Domein autoriteit

Domein autoriteit (DA) is een ranking score. Deze score is ontwikkeld door het Amerikaanse Moz. De score geeft aan hoe de website zal ranken in de zoekresultaten (SERP) van Google. De score ligt tussen de 0 en 100. We adviseren niet de 100 proberen te bereiken of je best hiervoor te doen. Enkel website als Facebook en Google behalen scores van 100. Ook gaat het om een logaritmische schaal, wat betekent dat het makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. Het wordt alsmaar moeilijker om een hogere score te krijgen.

Hoe wordt domein autoriteit berekend?

De domein autoriteit wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. In principe krijg je een hogere score als je je gehele site optimaliseert. Deze factoren kunnen daarbij helpen: 

 • het aantal inkomende links;
 • het aantal verwijzende domeinen;
 • zorg voor een sterke interne linkstructuur;
 • on-site optimalisatie;
 • de domein autoriteit van de websites die naar jou linken; 
 • zorg ervoor dat je website SEO-technisch in orde is;
 • informatieve en betekenisvolle content.

Hoe de DA gebruiken?

Domein autoriteit is geen ranking factor die door Google wordt gebruikt. Je kunt hem beter gebruiken als vergelijkings score voor andere websites (bijvoorbeeld jouw concurrenten).  

Zo kun je bij je concurrenten spieken en kijken wat jij nog kan optimaliseren aan je site om naar alle waarschijnlijkheid hoger in de zoekresultaten te komen dan jouw concurrent.

domein autoriteit

Enkele gratis tools om je domein autoriteit te checken

Het bijhouden van je domein autoriteit is dus van belang om jouw positie ten opzichte van je concurrenten te monitoren. Je weet zo welke aanpassingen je nog moet doen en kan zo hogerop komen in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines). Enkele tools om je domein autoriteit te monitoren zijn: 

 • Moz. De bedenker van de domein autoriteit metric.
 • WebsiteSeoChecker is een andere simpele tool waarmee je tot drie websites tegelijk kunt checken.
 • Robingupta is een geschikte tool om op grotere schaal de domain authority te checken van meerdere concurrenten. Je kunt er tot tien URL’s tegelijk vergelijken;
 • Ahrefs. Een soortgelijke tool aan Moz. 

Wij gebruiken zelf Ahrefs.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat domein autoriteit inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over domein autoriteit geschreven?

Het artikel over domein autoriteit hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over domein autoriteit hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over domein autoriteit in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals domein autoriteit?

Wij schrijven over begrippen als domein autoriteit om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Domein autoriteit is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over domein autoriteit en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip domein autoriteit in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van domein autoriteit. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van domein autoriteit op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende domein autoriteit.

Het voorbeeld dat wij geven van domein autoriteit geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over domein autoriteit van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z