Wat zijn backlinks en hoe verkrijg je deze voor SEO?

Backlinks, ofwel inbound links of in links, zijn hyperlinks van andere websites naar een website. Voor zoekmachines gelden backlinks als een aanbeveling van de ene website aan een website.

In dit artikel behandel ik de werking van backlinks, wat backlinks zijn en waarom ze belangrijk zijn voor SEO. Ook vertel ik meer over de verschillende soorten backlinks en het verkrijgen daarvan. Daarnaast geef ik nog wat tips over het opbouwen van een natuurlijk backlinkprofiel en het meten van succes van een backlinking strategie.

Wat zijn backlinks/wat betekent backlinks?

Een backlink is dus een hyperlink van een andere website naar een website. Voor zoekmachines is dit een signaal dat een website mogelijk relevant is voor de lezer (de website wordt immers als bron gebruikt). Als andere websites de informatie interessant vinden, is de kans groot dat bezoekers dat ook vinden.

Kort gezegd. Als veel kwalitatieve websites naar een website linken, heeft een website veel autoriteit binnen Google. Dit resulteert mogelijk in een hogere positie in de organische zoekresultaten.

De type backlinks

Interne links: Dit zijn links die binnen dezelfde website navigeren. Stel dat je op een webpagina bent over ‘gezonde recepten’ en er is een link naar een andere pagina van dezelfde website over ‘vegetarische snacks’.

Kwalitatieve backlinks verkrijgen?

Daar help ik je graag bij. Laat even een bericht achter via mijn contactformulier en ik neem binnen één dag contact op.

Externe links: Deze links verwijzen naar een andere website. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over fotografie en je plaatst een link naar een camerawinkel, dan is dat een externe link. Externe links zijn waardevol voor het bieden van extra informatie of bronnen aan de gebruiker.

Backlinks: Backlinks zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Als een populaire blog over reizen een link plaatst naar jouw hotelwebsite, dan is dat een backlink voor jouw site. Backlinks zijn van cruciaal belang voor SEO, omdat ze fungeren als een soort ‘stem’ van andere sites die de waarde en relevantie van jouw content bevestigen.

Niet alle backlinks hebben dezelfde waarde. De kwaliteit hangt af van de kwaliteit van de website waarvan het afkomstig is. Ook de specifieke content waar de link naartoe leidt, speelt hierin een rol.

Mijn video over backlinks

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel.

Wat zijn backlinks en hoe verkrijg je ze (video)?

Waarom zijn backlinks belangrijk voor SEO?

Backlinks zijn belangrijk voor SEO om de volgende redenen:

  1. Autoriteit en relevantie: zoekmachines zien backlinks als een teken van de autoriteit en relevantie van een website. Anders gezegd: ze gelden als teken dat er binnen een bepaalde niche of bepaald vakgebied vertrouwen is in een domeinnaam. Links van relevante websites krijgen een hogere waardering dan die van minder relevante.
  1. Zichtbaarheid en bezoekers: backlinks vergroten de zichtbaarheid van je website. Dit leidt tot meer bezoekers. Dit zorgt ook voor meer potentiële klanten op de website.
  1. Betrouwbaarheid: kwalitatieve backlinks komen van betrouwbare bronnen. Als betrouwbare websites naar een website linken, komt de website betrouwbaarder over voor potentiële bezoekers.
  1. Indexering: als een zoekmachine een backlinks naar een website tegenkomt, zal deze sneller geïndexeerd worden. Deze pagina’s worden sneller geregistreerd door crawlers. (1)

Lees door over backlinks en linkbuilding

Verschillende soorten backlinks

Nofollow backlinks zijn backlinks met een Nofollow attribuut (rel=”nofollow”). Dit geeft aan dat de link geen SEO-kracht doorgeeft aan de website waar deze link naartoe wijst (2). DoFollow backlinks zorgen wél voor een hogere ranking van een website. Een Dofollow backlink is een link zonder attribuut (dus alleen bij een nofollow link wordt dit aangegeven).

Verder zijn er de volgende soort links die worden ondersteund door Google (zie deze link voor alle type links):

Rel=”sponsored” gebruik je voor betaalde linkvermeldingen.

Rel=”ugc” gebruik je voor user generated content (bijvoorbeeld een reactie op een forum).

Je kunt ze ook gecombineerd inzetten (denk aan rel=”ugc nofollow”). Over het algemeen worden al deze varianten geïnterpreteerd door Google als een nofollow backlink.

Wat is een goede backlink?

Ik kijk naar een aantal zaken wanneer ik een backlinkprofiel onder de loep neem. Zie voor mijn volledige artikelen hierover deze link.

  1. Wat is het verloop van de verkregen backlinks (hier zie je ook duidelijk of het om ingekochte links gaat) (zie screenshot beneden). Teveel backlinks in een te korte tijd is vaak de grootste valkuil.

2. Wat is de ratio tussen het aantal links en het aantal verwijzende domeinen (hier zie je of er een aantal onnatuurlijke links tussen zit in de vorm van duizenden links van één domein).

Op de afbeelding rechts ziet het erg netjes uit (je kunt misschien zelfs zeggen té netjes).

3. Wat is de meestgebruikte TLD en is deze relevant voor het land waar de website actief in is? Hierbij exporteer ik vanuit Ahrefs alle verwijzende domeinen en analyseer ik de TLD’s.

4. Wat is de verhouding tussen de DR en UR van specifieke pagina’s (is er te veel gericht op een aantal pagina’s?)

5. Hoe ziet het ankertekstprofiel eruit?

Dit is een complexer onderdeel wat vaak wordt vergeten tijdens een linkbuilding project. Hierbij zijn dit de (grove) gemiddelde richtlijnen voor de soort ankerteksten. Let op: Het doel hiervan is het allemaal zo natuurlijk mogelijk over te laten komen bij Google.

Soort ankertekstPercentage (richtlijn)
Exact match (zoekterm)5-10%
Gedeeltelijke match10-20%
Branded30-40%
Naakte URL10-20%
Algemeen10-15%
Gerelateerde zoektermen5-10%
Soort ankertekst en percentages.

6. En misschien wel de belangrijkste: Wat is de kwaliteit van de backlinks? Voor bijna ieder backlinkprofiel zou ik zeggen dat 20% van de backlinks meer dan 80% van de kracht geven (vaak nog een kleiner aandeel zelfs). Bij het analyseren van de backlinks bekijk ik grondig wat de kwaliteit is van de verkregen backlinks.

Hoe kun je kwalitatieve backlinks verkrijgen

Onderstaand mijn tips om meer kwalitatieve backlinks te verkrijgen.

  1. Maak waardevolle content. Dit zal niet met reguliere blogs lukken (niemand verwijst meer zomaar naar blog artikelen). Maak bijvoorbeeld een gratis tool wat relevant is voor jouw organisatie (je moet veel waarde leveren om een link te krijgen).
  1. Gastbloggen. Hier zul je bijna altijd wel iets tegenover moeten zetten. Dus of een link van jouw website of een betaling.
  1. Online directories. Registreer een website bij betrouwbare en relevante online directories binnen het vakgebied of de niche. Hier zit vaak ook een betaling aan vast.
  2. Linkruil. Wissel links uit met andere websites. Dit kan een effectieve methode zijn om backlinks te verkrijgen, maar weet dat het een stuk minder effect heeft doordat Google ook de ruil ziet hierin.
  1. Persberichten. Creëer persberichten en stuur deze naar relevante nieuwssites en blogs. Zeker in Nederland is dit de beste optie wanneer er verder geen budget aanwezig is.

Het is simpelweg, ondanks de regels van Google, lastig om als MKB’er een substantieel aantal backlinks te verkrijgen zonder hier een deel van in te kopen. Hoe mooi ze het zelf ook schetsen (Google). (3)

Overzicht van de invloed van backlinks

Onderstaande tabel toont verschillende soorten backlinks die veel voorkomen met daarbij de moeilijkheidsgraad per soort link.

Soort backlinkImpact op SEO Moeilijkheidsgraad
1. Redactionele backlinks (gastbloggen zonder betaling)9090
2. Gastbloggen backlinks (met betaling)8070
3. Natuurlijke links vanwege kwalitatieve content9095
4. Forum en blog reactie backlinks2010
5. Sociale media backlinks2030
6. Backlinks van nieuws- en PR-sites8085
Soorten backlinks naar een website + de impact op SEO.

Hoe meet je het succes van je backlinkstrategie?

Het is altijd lastig om exact het succes van de linkbuilding inspanningen uit te drukken. Wat ik altijd als voorbeeld neem is RalfvanVeen.com als ik dit probeer uit te leggen.

RalfvanVeen.com bevindt zich na jarenlange linkbuilding in de situatie dat alles wat ik schrijf binnen SEO wel in de top-10 komt. Dit zou nooit zijn gelukt zonder het stuk kwalitatieve backlinks verkrijgen. Dit zou het doel moeten zijn van iedere organisatie binnen iedere markt natuurlijk.

Dus ik kijk veel minder naar bijvoorbeeld het aantal verkregen backlinks, verwijzende domeinen en de DR/UR om de kwaliteit van de linkbuilding te meten. Ik kijk (uiteindelijk) naar posities in Google, organisch verkeer en (kwalitatieve) conversies.

Tools voor backlinks

Verschillende tools helpen in iedere fase van het verkrijgen van de juiste backlinks. Hieronder mijn lijst met tools:

  1. Analyse van het backlinkprofiel: Ahrefs en SemRush.
  2. Contentcreatie en marketing tool: BuzzSumo.
  3. E-mail outreach tool: Mailchimp.
  4. Gastbloggen: MyBlogGuest (internationaal).

Wat kost een backlink?

Dit is afhankelijk van het soort link dat je plaatst en op welke website je deze plaatst. Over het algemeen betaal je ergens rond de € 100,- tot € 300,- euro voor één backlink.

Samengevat

Kwalitatieve backlinks zijn dus een teken van autoriteit en relevantie binnen een vakgebied. Dit is niet alleen positief voor zoekmachines, maar ook voor de bezoeker.

Backlinks moeten op een natuurlijke manier verkregen worden en van kwalitatieve websites en door middel van kwalitatieve ankerteksten afkomstig zijn. Goede natuurlijke backlinks zorgen voor een hogere ranking in de zoekresultaten, een grotere betrouwbaarheid en meer verkeer naar een website.

Let wel op, het proces van het verkrijgen van de juiste backlinks is complex en risicovol.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.