Ankertekst

Het is algemeen bekend dat links een cruciale factor zijn bij de indexering die de crawlers van Google uitvoeren. Hoe zit het met ankertest links? In dit artikel vertellen we wat een ankertekst is en bespreken we wat het kan betekenen voor SEO.

Wat is het?

Je hebt vast wel eens in een webtekst een direct linkje gezien naar een andere pagina of website. De link is vaak een woord en kleurt anders dan de rest van de tekst. Dit woord noemen we ankertekst of anchor text. Het is het woord in een tekst waaraan een hyperlink is gekoppeld. De tekst waarop bezoekers kunnen klikken kan uit een of meerdere woorden bestaan.

Een ankertekst wordt zo gekozen dat het voor de bezoeker duidelijk is waar de hyperlink naar toe verwijst. Het is van belang dat het duidelijk is wat voor informatie zij via de hyperlink kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan gerelateerde artikelen die in de tekst via een hyperlink te bereiken zijn door de bezoeker. Een link moet betekenisvol zijn en het liefst een zoekterm bevatten. Zo snapt de zoekmachine waar de ontvangende pagina over gaat.

Ankerteksten worden door zoekmachines gewaardeerd, omdat ze –– mits goed gebruikt –– de bezoeker helpen. Dit doen ze door de bezoeker te leiden naar relevante informatie op de volgende pagina. Ankertekst leidt vaak naar een toevoeging op de tekst die in eerste instantie gelezen wordt. Hierbij is het een pluspunt als de woorden in de ankertekst ook overeenkomen met het onderwerp van de pagina waar de ankertekst naar verwijst.

Ankertekst en SEO

Ankertekst heeft effect op de vindbaarheid van je website. Door bijvoorbeeld zoekwoorden als ankertekst te gebruiken, gaat Google je link meer waarderen. Dit is bevorderend voor de organische vindbaarheid van een website. De ankertekst bevat de woorden die Google gebruikt voor de indexering van je webpagina. Google neemt deze woorden als indicatie van wat er op de vervolgpagina te zien is. Voor je eigen website is het dus prettig om goede ankerteksten te krijgen op andere websites en andersom is het belangrijk om zelf een goede ankertekst te gebruiken.

Er kan sprake zijn van over-optimalisatie. Wanneer je naar een bepaalde pagina op je website alleen maar backlinks ontvangt met exact dezelfde ankertekst, zal Google het gaan wantrouwen. Dat wil je te allen tijde voorkomen.

Het belangrijkste is dat een ankertekst een goed beeld weergeeft van de informatie die te vinden is op de vervolgpagina. Het is van belang om alleen relevante woorden te gebruiken. Wanneer de woorden niet relevant zijn voor de bezoeker, hecht Google er ook geen waarde aan. Voorbeelden zijn: ‘’klik hier’’, ‘’lees meer’’, ‘’meer informatie’’. Zojuist genoemde woorden geven een onduidelijk beeld van wat er daadwerkelijk te lezen valt op de gelinkte pagina. Het is dan ook van belang voor je SEO om ankerteksten zo duidelijk en beknopt mogelijk te maken!

ankertekst

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat ankertekst inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over ankertekst geschreven?

Het artikel over ankertekst hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over ankertekst hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over ankertekst in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals ankertekst?

Wij schrijven over begrippen als ankertekst om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Ankertekst is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over ankertekst en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip ankertekst in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van ankertekst. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van ankertekst op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende ankertekst.

Het voorbeeld dat wij geven van ankertekst geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over ankertekst van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z