Startpagina’s inzetten voor linkbuilding: werkt het nog?

Het inzetten van linkbuilding is een belangrijke techniek in het opbouwen van betere online zichtbaarheid in de zoekmachines. Doordat de digitale wereld continu in beweging is en met de dag lijkt te veranderen, is het belangrijk om met deze ontwikkelingen mee te bewegen. De startpagina is een pagina die voorheen veel werd ingezet in linkbuilding. Met de hedendaagse ontwikkelingen rondom SEO vragen steeds meer online marketeers zich af in hoeverre het inzetten van een startpagina voor linkbuilding nog zin heeft. In dit artikel zet ik graag mijn expertise in om dit discussiepunt te onderzoeken.

Overzicht van linkbuilding SEO

Voordat we dieper op dit onderwerp induiken, wil ik graag beginnen bij de basis. Linkbuilding is een techniek wat ingezet wordt om de zichtbaarheid van een website te verbeteren op de zoekmachine. Bij linkbuilding worden er externe links aangemaakt op andere relevante websites die vervolgens tot nieuwe bezoekers leidt op de eigen website. Hoe meer waardevolle linkbuildings zijn aangemaakt, hoe meer nieuwe bezoekers er op de website zijn én hoe beter zoekmachines de website scoren in de zoekresultaten. De groei in de bezoekers geeft namelijk aan het algoritme aan dat de website relevant en autoritair is.

De rol van startpagina’s in de evolutie van linkbuilding

De rol van startpagina’s in de evolutie van linkbuilding

In de beginjaren van het internet werden startpagina’s gebruikt om links naar diverse websites te vinden. Het was een pagina die perfect was voor bedrijven om promotie op te maken, evenals voor bezoekers om makkelijke nieuwe en relevante websites te vinden. Bedrijven maken op deze startpagina’s gebruik van backlinks om nieuwe bezoekers te werven. Door de jaren heen is de relevantie van de startpagina echter afgenomen. Door de snelle ontwikkeling van het algoritme van zoekmachines, die waarde hecht aan relevante en waardevolle backlinks, leek het positieve effect van startpagina’s af te nemen voor website-eigenaren.

Wat zijn startpagina’s?

De startpagina was voor een lange tijd de basis van het internet. Vergelijk het met het telefoonboek of de advertentiepagina in de krant. Het was vroeger de plek voor bedrijven om reclame te maken en de plek waar consumenten op zoek gingen naar bedrijven die bij hun vraag pasten.

Definitie en oorsprong

De startpagina is een webpagina die ontwikkeld is om snel en makkelijk naar de juiste websites te navigeren. Op de startpagina worden verschillende websites door middel van een backlink genoemd en deze zijn vervolgens onderverdeeld in verschillende onderwerpen of categorieën.

Met behulp van de startpagina werd het voor bezoekers makkelijker om de juiste informatie op het internet te vinden. De startpagina bracht orde op het internet, die in de begindagen nog niet zo uitstekend gestructureerd was zoals vandaag de dag. Hoe we nu binnen één klik een schoenmaker in de buurt hebben gevonden, kost het destijds een hoop tijd om deze gewenste informatie te vinden.

Veranderingen in het gebruik van startpagina’s door de jaren heen

Sinds de opkomst van zoekmachines, zoals Google, is de populariteit rondom de startpagina sterk afgenomen. Gebruikers op het internet kregen door dat op deze nieuwe zoekmachines het steeds makkelijker werd om de juiste informatie te vinden. Startpagina’s werden als gevolg niet meer gezien als de primaire zoekmachine. Daarnaast vond er ook een ontwikkeling plaats in het zoekalgoritme. Backlinks werden strenger geëvalueerd, namelijk op kwaliteit en relevantie, wat ervoor zorgde dat het steeds minder interessant werd voor websites om backlinks op de startpagina te hebben. Toch zijn er vandaag de dag nog een aantal startpagina’s die een waardevolle zoekplek zijn voor gebruikers. Dit zijn voornamelijk startpagina’s die zich richten op een specifieke branche.

Linkbuilding: een cruciaal onderdeel van SEO

Een SEO-project kan tegenwoordig niet meer succesvol worden uitgevoerd zonder linkbuilding te verwerken in de strategie. Linkbuilding is een erg effectieve techniek die bijdraagt aan betere zichtbaarheid en autoriteit van de website. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er waardevolle links van de website geplaatst worden op externe en relevante websites.

Basisprincipes van linkbuilding

De basis van linkbuilding draait om het plaatsen van hyperlinks op externe websites. Deze hyperlinks zijn verwerkt in een afbeelding, in tekst of een knop. Het doel achter deze hyperlinks is dat er wordt aangegeven dat de website relevant en waardevol is om te presenteren aan gebruikers op de zoekmachine.

Basisprincipes van linkbuilding

Het is belangrijk dat deze hyperlinks op de juiste plek gebruikt worden. Er komt dus zeker strategie kijken bij een linkbuilding project. Allereerst wordt er vastgesteld wat het doel van de website is, vervolgens wordt waardevolle content rondom de hyperlinks gemaakt om deze vervolgens door erkende websitebeheerder op websites te laten plaatsen.

Het belang van kwalitatieve backlinks

Om linkbuilding succesvol uit te voeren, is het belangrijk dat er gestreefd wordt naar kwalitatieve backlinks. Kwaliteit over kwantiteit. Zoekmachines, zoals Google, gebruiken een geavanceerd algoritme dat content en backlinks onderverdeeld in relevante links en spam. Wanneer de content gezien wordt als spam, zal deze niet goed presteren. Wordt het gelabeld door het algoritme als waardevol, relevant of autoritair? Dan pusht de zoekmachine automatisch de zichtbaarheid van de website.

Linkbuilding met startpagina’s in 2024

Het is duidelijk dat de startpagina in 2024 niet meer hetzelfde is als deze in het begin van het internet was. Dat betekent echter niet dat linkbuilding op startpagina’s niet meer relevant is. Graag leg ik verder uit waarom het nog steeds belangrijk is om startpagina’s te gebruiken in een linkbuilding project.

Huidige relevantie van startpagina’s in linkbuilding

Startpagina’s zijn vandaag nog steeds relevant binnen specifieke niches. Er zijn een hoop startpagina’s die goed onderhouden worden, een erg specifieke focus hebben en die een hoge kwaliteitstandaard hebben. Het verwerken van linkbuilding op deze soort startpagina’s kan een hoop nieuwe bezoekers genereren en bijdragen aan meer online zichtbaarheid. Wel is het belangrijk dat de website aansluit aan de niche van de startpagina om te garanderen dat de juiste doelgroep bereikt wordt.

Voor- en nadelen van het gebruik van startpagina’s

Voordelen:

 • Nichegericht: een voordeel van startpagina’s, is dat ze tegenwoordig erg niche gericht zijn. Zo is er een hogere zekerheid dat de juiste doelgroep met behulp van linkbuilding genavigerd wordt naar de website.
 • Autoriteit: wanneer er linkbuilding geplaatst wordt op erkende pagina’s, dan draagt het bij aan een betere autoriteit van de website. Zo draagt het dus bij aan een betere SEO-prestatie.

Nadelen:

 • Kwaliteitscontrole: doordat het algemene gebruik van startpagina’s een stuk lager ligt in 2024, zijn er tegenwoordig een hoop startpagina’s te vinden met een lage kwaliteitsstandaard. Deze pagina’s worden het liefst vermijdt voor linkbuilding, aangezien ze tot slechte SEO-resultaten leiden.
 • Verouderde strategie: ondanks dat het plaatsen van linkbuilding op startpagina’s interessant kan zijn voor specifieke niches, zijn er tegenwoordig een verscheidenheid aan andere linkbuildingstrategieën beschikbaar die meer prestatiegarantie geven. In sommige gevallen worden linkbuilding op startpagina’s zelfs door de zoekmachines genegeerd.

Toekomstperspectieven en best practicus

In de digitale wereld waar er continu gestreefd wordt naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen, is het van groot belang om naar de toekomst te kijken. Of startpagina’s voor linkbuilding een groot belang blijven hebben in de aankomende jaren blijft een speculatie. Maar wat kan er dan in plaats van verwacht worden voor nieuwe trends en ontwikkelingen rondom linkbuilding?

Voorspellingen voor linkbuilding en startpagina’s

Een online marketeer moet altijd vooruit kijken. Wat zijn de nieuwe trends? Zijn er nieuwe strategieën om te gebruiken en welke huidige strategieën zijn toe aan verandering? Graag leg ik hier meer uit over de voorspellingen over de toekomst van linkbuilding en startpagina’s:

 • Kwalitatieve content: de zoekmachines zijn steeds beter in het herkennen van spam en gehaaste content. Het is nu dus belangrijker dan ooit om kwalitatieve en relevante linkbuilding te plaatsen. Hoe kwalitatiever de content, hoe duurzamer de SEO-resultaten zijn.
 • Gebruikerservaring: een belangrijk element om mee te nemen in SEO-projecten en nieuwe linkbuilding, is de gebruikerservaring. Zorg dat de links op een gebruiksvriendelijke manier geplaatst worden en de informatie relevant en eerlijk is. Misleidende links leiden steeds meer tot ongewenste SEO-resultaten.
 • Technologische vooruitgang: de ontwikkeling rondom AI en andere machine learning technologieën, zal het merkbaar zijn dat de zoekmachines op een nieuwe manier content gaan evalueren. Het wordt hierdoor lastiger om het algoritme de baas te zijn met het plaatsen van onnatuurlijke linkbuilding.
 • Verminderde rol van startpagina’s: de manier hoe startpagina’s er vandaag de dag uitzien, zal de relevantie in de toekomst snel gaan afnemen. Dit kan echter worden omgedraaid wanneer de startpagina’s zichzelf in een nieuw jasje stoppen en meebewegen met de nieuwe technologische ontwikkelingen en moderne techniek.

Aanbevolen strategieën en technieken voor 2024

Om in 2024 het meeste uit de linkbuilding te halen, heb ik hier een aantal aanbevelingen om mee te nemen in een SEO-strategie:

 • Focus op relaties: nu is het moment om waardevolle werkrelaties op te bouwen met bloggers, content creators en websites binnen de niche. Deze relaties worden vervolgens ingezet om waardevolle natuurlijke en kwalitatieve backlinks te plaatsen.
 • Gastbloggen: Dit geldt ook voor het gebruiken van gastbloggen. Het plaatsen van eigen geschreven gastblogs op erkende websites binnen de niche, zal leiden tot natuurlijke en duurzame linkbuilding.
 • Gebruik van sociale media: in 2024 mag het gebruik van social media niet meer ontbreken in een linkbuilding-strategie. Dit is een uitstekende plek om natuurlijke linkbuilding te verwerken. Ook hier geldt dat de kwaliteit van de content hoog moet zijn om de vruchten af te werken.
 • Interactieve content: het gebruiken van interactieve content is een effectieve manier om kwalitatieve linkbuilding te maken. Video’s en infographics houden de aandacht van de bezoeker en zetten aan tot delen of klikken.
 • Linkbait content: Om links natuurlijk te verwerken, is het slim om van nature aan de slag te gaan met linkbait content. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeksrapporten, nieuwsartikelen of een uitgebreide gids.
 • Link audits: Vergeet niet om tussendoor link audits uit te voeren om de kwaliteit van de content te bepalen en op zoek te gaan naar verbeteringen.
Interactieve content

Deze bovengenoemde technieken garanderen een houvast voor ieder type SEO-project in 2024.

Samengevat

De digitale wereld is en blijft in beweging. Nieuwe technologieën worden ontwikkeld, de kennis groeit en het is noodzakelijk voor een SEO-project dat er meegegroeid wordt met deze snel veranderende wereld. Hoewel voorheen startpagina’s een grote rol speelden voor gebruikers op het internet, lijkt het steeds meer af te zwakken. Desondanks is er hoop voor succesvolle, door te richten op niche gerelateerde startpagina’s. De waardevolle rol van startpagina’s is dus nog niet helemaal verdwenen binnen SEO-projecten, maar wel is het essentieel om de bovengenoemde richtlijnen te volgen om succesvolle SEO-resultaten te behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 30 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.