een belangrijk onderdeel van een effectieve SEO- en marketingstrategie.

Het belang van een zoekwoordonderzoek

Een zoekwoordonderzoek is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Het helpt je om te begrijpen hoe mensen naar jouw producten of diensten zoeken: door zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kun je de zoekwoorden en zoektermen identificeren die mensen gebruiken om informatie te vinden die gerelateerd is aan jouw producten of diensten. Hierdoor krijg je inzicht in de taal die je doelgroep gebruikt en wat hun intentie is bij het zoeken naar informatie. Op basis hiervan kun je je content optimaliseren om beter aan te sluiten bij de zoekopdrachten van je doelgroep.
 2. Het helpt je om te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn: door het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek, kun je bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en welke zoekwoorden je moet vermijden omdat ze te algemeen of niet relevant genoeg zijn voor jouw bedrijf. Dit helpt je om je SEO-inspanningen te concentreren op de zoekwoorden die het meest waardevol zijn voor jouw bedrijf en die het beste resultaat opleveren.
 3. Het helpt je om je concurrenten te analyseren: door te onderzoeken welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en waar ze zich op richten, kun je je eigen SEO-strategie ontwikkelen om je concurrenten te overtreffen en een hogere positie in zoekmachines te behalen.
 4. Het helpt je om effectieve PPC-campagnes op te zetten: door zoekwoordonderzoek uit te voeren, kun je ook de zoekwoorden identificeren die het meest geschikt zijn om op te adverteren via betaalde advertenties. Dit helpt je om gerichte en effectieve PPC-campagnes op te zetten die resulteren in een hogere conversieratio en een betere ROI.

Een zoekwoordonderzoek is essentieel voor het ontwikkelen van een effectieve SEO- en marketingstrategie die je helpt om je doelgroep beter te bereiken en je bedrijf te laten groeien.

Het potentiële effect van een goed zoekwoordonderzoek.

Een zoekwoordonderzoek kan verschillende positieve effecten hebben op je website, SEO en marketinginspanningen:

 • Betere zichtbaarheid in zoekmachines: door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website beter wordt gevonden in zoekmachines zoals Google. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten en meer organisch verkeer naar je website.
Betere zichtbaarheid in zoekmachines
 • Betere conversie: als je de juiste zoekwoorden gebruikt, kan dit leiden tot een hogere conversie op je website. Mensen die gericht zoeken naar jouw producten of diensten zijn vaak al verder in de koopcyclus en hebben meer kans om te converteren.
 • Betere content: door te begrijpen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep, kun je betere content creëren die aansluit bij hun zoekopdrachten. Dit kan leiden tot hogere betrokkenheid, een hogere waardering van je content en meer terugkerende bezoekers.
 • Lagere kosten voor betaalde advertenties: door te weten welke zoekwoorden het meest relevant en waardevol zijn, kun je gerichter adverteren en voorkomen dat je geld uitgeeft aan irrelevante zoekwoorden. Dit kan leiden tot een betere ROI op je PPC-campagnes.
 • Betere concurrentiepositie: door je zoekwoordonderzoek uit te voeren, kun je ook de zoekwoorden identificeren waarop je concurrenten zich richten en deze informatie gebruiken om je eigen SEO-strategie te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere concurrentiepositie en meer marktaandeel.

Kortom, een zoekwoordonderzoek kan een positief effect hebben op verschillende aspecten van je website, SEO en marketinginspanningen.

Voer een gedegen zoekwoordonderzoek uit

Een zoekwoordonderzoek is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine marketing (SEM). Het doel van een zoekwoordonderzoek is om te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en hoe je deze kunt gebruiken om je online aanwezigheid te optimaliseren en je doelgroep te bereiken.

Een effectief zoekwoordonderzoek omvat verschillende stappen, waaronder brainstormen van zoekwoorden, het gebruik van online tools, concurrentieanalyse, analyse van zoekwoord gegevens, het maken van een lijst van relevante zoekwoorden en het gebruik van deze zoekwoorden in je content en marketinginspanningen.

Door deze stappen te volgen, kun je de zoekwoorden identificeren waarop je je moet richten en hoe je deze kunt gebruiken om je online aanwezigheid te verbeteren en meer verkeer en conversies te genereren.

Stap 1: begin met brainstormen

Het brainstormen van zoekwoorden is een belangrijke eerste stap bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Het is belangrijk om alle mogelijke zoekwoorden te bedenken die relevant zijn voor jouw bedrijf en je doelgroep.

Dit omvat zowel algemene zoekwoorden als long-tail zoekwoorden. Door breed te denken en te brainstormen, kun je ideeën genereren voor zoekwoorden die je anders niet zou hebben bedacht. Bovendien kan het brainstormen van zoekwoorden helpen om nieuwe content ideeën te ontdekken en je te helpen beter te begrijpen wat je doelgroep zoekt.

Het is een goed idee om deze brainstormsessie te doen met collega’s of mensen buiten jouw bedrijf die jouw doelgroep vertegenwoordigen om een breed scala aan ideeën te krijgen.

Stap 2: maak gebruik van online tools

Er zijn verschillende online tools beschikbaar om je te helpen bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. De tools bieden verschillende functies, zoals het geven van zoekwoord-suggesties, het bieden van zoekvolume- en concurrentie gegevens en het analyseren van je concurrenten.

Google Keyword Planner is bijvoorbeeld een gratis tool waarmee je zoekvolume- en concurrentie gegevens kunt verkrijgen. Ahrefs, SEMrush en Moz zijn betaalde tools die een breed scala aan functies bieden, waaronder zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse en het vinden van nieuwe zoekwoorden en kansen.

Het gebruik van deze tools kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en hoe je deze kunt gebruiken om je SEO- en marketinginspanningen te verbeteren.

Stap 3: analyseer je concurrenten

Concurrentieanalyse is een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Door de zoekwoorden die je concurrenten gebruiken te analyseren, kun je bepalen welke zoekwoorden voor jouw bedrijf ook relevant kunnen zijn. Het analyseren van je concurrenten kan je ook helpen om hun SEO-strategie te begrijpen en te bepalen welke zoekwoorden zij succesvol targeten.

Tools zoals Ahrefs, SEMrush en Moz kunnen je helpen om deze gegevens te verkrijgen. Door deze gegevens te analyseren, kun je betere beslissingen nemen over welke zoekwoorden je moet targeten en hoe je je SEO-strategie kunt verbeteren.

Stap 4: analyseer zoekwoordgegevens

Het analyseren van zoekwoord gegevens is een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Door deze gegevens te analyseren, kun je bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en welke zoekwoorden te concurrerend zijn.

Het is belangrijk om te kijken naar zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekopdrachten. Google Keyword Planner is een gratis tool waarmee je deze gegevens kunt verkrijgen. Ahrefs, SEMrush en Moz bieden ook deze gegevens, naast andere zoekwoordanalyse-functies. Door deze gegevens te analyseren, kun je de zoekwoorden identificeren waarop je je moet richten en welke zoekwoorden je moet vermijden.

Het is belangrijk om te focussen op zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een lage concurrentie, omdat dit de zoekwoorden zijn die het meest waardevol zijn voor jouw bedrijf. Het is ook belangrijk om de intentie van de zoekopdracht te begrijpen, omdat dit kan helpen om de juiste content te maken voor deze zoekopdracht.

analyseer zoekwoordgegevens zoekwoordonderzoek

Stap 5: maak een lijst van relevante zoekwoorden

Nadat je de zoekwoorden hebt geïdentificeerd die het meest relevant zijn voor jouw bedrijf, is het belangrijk om deze op te nemen in een lijst. Het is belangrijk om deze lijst up-to-date te houden en regelmatig te herzien om ervoor te zorgen dat je altijd de meest relevante zoekwoorden target.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het targeten van zoekwoorden slechts één aspect is van een effectieve SEO-strategie. Het is ook belangrijk om te focussen op het creëren van kwalitatieve content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep en om backlinks te verkrijgen van andere websites.

Stap 6: gebruik de zoekwoorden in je content en marketinginspanningen

Nadat je de lijst van relevante zoekwoorden hebt gemaakt, is het belangrijk om deze te gebruiken in je content en marketinginspanningen. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar je content over gaat en om deze te koppelen aan relevante zoekopdrachten (1).

Gebruik deze zoekwoorden ook in je betaalde advertentiecampagnes om gericht verkeer naar je website te leiden en conversies te stimuleren. Het is belangrijk om de zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content te integreren, zonder te overdrijven.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het creëren van kwalitatieve content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep en het verkrijgen van backlinks van andere websites ook belangrijk is voor een effectieve SEO-strategie.

Stap 7: zet ook in op long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die uit drie of meer zoekwoorden bestaan en die vaak minder zoekvolume hebben dan bredere zoekwoorden. Het voordeel van het targeten van long-tail zoekwoorden is dat deze vaak minder concurrerend zijn en gerichter verkeer naar je website kunnen opleveren.

Dit komt doordat long-tail zoekwoorden specifieker zijn en daarom meer gerichte zoekopdrachten van gebruikers aantrekken. Long-tail zoekwoorden zijn vaak ook minder duur om op te bieden bij het adverteren op zoekmachines.

Het gebruik van long-tail zoekwoorden is een effectieve strategie voor zoekmachine optimalisatie en zoekmachine marketing, omdat het je helpt om je te richten op specifieke doelgroepen en hun zoekintenties te begrijpen. Door long-tail zoekwoorden te targeten, kun je je content afstemmen op de behoeften van je doelgroep en hogere conversieratio’s behalen.

Long-tail zoekwoorden kunnen worden gebruikt in verschillende stadia van de sales funnel, van bewustwording tot aankoop. Door long-tail zoekwoorden te gebruiken die gerelateerd zijn aan specifieke producten of diensten, kun je je richten op gebruikers die op zoek zijn naar precies wat je aanbiedt. Dit verhoogt de kans dat deze gebruikers converteren in klanten.

Een zoekwoordonderzoek is dus een belangrijk hulpmiddel om long-tail zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor jouw bedrijf en jouw doelgroep. Door deze zoekwoorden te gebruiken in je content en marketinginspanningen, kun je je online aanwezigheid verbeteren en meer gericht verkeer en conversies genereren.

De stappen van een zoekwoordonderzoek in één overzicht

StapDuurPrioriteitUitleg
Begrijp je niche2-4 uurHoogBesteed tijd aan het begrijpen van je markt en doelgroep. Wat zijn hun interesses? Wat zoeken ze? Dit helpt om relevante onderwerpen en potentiële zoekwoorden te identificeren.
Maak een lijst van relevante onderwerpen2-3 uurHoogOp basis van je begrip van je niche, maak je een lijst van algemene onderwerpen die relevant zijn voor je bedrijf en waar je publiek waarschijnlijk naar op zoek is.
Zoek naar zoekwoorden4-6 uurHoogGebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMRush, of Ahrefs om zoekwoorden te vinden die gerelateerd zijn aan de onderwerpen die je hebt geïdentificeerd.
Kijk naar de concurrentie2-3 uurMiddelOnderzoek welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Dit kan je helpen nieuwe ideeën te vinden of te zien waar je je op kunt concentreren.
Verfijn je zoekwoordlijst3-4 uurHoogBeoordeel je lijst van zoekwoorden. Overweeg de relevantie, zoekvolume, ranking moeilijkheid, en commerciële intentie van elk zoekwoord om te beslissen welke je wilt targeten.
Voer een concurrentieanalyse uit op je gekozen zoekwoorden3-4 uurMiddel-HoogBegrijp hoe sterk de concurrentie is voor je gekozen zoekwoorden. Dit helpt om een realistisch beeld te krijgen van de haalbaarheid van het rangschikken voor deze termen.
Plan je content3-4 uurHoogPlan hoe je je zoekwoorden gaat gebruiken in je content. Elk gekozen zoekwoord moet in een relevant stuk content worden opgenomen.
De stappen van een zoekwoordonderzoek.

Zoekintentie

Een zoekintentie is de reden achter een zoekopdracht die een gebruiker invoert in een zoekmachine. Het beschrijft de behoeften en wensen van de gebruiker op het moment dat hij of zij een zoekopdracht uitvoert. Door de zoekintentie van de gebruiker te begrijpen, kun je de meest relevante inhoud bieden die aan zijn of haar behoeften voldoet. Zoekintenties kunnen verschillende vormen aannemen, zoals informatie, navigatie, commercieel of transactiegericht.

Het begrijpen van de zoekintentie van de gebruiker is van cruciaal belang voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachine marketing (SEM). Het kan je helpen om de inhoud van je website te structureren en te optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten en om gericht verkeer naar je website te leiden. Door inhoud te creëren die gericht is op de zoekintentie van de gebruiker, kun je de gebruiker de beste ervaring bieden en het rendement op je marketinginvesteringen maximaliseren.

Zoekintentie kan ook veranderen in verschillende stadia van de salesfunnel. Bijvoorbeeld, in de bewustmaking fase kan de zoekintentie van de gebruiker voornamelijk informatie gericht zijn, terwijl in de beslissingsfase de zoekintentie van de gebruiker transactiegericht kan zijn. Door de zoekintentie van de gebruiker in verschillende stadia te begrijpen, kun je gerichte content bieden die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en conversieratio’s verhogen.

Soorten zoekintentie

Er zijn verschillende soorten zoekintenties die een gebruiker kan hebben bij het uitvoeren van een zoekopdracht op een zoekmachine. Hier zijn de vier belangrijkste soorten zoekintenties:

Informationele zoekintentie 

Een informatieve zoekintentie wordt gebruikt wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een bepaald onderwerp. Dit kan van alles zijn, van nieuws tot educatieve inhoud. Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar informatie over klimaatverandering, zal hij of zij zoekopdrachten gebruiken als “wat is klimaatverandering?” of “oorzaken van klimaatverandering”. Inhoud die gericht is op informatie zoekopdrachten, moet antwoorden bieden op de vragen van de gebruiker en nuttige informatie verschaffen die relevant is voor het onderwerp.

Informationele zoekintentie zoekwoordonderzoek

Actiegerichte zoekintentie

Een actiegerichte zoekintentie is een zoekopdracht van een gebruiker waarbij hij of zij op zoek is naar specifieke informatie om een bepaalde actie te voltooien, zoals het kopen van een product of het reserveren van een dienst.

Het is belangrijk om de actiegerichte zoekintentie van gebruikers te begrijpen om je website te optimaliseren voor conversies en om gericht verkeer naar je website te leiden. Het is belangrijk om op de juiste manier op actiegerichte zoekintenties te reageren door de juiste informatie en call-to-actions op de juiste plaats op je website aan te bieden. Dit kan helpen bij het verhogen van de conversieratio’s en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Navigerende zoekintentie 

Een navigerende zoekintentie wordt gebruikt wanneer een gebruiker op zoek is naar een specifieke website of pagina. Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar de website van een specifiek bedrijf, zal hij of zij de naam van het bedrijf in combinatie met de woorden “website” of “homepage” gebruiken. Inhoud die gericht is op navigatie zoekopdrachten, moet de gebruiker helpen om de gewenste pagina te vinden en de navigatie-ervaring van de gebruiker te verbeteren.

Commerciële zoekintentie

Een commerciële zoekintentie wordt gebruikt wanneer een gebruiker op zoek is naar een product of dienst, maar nog niet klaar is om te kopen. Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar informatie over laptops, zal hij of zij zoekopdrachten gebruiken als “beste laptops onder €1000” of “laptop reviews”. Inhoud die gericht is op commerciële zoekopdrachten, moet de gebruiker helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing en de voordelen van producten of diensten benadrukken.

Transactionele zoekintentie 

Een transactionele zoekintentie wordt gebruikt wanneer een gebruiker op zoek is naar een specifiek product of dienst en klaar is om te kopen. Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar een nieuwe smartphone, zal hij of zij zoekopdrachten gebruiken als “iPhone 12 kopen” of “beste aanbiedingen voor Samsung Galaxy”.

Inhoud die gericht is op transactionele zoekopdrachten, moet de gebruiker helpen bij het vinden van de beste aanbiedingen en de aankoopervaring gemakkelijker te maken. Het identificeren van de verschillende zoekintenties is belangrijk om te begrijpen welk type inhoud het meest geschikt is voor elke zoekintentie en om gericht verkeer naar je website te leiden.

Zoekwoordonderzoek voor verschillende soorten bedrijven

Bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de markt, het type bedrijf en de doelgroep, evenals de taal en cultuur. Door de juiste stappen te volgen kun je een effectief zoekwoordonderzoek uitvoeren, dat je kan helpen om je online aanwezigheid te vergroten en je doelen te bereiken. Hieronder beschrijf ik hoe een type site, locatie of markt de stappen voor een zoekwoordonderzoek doen veranderen.

Zoekwoordonderzoek voor een webshop:

Een zoekwoordonderzoek is een belangrijke stap voor elke webshop die organisch verkeer wil genereren via zoekmachines zoals Google. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een zoekwoordonderzoek uit te voeren voor een webshop:

 • Bepaal de hoofdcategorieën van je webshop: het is belangrijk om de hoofdcategorieën van je webshop te kennen, omdat dit je helpt bij het identificeren van de belangrijkste zoekwoorden die je moet targeten. Bijvoorbeeld, als je een online kledingwinkel hebt, kun je categorieën hebben zoals herenmode, damesmode, kinderkleding, schoenen, enz.
Bepaal de hoofdcategorieën van je webshop zoekwoordonderzoek
 • Maak een lijst van relevante zoekwoorden: gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs of Moz om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw webshop en producten. Houd rekening met zoekvolume, concurrentie en relevantie. Maak ook een lijst met longtail-zoekwoorden, dat zijn zoekwoorden die meer specifiek zijn en minder competitie hebben. Bijvoorbeeld “rode kanten jurk” in plaats van alleen “jurk”.
 • Analyseer je concurrenten: onderzoek de websites van je concurrenten en kijk welke zoekwoorden ze gebruiken in hun content en productpagina’s. Dit kan je helpen om ideeën te krijgen voor zoekwoorden die je kunt gebruiken.
 • Gebruik zoekwoorden op de juiste plaatsen: gebruik de zoekwoorden op strategische plaatsen, zoals in de titels, URL’s, productbeschrijvingen, koppen en meta-beschrijvingen. Maar overdrijf het niet, te veel zoekwoorden gebruiken kan als “keyword stuffing” worden beschouwd en kan leiden tot een penalty van zoekmachines.
 • Monitor je zoekwoord prestaties: blijf de zoekwoord prestaties van je webshop monitoren en blijf je zoekwoord strategie aanpassen en verbeteren. Je kunt tools gebruiken zoals Google Search Console, Google Analytics of SEMrush om de zoekprestaties van je webshop te analyseren (2).

Een goed uitgevoerd zoekwoordonderzoek kan je helpen om de juiste zoekwoorden te gebruiken om meer relevant verkeer naar je webshop te krijgen en zo meer conversies te genereren.

Zoekwoordonderzoek voor een B2B site

Een zoekwoordonderzoek voor een B2B-website verschilt enigszins van een zoekwoordonderzoek voor een webshop, omdat het doelpubliek en de zoekintenties anders zijn. Om een effectief zoekwoordonderzoek uit te voeren voor een B2B-website, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen.

Allereerst moet je de doelgroep voor je B2B-website definiëren en begrijpen welke taal en woorden zij gebruiken bij het zoeken naar oplossingen voor hun zakelijke behoeften. Vervolgens moet je de belangrijkste diensten of producten identificeren die je aanbiedt en zoekwoorden vinden die hierop gerelateerd zijn.

Ook is het belangrijk om de zoekintenties van je doelgroep te analyseren en de zoekwoorden op de juiste plaatsen te gebruiken, zonder te overdrijven. Het monitoren van de zoekwoord prestaties van je website is ten slotte essentieel om je zoekwoord strategie aan te passen en te verbeteren. Om een succesvolle zoekwoord strategie voor je B2B-website te ontwikkelen, is het van belang om de industrie en de doelgroep van het bedrijf te begrijpen en daarop te anticiperen.

Een internationaal zoekwoord onderzoek uitvoeren

Bij het uitvoeren van een internationaal zoekwoordonderzoek zijn er extra stappen en overwegingen nodig, vanwege de verschillende talen, culturen en zoek gewoonten. Om een effectief internationaal zoekwoordonderzoek uit te voeren, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen.

Allereerst moet je bepalen welke landen en talen relevant zijn voor je bedrijf en welke zoekmachines de voorkeur hebben in die landen. Vervolgens moet je een lijst maken van de belangrijkste zoekwoorden die relevant zijn voor je doelmarkten en talen, waarbij je gebruik kunt maken van tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs of Moz. 

internationaal-zoekwoord

Het is belangrijk om de zoekwoorden te vertalen naar de taal van je doelmarkten en ervoor te zorgen dat de vertalingen accuraat zijn en de juiste betekenis overbrengen, inclusief synoniemen en spelling verschillen tussen de talen.

Ook moet je de lokale zoekintenties analyseren en je contentstrategie daarop aanpassen, rekening houdend met lokale concurrenten en de behoeften en interesses van je doelgroep. Verder is het van belang om de zoekwoorden op de juiste plaatsen te gebruiken in de relevante taalversies van je website, zoals in de titels, URL’s, productbeschrijvingen, koppen en meta-beschrijvingen.

Tot slot moet je de zoekwoord prestaties van je website monitoren in elk land en elke taal en je zoekwoord strategie blijven aanpassen en verbeteren. 

Een lokaal zoekwoordonderzoek

Bij het uitvoeren van een lokaal zoekwoordonderzoek is het doel om zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor je bedrijf en worden gebruikt door mensen die op zoek zijn naar lokale producten of diensten in jouw regio.

Om een effectief lokaal zoekwoordonderzoek uit te voeren, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen. Eerst moet je het gebied bepalen waarin je bedrijf zich bevindt en welke lokale zoekopdrachten relevant zijn voor dat gebied. Dit omvat het begrijpen van de taal die wordt gebruikt in die regio en welke zoekmachines het meest populair zijn.

Om een lokaal zoekwoordonderzoek uit te voeren, is het belangrijk om een lijst te maken van de belangrijkste diensten of producten die je bedrijf aanbiedt en om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je lokale doelgroep. Om deze zoekwoorden te vinden, zijn er verschillende handige tools beschikbaar, zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs of Moz.

Ook moet je de lokale zoekintenties analyseren en je contentstrategie daarop aanpassen, rekening houdend met lokale concurrenten en de behoeften en interesses van je doelgroep. Het is belangrijk om lokale zoekwoorden op de juiste plaatsen te gebruiken, zoals in de titels, URL’s, productbeschrijvingen, koppen en meta-beschrijvingen, en lokale informatie toe te voegen aan je content, zoals lokale adressen en telefoonnummers.

Tot slot moet je de zoekwoord prestaties van je website monitoren en je zoekwoord strategie blijven aanpassen en verbeteren, waarbij je gebruik kunt maken van tools zoals Google Search Console, Google Analytics of SEMrush. 

Een zoekwoordonderzoek binnen een kleine markt

Het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek in een kleine markt kan een uitdagende taak zijn, aangezien er minder zoekvolume en zoekwoorden beschikbaar zijn. Om deze uitdaging aan te gaan, zijn er enkele stappen die je kunt volgen om een succesvol zoekwoordonderzoek uit te voeren in een kleine markt.

Het begint allemaal met het bepalen van je niche. Definieer duidelijk de niche van je bedrijf en identificeer de belangrijkste zoekwoorden die relevant zijn voor die specifieke niche. Je moet op zoek gaan naar zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de specifieke producten of diensten die je aanbiedt.

Daarnaast is het essentieel om te focussen op longtail zoekwoorden, omdat deze zoekwoorden specifieker zijn en minder concurrentie hebben. Maak gebruik van handige tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs of Moz om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw kleine markt.

Het analyseren van de websites van je concurrenten is ook een slimme zet. Kijk welke zoekwoorden ze gebruiken in hun content en pagina’s. Dit kan je helpen om ideeën te krijgen voor zoekwoorden die je kunt gebruiken. Gebruik bovendien termen en vakjargon die specifiek zijn voor je niche en producten/diensten. Dit zal helpen om gevonden te worden door potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw type bedrijf.

zoekwoorden-op-strategische-plaatsen

Vergeet niet om de zoekwoorden op strategische plaatsen te gebruiken, zoals in de titels, URL’s, productbeschrijvingen, koppen en meta-beschrijvingen. Maar houd in gedachten dat het overmatig gebruik van zoekwoorden als ‘keyword stuffing’ kan worden beschouwd en tot een penalty van zoekmachines kan leiden.

Tot slot is het belangrijk om de zoekwoord prestaties van je website voortdurend te monitoren en je zoekwoord strategie te verbeteren. Maak gebruik van handige tools zoals Google Search Console, Google Analytics of SEMrush om de zoekprestaties van je website te analyseren en te optimaliseren. Alleen op die manier kun je het maximale halen uit je zoekwoordonderzoek in een kleine markt.

Een zoekwoordonderzoek binnen een grote markt

In het geval van een zoekwoordonderzoek binnen een grote markt, moet je extra inspanningen leveren en meer nauwkeurigheid betrachten. Dit komt doordat er veel meer zoekwoorden en concurrentie zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om een ​​grondig zoekwoordonderzoek uit te voeren in een grote markt:

Om te beginnen, moet je de belangrijkste onderwerpen identificeren die relevant zijn voor je bedrijf en de brede markt. Maak een lijst van de belangrijkste producten of diensten die je aanbiedt en gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush, Ahrefs of Moz om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je doelgroep.

Daarnaast is het van belang om longtail zoekwoorden te identificeren, die specifieker en minder concurrerend zijn dan breed gerichte zoekwoorden. Richt je op het vinden van longtail zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je belangrijkste onderwerpen en relevant zijn voor de zoekintenties van je doelgroep.

Het analyseren van de zoekintenties is ook van belang. Het begrijpen van de verschillende zoekintenties die bestaan in je markt en het aanpassen van je zoekwoord strategie daarop is cruciaal. Dit houdt in dat je de verschillende fases van de aankoopcyclus van je doelgroep identificeert, zoals bewustzijn, overweging en besluitvorming. Zoekwoorden die gerelateerd zijn aan elk van deze fases moeten worden opgenomen in je zoekwoord strategie.

Analyseer ook de websites van je concurrenten om te kijken welke zoekwoorden zij gebruiken in hun content en pagina’s. Dit kan je helpen om ideeën te krijgen voor zoekwoorden die je kunt gebruiken. Bekijk ook hun contentstrategie en hoe ze zoekwoorden gebruiken om hun positie te behouden.

Het gebruik van zoekwoorden op strategische plaatsen zoals in de titels, URL’s, productbeschrijvingen, koppen en meta-beschrijvingen is belangrijk, maar vermijd keyword stuffing. Te veel zoekwoorden gebruiken kan resulteren in een penalty van zoekmachines.

Tot slot, blijf de zoekwoord prestaties van je website monitoren en blijf je zoekwoord strategie aanpassen en verbeteren. Gebruik tools zoals Google Search Console, Google Analytics of SEMrush om de zoekprestaties van je website te analyseren.

zoekwoordonderzoek tools

Tools voor een zoekwoordonderzoek

Er zijn verschillende tools beschikbaar om een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Het gebruik van deze tools kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en hoe je deze kunt gebruiken om je SEO- en marketinginspanningen te verbeteren.

Google Keyword Planner

Dit is een gratis tool van Google die zoekwoord-suggesties, zoekvolume gegevens en concurrentiegegevens biedt (3). Het is een van de meest gebruikte tools voor het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Met Google Keyword Planner kun je nieuwe zoekwoord ideeën ontdekken op basis van een bepaalde zoekterm of URL. Daarnaast biedt het zoekvolume gegevens en de mate van concurrentie voor elke zoekterm. Dit kan je helpen bij het selecteren van de meest relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf en het identificeren van kansen voor optimalisatie.

Ahrefs

Ahrefs is een betaalde tool die zoekwoord-suggesties, zoekvolume gegevens, concurrentiegegevens en gerelateerde zoekopdrachten biedt (4). Ahrefs is een krachtige SEO-tool die je kan helpen bij het analyseren van de prestaties van jouw website en die van jouw concurrenten. Het biedt uitgebreide rapporten over zoekwoorden, backlinks en concurrenten. Ahrefs heeft ook een functie waarmee je zoekwoorden kunt tracken om te zien hoe jouw rankings in de loop van de tijd veranderen.

Semrush

SEMrush is een betaalde alternatief die ook zoekwoord-suggesties, zoekvolume gegevens, concurrentiegegevens en gerelateerde zoekopdrachten biedt (5). SEMrush is een alles-in-één SEO-tool die je helpt bij het analyseren van de prestaties van jouw website en die van jouw concurrenten. Het biedt uitgebreide rapporten over zoekwoorden, backlinks, concurrenten en site-audits. SEMrush heeft ook een functie waarmee je zoekwoorden kunt tracken om te zien hoe jouw rankings in de loop van de tijd veranderen.

Moz

Net als de bovenstaande tools is Moz een betaalde tool die soortgelijke functies biedt (6). Moz is een populaire SEO-tool die je kan helpen bij het analyseren van de prestaties van jouw website en die van jouw concurrenten. Het biedt uitgebreide rapporten over zoekwoorden, backlinks, concurrenten en site-audits. Moz heeft ook een functie waarmee je zoekwoorden kunt tracken om te zien hoe jouw rankings in de loop van de tijd veranderen.

Ubersuggest

Ubersuggest is een gratis tool die zoekwoord-suggesties, zoekvolume gegevens, concurrentiegegevens en gerelateerde zoekopdrachten biedt. Het is een gebruiksvriendelijke tool die je kan helpen bij het identificeren van nieuwe zoekwoorden en het analyseren van concurrentiegegevens. Ubersuggest biedt ook een aantal andere functies, zoals content-ideeën, backlink-suggesties en een site-audit.

Keyword Tool

Keyword Tool is een gratis tool die zoekwoord-suggesties biedt voor verschillende zoekmachines, zoals Google, YouTube, Bing en Amazon. Het biedt zoekwoord-suggesties op basis van een bepaalde zoekterm en geeft zoekvolume gegevens voor elk zoekwoord. Keyword Tool kan je helpen bij het ontdekken van nieuwe zoekwoorden en het identificeren van kansen voor optimalisatie op verschillende zoekmachines. Het is een handige tool voor zowel beginners als ervaren marketeers en biedt een gemakkelijk te gebruiken interface die zoekwoord-suggesties biedt op basis van je zoekterm. 

De tool biedt ook suggesties voor gerelateerde zoekwoorden die je mogelijk over het hoofd hebt gezien en biedt zoekvolume gegevens voor elk zoekwoord. Dit kan je helpen om te bepalen welke zoekwoorden het meest waardevol zijn voor jouw bedrijf en waarop je je moet richten in je SEO- en marketinginspanningen. Keyword Tool is ook handig voor het vinden van long-tail zoekwoorden, die vaak minder concurrerend zijn en meer gericht verkeer kunnen opleveren. Door deze zoekwoorden in je content en marketinginspanningen te gebruiken, kun je je online aanwezigheid verbeteren en meer verkeer en conversies genereren. Het gebruik van Keyword Tool is een effectieve manier om nieuwe zoekwoorden te ontdekken en je zoekwoordonderzoek uit te breiden naar meerdere zoekmachines.

Conclusie

Het uitvoeren van een grondig zoekwoordonderzoek, het begrijpen van zoekintenties, het gebruik van long-tail zoekwoorden en het implementeren van zoekwoorden in je content zijn cruciale aspecten voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines en het aantrekken van gericht verkeer naar je website. Door te begrijpen welke zoekwoorden en inhoud het beste aansluiten bij de behoeften van je doelgroep, kun je gerichte content creëren en je online aanwezigheid verbeteren.

Het gebruik van de juiste tools, zoals Google Zoekwoordplanner, SEMrush, Ahrefs en Keyword Tool, kan je helpen bij het identificeren van de juiste zoekwoorden en het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Bovendien is het begrijpen van de verschillende soorten zoekintenties en hoe deze kunnen worden gebruikt om gerichte inhoud te creëren, wat essentieel is voor het bereiken van hogere conversieratio’s en een betere gebruikerservaring.

Door het begrijpen van deze onderwerpen en het toepassen van de juiste strategieën en tools, kun je je online aanwezigheid verbeteren en meer gericht verkeer en conversies genereren. Het is een continu proces van optimalisatie en analyse om te zorgen dat je content en website blijft voldoen aan de behoeften van je doelgroep en de veranderende trends in zoekmachine optimalisatie en zoekmachine marketing.

Mijn advies

De zoekintentie achter zoekwoorden is cruciaal. Kijk goed naar long tail- en short tail zoekwoorden. Is jouw doelgroep echt op zoek naar datgene waarvan je denkt dat ze op zoek zijn?

Wanneer je de juiste zoekwoorden en interpretaties hebt gevonden, kijk goed naar de volumes en relevantie van deze zoekwoorden. Volume is belangrijk, maar relevantie van een zoekwoord is leidend.

Na het vinden van de juiste zoekwoorden bedenk je een contentstrategie voor de website. Je hebt de juiste onderwerpen en zoekwoorden gevonden om kwalitatieve content te schrijven voor de SEO van jouw website.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.