Interne link

Linkbuilding, content en de technische kant van je website gelden als drie eenheid tijdens het optimaliseren van je SEO. Interne links zijn hierbij een belangrijke factor. De interne links vormen samen het skelet van je website. Interne links dragen bij aan de structuur en gebruiksvriendelijkheid van je website. We bespreken wat het precies inhoudt en wat het belang van interne links is voor SEO.

Wat is het?

Interne links zijn links die door verwijzen naar webpagina’s binnen de website. Ze verwijzen de bezoeker door naar andere onderwerpen. Het zorgt voor structuur en samenhang van een website. Interne links vormen samen een ‘spinnenweb’ achter je site. Op deze manier kan de bezoeker op een prettige manier navigeren door de website. Zodra Google merkt dat bezoekers graag door de website navigeren, neemt Google dit mee in de totale waardering van een website. Dit heeft dan weer een positief effect op de positie van de website binnen de zoekresultaten.

Het belang van interne links voor SEO

Google kijkt naast de kwaliteit van iedere individuele pagina ook naar de samenhang van een website. Hoe meer links (zowel backlinks als interne links) een pagina krijgt, des te meer waarde Google aan deze pagina gaat hechten. Google herkent de relatie tussen verschillende links en content. Via de interne linkstructuur crawlt Google een website.

Door middel van interne links krijgt de bezoeker een compleet beeld van het desbetreffende onderwerp. Het vergemakkelijkt het navigeren door de website. Dit zorgt ervoor dat de tijd die een bezoeker op de website verblijft omhoog gaat. Dit is dan ook bevorderend voor de waardering die Google aan de website geeft.

Interne link | Begrippenlijst

Het opzetten van een interne linkstrategie

Voor de SEO van je website is het van belang om de interne linkstructuur te evalueren en bij te stellen waar nodig. Het is dan ook van belang om een interne link strategie op te stellen. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het hebben van een interne linkstrategie.

  • Relevante en additionele informatie aanbieden aan de bezoeker.
  • Google crawlt een website sneller met behulp van links.
  • Het genereren van extra verkeer doordat het navigeren van de website een stuk makkelijker wordt.

Tijdens het opzetten van een optimale linkstrategie komen er een aantal belangrijke aspecten voorbij. Ten eerste is het van belang om de structuur te bepalen. Het is verstandig om dit volgens het piramideprincipe te doen. Het begin is aan de top, op de homepagina. Daarna volgen er een aantal categorieën (subkopjes). Vanuit de categorieën staan alle pagina’s gecategoriseerd.

Hierna is het belangrijk om vast te stellen wat de meest belangrijke content is. Welke content is relevant voor de kern van je bedrijf? Dit is de content waaruit expertise ten opzichte van het product blijkt. Hiermee wil je gevonden worden door de bezoeker. Het is dan ook van belang om te linken naar de meest belangrijke content. Door middel van deze links kan Google zien dat het belangrijke content is.

Ten derde is het belangrijk om zoekwoorden in ankerteksten te gebruiken voor interne links. Zoekwoorden gebruik je in ankerteksten van interne links. Dit zorgt er namelijk voor dat de webpagina beter gevonden wordt door de bezoeker. Ook gebruikt Google deze links om de webpagina te vinden. Het is van belang om af te wisselen met ankerteksten. Wanneer alle ankerteksten hetzelfde zijn, komt dit over als spam. Een zoekwoord in een ankertekst geeft een duidelijke indicatie van wat er op de volgende pagina te vinden is.

Interne linkstructuur en SEO

Kortom, het is van belang om een duidelijke interne linkstructuur te handhaven. Het linken naar belangrijke content helpt Google met het crawlen van de website. De bezoeker heeft profijt van interne links doordat het navigeren naar gerelateerde onderwerpen makkelijker wordt. Ook verblijft de bezoeker daardoor langer op de website. Wanneer de interne links van je website goed gestructureerd zijn, bevordert dit de gebruikservaring van de bezoeker. Google ziet dit als pluspunten. Gestructureerde interne links vormen dan een positieve invloed op de positie van je website binnen de zoekresultaten.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat interne link inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over interne link geschreven?

Het artikel over interne link hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over interne link hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over interne link in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals interne link?

Wij schrijven over begrippen als interne link om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Interne link is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over interne link en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip interne link in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van interne link. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van interne link op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende interne link.

Het voorbeeld dat wij geven van interne link geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over interne link van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z