Hyperlink

Iedereen kent het begrip hyperlink. Het is nu ook al lange tijd bekend dat hyperlinks cruciaal zijn voor SEO. Toch komt het vaak voor dat men oppervlakkige kennis bezit over hyperlinks. In dit artikel vertellen we welke soorten hyperlinks er zijn. Vervolgens vertellen we wat het belang van hyperlinks is. Tenslotte vertellen we wat de impact van hyperlinks is op SEO. Lees snel verder om te lezen hoe je de hyperlinks op je website verbetert.

Wat is een hyperlink?

Hyperlinks vormen samen het fundament van het internet. Hyperlinks waren in eerste instantie de originele manier om webpagina’s op het internet te verbinden. Daarnaast zijn hyperlinks een van de meest belangrijke factoren tijdens het optimaliseren van een website. Later in het artikel gaan we hier verder op in. Hiermee vormen hyperlinks een (mogelijke) invloed op het bevorderen van de positie van de website binnen de ranking van Google.

Hyperlinks begeleiden de bezoeker (en de crawler van Google) van punt A naar punt B. In feite is een hyperlink een referentie waar je op klikt om op een andere webpagina terecht te komen.

Soorten hyperlinks?

Er zijn verschillende soorten hyperlinks. We noemen er twee.

  • Inbound links: dit zijn links die verwijzen naar interne pagina’s op een website.
  • Outbound links: links die verwijzen naar webpagina’s buiten een website.

Het belang van hyperlinks

Oorspronkelijk werden hyperlinks gebruikt om bronnen of verwijzingen te citeren. Door het makkelijk te klikken stukje tekst, kwam je direct op de desbetreffende pagina. Het stukje tekst waar je op klikt is de ankertekst.

Om als website hoger te ranken binnen de zoekresultaten van Google, is het van belang dat Google de webpagina goed kan lezen. De structuur van de website is daarbij van belang. Wanneer de structuur van de website goed is, bevordert dit de gebruiksvriendelijkheid van de website. Hierdoor kan de bezoeker navigeren en nieuwe informatie over bijbehorende onderwerpen vinden. Zojuist genoemde punten helpen mee met het opbouwen van vertrouwen en autoriteit. Dit wordt bereikt door het opbouwen van vertrouwen en autoriteit. Het hebben van kwalitatieve en relevante interne links stimuleert het vertrouwen en de autoriteit van een website.

Hyperlink | Begrippenlijst

SEO en hyperlinks

Hyperlinks zijn belangrijk voor SEO. Wanneer een website goede interne linkstructuur heeft, wordt het voor de bezoeker makkelijker om door een website te navigeren. De bezoeker wordt door verschillende onderwerpen geleid. Dit zorgt ervoor dat een bezoeker meer tijd op de website verblijft en het verbetert de gebruiksvriendelijkheid. Google ziet dit als een pluspunt tijdens de indexering van een website.

Hyperlinks zijn cruciaal voor SEO. De autoriteit van een website hangt onder andere af van de kwaliteit van de gelinkte bron. Goede linkstructuur met de juiste content zorgt ervoor dat de gebruiksvriendelijkheid van de website optimaliseert. Het zorgt voor een positieve invloed op de online vindbaarheid van de website. Dit leidt uiteindelijk tot meer organisch verkeer!


Veelgestelde vragen

Wat is een hyperlink?

Een hyperlink is een interne of externe link (deze kan binnen een website blijven of naar een externe website verwijzen). Een hyperlink wordt door een gebruiker van het web om van pagina naar pagina te gaan.

Wat is de impact van Hyperlink op SEO?

Hyperlinks zijn van groot belang voor SEO. Het bepaalt onder andere de autoriteit van een website. Heb je een goede structuur en links met kwalitatief goed en relevante content, wordt dit beloond door Google. Ook je vindbaarheid zal sterk worden verbeterd.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.