Interne link

Linkbuilding, content en de technische kant van je website gelden als drie eenheid tijdens het optimaliseren van je SEO. Interne links zijn hierbij een belangrijke factor. De interne links vormen samen het skelet van je website. Interne links dragen bij aan de structuur en gebruiksvriendelijkheid van je website. We bespreken wat het precies inhoudt en wat het belang van interne links is voor SEO.

Wat is het?

Interne links zijn links die door verwijzen naar webpagina’s binnen de website. Ze verwijzen de bezoeker door naar andere onderwerpen. Het zorgt voor structuur en samenhang van een website. Interne links vormen samen een ‘spinnenweb’ achter je site. Op deze manier kan de bezoeker op een prettige manier navigeren door de website. Zodra Google merkt dat bezoekers graag door de website navigeren, neemt Google dit mee in de totale waardering van een website. Dit heeft dan weer een positief effect op de positie van de website binnen de zoekresultaten.

Het belang van interne links voor SEO

Google kijkt naast de kwaliteit van iedere individuele pagina ook naar de samenhang van een website. Hoe meer links (zowel backlinks als interne links) een pagina krijgt, des te meer waarde Google aan deze pagina gaat hechten. Google herkent de relatie tussen verschillende links en content. Via de interne linkstructuur crawlt Google een website.

Door middel van interne links krijgt de bezoeker een compleet beeld van het desbetreffende onderwerp. Het vergemakkelijkt het navigeren door de website. Dit zorgt ervoor dat de tijd die een bezoeker op de website verblijft omhoog gaat. Dit is dan ook bevorderend voor de waardering die Google aan de website geeft.

Interne link | Begrippenlijst

Het opzetten van een interne linkstrategie

Voor de SEO van je website is het van belang om de interne linkstructuur te evalueren en bij te stellen waar nodig. Het is dan ook van belang om een interne link strategie op te stellen. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het hebben van een interne linkstrategie.

  • Relevante en additionele informatie aanbieden aan de bezoeker.
  • Google crawlt een website sneller met behulp van links.
  • Het genereren van extra verkeer doordat het navigeren van de website een stuk makkelijker wordt.

Tijdens het opzetten van een optimale linkstrategie komen er een aantal belangrijke aspecten voorbij. Ten eerste is het van belang om de structuur te bepalen. Het is verstandig om dit volgens het piramideprincipe te doen. Het begin is aan de top, op de homepagina. Daarna volgen er een aantal categorieën (subkopjes). Vanuit de categorieën staan alle pagina’s gecategoriseerd.

Hierna is het belangrijk om vast te stellen wat de meest belangrijke content is. Welke content is relevant voor de kern van je bedrijf? Dit is de content waaruit expertise ten opzichte van het product blijkt. Hiermee wil je gevonden worden door de bezoeker. Het is dan ook van belang om te linken naar de meest belangrijke content. Door middel van deze links kan Google zien dat het belangrijke content is.

Ten derde is het belangrijk om zoekwoorden in ankerteksten te gebruiken voor interne links. Zoekwoorden gebruik je in ankerteksten van interne links. Dit zorgt er namelijk voor dat de webpagina beter gevonden wordt door de bezoeker. Ook gebruikt Google deze links om de webpagina te vinden. Het is van belang om af te wisselen met ankerteksten. Wanneer alle ankerteksten hetzelfde zijn, komt dit over als spam. Een zoekwoord in een ankertekst geeft een duidelijke indicatie van wat er op de volgende pagina te vinden is.

Interne linkstructuur en SEO

Kortom, het is van belang om een duidelijke interne linkstructuur te handhaven. Het linken naar belangrijke content helpt Google met het crawlen van de website. De bezoeker heeft profijt van interne links doordat het navigeren naar gerelateerde onderwerpen makkelijker wordt. Ook verblijft de bezoeker daardoor langer op de website. Wanneer de interne links van je website goed gestructureerd zijn, bevordert dit de gebruikservaring van de bezoeker. Google ziet dit als pluspunten. Gestructureerde interne links vormen dan een positieve invloed op de positie van je website binnen de zoekresultaten.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z