Zoekwoordonderzoek

Wanneer je een succesvolle SEO strategie wilt uitvoeren, begin je met een zoekwoordonderzoek. Wat is zoekwoordonderzoek en wat is het belang voor SEO? In dit artikel vertellen wij er meer over.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Met een zoekwoordonderzoek, oftewel keyword research, achterhaal je welke zoekwoorden zoekers gebruiken wanneer ze in Google zoeken naar producten en diensten. 

Wil de zoeker nieuwe hardloopschoenen? Tikken ze dan ‘‘hardloopschoenen’’, ‘‘hardloopschoenen dames Arnhem’’ of ‘’hardloopschoenen groen maat 38’’ in? De zoekterm ‘hardloopschoenen’ is vrij breed en algemeen. Er kunnen duizenden intenties zijn van de zoeker. De tweede en derde zoektermen zijn specifieker. Dit zijn long tail zoekwoorden. Ze bevatten meer woorden dan een algemene opdracht.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Het doel van een zoekwoordonderzoek is om relevante woorden en termen te selecteren waar genoeg zoekvolume op zit. Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, bereik je jouw doelgroep. Een zoekwoordonderzoek doe je in verschillende stappen. 

Wij noemen de stappen kort:

  1. Bepaal het onderwerp. Breng in kaart welke onderwerpen je kunt aansnijden om de doelgroep te bereiken. Bedenk goed wat de zoeker in Google intypt om soortgelijke diensten of producten te vinden.
  2. Voer een analyse uit om zoekwoorden te bepalen. Bepaal de zoekwoorden door te kijken naar je eigen site en die van concurrenten.
  3. Gebruik een keyword tool. Dit is een hulpprogramma om de zoekwoorden te vinden. In deze tool vul je het lijstje met zoekwoorden in die je uit je analyse haalt. Aan de hand van de resultaten bepaal je welke woorden belangrijk zijn voor jouw SEO strategie.
Zoekwoordonderzoek | Begrippenlijst

Ons advies

De zoekintentie achter zoekwoorden is cruciaal. Kijk goed naar long tail- en short tail zoekwoorden. Is jouw doelgroep echt op zoek naar datgene waarvan je denkt dat ze op zoek zijn?

Wanneer je de juiste zoekwoorden en interpretaties hebt gevonden, kijk goed naar de volumes en relevantie van deze zoekwoorden. Volume is belangrijk, maar relevantie van een zoekwoord is leidend.

Na het vinden van de juiste zoekwoorden bedenk je een contentstrategie voor de website. Je hebt de juiste onderwerpen en zoekwoorden gevonden om kwalitatieve content te schrijven voor de SEO van jouw website.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Zoekwoordonderzoek?

Bij een zoekwoordonderzoek ga je proberen te achterhalen welke zoekwoorden of termen mensen gebruiken als ze in een zoekmachine op zoek gaan naar bepaalde producten of diensten.

Wat is de impact van Zoekwoordonderzoek op SEO?

Een zoekwoordonderzoek is in feite de basis voor SEO. Als je succes wilt behalen met SEO, begin je altijd met een uitgebreid zoekwoordonderzoek.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekwoordonderzoek geschreven?

Het artikel over zoekwoordonderzoek hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over zoekwoordonderzoek in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekwoordonderzoek?

Wij schrijven over begrippen als zoekwoordonderzoek om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

zoekwoordonderzoek is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekwoordonderzoek in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals zoekwoordonderzoek, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip zoekwoordonderzoek in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekwoordonderzoek. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekwoordonderzoek op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekwoordonderzoek.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekwoordonderzoek , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over zoekwoordonderzoek van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z