SEO-consultant

Ik ben Ralf van Veen, ervaren SEO-consultant.
SEO-consultant
Een SEO-consultant met 8 jaar ervaring

8 jaar ervaring

Met meer dan 8 jaar ervaring binnen SEO tackle ik ieder SEO-gerelateerd vraagstuk op efficiënte manier.

Wij werken op een transparante wijze

Transparante & duurzame werkwijze

Per fase leg ik uit waar ik aan werk en waarom ik dit doe. Mijn duurzame werkwijze zorgt voor langdurig resultaat.

Wij werken als SEO-consultant zonder vast contract

Geen vast contract

Ik werk als SEO-consultant zonder vast contract. Ik bewijs mijn waarde iedere maand opnieuw.

Ralf van Veen | SEO-consultant

Ben je op zoek naar een SEO-consultant? Zoek dan niet verder! Ik ben een ervaren SEO-consultant gevestigd in Rotterdam. Ik ben werkzaam voor een groot aantal (inter)nationale bedrijven. Ik ondersteun mijn klanten bij alle facetten van SEO om ze op een efficiënte en veilige manier hogerop in Google te brengen.

Ik heb als SEO-specialist (bijna) alle SEO-gerelateerde vraagstukken op mijn bord gekregen. Daarnaast werk ik op een bewezen, transparante en veilige manier voor mijn cliënten. Om de kwaliteit van mijn diensten zo hoog mogelijk te houden lees ik dagelijks de laatste feitjes over de zoekmachines.

Doordat ik voor mijn werkzaamheden als SEO-consultant hierover beschik kan ik mijn klanten diensten van hoogwaardige kwaliteit aanbieden. Ik gebruik deze software voor al mijn SEO-gerelateerde werkzaamheden. Deze werkzaamheden leggen ik hieronder per punt uit. Wil je graag je linkbuilding uitbesteden? Dat kan ook bij ons!

Ik heb over SEO geschreven voor

Logo Frankwatching
Logo SERoundtable
Logo Marketingfacts
Logo Emerce
Logo IMU
Logo Twinkle
Logo SEOBlog
Logo LBMedia
Logo DutchCowboys
Logo Dutch IT channel
Logo Marketing Tribune
Logo WPLounge
Logo Bloovi
Logo MTSprout
Logo Ondernemers.com

Ik heb als SEO-consultant gewerkt voor

Logo Vacanceselect
Logo Kruidvat
Logo Zivver
Logo Sendcloud
Logo Ista
Logo Rotterdam The Hague Airport
Logo NederlandFietsland
Logo Rituals
Logo Van den Berk
Logo Startselect
Logo Marlies Dekkers
Logo Samskip
Logo Hoffelijk
Logo Domein-Registreren
Logo Synmar

Waarom is samenwerken met een SEO-consultant belangrijk?

Tijdens mijn carrière als SEO-consultant heb ik reeds meer dan 200 bedrijven geholpen bij de organische vindbaarheid. Ondanks dit kan ik de “waarom” achter SEO toch het beste uitleggen aan de hand van mijn eigen bedrijf. De voordelen van SEO voor een bedrijf verschillen en zijn onder andere afhankelijk van de branche, website en doelgroep.

Op mijn website staat onder andere het zoekwoord “SEO-consultant” nummer één in Google. Door deze positie ben ik onafhankelijk van outbound marketing. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee.

1. De tijd die ik niet besteed aan outbound marketing kan ik besteden aan het helpen van klanten. Ik ben als SEO-consultant begonnen omdat ik SEO heel interessant vind en bedrijven hier graag verder mee wil helpen.

2. De personen die een contactformulier op mijn website invullen zijn daadwerkelijk geïnteresseerd in SEO en op zoek naar onze dienstverlening. Dit zorgt voor een bepaalde mate van leadkwalificatie (en het is altijd leuk om te praten met mensen die meer over je vakgebied te weten willen komen).

3. De posities binnen Google zorgen voor een gestage stroom kwalitatieve bezoekers naar mijn website. Dit levert aan de ene kant een besparing in het marketingbudget op en aan de andere kant een duurzame marketingstrategie.

Google posities van een SEO-consultant

Waar werkt een SEO-consultant aan?

Er zijn veel verschillende onderdelen waar een SEO-consultant aan moet werken. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste.

Technische SEO door een SEO-consultant

Technische SEO

De technische SEO is een relatief lastig onderdeel binnen de zoekmachine optimalisatie. De technische SEO wordt in veel gevallen onder handen genomen door te beginnen met een uitgebreide SEO-analyse van de website.

Op basis van deze technische analyse bepaalt de SEO-consultant wat er moet worden gedaan. Vaak hebben deze werkzaamheden te maken met de website snelheid, interne links, website structuur of code achter de website.

SEO-content (op een scherm)

SEO-content

De SEO-content is het onderdeel van SEO dat de richting van het traject bepaalt. Het doel van dit onderdeel binnen de SEO is om de juiste content op de juiste pagina’s te plaatsen. Hier zitten een aantal belangrijke vereisten aan.

Iedere SEO-consultant probeert bij dit onderdeel de kwaliteit van de content zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast is het van vitaal belang om de zoekopdracht van de zoeker te beantwoorden met de juiste content.

Linkbuilding door een SEO-consultant

Linkbuilding

Het link builden is voor een SEO-consultant vaak het belangrijkste werk. De andere onderdelen zijn “voorwaardelijk” aan een goede vindbaarheid.

Het link builden is uiteindelijk wat de rankings gaat behalen en waarmee de online autoriteit aan Google kan worden getoond. Dit is dan ook de reden dat iedere SEO-consultant hier het meest mee bezig is.

Compleet SEO-traject

SEO-analyses

Een SEO-consultant is altijd bezig met het analyseren van de website, het gedrag van de zoeker en de activiteiten in de zoekmachines. De data die hierop komt wordt gebruikt om de strategie van het traject in te richten.

Daarnaast wordt de er op basis van de data beslissingen gemaakt voor de richting die het bedrijf (zowel online als offline) in gaat.

Ik ben Ralf van Veen, SEO-consultant

Even voorstellen, ik ben Ralf van Veen. Een SEO-consultant werkzaam voor een breed scala aan (inter)nationale klanten. Ik richt mij op alle verschillende facetten van SEO waaronder linkbuilding, technische SEO en SEO-content.

Door mijn gespecialiseerde ervaring als SEO-consultant zie ik bij onze projecten al snel wat het laaghangend fruit is. Ik werk als allround SEO-consultant mee aan projecten van verschillende formaten en die zich in verschillende stadia bevinden.

Hoe ga ik als SEO-consultant te werk?

Mijn werk als SEO-consultant kenmerkt zich als transparant en duurzaam. Ik gebruik een werkwijze waarbij mijn klanten langdurig resultaat behalen. Wanneer ik werk aan de content van een website doe ik dit in eerste instantie voor de bezoeker, niet voor Google. Wanneer ik een linkbuilding strategie opstel doe ik dit om de naamsbekendheid te verhogen, niet in eerste instantie om de rankings te verbeteren.

De strategie van een SEO-consultant

Voor ieder project stel ik een aparte strategie op. Deze strategie baseer ik onder andere op de markt, concurrentie, huidige rankings en hoe oud de website is. Het is van belang om een duidelijk strategie op te stellen voor ieder project en deze adequaat uit te voeren.

Wanneer ik de strategie heb opgesteld stuur ik deze naar onze klant. Bij deze strategie versturen ik een maandelijkse planning waardoor mijn werkzaamheden volledig transparant zijn. Tijdens het traject verstuur ik maandelijks een rapportage met daarin de werkzaamheden van de maand en wat er volgende maand gaat gebeuren.

Het uitvoeren van een SEO-traject is in de meeste gevallen alleen mogelijk wanneer twee partijen samenwerken. De klant weet vaak het meeste van de markt en de branche. Ik weet weer veel van de zoekmachines waardoor er een 1 + 1 = 3 effect ontstaat. Tijdens ieder project als SEO-consultant werk ik in nauw overleg samen met de klant om het project tot een goed einde te brengen.

Implementeer ik al mijn bevindingen?

Dit verschilt per project waaraan ik help als SEO-consultant. Bij sommige projecten blijf ik puur als consultant aangesloten en voer ik verschillende onderzoeken uit om de vraagstukken te beantwoorden. Bij andere projecten help ik ook bij de implementatie van mijn bevindingen. In de praktijk zijn dit vaak de kleinere projecten waar geen developers aanwezig zijn om de bevindingen te implementeren. Het is daarbij tevens afhankelijk van het CMS dat wordt gebruikt. De meeste websites maken gebruik van het CMS WordPress. Met WordPress is het relatief eenvoudig om de bevindingen erin te zetten. Er zijn ook veel websites gebouwd op een custom CMS waarbij er minder mogelijkheden zijn. Deze CMS’en zijn vaak gebouwd door een websitebouw partij en niet gemaakt voor algemene aanpassingen (zoals WordPress).

Hoe werkt Google?

Als SEO-consultant krijg ik vaak de vraag hoe Google werkt. Dit leg ik graag uit aan onze klanten. Het is allereerst goed om te weten dat Google gebruikmaakt van Googlebot en Googlebot Mobile. Tegenwoordig zijn er meer dan 50% van de websites “Mobile first” geïndexeerd. Dit houdt in dat Google een grotere nadruk legt op de mobiele versie van de website. Deze transitie is erg belangrijk. Niet alleen voor de SEO van de website, ook voor de gebruiksvriendelijkheid.

Tijdens mijn werkzaamheden richt ik mij voornamelijk op Google. De andere zoekmachines hebben soortgelijke algoritmen die alleen een aantal jaar achterlopen op dat van Google. Wanneer een website wordt geoptimaliseerd voor Google houdt dit in dat de website vaak ook goed presteert in Bing en Yahoo.

Crawlen, indexeren en renderen

Het is goed om te weten dat Google hetzelfde door websites heengaat als bezoekers. Google gebruikt interne en externe hyperlinks om van pagina naar pagina te gaan. Dit is ook een van de redenen dat het erg belangrijk is om genoeg interne links op een website te hebben. Zo wordt het makkelijker voor Google gemaakt om de website te crawlen, renderen en indexeren.

Wanneer Google en pagina crawled downloadt hij een HTML document. Iedere webpagina is immers een HTML document met daarin verwijzingen naar andere (CSS/JS) bestanden. Een HTML document is eigenlijk het raamwerk van een pagina en zorgt ervoor dat alle elementen op de juiste plek staan.

Wanneer het HMTL document is gedownload parseert Google deze. Google leest hierbij het gehele HTML document en volgt alle links naar de andere bestanden. Zo krijgt Google een goed idee van hoe de pagina eruitziet.

De JS bestanden zijn echter relatief lastig voor de zoekmachines. Dit komt doordat JS, integendeel tot CSS en HTML, nog moet worden uitgevoerd. Alle KB’s aan JS zijn dus een stuk zwaarder dan CSS en HTML.

Wanneer Google alles heeft gedownload worden de JS bestanden in de tweede wachtrij gezet. Deze wachten op de renderer van Google om nog te worden uitgevoerd. Het is dus van belang dat alle elementen die nodig zijn om hoog te ranken gelijk worden geleverd aan de Googlebot. Alles moet dus in de initiële HTML bestand worden opgenomen. Denk hierbij aan de meta tags, content en afbeeldingen.

Crawl budget

Google gebruikt voor iedere pagina dat moet worden geïndexeerd een beetje crawl budget. Een website krijgt een bepaalde hoeveelheid crawl budget vanuit Google toegekend om de website te laten crawlen. Dit crawl budget kun je efficiënter gebruiken door bijvoorbeeld de website sneller maken of minder code te gebruiken. Zo gebruikt de Googlebot steeds een beetje minder crawl budget om de pagina’s correct te indexeren. Ik maak als SEO-consultant ook vaak crawl budget analyses waarbij ik kritisch kijk naar de manier waarop Google de website kan crawlen.

Waarom een SEO-consultant inschakelen?

Als SEO-consultant schiet ik te hulp bij bedrijven die actief zijn in allerlei verschillende branches. Van de bouw en vastgoed, consultancy tot de facilitaire dienstverlening. Iedere branche kan van hoge posities binnen Google profiteren. Hieronder een aantal redenen die bedrijven kunnen hebben om een professionele SEO-consultant in te schakelen.

De gehele klantenreis

De gehele klantreis

Het laten uitvoeren van een SEO-traject door een gespecialiseerde SEO-consultant ondersteunt verschillende onderdelen van de klantreis. Hierbij is het belangrijkste om de juiste zoekwoorden voor iedere stap van de klantreis uit te zoeken. Van generieke zoekwoorden waarbij de naamsbekendheid van een bedrijf wordt verbeterd tot de long-tail zoekwoorden. De long-tail zoekwoorden zijn vaak zoekopdrachten met meerdere zoekwoorden die gericht een product of dienst beschrijven. De kans dat deze zoekers converteren is erg groot.

SEO-consultancy voor B2B

SEO-consultancy voor B2B

SEO is hét marketingkanaal voor online B2B marketing. Om jouw doelgroep succesvol te bereiken is een goede SEO-strategie vereist. 57% van de B2B marketeers zegt dat SEO de grootste impact heeft op hun leadgeneratie.

89% van de B2B beslissingsmakers gebruikt het internet om hun keuze te maken. 90% hiervan maakt gebruik van de zoekmachines. Kortom: jouw doelgroep is aanwezig in de zoekmachines en op zoek naar jouw dienstverlening. Hier aanwezig zijn is een vereiste voor jouw marketingstrategie!

SEO-consultancy voor B2C

SEO-consultancy voor B2C

Het uitvoeren van een SEO-traject door een SEO-consultant voor een B2C bedrijf is van vitaal belang. Wanneer een bedrijf niet aanwezig is in de zoekmachines en haar concurrenten wel kan dit schadelijk zijn voor de continuïteit van het bedrijf.

Op iedere dag van het jaar krijgt Google meer dan 63.000 zoekopdrachten per seconde. Voor iedere branche zijn er altijd potentiële klanten op zoek naar jouw producten.

Wordt gevonden door bovenaan de zoekresultaten te staan en domineer je markt.

Jouw doelgroep is op zoek naar je

Jouw doelgroep is op zoek naar je

Een groot voordeel van zoekmachine optimalisatie is dat jouw doelgroep op zoek is naar jouw diensten. Wanneer ze door middel van de zoekmachines op jouw website komen is de kans groot dat ze ook daadwerkelijk een aankoop doen.

In tegenstelling tot marketingkanalen zoals Facebook, Instagram of LinkedIn. Dit zijn marketingkanalen die kunnen worden gecategoriseerd als “pushmarketing”. Met deze kanalen wordt de doelgroep benaderd.

Bij SEO benadert de doelgroep jouw bedrijf (omdat zij op zoek zijn naar jouw diensten). Dit heet pullmarketing en zorgt in de praktijk voor veel hogere conversie ratio’s.

Het werk van een SEO-consultant: on-page SEO

Een gedeelte van het werk van een SEO-consultant vindt plaats op de website. Dit bestaat voornamelijk uit de SEO-content en technische SEO. Beide factoren wegen zwaar mee in de uiteindelijke organische posities.

De technische SEO beslaat alle werkzaamheden die van invloed zijn op het crawlen en indexeren van de website door Google. Er kan vooral bij grotere websites vaak veel winst worden behaald met een goede technische optimalisatieslag. Ik kan als SEO-consultant zowel bijdragen aan de technische SEO-strategie als het daadwerkelijk uitvoeren van de bepaalde punten.

De SEO-content blijft steeds belangrijker worden. Voor mijn werkzaamheden als SEO-consultant schrijf ik van tijd tot tijd zelf SEO content. Voor veel klanten instrueer ik de in-house copywriters en draag ik bij door een content strategie op te stellen.

Het werk van een SEO-consultant

Het werk van een SEO-consultant: off-page SEO

Waar de technische SEO en SEO-content in de eerste maanden wordt uitgevoerd is de off-page SEO een doorlopend proces. De off-page SEO complimenteert de werkzaamheden op de website en zorgt samen voor een 1 + 1 = 3 effect. Ik adviseer mijn klanten in de meeste gevallen om de linkbuild activiteiten parallel te laten lopen aan de activiteiten op de website.

Het is van belang bij het linkbuilden dat dit een natuurlijk proces is. Het aantal verkregen backlinks wordt verspreid over de maanden van het totale project. Zo ziet ook Google dat dit op een natuurlijk wijze wordt gedaan. In 8 jaar als SEO-consultant heb ik het nog niet zien voorkomen dat een klant een penalty van Google heeft gekregen.

SEO-consultant en off-page SEO

Veelgestelde vragen

Waaraan zie ik of een SEO-consultant zijn werk wel goed?

Je hebt een SEO-consultant in dienst genomen, maar hoe meet je of hij of zij zijn werk wel goed doet? Dat hoor ik wel vaker. Je investeert als bedrijf namelijk tijd en geld in een SEO-consultant, maar dat moet wel rendement opleveren.

Er zijn genoeg SEO-consultants in het SEO-werkveld, maar vaak is de kwaliteit behoorlijk verschillend. Je hoeft namelijk niet per se een accreditatie te hebben om jezelf voor te doen als SEO-consultant. Hoe weet je dan of jij een bekwame SEO-consultant in dienst hebt genomen?

Ik heb een aantal vragen opgesteld waarmee je dat kunt meten:

 • Wat weet de SEO-consultant over zoekmachine optimalisatie?
 • Wat zijn de referenties van de SEO-consultant?
 • In welke branches voelt de SEO-consultant zich thuis? (Groot of klein?)
 • Welke rol vervult de SEO-consultant binnen deze opdrachten?
 • En wat is precies de rol van de SEO-specialist hierin?
 • Op wat voor manier werkt de SEO-consultant samen? Freelance, SEO-bureau?

Stel je hebt op dit moment al een SEO-consultant in dienst, maar je twijfelt of het beter kan? Daarvoor heb ik onderstaande vragen opgesteld om dat te meten:

 • Hoe vaak rapporteert de SEO-consultant aan jou?
 • Hoe stelt de SEO-consultant zich op? Neemt hij wel de leiding?
 • Heeft de SEO-consultant ervaring met de branche waarin jij je als bedrijf bevindt?
 • Komt zijn werk verzorgd over?
 • Hoeveel links kan hij verkrijgen voor linkbuilding?

Voldoet de SEO-consultant niet aan deze vragen, dan zou ik overwegen om een andere in dienst te nemen.

Welke voordelen brengt samenwerken met een SEO-consultant?

Waarom zou je een eigenlijk een SEO-consultant inhuren? Dat kost toch alleen maar geld? Dat is waar, maar het levert je veel meer op dan dat het je kost. Je bespaart namelijk al direct op je marketingbudget, omdat SEO duurzaam is.

Doordat zoekmachine optimalisatie afhankelijk is van het algoritme van Google, moet de SEO-strategie van de website bijblijven bij de laatste trends op dit gebied. Een SEO-consultant betaamt hiervan op de hoogte te zijn. Als jij SEO uitbesteedt aan iemand waarvan het zijn core business is, kan jij je focussen op je eigen zaken ;). Op die manier zal je geen moeite verspillen aan iets wat een SEO-consultant veel beter kan.

Je bespaart dus tijd als je iemand inhuurt die SEO-consultancy begrijpt. Tijd is een luxe die de meeste bedrijfseigenaren en managers niet hebben, vooral voor een strategie die zo tijdrovend is als SEO-consultancy.

SEO is een proces dat vele uren van onderzoek, optimalisatie en onderhoud vereist. Wanneer je SEO uitbesteedt aan een SEO-consultant of consultancy bureau, krijg je een professional achter je merk, waardoor je je kan richten op andere zakelijke taken. Dit is een van de redenen waarom het inhuren van een SEO-consultant zo verleidelijk is voor veel bedrijven, ze zijn gespecialiseerd in het volledig beheren van je search marketing campagne, praktisch 24/7.

Daarnaast bespaar je kosten door een ervaren SEO-consultant in dienst te nemen. Ja, het is een investering wat geld kost. Maar, het levert je simpelweg op de lange termijn meer op. Want als jij eenmaal bovenaan de zoekresultaten staat, dan blijft dat voorlopig wel even zo. Die plek verlies je niet zomaar. Daardoor zullen je bezoekers toenemen en uiteindelijk je inkomsten stijgen.

Waaraan herken je een ervaren SEO-consultant?

Iedere SEO-consultant beweert vaak dat hij of zij de beste is, maar zelf kan je dat aan meerdere punten herkennen of dat ook daadwerkelijk zo is. Het is van belang om te kijken naar meerdere punten:

 • Hoelang doet hij of zij al aan SEO-consultancy?
 • Een goede-SEO consultant heeft meer dan 6 jaar ervaring
 • Met wat voor soort branches heeft de SEO-consultant ervaring?
 • Hoe helder is hij over zijn manier van werken?
 • Heeft de SEO-consultant al eerder zijn krachten bewezen?
 • Hoe doet de SEO-consultant een zoekwoordonderzoek?
 • Welke hulpmiddelen gebruikt hij hiervoor?
 • Werk je als freelance SEO-consultant, of voor een bureau?

Als je in gesprek gaat met een SEO-consultant, neem deze punten dan mee in je achterhoofd. Als hij duidelijke antwoorden heeft, overweeg dan om in zee te gaan met de SEO-consultant.

Wat doet een SEO-consultant?

Het beroep van een SEO-consultant is veelzijdig. De ene dag bestaat uit zoekwoordonderzoek, de andere dag uit het schrijven van content. Het kan alle kanten op binnen het SEO-werkveld. Maar er zijn in de grote lijnen drie facetten waar een SEO-consultant zich mee bezighoudt.

1. Technische SEO

Achter SEO zit een bepaalde techniek die gaat over de aspecten achter een website. Ook wel off-page optimalisatie genoemd. Wat optimaliseer je dan? Hoofdzakelijk de snelheid en veiligheid van de website. Als dat goed loopt, dan heeft dat een positief effect op de site. Een SEO-consultant zorgt er dus voor dat een website een veilige verbinding heeft, een geoptimaliseerde snelheid en een gestructureerde broncodering.

2. Linkbuilding

Tevens is het van belang dat de SEO-consultant aandacht besteedt aan linkbuilding. Linkbuilding omvat het plaatsen van relevante backlinks naar de website. Op die manier ziet Google de site als betrouwbaar, wat zorgt voor een hoge ranking van de site in de zoekresultaten pagina.

3. Content

Is je content van de site relevant, dan is Google ook content ;). Google heeft namelijk de eis dat de content van een website van hoge kwaliteit is. Wat houdt dat in? Lange artikelen, die de juiste zoekwoorden gebruiken die aansluiten bij de wensen van je doelgroep. De SEO-consultant brengt dus de juiste structuur aan in de content zodat jouw website een hoge ranking krijgt op Google.

Waarom technische SEO?

Je boekt geen succes met zoekmachine optimalisatie, als de technische SEO niet solide genoeg is. De technische SEO speelt zich af achter de schermen van een website. Bij langzame websites, is dat meestal het geval.

Maar hoe optimaliseer je dan de technische SEO?

Het heeft met meerdere aspecten te maken, maar enkele zaken kunnen al een hoop verschil maken. Begin door te onderzoeken wat er fout is aan je website. Wat kan er beter? Hier wat vragen die je kunt stellen terwijl je je website onderzoekt.

 • Zijn alle afbeeldingen gecomprimeerd?
 • Zijn het JavaScript of CSS wel verkleind?
 • Zijn alle ongebruikte codes verwijderd?
 • Is het cachegeheugen wel geactiveerd?

Als je deze vragen met een ‘ja’ kan beantwoorden, dan kan je je gaan focussen op de veiligheid van je website. Hoe krijg je een erkende veilige website? Door een SSL-certificaat aan te vragen. Die krijg je alleen maar als er een veilige verbinding zichtbaar is met de server. Veilige websites herken met een SSL certificaat hebben “https” voor hun link staan i.p.v. “http”. Een bekwame SEO-consultant weet hier alles van.

Waarom is SEO-content zo belangrijk bij SEO?

Content is een van de kernpunten van een solide SEO-strategie voor elke SEO-consultant. Is je content in orde, dan ligt er een goede basis voor de rest. Het is van belang dat je content in orde is, niet alleen omdat je website er dan mooi uitziet, maar ook omdat Google het uiterst belangrijk vindt dat het er piekfijn uitziet. Piekfijn betekent: relevante en kwalitatieve content.

Google benadert namelijk een site net zoals een bezoeker dat zou doen. ‘Crawlen’ noem je dat. Crawlen omvat het analyseren van een website, waarbij content wordt gelinkt aan ieder zoekwoord. Zo krijgt Google een indicatie welke website bij welke categorie hoort.

Als iemand een term zoekt op Google, dan kom je op de pagina met de zoekresultaten. Dat heb je vast wel eens gedaan ;). Je ziet dan een titel en een kleine korte tekst eronder, dat noem je de meta-omschrijving. in zowel in de meta-titel als omschrijving moet een beknopt stuk tekst staan wat aangeeft wat er op de landingspagina staat.

Je moet degene die zoekt dus begrijpen, dit wordt ook wel de doelgroep genoemd. Wat is zijn zoekintentie? Als je dit weet kan je relevante zoekwoorden bedenken die je gaat toepassen in de te schrijven content.

Content dient dus als de bouwsteen van elke SEO-strategie, voor elke SEO-consultant of voor ieder consultancy bureau.

Werkt een SEO-consultant met een vast contract?

Nee, ik zie het SEO-traject als een proces voor de lange termijn. Het hangt af van verschillende factoren hoe lang een traject gaat duren. Wat wil de klant? Wat zijn de doelen die hij wilt bereiken? Aan de hand daarvan bepaal ik als SEO-consultant wat voor traject we ingaan.

Zonder contract werken brengt het voordeel met zich mee dat het in een bepaalde mate flexibel is. Gemiddeld gezien ga je met mij als SEO-consultant een traject in van rond de zes tot achttien maanden. Daarbij acht ik het van belang dat je daarna zelf de touwtjes in handen neemt.

De facturering werkt als volgt: al mijn werkzaamheden als SEO-consultant rapporteer ik bij je, maandelijks. Aan de hand van de gewerkte uren factureer ik je het te betalen bedrag. Onthoud dat op ieder moment de werkzaamheden met mij vallen op te zeggen.

Wat voor klanten heb je als SEO-consultant gehad?

Ik heb voor klanten in verschillende branches als SEO-consultant gewerkt. Mijn klanten zijn bedrijven van verschillende formaten.

Een kleine greep uit mijn SEO-consultancy bestand:

 • Technische dienstverlening: Confed en Avery Dennison
 • Industrie: Smitma
 • Consultancy: Synsel en Ista
 • Financiële dienstverlening: Hoffelijk
 • Fast Moving Consumer Goods (FMCG):
 • Rituals, Sapje, Happy Soaps, Crisp, Quickjewels en Blue Industry
 • Handel en Retail: Kruidvat

Als SEO-consultant vind ik het belangrijk dat ik transparant ben over mijn portfolio. Wie waren mijn klanten en met welke branches heb ik gewerkt? Kijk naar een SEO-consultancy bureau dat bij je past, zodat er een match is tussen jullie twee.

Welke punten moet je meenemen als je een SEO-consultant in dienst neemt?

Je hebt een SEO-consultant in dienst genomen, wat nu? Het is slim om op een aantal punten te letten voordat je de samenwerking aangaat. Welke doelen heb je voor ogen? De meest voorkomende doelen zijn:

Het is verstandig om de SEO-consultant beter te leren kennen. Wie zijn zijn klanten bijvoorbeeld? Hierbij heb ik een aantal vragen opgesteld die je kan stellen aan de SEO-consultant:

• Heb je een lijst van je huidige en eerdere klanten?

Een bekwame SEO-consultant zou transparant moeten zijn in het delen van een lijst van huidige en voormalige klanten. Deze lijst kan helpen inschatten hoe goed de SEO-consultant is, maar ook verifiëren of de SEO-consultant daadwerkelijk aan campagnes heeft gewerkt.

• Hoe ga je mijn zoekmachine rankings verbeteren?

Een SEO-consultant moet de strategie die hij of zij zou gebruiken om de ranking van je website op de zoekmachine ranking op te voeren moeten delen. Een SEO-consultant moet ook zorgen voor "on page" optimalisatie. Een proces om je website zo zoekmachine vriendelijk mogelijk te maken. Het omvat het verbeteren van je website URL en interne linking structuur, samen met het ontwikkelen van webpagina titels, koppen en tags.

• Kun je mij garanderen dat mijn website een nummer één positie bereikt op Google?

Als de SEO-consultant of freelancer ja antwoordt, draai je dan maar om en ren de andere kant op. Een SEO-consultant kan niet een nummer één positie bij een zoekmachine garanderen.

• Deel je alle optimalisaties die je maakt op mijn website met mij?

Zoekmachine optimalisatie zal waarschijnlijk een aantal wijzigingen in de codering van je website vereisen. Het is belangrijk om precies te weten welke aanpassingen de SEO-consultant van plan is om te maken en op hoeveel webpagina's. Als je wilt dat de SEO-consultant je toestemming vraagt voordat hij toegang krijgt tot je websitecode en deze wijzigt, moet je dat zeker zeggen.

Zal de SEO-consultant bijvoorbeeld nieuwe title-tags toevoegen aan je bestaande HTML-code of de bestaande title-tags wijzigen? Zal hij of zij zorgen voor extra content waarin je producten en diensten worden belicht om het aantal zichtbare, on-page zoekwoorden die relevant zijn voor potentiële klanten op te voeren? En is de SEO-consultant van plan om de navigatie van je website geheel of gedeeltelijk opnieuw te ontwerpen of nieuwe pagina's aan je site toe te voegen?

• Hoe meet je het succes van de SEO-campagnes?

Om het succes van SEO-campagne te meten, moet je precies bijhouden hoeveel verkeer wordt verzonden naar je website en waar het vandaan komt. SEO-consultants moeten ervaren zijn in het gebruik van Google Analytics om de verbetering van je site in zoekmachine rankings te monitoren, het aantal links van andere websites die verkeer naar je site leiden en nog veel meer bij te houden.

Vraag hoe vaak ze van plan zijn om deze belangrijke analyses met je te delen en hoe ze de gegevens zullen gebruiken om voortdurend je zoekmachine rankings en verkeer te verbeteren.