SEO voor een Drupal website

Een website bouwen? Er zijn dan heel wat systemen die deze mogelijkheid bieden. Een van deze systemen is Drupal. Wat is Drupal en hoe makkelijk is dit voor de beginner? We leggen het begrip op deze pagina graag aan je uit. 

Wat is Drupal?

Drupal is een systeem dat is ontwikkeld voor het maken van een website. Het is een soort Content Management Systeem, net als WordPress, maar is ontwikkelt als een Web Application Framework. Het principe is hetzelfde: je bent met Drupal in staat een website te bouwen. 

Drupal voor beginner en expert

Het is voor beginners goed mogelijk gebruik te maken van Drupal voor het maken van een website. Het basissysteem vraagt niet om technische kennis: het is dan ook goed mogelijk om als beginner een website te ontwikkelen. Er zijn tientallen plugins en duizenden modules beschikbaar die een website nog beter maken.

Voor het optimaliseren van een Drupal website is over het algemeen meer kennis nodig. De meer geavanceerde functies in dit systeem vragen van ook om meer kennis: hiermee is het mogelijk een website naar een hoger niveau te tillen.

Drupal _ Begrippenlijst

De impact van Drupal op SEO

Drupal zelf heeft niet veel impact op de SEO van een website of pagina. Wel is het zo dat een website dat op Drupal werkt de juiste content moet bevatten en daarnaast ook snel moet zijn. Een langzame website dat op dit systeem werkt heeft net zo weinig kans om hoger in de ranking te komen als een langzame website in WordPress of een andere CMS. Het is dan ook belangrijk dat je website voldoet aan de belangrijkste vereisten voor goede SEO. 

SEO-extensies voor Drupal

CategorieExtensieBeschrijving
Meta tags beheerMetatagMaakt het toevoegen van meta tags voor betere SEO mogelijk.
Open Graph & Twitter CardsBeheert website weergave op sociale media.
Sitemap generatieSimple XML SitemapVergemakkelijkt het crawlen en categoriseren van de site door zoekmachines.
XML-sitemapCreëert automatisch een sitemap volgens industriestandaarden.
URL en redirect beheerPathautoAutomatiseert het creëren van gebruiksvriendelijke en SEO-sterke URL’s.
RedirectBeheert redirects om dode links te voorkomen.
Global redirectAdres duplicaat inhoud kwesties en verbetert gebruikerservaring.
Redirect404Monitort en beheert 404 fout-URL’s.
Zoekmachine en link beheerSearch404Leidt 404-foutpagina’s om naar relevante zoekresultaten.
HreflangBelangrijk voor meertalige sites, voegt hreflang attributen toe.
Link checkerControleert en beheert regelmatig gebroken links.
Content en pagina optimalisatieSEO checklistBiedt een uitgebreide checklist voor SEO-taken.
Google AnalyticsBiedt inzicht in websiteverkeer en gebruikersgedrag.
Google News SitemapPast sitemaps aan voor Google News.
Page titleOptimaliseert paginatitels voor SEO.
SitebeheerRobots.txtBeheert robots.txt-bestanden voor zoekmachine-indexering.
BroodkruimelsVerbeterd navigatie breadcrumbs voor SEO.
Site verificatieHelpt bij het verifiëren van je site bij zoekmachines.
SEO-extensies voor Drupal.

Is Drupal geschikt voor SEO?

Drupal is een goede keuze voor SEO om verschillende redenen:

  1. WebP-afbeeldingsondersteuning: Vanaf Drupal 9.2 ondersteunt het WebP-afbeeldingsformaat, wat helpt bij het verminderen van de afbeeldingsgrootte zonder kwaliteitsverlies, een belangrijke factor voor SEO​​.
  2. Responsief webdesign: Drupal biedt vanaf versie 8 uitstekende ondersteuning voor responsief webdesign, wat essentieel is voor SEO aangezien mobielvriendelijkheid een belangrijke rankingfactor is​​.
  3. Toegankelijkheid: Drupal legt veel nadruk op toegankelijkheid, wat niet alleen bijdraagt aan een betere gebruikerservaring maar ook een positieve invloed heeft op SEO​​.
  4. Site snelheid optimalisatie: Drupal biedt verschillende manieren om de snelheid van de site te verbeteren, zoals het verkleinen van afbeeldingen, het gebruik van caching en optimalisatie van code, wat allemaal bijdraagt aan betere SEO-prestaties​​​​.
  5. SEO-vriendelijke modules: Er zijn tal van Drupal-modules die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de SEO, zoals MetaTag, PathAuto, Redirect, LinkChecker, en Yoast SEO​​.
  6. Gebruiksvriendelijkheid en mobielvriendelijkheid: Met de toename van mobiel internetgebruik is het cruciaal dat websites mobielvriendelijk zijn. Drupal is ontworpen om goed te presteren op mobiele apparaten​​.
  7. Veiligheid: Drupal staat bekend om zijn sterke focus op beveiliging, wat cruciaal is voor het behoud van een goede SEO-ranking, aangezien beveiligingsproblemen de zichtbaarheid van een site in zoekmachines kunnen schaden​​.
  8. Multitalige ondersteuning: Drupal biedt ingebouwde ondersteuning voor meerdere talen, wat belangrijk is voor websites die een wereldwijd publiek willen bereiken​​.

Drupal wordt gebruikt door een breed scala aan organisaties en is met name geschikt voor grote, complexe websites met gestructureerde content en workflows voor contentpublicatie. Het is echter minder kosteneffectief voor kleinere projecten of websites met één pagina​​.

In het algemeen is Drupal een sterke keuze voor SEO vanwege zijn flexibiliteit, krachtige modules, en nadruk op essentiële SEO-aspecten zoals mobielvriendelijkheid, snelheid, beveiliging, en toegankelijkheid.

Een score per onderdeel

Het vergelijken van Drupal en WordPress in termen van SEO is complex, omdat de effectiviteit van SEO afhankelijk is van vele factoren, waaronder de manier waarop de site is opgezet en geoptimaliseerd. Echter, ik kan een algemene vergelijking maken op basis van gemeenschappelijke SEO-aspecten. De scores zijn subjectief en gebaseerd op algemene kenmerken en mogelijkheden van beide platforms.

SEO-aspectDrupal scoreWordPress scoreOpmerkingen
Flexibiliteit87Drupal is zeer flexibel met sterke aanpassingsmogelijkheden, terwijl WordPress meer gericht is op gebruiksgemak.
Mobielvriendelijkheid88Beide platformen ondersteunen responsief ontwerp, wat essentieel is voor moderne SEO.
Paginasnelheid87Drupal heeft uitgebreide optimalisatietechnieken voor paginasnelheid, terwijl WordPress afhankelijk is van plugins.
Gebruiksgemak69WordPress staat bekend om zijn gebruiksgemak, terwijl Drupal complexer kan zijn, vooral voor beginners.
Veiligheid98Drupal heeft een sterke reputatie qua beveiliging, wat belangrijk is voor SEO; WordPress is ook veilig, maar heeft meer kwetsbaarheden door zijn populariteit.
SEO-vriendelijke modules88Beide CMS’en bieden een reeks van SEO-modules of plugins, hoewel de benadering en beschikbaarheid van geavanceerde tools kan variëren.
Toegankelijkheid87Drupal legt sterke nadruk op toegankelijkheid, terwijl WordPress afhankelijk is van thema’s en plugins voor vergelijkbare functies.
Multilingual capabilities97Drupal biedt uitgebreide ondersteuning voor meertalige sites rechtstreeks vanuit de kern, terwijl WordPress dit via plugins biedt.
Community en ondersteuning79WordPress heeft een grotere en meer toegankelijke community, terwijl Drupal’s community meer gericht is op professionele en technische gebruikers.
Integratie met derden88Beide platformen bieden goede integratiemogelijkheden met externe diensten en API’s.
Drupal vs WordPress (SEO).

Deze scores zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van specifieke vereisten en de deskundigheid van de gebruiker. WordPress is over het algemeen gebruiksvriendelijker en heeft een grotere community, terwijl Drupal krachtiger en flexibeler is, met een hogere leercurve. Beide platforms kunnen zeer effectief zijn voor SEO wanneer ze correct worden geconfigureerd en geoptimaliseerd.

Mijn advies

Het systeem Drupal is relatief eenvoudig in gebruik, maar voor het gebruik van meer geavanceerde functies is het mogelijk dat je vastloopt. 

We raden aan om gebruik te maken van Drupal in samenwerking met een professional op dit gebied. Op deze manier heb je de mogelijkheid alles uit je website te halen en ben je in staat om de beste resultaten te halen.


Veelgestelde vragen

Wat is Drupal?

Drupal is een soort CMS dat je kunt vergelijken met bijvoorbeeld WordPress. Het stelt je in staat om een website op te zetten.

Wat is de impact van Drupal op SEO?

Drupal op zich heeft weinig impact op de SEO jouw site. Indirect zal een in Drupal opgezette gebruikersvriendelijke website met goede en relevante content, mits er ook naar de overige SEO criteria is gekeken, meer bezoekers trekken. Dat is dan weer positief voor de positie van jouw website in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.