Breadcrumbs

Een bezoeker een bepaalde weg laten bewandelen op de website met breadcrumbs: het is een slimme manier om betere resultaten te behalen. Maar wat zijn breadcrumbs precies en wanneer is het interessant om dit in te zetten? Je leest het hier. 

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn letterlijk broodkruimels: het is een term om een zichtbaar pad aan te geven op een website met klikbare tussenstappen. Met het gebruik van breadcrumbs leid je een bezoeker van een website als het ware over een pad naar meerdere pagina’s. 

Breadcrumbs op een website

Er zijn meerdere manieren waarop het mogelijk is breadcrumbs te gebruiken op een website. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke paden met breadcrumbs waarvan het als website mogelijk is ze te gebruiken:

  1. Van homepagina naar een categorie, vanaf daar naar een subcategorie en mogelijk vanaf daar weer naar een sub-sub pagina;
  2. Van homepagina naar een categorie, vanaf daar weer naar een subcategorie, vanaf hier naar een andere categorie en daarna weer naar een subcategorie en weer terug naar de homepagina.

De impact van breadcrumbs op de SEO

Breadcrumbs hebben zeker impact op de SEO, mits ze hiervoor geoptimaliseerd zijn. Het optimaliseren van breadcrumbs voor zoekmachine optimalisatie maakt het makkelijker voor een zoekmachine om de intentie van losse pagina’s en de gehele website te duiden. Kies dan ook voor duidelijke termen die duidelijk zijn voor de bezoekers, maar ook voor het zoekalgoritme van de zoekmachine.

Mijn advies

Het gebruik van breadcrumbs: hoe interessant is dit voor jouw website? We raden aan om eerst te kijken naar het nut van breadcrumbs op je website. Het is namelijk niet altijd nodig om dit te doen. Kleinere websites met weinig pagina’s of eenvoudige navigatie hebben niet veel baat bij deze methode. Voor een uitgebreide site is het mogelijk zeer interessant om dit te doen, met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn Breadcrumbs?

Breadcrumbs is de Engelse vertaling voor broodkruimels. We kennen allemaal het verhaal van klein duimpje wel, die met broodkruimels de weg terug naar huis markeerde. Bij een website creëer je een duidelijk pad voor de gebruiker naar de verschillende pagina’s en de weg terug naar de homepage.

Wat is de impact van Breadcrumbs op SEO?

Breadcrumbs hebben als ze voor SEO zijn geoptimaliseerd een grote invloed. Het maakt het voor de zoekmachine gemakkelijker om de structuur van een site te bepalen. Kies hierbij voor duidelijke benamingen. Dit is niet alleen handig voor de bezoekers van jouw site maar dus ook voor het algoritme van Google of ander zoekmachines.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.