Ankertekst

Het is algemeen bekend dat links een cruciale factor zijn bij de indexering die de crawlers van Google uitvoeren. Hoe zit het met ankertest links? In dit artikel vertellen we wat een ankertekst is en bespreken we wat het kan betekenen voor SEO.

Wat is het?

Je hebt vast wel eens in een webtekst een direct linkje gezien naar een andere pagina of website. De link is vaak een woord en kleurt anders dan de rest van de tekst. Dit woord noemen we ankertekst of anchor text. Het is het woord in een tekst waaraan een hyperlink is gekoppeld. De tekst waarop bezoekers kunnen klikken kan uit een of meerdere woorden bestaan.

Een ankertekst wordt zo gekozen dat het voor de bezoeker duidelijk is waar de hyperlink naar toe verwijst. Het is van belang dat het duidelijk is wat voor informatie zij via de hyperlink kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan gerelateerde artikelen die in de tekst via een hyperlink te bereiken zijn door de bezoeker. Een link moet betekenisvol zijn en het liefst een zoekterm bevatten. Zo snapt de zoekmachine waar de ontvangende pagina over gaat.

Ankerteksten worden door zoekmachines gewaardeerd, omdat ze –– mits goed gebruikt –– de bezoeker helpen. Dit doen ze door de bezoeker te leiden naar relevante informatie op de volgende pagina. Ankertekst leidt vaak naar een toevoeging op de tekst die in eerste instantie gelezen wordt. Hierbij is het een pluspunt als de woorden in de ankertekst ook overeenkomen met het onderwerp van de pagina waar de ankertekst naar verwijst.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Ankertekst en SEO

Ankertekst heeft effect op de vindbaarheid van je website. Door bijvoorbeeld zoekwoorden als ankertekst te gebruiken, gaat Google je link meer waarderen. Dit is bevorderend voor de organische vindbaarheid van een website. De ankertekst bevat de woorden die Google gebruikt voor de indexering van je webpagina. Google neemt deze woorden als indicatie van wat er op de vervolgpagina te zien is. Voor je eigen website is het dus prettig om goede ankerteksten te krijgen op andere websites en andersom is het belangrijk om zelf een goede ankertekst te gebruiken.

Er kan sprake zijn van over-optimalisatie. Wanneer je naar een bepaalde pagina op je website alleen maar backlinks ontvangt met exact dezelfde ankertekst, zal Google het gaan wantrouwen. Dat wil je te allen tijde voorkomen.

Het belangrijkste is dat een ankertekst een goed beeld weergeeft van de informatie die te vinden is op de vervolgpagina. Het is van belang om alleen relevante woorden te gebruiken. Wanneer de woorden niet relevant zijn voor de bezoeker, hecht Google er ook geen waarde aan. Voorbeelden zijn: ‘’klik hier’’, ‘’lees meer’’, ‘’meer informatie’’. Zojuist genoemde woorden geven een onduidelijk beeld van wat er daadwerkelijk te lezen valt op de gelinkte pagina. Het is dan ook van belang voor je SEO om ankerteksten zo duidelijk en beknopt mogelijk te maken!

ankertekst
Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een ankertekst?

Een ankertekst is een woord en daar wordt meestal een hyperlink aan gekoppeld. Een bezoeker die naar jou website gaat kan op dat woord klikken en wordt dan verwezen naar een andere website. De ankertekst kan uit een of meerdere woorden bestaan en kleurt na koppeling met een hyperlink blauw.

Wat is de impact van Ankertekst op SEO?

Het is belangrijk voor je SEO om ankerteksten goed duidelijk te maken. Een ankertekst kun je het beste zo beknopt als mogelijk houden. Een ankertekst moet relevant zijn voor google anders hebben ze geen waarde. Een ankertekst moet een goed beeld weergeven van informatie die vindbaar is op een vervolgpagina.

Voor wie hebben wij dit artikel over ankertekst geschreven?

Het artikel over ankertekst hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over ankertekst in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals ankertekst?

Wij schrijven over begrippen als ankertekst om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

ankertekst is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over ankertekst in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals ankertekst, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip ankertekst in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van ankertekst. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van ankertekst op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende ankertekst.

Het voorbeeld dat wij geven van ankertekst , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over ankertekst van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z