Domein autoriteit

Domein autoriteit (DA) is een ranking score. Deze score is ontwikkeld door het Amerikaanse Moz. De score geeft aan hoe de website zal ranken in de zoekresultaten (SERP) van Google. De score ligt tussen de 0 en 100. We adviseren niet de 100 proberen te bereiken of je best hiervoor te doen. Enkel website als Facebook en Google behalen scores van 100. Ook gaat het om een logaritmische schaal, wat betekent dat het makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. Het wordt alsmaar moeilijker om een hogere score te krijgen.

Hoe wordt domein autoriteit berekend?

De domein autoriteit wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. In principe krijg je een hogere score als je je gehele site optimaliseert. Deze factoren kunnen daarbij helpen: 

 • het aantal inkomende links;
 • het aantal verwijzende domeinen;
 • zorg voor een sterke interne linkstructuur;
 • on-site optimalisatie;
 • de domein autoriteit van de websites die naar jou linken; 
 • zorg ervoor dat je website SEO-technisch in orde is;
 • informatieve en betekenisvolle content.

Hoe de DA gebruiken?

Domein autoriteit is geen ranking factor die door Google wordt gebruikt. Je kunt hem beter gebruiken als vergelijkings score voor andere websites (bijvoorbeeld jouw concurrenten).  

Zo kun je bij je concurrenten spieken en kijken wat jij nog kan optimaliseren aan je site om naar alle waarschijnlijkheid hoger in de zoekresultaten te komen dan jouw concurrent.

domein autoriteit

Enkele gratis tools om je domein autoriteit te checken

Het bijhouden van je domein autoriteit is dus van belang om jouw positie ten opzichte van je concurrenten te monitoren. Je weet zo welke aanpassingen je nog moet doen en kan zo hogerop komen in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines). Enkele tools om je domein autoriteit te monitoren zijn: 

 • Moz. De bedenker van de domein autoriteit metric.
 • WebsiteSeoChecker is een andere simpele tool waarmee je tot drie websites tegelijk kunt checken.
 • Robingupta is een geschikte tool om op grotere schaal de domain authority te checken van meerdere concurrenten. Je kunt er tot tien URL’s tegelijk vergelijken;
 • Ahrefs. Een soortgelijke tool aan Moz. 

Wij gebruiken zelf Ahrefs.

Veelgestelde vragen

Wat is de domein autoriteit?

De domein autoriteit zegt iets over hoeveel linkbuilding-inspanningen zijn verricht door een bedrijf. Dit is de totaalsom van de kwantiteit en kwaliteit van het aantal backlinks voor een website.

Wat is de impact van Domein Autoriteit op SEO?

Een hoge score op dit vlak zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten. Zorg dus voor voldoende relevante en kwalitatief goede backlinks en content. Google zal je hiervoor belonen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z