Domein autoriteit

Domein autoriteit (DA) is een ranking score. Deze score is ontwikkeld door het Amerikaanse Moz. De score geeft aan hoe de website zal ranken in de zoekresultaten (SERP) van Google. De score ligt tussen de 0 en 100. We adviseren niet de 100 proberen te bereiken of je best hiervoor te doen. Enkel website als Facebook en Google behalen scores van 100. Ook gaat het om een logaritmische schaal, wat betekent dat het makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. Het wordt alsmaar moeilijker om een hogere score te krijgen. (1)

Pro tip: Hier kun je de DA van websites gratis bekijken (een aantal per dag).

Hoe wordt domein autoriteit berekend?

De domein autoriteit wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. In principe krijg je een hogere score als je je gehele site optimaliseert. Deze factoren kunnen daarbij helpen: 

  • het aantal inkomende links;
  • het aantal verwijzende domeinen;
  • zorg voor een sterke interne linkstructuur;
  • on-site optimalisatie;
  • de domein autoriteit van de websites die naar jou linken; 
  • zorg ervoor dat je website SEO-technisch in orde is;
  • informatieve en betekenisvolle content.

Hoe de DA gebruiken?

Domein autoriteit is geen ranking factor die door Google wordt gebruikt. Je kunt hem beter gebruiken als vergelijkings score voor andere websites (bijvoorbeeld jouw concurrenten).  

Zo kun je bij je concurrenten spieken en kijken wat jij nog kan optimaliseren aan je site om naar alle waarschijnlijkheid hoger in de zoekresultaten te komen dan jouw concurrent.

Hoe check ik mijn DA in MOZ?

StapUitleg
1. Ga naar de MOZ websiteOpen je webbrowser en ga naar de MOZ website. MOZ is het bedrijf dat de Domain Authority (DA) score heeft ontwikkeld en zij bieden een gratis tool aan om je DA te controleren.
2. Ga naar de Link Explorer toolZoek naar de ‘Link Explorer’ tool op de MOZ website. Dit is de tool die je zal gebruiken om je DA te controleren.
3. Voer je domeinnaam inIn de Link Explorer tool, voer je de domeinnaam in die je wilt controleren. Zorg ervoor dat je de volledige URL invoert, inclusief het ‘www’ gedeelte als je site dat gebruikt.
4. Druk op enterDruk op enter of klik op de knop ‘Analyze’ om de tool te laten draaien. Het kan een paar seconden duren voordat de resultaten worden weergegeven.
5. Bekijk je DA scoreJe DA score wordt weergegeven in de resultaten. Het is een nummer tussen 1 en 100, waarbij een hoger nummer een hogere autoriteit aangeeft. Let op dat dit slechts een van de vele factoren is die de zoekmachine ranking beïnvloeden.
6. Analyseer de resultatenNaast je DA score, biedt de Link Explorer tool ook andere nuttige informatie, zoals het aantal inkomende links naar je site, de kwaliteit van die links en nog veel meer. Neem de tijd om deze resultaten te analyseren en te begrijpen wat ze betekenen voor je SEO-strategie.
Hoe check ik mijn DA score?

Enkele gratis tools om je domein autoriteit te checken

Het bijhouden van je domein autoriteit is dus van belang om jouw positie ten opzichte van je concurrenten te monitoren. Je weet zo welke aanpassingen je nog moet doen en kan zo hogerop komen in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines). Enkele tools om je domein autoriteit te monitoren zijn: 

  • Moz. De bedenker van de domein autoriteit metric.
  • WebsiteSeoChecker is een andere simpele tool waarmee je tot drie websites tegelijk kunt checken.
  • Robingupta is een geschikte tool om op grotere schaal de domain authority te checken van meerdere concurrenten. Je kunt er tot tien URL’s tegelijk vergelijken;
  • Ahrefs. Een soortgelijke tool aan Moz. 

Ik gebruik zelf Ahrefs.

Bronnen

  1. Wikipedia contributors. (2024c, maart 11). Domain authority. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Domain_authority

Veelgestelde vragen

Wat is de domein autoriteit?

De domein autoriteit zegt iets over hoeveel linkbuilding-inspanningen zijn verricht door een bedrijf. Dit is de totaalsom van de kwantiteit en kwaliteit van het aantal backlinks voor een website.

Wat is de impact van Domein Autoriteit op SEO?

Een hoge score op dit vlak zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten. Zorg dus voor voldoende relevante en kwalitatief goede backlinks en content. Google zal je hiervoor belonen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 5 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.