Domein autoriteit

Domein autoriteit (DA) is een ranking score. Deze score is ontwikkeld door het Amerikaanse Moz. De score geeft aan hoe de website zal ranken in de zoekresultaten (SERP) van Google. De score ligt tussen de 0 en 100. We adviseren niet de 100 proberen te bereiken of je best hiervoor te doen. Enkel website als Facebook en Google behalen scores van 100. Ook gaat het om een logaritmische schaal, wat betekent dat het makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. Het wordt alsmaar moeilijker om een hogere score te krijgen.

Hoe wordt domein autoriteit berekend?

De domein autoriteit wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. In principe krijg je een hogere score als je je gehele site optimaliseert. Deze factoren kunnen daarbij helpen: 

 • het aantal inkomende links;
 • het aantal verwijzende domeinen;
 • zorg voor een sterke interne linkstructuur;
 • on-site optimalisatie;
 • de domein autoriteit van de websites die naar jou linken; 
 • zorg ervoor dat je website SEO-technisch in orde is;
 • informatieve en betekenisvolle content.
Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe de DA gebruiken?

Domein autoriteit is geen ranking factor die door Google wordt gebruikt. Je kunt hem beter gebruiken als vergelijkings score voor andere websites (bijvoorbeeld jouw concurrenten).  

Zo kun je bij je concurrenten spieken en kijken wat jij nog kan optimaliseren aan je site om naar alle waarschijnlijkheid hoger in de zoekresultaten te komen dan jouw concurrent.

domein autoriteit

Enkele gratis tools om je domein autoriteit te checken

Het bijhouden van je domein autoriteit is dus van belang om jouw positie ten opzichte van je concurrenten te monitoren. Je weet zo welke aanpassingen je nog moet doen en kan zo hogerop komen in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines). Enkele tools om je domein autoriteit te monitoren zijn: 

 • Moz. De bedenker van de domein autoriteit metric.
 • WebsiteSeoChecker is een andere simpele tool waarmee je tot drie websites tegelijk kunt checken.
 • Robingupta is een geschikte tool om op grotere schaal de domain authority te checken van meerdere concurrenten. Je kunt er tot tien URL’s tegelijk vergelijken;
 • Ahrefs. Een soortgelijke tool aan Moz. 

Wij gebruiken zelf Ahrefs.

Veelgestelde vragen

Wat is de domein autoriteit?

De domein autoriteit zegt iets over hoeveel linkbuilding-inspanningen zijn verricht door een bedrijf. Dit is de totaalsom van de kwantiteit en kwaliteit van het aantal backlinks voor een website.

Wat is de impact van Domein Autoriteit op SEO?

Een hoge score op dit vlak zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten. Zorg dus voor voldoende relevante en kwalitatief goede backlinks en content. Google zal je hiervoor belonen.

Voor wie hebben wij dit artikel over domein autoriteit geschreven?

Het artikel over domein autoriteit hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

 • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
 • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
 • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over domein autoriteit in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals domein autoriteit?

Wij schrijven over begrippen als domein autoriteit om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

domein autoriteit is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over domein autoriteit in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals domein autoriteit, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip domein autoriteit in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van domein autoriteit. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van domein autoriteit op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende domein autoriteit.

Het voorbeeld dat wij geven van domein autoriteit , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over domein autoriteit van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z