TLD-extensie

Wat zijn TLD extensies? Heeft het impact op SEO? Wij vertellen het.

Wat is een TLD extensie?

TLD staat voor ‘’top-level domain’’. De lijst met internet top-level domain extensies bevat alle top-level domeinen. Top-level domains zijn de domeinen in de DNS root zone van het internet. 

De DNS root zone is hierbij de hiërarchische naamruimte van het Domain Name System (DNS) van het internet. Het domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet wordt gebruikt om namen van computers en haar IP adressen te vertalen.

Voorbeeld TLD extensie

De TLD extensie van onze website (RalfvanVeen.com) is ‘’.com’’. De TLD extensie is dus het laatste gedeelte van de domeinnaam van een website. In totaal zijn er ongeveer 1.500 verschillende TLD extensies.

Voorbeelden zijn:

  • ‘’.com’’: iedereen die een website maakt kan deze in .com maken. Deze komt voor in alle branches. Het is oorspronkelijk in het leven geroepen voor bedrijven die ‘’for-profit’’. Deze TLD extensie wordt ook gebruikt door non-profit organisaties. 
  • ‘’.org’’: Deze TLD extensie is oorspronkelijk gemaakt voor non-profit organisaties. Tegenwoordig wordt deze extensie door allerlei bedrijven gebruikt.
  • ‘’.net’’: Deze TLD extensie is een open extensie, wat betekent dat deze voor iedereen beschikbaar is. ‘’.net’’ is oorspronkelijk in het leven geroepen voor websites die als een ‘’portaal’’ fungeren voor andere websites. Een soort doorgeefluik.
  • ‘’.edu’’: Deze wordt vooral gebruikt door Engelse hogescholen. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.
  • ‘’.gov’’: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Amerikaanse overheid. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites ook meer waarde hebben dan reguliere backlinks.
tld extensie

De impact van TLD extensies op SEO

De TLD extensie is een onderwerp van SEO waar veel speculatie in voorkomt. De grootste impact die een TLD extensie op een website heeft, is wanneer deze afhankelijk is van een land.

De TLD extensie van Nederland is bijvoorbeeld: ‘’.nl’’. Een ‘’.nl’’ website zal minder hoog ranken in Duitsland dan een ‘’.de’’ website. Andersom geldt dit ook. ‘’.de’’ websites ranken minder goed in Nederland dan in Duitsland.

Veelgestelde vragen

Wat is TLD-Extensie?

TLD is de afkorting voor "top-level domain". De TLD-extensie is de extensie die achter je domein staat. Vaak is deze gebaseerd op het land, zoals .nl en .de et cetera. Het kan echter ook een algemene zijn zoals bijvoorbeeld .com of .org. Welke je het best kunt kiezen hangt af van het feit of jouw doelgroep zich in één land bevindt of verspreid is over meerdere landen. In dat geval zou je beter een .com kunnen extensie kunnen kiezen.

Wat is de impact van TLD-Extensie op SEO?

De grootste impact die een TLD-extensie op de SEO van een site heeft, is als deze verwijst naar een specifiek land. Zo zal een .NL website in het buitenland minder goed ranken dan hier in ons land.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z