Zoekwoordonderzoek

Wanneer je een succesvolle SEO strategie wilt uitvoeren, begin je met een zoekwoordonderzoek. Wat is zoekwoordonderzoek en wat is het belang voor SEO? In dit artikel vertellen wij er meer over.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Met een zoekwoordonderzoek, oftewel keyword research, achterhaal je welke zoekwoorden zoekers gebruiken wanneer ze in Google zoeken naar producten en diensten. 

Wil de zoeker nieuwe hardloopschoenen? Tikken ze dan ‘‘hardloopschoenen’’, ‘‘hardloopschoenen dames Arnhem’’ of ‘’hardloopschoenen groen maat 38’’ in? De zoekterm ‘hardloopschoenen’ is vrij breed en algemeen. Er kunnen duizenden intenties zijn van de zoeker. De tweede en derde zoektermen zijn specifieker. Dit zijn long tail zoekwoorden. Ze bevatten meer woorden dan een algemene opdracht.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Het doel van een zoekwoordonderzoek is om relevante woorden en termen te selecteren waar genoeg zoekvolume op zit. Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, bereik je jouw doelgroep. Een zoekwoordonderzoek doe je in verschillende stappen. 

Wij noemen de stappen kort:

  1. Bepaal het onderwerp. Breng in kaart welke onderwerpen je kunt aansnijden om de doelgroep te bereiken. Bedenk goed wat de zoeker in Google intypt om soortgelijke diensten of producten te vinden.
  2. Voer een analyse uit om zoekwoorden te bepalen. Bepaal de zoekwoorden door te kijken naar je eigen site en die van concurrenten.
  3. Gebruik een keyword tool. Dit is een hulpprogramma om de zoekwoorden te vinden. In deze tool vul je het lijstje met zoekwoorden in die je uit je analyse haalt. Aan de hand van de resultaten bepaal je welke woorden belangrijk zijn voor jouw SEO strategie.
Zoekwoordonderzoek | Begrippenlijst

Ons advies

De zoekintentie achter zoekwoorden is cruciaal. Kijk goed naar long tail- en short tail zoekwoorden. Is jouw doelgroep echt op zoek naar datgene waarvan je denkt dat ze op zoek zijn?

Wanneer je de juiste zoekwoorden en interpretaties hebt gevonden, kijk goed naar de volumes en relevantie van deze zoekwoorden. Volume is belangrijk, maar relevantie van een zoekwoord is leidend.

Na het vinden van de juiste zoekwoorden bedenk je een contentstrategie voor de website. Je hebt de juiste onderwerpen en zoekwoorden gevonden om kwalitatieve content te schrijven voor de SEO van jouw website.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat zoekwoordonderzoek inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekwoordonderzoek geschreven?

Het artikel over zoekwoordonderzoek hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over zoekwoordonderzoek hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over zoekwoordonderzoek in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekwoordonderzoek?

Wij schrijven over begrippen als zoekwoordonderzoek om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Zoekwoordonderzoek is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekwoordonderzoek en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip zoekwoordonderzoek in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekwoordonderzoek. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekwoordonderzoek op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekwoordonderzoek.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekwoordonderzoek geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over zoekwoordonderzoek van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z