Startpagina’s inzetten voor linkbuilding: werkt het nog?

Het inzetten van linkbuilding is een belangrijke techniek in het opbouwen van betere online zichtbaarheid in de zoekmachines. Maar past hier het gebruiken van startpagina’s nog in? In dit artikel vertel ik meer over de manier waarop ik nog gebruikmaak van startpagina’s voor linkbuilding.

Wat is linkbuilding eigenlijk?

Hier vertel ik ook meer over in mijn artikel over backlinks verkrijgen en mijn pagina over linkbuilding uitbesteden, maar in het kort. Linkbuilding gaat over het verkrijgen van kwalitatieve linkvermeldingen van andere websites naar jouw website.

Google gebruikt dit in het algoritme om de autoriteit van een website te bepalen. Wanneer je meer autoriteit hebt binnen een bepaalde branche, dan zal de content eerder naar boven komen in Google.

Wat zijn startpagina’s?

De startpagina was voor een lange tijd de basis van het internet. Vergelijk het met het telefoonboek of de advertentiepagina in de krant. Het was vroeger de plek voor bedrijven om reclame te maken en de plek waar consumenten op zoek gingen naar bedrijven die bij hun vraag pasten. Kortom, toen waren het “echte” websites met veel bezoekers. Nu is dit flink afgenomen en worden de websites veelal voor linkbuilding ingezet.

Startpagina’s voor linkbuilding inzetten (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Startpagina’s inzetten voor linkbuilding (video).

Het belang van kwalitatieve backlinks

In de linkbuilding project die ik uitvoer anno 2024 richt ik me grotendeels op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Daar horen in principe startpagina’s niet meer bij. Denk hierbij aan websites of pagina’s die veel links ontvangen, niet alleen voor linkbuilding zijn gemaakt en ook nog eens veel (en vooral relevant) organisch verkeer ontvangen.

Linkbuilding met startpagina’s in 2024

Maar aan de andere kant zijn er toch nog startpagina’s die daadwerkelijk veel geschiedenis hebben en een hoge mate van intrinsieke waarde. Denk aan Startpagina(.)nl of Startkabel(.)nl klonen. Deze zouden in sommige gevallen als kwalitatief kunnen worden bestempeld.

Er zijn een aantal zaken waar ik naar kijk bij het beoordelen van startpagina klonen. Wat voor mij het belangrijkst is, zijn de volgende zaken:

  • Hoeveel domeinen verkrijgt de kloon en wat voor links zijn dit?
  • Hoeveel verkeer ontvang de kloon en wat voor verkeer is dit?
  • Hoeveel links staan er op de kloon? Wat voor links zijn dit?
  • Is de kloon relevant voor het zoekwoord waarvoor ik naar boven wil komen?

Je zult hier niet ’s werelds sterkste links vinden, maar het kan interessant zijn om een aantal startpagina’s in een linkbuliding traject te verwerken. Mijn reden is vooral afwisseling. Dit zorgt ervoor dat een backlinkprofiel completer en gevarieerder is dan wanneer je alleen gastartikelen publiceert met 2 links per artikel.

Samengevat

Ik denk dat het nog kan, startpagina’s gebruiken voor linkbuilding in 2024. Ik denk wel dat je voorzichtig moet zijn met welke klonen/websites je gebruikt hiervoor en ook vooral de hoeveelheid links die je hierin gebruikt. Ik zou zeker niet mijn linkbuilding strategie baseren op het gebruik van startpagina’s. De kern moet kwaliteit zijn, niet kwantiteit.

Let ook op, Google zal steeds beter worden in het herkennen van deze soort links. Dit is geen toekomstbestendige strategie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.