Ankertekst

Het is algemeen bekend dat links een cruciale factor zijn bij de indexering die de crawlers van Google uitvoeren. Hoe zit het met ankertest links? In dit artikel vertellen we wat een ankertekst is en bespreken we wat het kan betekenen voor SEO.

Wat is het?

Je hebt vast wel eens in een webtekst een direct linkje gezien naar een andere pagina of website. De link is vaak een woord en kleurt anders dan de rest van de tekst. Dit woord noemen we ankertekst of anchor text. Het is het woord in een tekst waaraan een hyperlink is gekoppeld. De tekst waarop bezoekers kunnen klikken kan uit een of meerdere woorden bestaan.

Een ankertekst wordt zo gekozen dat het voor de bezoeker duidelijk is waar de hyperlink naar toe verwijst. Het is van belang dat het duidelijk is wat voor informatie zij via de hyperlink kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan gerelateerde artikelen die in de tekst via een hyperlink te bereiken zijn door de bezoeker. Een link moet betekenisvol zijn en het liefst een zoekterm bevatten. Zo snapt de zoekmachine waar de ontvangende pagina over gaat.

Ankerteksten worden door zoekmachines gewaardeerd, omdat ze –– mits goed gebruikt –– de bezoeker helpen. Dit doen ze door de bezoeker te leiden naar relevante informatie op de volgende pagina. Ankertekst leidt vaak naar een toevoeging op de tekst die in eerste instantie gelezen wordt. Hierbij is het een pluspunt als de woorden in de ankertekst ook overeenkomen met het onderwerp van de pagina waar de ankertekst naar verwijst.

Ankertekst en SEO

Ankertekst heeft effect op de vindbaarheid van je website. Door bijvoorbeeld zoekwoorden als ankertekst te gebruiken, gaat Google je link meer waarderen. Dit is bevorderend voor de organische vindbaarheid van een website. De ankertekst bevat de woorden die Google gebruikt voor de indexering van je webpagina. Google neemt deze woorden als indicatie van wat er op de vervolgpagina te zien is. Voor je eigen website is het dus prettig om goede ankerteksten te krijgen op andere websites en andersom is het belangrijk om zelf een goede ankertekst te gebruiken.

Er kan sprake zijn van over-optimalisatie. Wanneer je naar een bepaalde pagina op je website alleen maar backlinks ontvangt met exact dezelfde ankertekst, zal Google het gaan wantrouwen. Dat wil je te allen tijde voorkomen.

Het belangrijkste is dat een ankertekst een goed beeld weergeeft van de informatie die te vinden is op de vervolgpagina. Het is van belang om alleen relevante woorden te gebruiken. Wanneer de woorden niet relevant zijn voor de bezoeker, hecht Google er ook geen waarde aan. Voorbeelden zijn: ‘’klik hier’’, ‘’lees meer’’, ‘’meer informatie’’. Zojuist genoemde woorden geven een onduidelijk beeld van wat er daadwerkelijk te lezen valt op de gelinkte pagina. Het is dan ook van belang voor je SEO om ankerteksten zo duidelijk en beknopt mogelijk te maken!

ankertekst
Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z