Breadcrumbs

Een bezoeker een bepaalde weg laten bewandelen op de website met breadcrumbs: het is een slimme manier om betere resultaten te behalen. Maar wat zijn breadcrumbs precies en wanneer is het interessant om dit in te zetten? Je leest het hier. 

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn letterlijk broodkruimels: het is een term om een zichtbaar pad aan te geven op een website met klikbare tussenstappen. Met het gebruik van breadcrumbs leid je een bezoeker van een website als het ware over een pad naar meerdere pagina’s. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Breadcrumbs op een website

Er zijn meerdere manieren waarop het mogelijk is breadcrumbs te gebruiken op een website. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke paden met breadcrumbs waarvan het als website mogelijk is ze te gebruiken:

  1. Van homepagina naar een categorie, vanaf daar naar een subcategorie en mogelijk vanaf daar weer naar een sub-sub pagina;
  2. Van homepagina naar een categorie, vanaf daar weer naar een subcategorie, vanaf hier naar een andere categorie en daarna weer naar een subcategorie en weer terug naar de homepagina.
Breadcrumbs _ Begrippenlijst

De impact van breadcrumbs op de SEO

Breadcrumbs hebben zeker impact op de SEO, mits ze hiervoor geoptimaliseerd zijn. Het optimaliseren van breadcrumbs voor zoekmachine optimalisatie maakt het makkelijker voor een zoekmachine om de intentie van losse pagina’s en de gehele website te duiden. Kies dan ook voor duidelijke termen die duidelijk zijn voor de bezoekers, maar ook voor het zoekalgoritme van de zoekmachine.

Ons advies

Het gebruik van breadcrumbs: hoe interessant is dit voor jouw website? We raden aan om eerst te kijken naar het nut van breadcrumbs op je website. Het is namelijk niet altijd nodig om dit te doen. Kleinere websites met weinig pagina’s of eenvoudige navigatie hebben niet veel baat bij deze methode. Voor een uitgebreide site is het mogelijk zeer interessant om dit te doen, met betrekking tot zoekmachine optimalisatie.  

Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat zijn Breadcrumbs?

Breadcrumbs is de Engelse vertaling voor broodkruimels. We kennen allemaal het verhaal van klein duimpje wel, die met broodkruimels de weg terug naar huis markeerde. Bij een website creëer je een duidelijk pad voor de gebruiker naar de verschillende pagina’s en de weg terug naar de homepage.

Wat is de impact van Breadcrumbs op SEO?

Breadcrumbs hebben als ze voor SEO zijn geoptimaliseerd een grote invloed. Het maakt het voor de zoekmachine gemakkelijker om de structuur van een site te bepalen. Kies hierbij voor duidelijke benamingen. Dit is niet alleen handig voor de bezoekers van jouw site maar dus ook voor het algoritme van Google of ander zoekmachines.

Voor wie hebben wij dit artikel over breadcrumbs geschreven?

Het artikel over breadcrumbs hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over breadcrumbs in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals breadcrumbs?

Wij schrijven over begrippen als breadcrumbs om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

breadcrumbs is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over breadcrumbs in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals breadcrumbs, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip breadcrumbs in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van breadcrumbs. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van breadcrumbs op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende breadcrumbs.

Het voorbeeld dat wij geven van breadcrumbs , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over breadcrumbs van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z