TLD-extensie

Wat zijn TLD extensies? Heeft het impact op SEO? Wij vertellen het.

Wat is een TLD extensie?

TLD staat voor ‘’top-level domain’’. De lijst met internet top-level domain extensies bevat alle top-level domeinen. Top-level domains zijn de domeinen in de DNS root zone van het internet. 

De DNS root zone is hierbij de hiërarchische naamruimte van het Domain Name System (DNS) van het internet. Het domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet wordt gebruikt om namen van computers en haar IP adressen te vertalen.

Voorbeeld TLD extensie

De TLD extensie van onze website (RalfvanVeen.com) is ‘’.com’’. De TLD extensie is dus het laatste gedeelte van de domeinnaam van een website. In totaal zijn er ongeveer 1.500 verschillende TLD extensies.

Voorbeelden zijn:

  • ‘’.com’’: iedereen die een website maakt kan deze in .com maken. Deze komt voor in alle branches. Het is oorspronkelijk in het leven geroepen voor bedrijven die ‘’for-profit’’. Deze TLD extensie wordt ook gebruikt door non-profit organisaties. 
  • ‘’.org’’: Deze TLD extensie is oorspronkelijk gemaakt voor non-profit organisaties. Tegenwoordig wordt deze extensie door allerlei bedrijven gebruikt.
  • ‘’.net’’: Deze TLD extensie is een open extensie, wat betekent dat deze voor iedereen beschikbaar is. ‘’.net’’ is oorspronkelijk in het leven geroepen voor websites die als een ‘’portaal’’ fungeren voor andere websites. Een soort doorgeefluik.
  • ‘’.edu’’: Deze wordt vooral gebruikt door Engelse hogescholen. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.
  • ‘’.gov’’: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Amerikaanse overheid. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites ook meer waarde hebben dan reguliere backlinks.
tld extensie

De impact van TLD extensies op SEO

De TLD extensie is een onderwerp van SEO waar veel speculatie in voorkomt. De grootste impact die een TLD extensie op een website heeft, is wanneer deze afhankelijk is van een land.

De TLD extensie van Nederland is bijvoorbeeld: ‘’.nl’’. Een ‘’.nl’’ website zal minder hoog ranken in Duitsland dan een ‘’.de’’ website. Andersom geldt dit ook. ‘’.de’’ websites ranken minder goed in Nederland dan in Duitsland.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat tld-extensie inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over tld-extensie geschreven?

Het artikel over tld-extensie hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over tld-extensie hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over tld-extensie in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals tld-extensie?

Wij schrijven over begrippen als tld-extensie om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Tld-extensie is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over tld-extensie en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip tld-extensie in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van tld-extensie. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van tld-extensie op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende tld-extensie.

Het voorbeeld dat wij geven van tld-extensie geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over tld-extensie van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z