TLD-extensie

Wat zijn TLD extensies? Heeft het impact op SEO? Wij vertellen het.

Wat is een TLD extensie?

TLD staat voor ‘’top-level domain’’. De lijst met internet top-level domain extensies bevat alle top-level domeinen. Top-level domains zijn de domeinen in de DNS root zone van het internet. 

De DNS root zone is hierbij de hiërarchische naamruimte van het Domain Name System (DNS) van het internet. Het domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet wordt gebruikt om namen van computers en haar IP adressen te vertalen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Voorbeeld TLD extensie

De TLD extensie van onze website (RalfvanVeen.com) is ‘’.com’’. De TLD extensie is dus het laatste gedeelte van de domeinnaam van een website. In totaal zijn er ongeveer 1.500 verschillende TLD extensies.

Voorbeelden zijn:

  • ‘’.com’’: iedereen die een website maakt kan deze in .com maken. Deze komt voor in alle branches. Het is oorspronkelijk in het leven geroepen voor bedrijven die ‘’for-profit’’. Deze TLD extensie wordt ook gebruikt door non-profit organisaties. 
  • ‘’.org’’: Deze TLD extensie is oorspronkelijk gemaakt voor non-profit organisaties. Tegenwoordig wordt deze extensie door allerlei bedrijven gebruikt.
  • ‘’.net’’: Deze TLD extensie is een open extensie, wat betekent dat deze voor iedereen beschikbaar is. ‘’.net’’ is oorspronkelijk in het leven geroepen voor websites die als een ‘’portaal’’ fungeren voor andere websites. Een soort doorgeefluik.
  • ‘’.edu’’: Deze wordt vooral gebruikt door Engelse hogescholen. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.
  • ‘’.gov’’: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Amerikaanse overheid. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites ook meer waarde hebben dan reguliere backlinks.
tld extensie

De impact van TLD extensies op SEO

De TLD extensie is een onderwerp van SEO waar veel speculatie in voorkomt. De grootste impact die een TLD extensie op een website heeft, is wanneer deze afhankelijk is van een land.

De TLD extensie van Nederland is bijvoorbeeld: ‘’.nl’’. Een ‘’.nl’’ website zal minder hoog ranken in Duitsland dan een ‘’.de’’ website. Andersom geldt dit ook. ‘’.de’’ websites ranken minder goed in Nederland dan in Duitsland.

Veelgestelde vragen

Wat is TLD-Extensie?

TLD is de afkorting voor "top-level domain". De TLD-extensie is de extensie die achter je domein staat. Vaak is deze gebaseerd op het land, zoals .nl en .de et cetera. Het kan echter ook een algemene zijn zoals bijvoorbeeld .com of .org. Welke je het best kunt kiezen hangt af van het feit of jouw doelgroep zich in één land bevindt of verspreid is over meerdere landen. In dat geval zou je beter een .com kunnen extensie kunnen kiezen.

Wat is de impact van TLD-Extensie op SEO?

De grootste impact die een TLD-extensie op de SEO van een site heeft, is als deze verwijst naar een specifiek land. Zo zal een .NL website in het buitenland minder goed ranken dan hier in ons land.

Voor wie hebben wij dit artikel over tld-extensie geschreven?

Het artikel over tld-extensie hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over tld-extensie in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals tld-extensie?

Wij schrijven over begrippen als tld-extensie om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

tld-extensie is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over tld-extensie in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals tld-extensie, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip tld-extensie in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van tld-extensie. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van tld-extensie op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende tld-extensie.

Het voorbeeld dat wij geven van tld-extensie , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over tld-extensie van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z