Interne link en SEO

Linkbuilding, content en de technische kant van je website gelden als drie eenheid tijdens het optimaliseren van je SEO. Interne links zijn hierbij een belangrijke factor. De interne links vormen samen het skelet van je website. Interne links dragen bij aan de structuur en gebruiksvriendelijkheid van je website. We bespreken wat het precies inhoudt en wat het belang van interne links is voor SEO.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn links die door verwijzen naar webpagina’s binnen de website. Ze verwijzen de bezoeker door naar andere onderwerpen. Het zorgt voor structuur en samenhang van een website. Interne links vormen samen een ‘spinnenweb’ achter je site.

Ralfvanveen SEO-specialist

Interne links optimaliseren?

Ik help graag bij de optimalisatie van de interne links. Neem hiervoor contact met mij op.

Op deze manier kan de bezoeker op een prettige manier navigeren door de website. Zodra Google merkt dat bezoekers graag door de website navigeren, neemt Google dit mee in de totale waardering van een website. Dit heeft dan weer een positief effect op de positie van de website binnen de zoekresultaten.

Wat is belangrijk bij interne links optimaliseren voor SEO?

Het optimaliseren van interne links kan een aanzienlijke impact hebben op SEO. Hier zijn enkele belangrijke punten om in acht te nemen, de voordelen die ze bieden voor SEO, en hoe belangrijk ze zijn voor de algehele SEO-strategie:

Aspect van interne link optimalisatieInvloed op SEOPrioriteit in SEO-strategie
Relevantie van de interne linkVerhoogt de geloofwaardigheid en autoriteit van de pagina, verbetert de gebruikerservaring.Hoog
Gebruik van ankertekstenHelpt zoekmachines om de inhoud van de gelinkte pagina te begrijpen.Hoog
LinkverdelingVerbetert de crawleerbaarheid van de site, verdeelt link equity.Middel
Link naar diepe pagina’sVerbetert de zichtbaarheid en indexering van diepe pagina’s, verdeelt link equity.Hoog
Aantal interne linksTe veel kan verdunnen link equity, te weinig kan de gebruikerservaring schaden.Middel
Vermijden van gebroken linksVoorkomt negatieve gebruikerservaring en mogelijke negatieve impact op ranking.Hoog
NavigatiestructuurVerbetert de gebruikerservaring, maakt de site gemakkelijker te crawlen.Hoog
Soorten interne links: overzicht.

Het is belangrijk op te merken dat SEO een holistische aanpak vereist. Hoewel het optimaliseren van interne links belangrijk is, moet het worden gecombineerd met andere SEO-technieken, zoals het produceren van hoogwaardige inhoud, het optimaliseren van de pagina snelheid, en het bouwen van backlinks, om de beste resultaten te behalen.

Het belang van interne links voor SEO

Google kijkt naast de kwaliteit van iedere individuele pagina ook naar de samenhang van een website. Hoe meer links (zowel backlinks als interne links) een pagina krijgt, des te meer waarde Google aan deze pagina gaat hechten. Google herkent de relatie tussen verschillende links en content. Via de interne linkstructuur crawlt Google een website.

Door middel van interne links krijgt de bezoeker een compleet beeld van het desbetreffende onderwerp. Het vergemakkelijkt het navigeren door de website. Dit zorgt ervoor dat de tijd die een bezoeker op de website verblijft omhoog gaat. Dit is dan ook bevorderend voor de waardering die Google aan de website geeft.

Interne link | Begrippenlijst

Het opzetten van een interne linkstrategie

Voor de SEO van je website is het van belang om de interne linkstructuur te evalueren en bij te stellen waar nodig. Het is dan ook van belang om een interne link strategie op te stellen. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het hebben van een interne linkstrategie.

  • Relevante en additionele informatie aanbieden aan de bezoeker.
  • Google crawlt een website sneller met behulp van links.
  • Het genereren van extra verkeer doordat het navigeren van de website een stuk makkelijker wordt.

Tijdens het opzetten van een optimale linkstrategie komen er een aantal belangrijke aspecten voorbij. Ten eerste is het van belang om de structuur te bepalen. Het is verstandig om dit volgens het piramideprincipe te doen. Het begin is aan de top, op de homepagina. Daarna volgen er een aantal categorieën (subkopjes). Vanuit de categorieën staan alle pagina’s gecategoriseerd.

Ralfvanveen SEO-specialist

Interne links optimaliseren?

Ik help graag bij de optimalisatie van de interne links. Neem hiervoor contact met mij op.

Hierna is het belangrijk om vast te stellen wat de meest belangrijke content is. Welke content is relevant voor de kern van je bedrijf? Dit is de content waaruit expertise ten opzichte van het product blijkt. Hiermee wil je gevonden worden door de bezoeker. Het is dan ook van belang om te linken naar de meest belangrijke content. Door middel van deze links kan Google zien dat het belangrijke content is.

Ten derde is het belangrijk om zoekwoorden in ankerteksten te gebruiken voor interne links. Zoekwoorden gebruik je in ankerteksten van interne links. Dit zorgt er namelijk voor dat de webpagina beter gevonden wordt door de bezoeker. Ook gebruikt Google deze links om de webpagina te vinden. Het is van belang om af te wisselen met ankerteksten. Wanneer alle ankerteksten hetzelfde zijn, komt dit over als spam. Een zoekwoord in een ankertekst geeft een duidelijke indicatie van wat er op de volgende pagina te vinden is.

Interne linkstructuur en SEO

Kortom, het is van belang om een duidelijke interne linkstructuur te handhaven. Het linken naar belangrijke content helpt Google met het crawlen van de website. De bezoeker heeft profijt van interne links doordat het navigeren naar gerelateerde onderwerpen makkelijker wordt. Ook verblijft de bezoeker daardoor langer op de website. Wanneer de interne links van je website goed gestructureerd zijn, bevordert dit de gebruikservaring van de bezoeker. Google ziet dit als pluspunten. Gestructureerde interne links vormen dan een positieve invloed op de positie van je website binnen de zoekresultaten.


Veelgestelde vragen

Wat is een Interne Link?

Een interne link is een link die doorverwijst naar pagina’s binnen de site zelf. Hiermee zorgt je voor structuur. De gebruiker kan zo gemakkelijk door jouw website navigeren.

Wat is de impact van Interne Link op SEO?

Google let niet alleen op de kwaliteit van iedere pagina op zich, maar ook naar de website als geheel. Hierbij wordt ook naar de (interne) links gekeken. Als bezoekers veel door jouw site navigeren, zal dit worden geconstateerd door Google en zij zien dit als positief. Dit zal je dan ook terugzien in de ranking van de zoekresultaten.

Hoeveel interne links kan ik op een pagina zetten?

Eigenlijk kun je zoveel interne links op een pagina plaatsen als je wil, maar of dat verstandig is, is een andere vraag. Bij interne links gaat het over links die door moeten verwijzen naar een webpagina binnen je website. Het gaat je bezoekers dus doorverwijzen naar een ander onderwerp. Het resultaat is dat het zorgt voor meer structuur en ook voor meer samenhang binnen de website.

Voor bezoekers is het fijn dat zij op een woord kunnen klikken en dan doorlinken naar een andere pagina binnen je website, waar zij meer informatie kunnen vinden over dat betreffende onderwerp. Het bespaart hen veel tijd om zelf op zoek te moeten gaan. Door interne links draag je dus bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je websites. Google ziet dit ook als een pluspunt en dan ben je ook beter vindbaar.

Ik adviseer je om bij het plaatsen van interne links te letten op relevantie. Wanneer is een link echt interessant en relevant om te plaatsen? Op de ene pagina zijn dat er meer dan op de andere pagina. Maar het moet een meerwaarde hebben voor je bezoekers en dus voor de zoekmachine.

Hoe bepaal ik welke ankerteksten ik moet gebruiken in mijn interne links?

Je hebt bepaalde zoekwoorden waar je op gevonden wil worden en deze woorden gebruik je ook weer in ankerteksten van je interne links. Hierdoor wordt de webpagina beter gevonden door de bezoekers. Google gebruikt de links ook op de pagina te vinden. Daarom moet je ook afwisselen met ankerteksten. Zijn ze hetzelfde zal Google het zien als spam. Door een goede ankertekst te gebruiken, kan het zoekwoord ook echt een goede indicatie zijn van wat er op die pagina te vinden is.

Je moet dus kijken waar je naar doorgaat verwijzen, welk woord past daarbij? Het gaat om een woord waar je ook op wil scoren in de zoekmachines. Een bepaalde woordcombinatie kiezen kan ook. Als het maar duidelijk is welke informatie een bezoeker kan verwachten als hij op de interne link klikt. Je moet mensen duidelijkheid geven en dat kan door goede ankerteksten te gebruiken voor de linkjes.

Als je zelf een website bezoekt, dan wil je ook dat helder is wat voor informatie je krijgt als je op een link klikt. Dit is precies wat bezoekers op jouw website ook willen, dus verdiep je daarin en dan bepaal je vanzelf de juiste ankerteksten voor interne links.

Wat gebeurt er als ik een verkeerde ankertekst gebruik in mijn interne links?

Als je in je interne links een verkeerde ankertekst gebruikt, dan is het voor Google niet goed maar voor bezoekers ook niet. Ze denken bepaalde informatie op de pagina te vinden, maar het blijkt heel wat anders te zijn. Een zoekwoord moet een goede indicatie zijn van die pagina, en als dat niet zo is dan kan dat negatief werken. Je geeft als het ware mensen valse hoop, zij denken er een antwoord te vinden maar dat is niet het geval.

Zo werkt het voor een zoekmachine ook, je geeft aan dat er informatie over een zoekwoord te vinden is en dat klopt niet. Dit is dus niet betrouwbaar en draagt niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je site. Ook zal het ten koste gaan van je vindbaarheid in de zoekmachines. Daarom moet je daar goed bij stilstaan en de juiste ankerteksten gebruiken bij je interne links.

Als je niet goed weet welke ankerteksten je moet gebruiken dan kun je altijd advies vragen aan een specialist. Ik help je dan graag en laat je dan inzien hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Is interne link structuur cruciaal voor SEO?

Het is belangrijk dat je een goede interne linkstructuur gaat gebruiken. Dit linken zal Google namelijk ook helpen met het crawlen van je site. Een bezoeker heeft er namelijk echt wat aan want kan zo beter navigeren naar bepaalde onderwerpen en alles dus makkelijker vinden. Een bezoeker zal hierdoor ook langer op je site blijven. Als alle interne links dan goed gestructureerd zijn, dan is het gevolg dat het de gebruikservaring van je bezoeker alleen maar gaat bevorderen.

Het zijn dus echte pluspunten die Google gaat zien. Ook scoor je hierdoor beter in de zoekmachineresultaten. Wat je met je website wil bereiken is uiteraard goed vindbaar zijn, mensen naar je website toe trekken en hopen dat ze overgaan tot een bepaalde actie of aankoop. Daarom is intern linken ook zo belangrijk om daarin genoeg tijd te investeren.

Als je niet zo goed weet hoe je intern moet linken of je hebt er hulp bij nodig, dan kun je altijd advies vragen. Ik help je dan graag en zorg ervoor dat alles goed op elkaar aansluit. Het hele proces kun je aan mij uit handen geven en dan zorg ik dat er een goede interne linkstructuur ontstaat.

Welk resultaat kan ik verwachten als ik mijn interne link structuur verbeter?

Je gaat een positief resultaat zien als je je interne link structuur gaat verbeteren. Google zal het als positief zien, maar ook je bezoekers kunnen zo beter navigeren op je website. Stel jezelf maar eens voor dat wanneer jij op een website komt. Je bent een tekst aan het lezen en dan vraag je je af wat ze bedoelen met een speciaal woord. Als je er dan op kunt klikken voor meer informatie, dan heb je snel een antwoord op je vraag.

Je zal daardoor langer op de site aanwezig zijn en dat draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je site. Google zal dat ook als positief beoordelen en daardoor ben je ook weer beter vindbaar in de resultaten van de zoekmachines. Besteed er daarom genoeg tijd aan en als je er zelf geen tijd voor hebt laat het dan een SEO-specialist doen.

Ik regel het graag voor je want je interne link structuur is gewoon erg belangrijk, voor bezoekers en voor de zoekmachines. De investering gaat zich dan ook snel terugverdienen dus de moeite waard om hier snel wat mee te laten doen.

Welke tools kan ik gebruiken om mijn interne links te controleren?

Als je je interne links wil controleren dan kan daarvoor gebruik worden gemaakt van Ahrefs. Hiermee kun je bestaande interne links controleren. Maar je kunt ook kiezen voor het automatiseren van de interne links in een website en dat kan dan middels Internal Link Juicers. Ik zou je ook adviseren om hier gebruik van te maken, maar ik snap het ook wanneer dat je er geen ervaring mee hebt of geen tijd voor hebt.

Het is dan een goed advies om het aan mij uit te besteden. Ik ben een SEO-specialist met jarenlang ervaring en ik kan ervoor zorgen dat je interne links snel gecontroleerd worden en dat de interne link structuur sterk wordt verbeterd. Dit heeft een positief effect op de resultaten in de zoekmachines en dat is waar je het allemaal voor doet toch?

Daarom is het zinvol om de tools te gebruiken, het beste zou je deze beide kunnen gebruiken. Het geeft je veel duidelijkheid en dan weet je ook snel wat je nog aan moet passen en waar dat je kansen liggen.

Hoe weet ik of een interne link een negatief resultaat geeft?

Het is van belang om te weten of dat een interne link voor een negatief resultaat zorgt, dat kan namelijk gevolgen hebben voor het bezoekersaantal en je positie in Google. Daarom moet je dit herkennen. Je herkent een slechte interne link vooral aan een verkeerde ankertekst die is gebruikt (een zoekwoord waarvoor die pagina niet naar boven wil komen waar die naartoe wijst). Of de interne link verwijst naar de verkeerde pagina.

Het zijn twee manieren waardoor jij dus kunt herkennen of dat een interne link een negatief resultaat geeft. Als je weet welke van de twee het is, dan kun je hier wat aan doen. Je zou het ook uit handen kunnen geven, ik kan dan als SEO-specialist de interne links controleren en waar nodig aanpassen.

Interne links dienen voor een goed resultaat te zorgen. Het gaat er namelijk om dat bezoekers geen foutmeldingen krijgen. Het moet allemaal op elkaar aansluiten en daarom moeten de juiste zoekwoorden en ankerteksten worden gebruikt. Je moet ook regelmatig controleren of alle links nog werken, bezoekers die te vaak op een link terecht komen die niet werkt, zullen na een tijdje wegblijven en dat moet voorkomen worden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.