SEO MKB: Dé SEO-specialist voor MKB

Bedrijven in MKB besteden SEO bij mij uit.

SEO Specialist MKB
Een SEO specialist MKB met 8 jaar ervaring

11 jaar ervaring

Met meer dan 11 jaar ervaring binnen SEO tackle ik eder SEO-gerelateerd vraagstuk efficiënt.

Wij werken op een transparante wijze

SEO met een duurzame werkwijze

Per fase leg ik uit waar ik aan werk en waarom ik dit doe. Mijn duurzame werkwijze zorgt voor langdurig resultaat.

Wij werken als SEO specialist voor het MKB zonder vast contract

Geen vast contract

Ik werk als SEO specialist zonder vast contract en bewijs mijn waarde iedere maand opnieuw.

SEO specialist MKB

Ben je werkzaam voor een MKB en op zoek naar een ervaren SEO specialist? Ik help je graag verder bij je doelstellingen in de zoekmachines. Ik werk als ervaren SEO specialist op een duurzame en transparante manier waardoor ik voor onze klanten langdurig resultaat behalen. Ik ben al meer dan 11 jaar actief in het vakgebied SEO waardoor ik alle facetten van dit vakgebied kan aanbieden. Van de technische SEO tot grootschalige off-page SEO trajecten. Projecten variëren veel. De nuances zitten vaak in de grootte van het bedrijf, duur van het traject en de rol die ik hierin krijg. Mijn rol kan variëren van het oppakken van het gehele traject tot het uitvoeren van een klein technisch aspect.

Meer over ons kun je hier vinden.

Ik bied alle onderdelen van SEO aan. Hieronder kun je deze onderdelen vinden. Wil je jouw linkbuilding uitbesteden? Dat kan bij mij. Bekijk de linkbuilding uitbesteden pagina hier.


Wij hebben over SEO geschreven voor

Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Frankwatching
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor SERoundtable
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Marketingfacts
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Emerce
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor IMU
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Twinkle
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor SEOBlog
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor LBMedia
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor DutchCowboys
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Dutch IT channel
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Marketing Tribune
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor WPLounge
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Bloovi
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor MTSprout
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Ondernemers.com

Wij hebben over SEO en linkbuilding geadviseerd voor

Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Vacanceselect
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Kruidvat
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Zivver
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Sendcloud
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Ista
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Rotterdam The Hague Airport
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor NederlandFietsland
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Rituals
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Van den Berk
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Startselect
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Marlies Dekkers
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Samskip
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Hoffelijk
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Domein-Registreren
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Synmar

Mijn tarief als SEO specialist MKB

Als SEO specialist MKB werk ik met een vast uurtarief van € 75,- excl. BTW. Tijdens mijn werkzaamheden als SEO specialist MKB neem ik vaak geen onaangekondigde belletjes aan. Hierdoor kan ik, wanneer een klant een uur werk van mij afneemt, daadwerkelijk een uur geconcentreerd werk leveren.

Ik maak tijdens mijn werkdagen vaste plekken vrij om belletjes en mails te beantwoorden. Dit is tevens een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden doordat ik als SEO specialist bij vraagstukken adequaat moet reageren om dit tot een goed einde te leiden.

Voor wie is een SEO specialist MKB

Ik ben als SEO specialist MKB gespecialiseerd in het verder helpen van bedrijven binnen het segment MKB. Bedrijven binnen het segment MKB of MKB+ zijn bij mij aan het juiste adres om op een veilige en transparante manier hogerop te komen in Google, Bing en Yahoo.

Als SEO specialist MKB ben ik werkzaam voor verschillende bedrijven in het segment MKB. Deze bedrijven variëren wat betreft de regio en branche waarin ze actief zijn. Deze bedrijven kunnen landelijk opererend zijn of juist lokaal. Wanneer je werkzaam bent in het MKB en de SEO wilt uitbesteden dan help ik je hier graag bij!

Ik kan bij ieder onderdeel van SEO te hulp schieten. Van het leggen van een stevige fundering voor de toekomstige vindbaarheid van het bedrijf of het maken van een SEO strategie en deze uit te voeren. Ik help graag bij verschillende projecten en kan hier tevens verschillende rollen op me nemen.

De snelste manier tot een offerte is een contactformulier in te vullen met de casus of het vraagstuk. Wanneer ik vragen heb reageer ik hier binnen één werkdag op. Wanneer ik geen vragen heb ontvang je binnen twee werkdagen een gerichte prijsopgave van de werkzaamheden.

SEO Specialist MKB en Ralf

Wil je aan de slag met een SEO specialist (MKB)? Ik help je graag bij je vraagstuk. Met mijn werkwijze kunnen we samen het maximale uit de vindbaarheid van jouw MKB bedrijf halen. Ik vind het belangrijk om goed in contact te blijven, dus als je iets wil weten of vragen hebt kun je mij altijd mailen. Mijn mail beantwoord ik elke dag.

Door de SEO-werkzaamheden uit handen te geven kun jij weer doen wat je het liefste doet binnen je bedrijf. Ik ben doordeweeks goed telefonisch bereikbaar. Voor al mijn klanten sta ik 5 dagen per week klaar om de SEO-gerelateerde vragen te beantwoorden.


Waar werkt een SEO specialist aan?

Er zijn veel verschillende onderdelen waar een SEO specialist aan moet werken. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste.

Technische SEO door een SEO specialist voor het MKB

Technische SEO

De technische SEO is een relatief lastig onderdeel binnen de zoekmachine optimalisatie. De technische SEO wordt in veel gevallen onder handen genomen door te beginnen met een uitgebreide SEO analyse van de website.

Op basis van deze technische analyse bepaald de SEO specialist wat er moet worden gedaan. Vaak hebben deze werkzaamheden te maken met de website snelheid, de interne links, de website structuur of de code achter de website.

SEO-content (op een scherm)

SEO-content

De SEO Content is het onderdeel van SEO dat de richting van het traject bepaald. Het doel van dit onderdeel binnen de SEO is om de juiste content op de juiste pagina’s te plaatsen. Hier zitten een aantal belangrijke vereisten aan.

Iedere SEO specialist probeert bij dit onderdeel de kwaliteit van de content zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast is het van vitaal belang om de zoekopdracht van de zoeker te beantwoorden met de juiste content.

Linkbuilding door een SEO specialist MKB

Linkbuilding

Het link builden is voor een SEO specialist vaak het belangrijkste werk. De andere onderdelen zijn “voorwaardelijk” aan een goede vindbaarheid.

Het link builden is uiteindelijk wat de rankings gaat behalen en waarmee de online autoriteit aan Google kan worden getoond. Dit is dan ook de reden dat iedere SEO specialist hier het meest mee bezig is.

Compleet SEO traject (voor het MKB)

SEO-analyses

Een SEO specialist is altijd bezig met het analyseren van de website, het gedrag van de zoeker en de activiteiten in de zoekmachines. De data die hierop komt wordt gebruikt om de strategie van het traject in te richten.

Daarnaast wordt de er op basis van de data beslissingen gemaakt voor de richting die het bedrijf (zowel online als offline) in gaat.


De visie van een SEO specialist MKB

Als ervaren SEO specialist MKB heb ik mijn eigen visie gebouwd omtrent het organisch hogerop komen binnen de zoekmachines. Organisch hogerop komen is het proces van het optimaliseren van een website conform de richtlijnen van o.a. Google. Het optimaliseren van de website heeft niet alleen impact op de organische vindbaarheid hiervan.

Met een ervaren SEO specialist (MKB) wordt de website op de eerste plaats geoptimaliseerd voor de bezoeker. Dit zorgt ervoor dat investeren in SEO een 1 + 1 = 3 effect genereert. Niet alleen draagt de investering bij aan het verkrijgen van meer kwalitatieve bezoekers. Het draagt ook bij aan het daadwerkelijk converteren van de bezoekers op de website.

Het landschap van Google verandert.

Google verandert sinds jaar en dag, dat is geen verrassing. Wat wel een verrassing voor de meeste is, is dat Google steeds vaker zijn algoritme update. Google groeit exponentieel en dit zorgt ervoor dat het van belang is dat er een SEO specialist MKB dit in de gaten houdt. Bij grote updates is het van belang dat er tijdig wordt gereageerd zodat de website zijn organische posities niet verliest.

Google wordt door deze updates steeds slimmer en kan steeds sneller trucs herkennen van SEO specialisten. Hierdoor kun je niet meer een pagina volgooien met het zoekwoord waarop je wilt worden gevonden en daadwerkelijk de top-3 bereiken. Anno 2021 is het belangrijk dat een website toegankelijk, snel en gebruiksvriendelijk is. Een vraag die hier centraal bij staat is als volgt: geef ik antwoord op de vraag van de zoeker?

Kan ik nog hogerop komen, ondanks de concurrentie?

In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag “ja”. Er zijn bijna altijd mogelijkheden om hogerop te komen op relevante zoekwoorden voor een bedrijf. Aan het begin van het traject wordt vaak een zoekwoordonderzoek uitgevoerd. Met dit zoekwoordonderzoek ontdek ik waar de organische kansen voor het bedrijf liggen.

Als SEO specialist MKB voer ik deze graag voor je uit. Zo kan ik aan het begin van het traject bepalen waar ik me op ga richten.

Mijn werkwijze als SEO specialist MKB

In mijn 11 jaar als SEO specialist MKB heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd. Dit heeft er onder andere toe geleidt dat ik snel herken waar het laaghangend fruit van een project zich bevindt. Mijn werkwijze is onderscheidend doordat het zich richt op het verkrijgen van langdurig resultaat. Ik hecht waarde aan een duurzame manier van werken doordat een aggressieve manier van SEO kan leiden tot een penalty vanuit Google.

SEO kan worden onderverdeeld in technische SEO, SEO content en link builden. Deze drie facetten worden samen ingezet om de gehele website te optimaliseren voor google. De één is niet belangrijker dan de ander en de één staat niet zonder de ander. Een gezonde combinatie van alle onderdelen is van vitaal belang voor het welzijn van de organische vindbaarheid van een website.


Waarom een SEO-specialist inschakelen?

Als SEO specialist schiet ik te hulp bij bedrijven die actief zijn in allerlei verschillende branches. Van de bouw en vastgoed, consultancy tot de facilitaire dienstverlening. Iedere branche kan van hoge posities binnen Google profiteren. Hieronder een aantal redenen die bedrijven kunnen hebben om een professionele SEO specialist in te schakelen.

De gehele klantenreis

De gehele klantenreis

Het laten uitvoeren van een SEO traject door een gespecialiseerde SEO specialist ondersteunt verschillende onderdelen van de klantenreis. Hierbij is het belangrijkste om de juiste zoekwoorden voor iedere stap van de klantenreis uit te zoeken. Van generieke zoekwoorden waarbij de naamsbkeendheid van een bedrijf wordt verbeterd tot de long-tail zoekwoorden. De long-tail zoekwoorden zijn vaak zoekopdrachten met meerdere zoekwoorden die gericht een product of dienst beschrijven. De kans dat deze zoekers converteren is erg groot.

SEO specialist MKB (B2B)

Een SEO-specialist voor B2B

SEO is hét marketingkanaal voor online B2B marketing. Om jouw doelgroep succesvol te bereiken is een goede SEO strategie vereist. 57% van de B2B marketeers zegt dat SEO de grootste impact heeft op hun leadgeneratie.

89% van de B2B beslissingsmakers gebruikt het internet om hun keuze te maken. 90% hiervan maakt gebruik van de zoekmachines. Kortom: Jouw doelgroep is aanwezig in de zoekmachines en op zoek naar jouw dienstverlening. Hier aanwezig zijn is een vereiste voor jouw marketingstrategie!

SEO specialist MKB (B2C)

SEO consultancy voor B2C

Het uitvoeren van een SEO traject door een SEO specialist voor een B2C bedrijf is van vitaal belang. Wanneer een bedrijf niet aanwezig is in de zoekmachines en haar concurrenten wel kan dit schadelijk zijn voor de continuïteit van het bedrijf.

Op iedere dag van het jaar krijgt Google meer dan 63.000 zoekopdrachten per seconde. Voor iedere branche zijn er altijd potentiële klanten op zoek naar jouw producten.

Wordt gevonden door bovenaan de zoekresultaten te staan en domineer je markt.

Jouw doelgroep is op zoek naar je

Jouw doelgroep is op zoek naar je

Een groot voordeel van zoekmachine optimalisatie is dat jouw doelgroep op zoek is naar jouw diensten. Wanneer ze door middel van de zoekmachines op jouw website komen is de kans groot dat ze ook daadwerkelijk een aankoop doen.

In tegenstelling tot marketingkanalen zoals Facebook, Instagram of LinkedIn. Dit zijn marketingkanalen die kunnen worden gecategoriseerd als “pushmarketing”. Met deze kanalen wordt de doelgroep benadert.

Bij SEO benadert de doelgroep jouw bedrijf (omdat zij op zoek zijn naar jouw diensten). Dit heet pullmarketing en zorgt in de praktijk voor veel hogere conversie ratio’s.


Het werk van een SEO specialist MKB: on-page SEO

Een gedeelte van het werk van een SEO specialist vindt plaats op de website. Dit bestaat voornamelijk uit de SEO content en technische SEO. Beiden factoren wegen zwaar mee in de uiteindelijke organische posities.

De technische SEO beslaat alle werkzaamheden die van invloed zijn op het crawlen en indexeren van de website door Google. Er kan vooral bij grotere websites vaak veel winst worden behaald met een goede technische optimalisatieslag. Ik kan als SEO specialist zowel bijdragen aan de technische SEO strategie als het daadwerkelijk uitvoeren van de bepaalde punten.

De SEO content blijft steeds belangrijker worden. Voor mijn werkzaamheden als SEO specialist schrijf ik van tijd tot tijd zelf SEO content. Voor veel klanten instrueer ik de in-house copywriters en draag ik bij door een content strategie op te stellen.

Het werk van een SEO specialist MKB
MKB SEO specialist en off-page SEO

Het werk van een MKB SEO specialist: off-page SEO

Waar de technische SEO en SEO content in de eerste maanden wordt uitgevoerd is de off-page SEO een doorlopend proces. De off-page SEO complimenteert de werkzaamheden op de website en zorgt samen voor een 1 + 1 = 3 effect. Ik adviseer mijn klanten in de meeste gevallen om de linkbuild activiteiten parallel te laten lopen aan de activiteiten op de website.

Het is van belang bij het linkbuilden dat dit een natuurlijk proces is. Het aantal verkregen backlinks wordt verspreid over de maanden van het totale project. Zo ziet ook Google dat dit op een natuurlijk wijze wordt gedaan. In mijn 11 jaar als SEO specialist heb ik het nog niet zien voorkomen dat een klant van mij een penalty van Google heeft gekregen.


Aan de slag met SEO specialist MKB

Bovenstaande punten maken het, met name voor bedrijven in het segment MKB, erg aantrekkelijk om aan de slag te gaan met SEO. Als SEO specialist MKB weet ik als geen ander hoeveel profijt eruit kan worden gehaald om met een duurzaam SEO traject aan de slag te gaan.

SEO is een marketingkanaal dat niet alleen de conversie van een website verbeterd. Het zorgt tevens voor een hogere gebruikersvriendelijkheid en naamsbekendheid waardoor een bedrijf hier langdurig profijt van kan hebben. Dit leidt uiteindelijk tot een situatie waarin de continuïteit van een bedrijf kan worden gegarandeerd.

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met SEO MKB. We beginnen bij de eerste fase; contact. We bespreken details over je bedrijf wat de marketing en website betreft. Wat deed het goed in het verleden? Wat deed het minder goed? Welke internetstrategieën worden er gebruikt en wat is de staat van de website?

Door dit te bespreken kan ik een helder plan opstellen en kunnen we samen zorgen voor optimale zoekresultaten. Graag mailen op ralf@ralfvanveen.com en bellen kan op +31 6 23 96 99 57.


Waar let je op bij het inhuren van een SEO specialist (MKB)?

Google heeft een video gemaakt over het inhuren van een SEO specialist. De markt van de zoekmachine optimalisatie is ondoorzichtig en er zitten veel “rotte appels” tussen. Dit maakt dat het erg lastig is voor bedrijven om een gedegen SEO specialist te vinden.

Deze video neemt je mee in de manier waarop Google een SEO specialist uitzoekt. Daarnaast geven ze tips waaraan je een kwalitatief hoogwaardige SEO’er kunt herkennen.


Veelgestelde vragen

Wat is een SEO-specialist MKB?

Een SEO-specialist MKB is iemand die ervoor zorgt dat een website organisch hogerop komt in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Het doel hiervan is het verhogen van het aantal organische bezoekers en daarbij de omzet die door de website wordt gegenereerd. Dit doet een SEO-specialist op verschillende manieren.

Deze manieren zijn content, techniek en linkbuilding. Op contentgebied is het noodzakelijk dat de teksten op iedere webpagina relevant en van hoge kwaliteit zijn. Dit bereik je onder andere door middel van goede zoekwoorden in de tekst te verwerken.

Deze zoekwoorden moeten te maken hebben met het onderwerp. Op die manier heb je de kans dat Google jouw pagina classificeert als relevant en zo beland je hoger in Google.

Techniek houdt onder andere de laadsnelheid van een webpagina in. Dit mag maximaal een aantal milliseconden duren. Daarnaast mag het gebruik van html en css geen fouten bevatten en moet de website mobielvriendelijk zijn.

Tot slot linkbuilding. Dit houdt in dat een linkje van jouw webpagina op een andere website naar jouw webpagina verwijst. Dit geeft jouw webpagina autoriteit. Als een autoritaire pagina linkt naar jouw website, krijgt jouw pagina een boost. De kwaliteit van deze externe links is dus wel cruciaal en zelfs belangrijker dan het aantal.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Met SEO (Search Engine Optimization) kom je organisch hogerop in Google. Het voordeel hiervan is dat met SEO het resultaat langdurig is en je niet per klik hoeft te betalen.

Met SEA (Search Engine Advertising) betaal je voor iedere klik naar de website maar sta je wel direct bovenaan. Vaak zijn de bezoekers die op een organisch resultaat (SEO) klikken van hogere kwaliteit dan de bezoekers die door een advertentie (SEA) binnenkomen.

Er zijn veel verschillen tussen SEO en SEA. De grootste verschillen tussen deze twee zijn:

 • SEO is een lange termijn strategie. Wat betreft het doorvoeren van SEO voor jouw website, is dit een continu proces. De resultaten van jouw werk wat betreft SEO zie je ook pas na weken of zelfs maanden. Dit in tegenstelling van SEA: je betaalt voor de advertentie en deze advertentie is direct zichtbaar.
 • Bij SEO is er minder informatie inzichtelijk. Je weet bijvoorbeeld niet welke zoektermen jouw bezoekers gebruiken om vervolgens op jouw website terecht te komen. Bij SEA in zoekmachines zijn deze gegevens wel beschikbaar. Advertentiekosten voor SEA betaal je overigens aan Google. Je betaalt dus eerst aan Google en ontvangt dan pas meer informatie van hen.
 • Het resultaat van SEO is lastiger meetbaar dan bij SEA. Het is moeilijk om te concluderen wat SEO precies heeft betekend voor de gemiddelde positie in Google, aan de hand van hoeveel uur je aan SEO besteed hebt. Bij SEA zie je direct hoeveel een campagne gekost heeft en hoeveel klikken en conversies een campagne heeft opgeleverd.
 • Een groot zichtbaar verschil: betaalde zoekresultaten (SEA) bevindt zich grotendeels bovenaan de pagina. De onbetaalde resultaten (SEO) zijn niet eens altijd zichtbaar zonder eerst naar beneden te scrollen.

Waarom SEO?

Meer dan 90% van alle Nederlanders begint zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent kun je kwalitatieve bezoekers naar je website verkrijgen.

In de praktijk ligt de conversieratio van organische bezoekers hoger dan die van bezoekers uit advertenties. Het voordeel is dat de zoeker al een bepaalde mate van interesse in het bedrijf toont door naar een relevant onderwerp binnen Google te zoeken.

Vijf redenen waarom je als bedrijf met SEO zou moeten beginnen:

1. Met SEO ben je zichtbaar op de plek waar je potentiële klanten zich bevinden

Online marketing is de sleutel tot succes. Mensen kiezen er tegenwoordig eerder voor om je website te bezoeken via het internet dan om even langs jouw fysieke winkel te gaan.

In 2019 winkelde maar liefst 79% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder online. Waar je klanten zijn, daar moet jij zijn. In de zoekresultaten van Google dus.

2. Organisch verkeer zorgt voor de meeste websitebezoekers

SEO gaat over de organische resultaten die je ziet in de Google zoekresultaten. Volgens een onderzoek van BirghtEdge uit 2019 is gemiddeld 53,3% van de websitebezoekers organisch verkeer.

3. SEO versterkt je naamsbekendheid

Door zichtbaar te zijn op zoektermen die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf of producten, zorg je voor meer bezoekers. En meer bezoekers leidt tot meer naamsbekendheid.

Daarnaast zorgt een hoge plaats in Google voor meer geloofwaardigheid onder jouw potentiële klanten. Je herkent het zelf misschien ook wel: de kans dat jij in zee gaat met een bedrijf die op de tweede, derde of vierde pagina in Google staat, is vrij klein.

4. SEO beïnvloedt elk aspect van je bedrijf

Zowel online als offline. Je trekt allereerst dankzij SEO nieuwe bezoekers naar je website toe, die eventueel klant worden. Ten tweede beïnvloedt SEO aankoopbeslissingen. SEO leidt geheid tot meer conversie. Tot slot zorgt SEO voor een positieve customer experience. Dit leidt eventueel tot positieve reviews (online of offline).

SEO verbetert je website

Een groot voordeel van SEO, in tegenstelling tot SEA, is dat je werkzaamheden nooit verloren gaan. Wanneer je bij SEA stopt met betalen, verdwijn je namelijk direct uit de zoekmachine. Maar goede teksten, het verkrijgen van online autoriteiten of een geoptimaliseerde laadtijd blijft voor altijd.

Wat levert SEO op?

SEO levert een hoger aantal relevante bezoekers uit de zoekmachines op. De waarde van SEO wordt vaak berekend door de volgende formule: conversieratio X CTR X zoekvolume X prijs van je product/dienst.

Daarnaast zorgt een goede SEO-specialist voor een hogere website snelheid en toegankelijkheid van een website. Dit levert niet alleen een betere vindbaarheid op, ook de conversie wordt hierdoor gestimuleerd.

Kort gezegd levert SEO het volgende op:

 • Online beter vindbaar zijn;
 • Online beter zichtbaar zijn;
 • Jouw doelgroep beter bereiken;
 • En uiteindelijk meer geld verdienen.

Hoe ga ik te werk met SEO voor het MKB?

SEO is voor iedereen aan te leren. Maar hoe ga je precies te werk voor het MKB bijvoorbeeld? Begin allereerst met het opstellen van een plan. Welk doel heb je voor ogen en welk resultaat hoort daarbij?

Wat wil je precies gaan optimaliseren bijvoorbeeld? Zet een stip op de horizon, voordat je daadwerkelijk begint met SEO-werkzaamheden.

Andere tips over hoe je te werk gaat met SEO voor het MKB:

 • Begin altijd met het zoekwoordonderzoek. Je doet onderzoek naar welke termen jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar jouw product of dienst. Op basis van deze uitkomsten weet je welke pagina’s je moet optimaliseren en/of creëren en welke content je moet schrijven.
 • Zorg ervoor dat je weet welke tools je wilt gebruikt en dat je hier over beschikt. Je hebt verschillende SEO-tools nodig om effecten te meten, de voortgang bij te houden en om kansen te ontdekken. Zonder deze tools kun je niet aan de slag met SEO.
 • Je hebt toegang nodig tot het CMS (Content Management System). Wanneer je deze toegang niet hebt, kun je geen aanpassingen aan de website doen.
 • Stel KPI’s vast. Aan de hand van key performance indicator kan je jouw plan vormgeven. Een voorbeeld van een KPI is: ik wil 10% groei in het organische verkeer op mijn website.
 • Heb geduld. SEO is een langetermijnstrategie, dus verwacht niet op korte termijn al effect van jouw doelstellingen. Het vergt veel inspanning en tijd.

Wat zijn de componenten van zoekmachine optimalisatie voor het MKB?

Zoekmachine optimalisatie focust zich op drie componenten:

 • Content. Schrijf relevante, nuttige teksten van kwaliteit. Schrijf teksten die aansluiten bij de zoekintentie. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden op wil en verwerk die antwoorden in je tekst. Zorg ten slotte ervoor dat iedere tekst uniek is.
 • Techniek. Ook de technische SEO is onmisbaar bij zoekmachineoptimalisatie voor het MKB. Dit gaat onder andere over de laadsnelheid. Op het moment dat je gelikte content geschreven hebt, maar de pagina laadt niet snel genoeg, klikt de bezoeker alsnog weg. Met alle gevolgen voor jouw plaats in Google. Een snelle laadtijd bereik je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of afbeeldingen te verkleinen.
 • Linkbuilding. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google kadert jouw website dan in als betrouwbare bron en dat betekent weer een stapje omhoog in de zoekresultaten.

Dit wordt ook wel online autoriteit genoemd. De kwaliteit van de backlinks is hierbij wel belangrijk. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van deze websites. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten.

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen.

Wat zijn de voordelen van een samenwerking met een SEO-specialist MKB?

Wanneer je een samenwerking aangaat met een SEO-specialist MKB weet je zeker dat de optimalisatie voor jouw website goed voor elkaar komt. Een SEO-specialist heeft veel ervaring en uiteraard kennis op het gebied van content, techniek en link builden. Dit zijn de drie belangrijke componenten in de wereld van SEO.

Een SEO-specialist helpt jou van A-Z. Van de strategie tot de implementatie, maar neemt ook vaak de adviserende rol op zich. Ook doet een SEO-specialist aan kennisdeling. SEO verandert continue. Wanneer je samenwerkt met een SEO-specialist, kan je er vanuit gaan dat hij of zij altijd en overal op de hoogte is van al deze veranderingen en updates.

Het tweede voordeel is dat het jou, als ondernemer, meer ruimte geeft om op de business te concentreren. SEO vergt veel tijd en energie. Het is dan ook van belang om er genoeg tijd aan te besteden. Met de hulp van een SEO-specialist weet je zeker dat je er alles aan doet om het maximale resultaat te behalen.

Kan een MKB ook zelf zijn SEO doen?

Een MKB kan zeker zelf zijn SEO doen. Er zijn verschillende middelen en tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het verbeteren van je SEO, zelfs als je geen eerdere ervaring hebt met zoekmachineoptimalisatie.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je eigen SEO te verbeteren, zoals het optimaliseren van de inhoud en metadata van je website, het verbeteren van de structuur en navigatie van je website en het opbouwen van relevante backlinks. Er zijn veel online bronnen beschikbaar, zoals blogs en handleidingen, die je kunnen helpen bij het begrijpen van de basisprincipes van SEO en het leren van effectieve SEO-tactieken.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is dat geduld, consistentie en inspanning vereist. Het kan even duren voordat je resultaten begint te zien, en het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen en consistent te blijven werken aan je SEO-inspanningen.

Hoewel het mogelijk is om je eigen SEO te doen als een MKB, kan het inhuren van een ervaren SEO-specialist nog steeds voordelig zijn. Een SEO-specialist kan je helpen bij het ontwikkelen van een effectieve SEO-strategie die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf en markt, en kan je helpen bij het identificeren van belangrijke zoekwoorden en het optimaliseren van je website voor hogere zoekmachine rankings en meer verkeer.

Wanneer is het verstandig voor een MKB om een SEO-specialist in te schakelen?

Het is verstandig voor een MKB om een SEO-specialist in te schakelen als ze:

 • Onvoldoende tijd hebben om je bezig te houden met SEO: als je als MKB-eigenaar onvoldoende tijd hebt om je bezig te houden met SEO, kan het inhuren van een SEO-specialist je helpen om je online aanwezigheid te verbeteren zonder dat het te veel tijd in beslag neemt.
 • Onvoldoende kennis hebben over SEO: als je onvoldoende kennis hebt over SEO of als je niet bekend bent met de laatste trends en best practices op het gebied van SEO, kan het inhuren van een SEO-specialist je helpen om effectieve SEO-strategieën te ontwikkelen en te implementeren.
 • Onvoldoende middelen hebben om in-house SEO-teams te onderhouden: als je als MKB-eigenaar geen middelen hebt om in-house SEO-teams te onderhouden, kan het inhuren van een SEO-specialist je helpen om je online aanwezigheid te verbeteren zonder dat je veel middelen hoeft te besteden.
 • Niet weten waar te beginnen: als je niet weet waar te beginnen met SEO of als je niet zeker weet welke strategieën je moet gebruiken om je online aanwezigheid te verbeteren, kan het inhuren van een SEO-specialist je helpen om effectieve SEO-strategieën te ontwikkelen en te implementeren.
 • Verlangen naar professionele resultaten: als je als MKB-eigenaar verlangt naar professionele resultaten en je wilt je online aanwezigheid maximaliseren, kan het inhuren van een SEO-specialist je helpen om dit doel te bereiken.

Over het algemeen is het verstandig om een SEO-specialist in te schakelen als je de expertise en middelen nodig hebt om je online aanwezigheid te verbeteren en je wilt profiteren van de voordelen van SEO.

Is een investering in een SEO-specialist MKB een eenmalige investering?

Een investering in een SEO-specialist is geen eenmalige investering. SEO is een continu proces dat geduld, consistentie en inspanning vereist om effectief te zijn en blijven. Het optimaliseren van een website voor zoekmachines is een doorlopend proces omdat zoekalgoritmen constant veranderen en je concurrenten ook voortdurend werken aan het verbeteren van hun SEO.

Een SEO-specialist kan je helpen bij het ontwikkelen van een effectieve SEO-strategie die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw MKB en markt, en kan je helpen bij het identificeren van belangrijke zoekwoorden en het optimaliseren van je website voor hogere zoekmachine rankings en meer verkeer. Maar het onderhouden van een effectieve SEO-strategie vereist constante monitoring, aanpassingen en bijwerkingen.

Dus zelfs als je als MKB-eigenaar investeert in een SEO-specialist, moet je nog steeds een budget en middelen reserveren om de SEO-inspanningen voortdurend te blijven optimaliseren en verbeteren. Dit kan betekenen dat je je budget en middelen elk kwartaal of jaar moet heroverwegen en aanpassen om de beste resultaten te blijven behalen. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een langetermijninvestering is en dat de resultaten pas na verloop van tijd zichtbaar worden, maar met de juiste inzet en expertise kan het je MKB helpen om duurzame online zichtbaarheid en groei te bereiken.

Hoe lang duurt het voor een MKB om resultaat te zien na het inschakelen van een SEO-specialist?

De tijd die nodig is om resultaten te zien na het inschakelen van een SEO-specialist voor een MKB kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de concurrentie in de branche, de huidige staat van de website, de gekozen zoekwoorden en de effectiviteit van de SEO-strategie die wordt gebruikt.

Over het algemeen kan het enkele maanden duren voordat resultaten zichtbaar worden na het inschakelen van een SEO-specialist voor een MKB. Dit komt doordat het optimaliseren van een website voor zoekmachines een doorlopend proces is dat consistentie, geduld en inspanning vereist.

In de eerste paar maanden na het inschakelen van een SEO-specialist kan je MKB een stijging zien in het organische verkeer en de zoekmachine rankings. Na ongeveer zes maanden tot een jaar kan je MKB beter zichtbare resultaten zien en de effectiviteit van de SEO-strategie meten.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een langetermijninvestering is en dat het tijd kan kosten om resultaten te zien. Het is ook belangrijk om te blijven monitoren en aanpassingen te blijven maken om de beste resultaten te behalen.

Kan een SEO-specialist elk soort MKB helpen?

Een SEO-specialist kan elk type MKB helpen om hun online aanwezigheid te verbeteren en hogere zoekmachine rankings te behalen. Of het nu gaat om een klein lokaal bedrijf of een grotere nationale of internationale MKB, SEO is een belangrijke strategie die kan helpen om de zichtbaarheid van de website te vergroten en meer verkeer aan te trekken.

Een goede SEO-specialist zal een uitgebreide audit van de website uitvoeren om te identificeren waar er verbeteringen nodig zijn en welke SEO-tactieken het beste werken voor het specifieke bedrijf en de branche. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren SEO-specialist die begrijpt wat er nodig is om online succes te behalen in de specifieke branche en markt van het MKB.

Of je nu een klein lokaal bedrijf hebt of een grotere nationale of internationale MKB, het is belangrijk om de voordelen van SEO te begrijpen en hoe een SEO-specialist kan helpen om je online aanwezigheid te vergroten, meer verkeer aan te trekken en je bedrijf te laten groeien.