SEO-consultant

Ik ben Ralf van Veen, ervaren SEO-consultant.

Reviews star
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen
SEO-consultant
SEO-consultant 11 jaar ervaring

11 jaar SEO-consultant

Ik werk reeds 11 jaar als SEO-consultant. Met mijn gespecialiseerde ervaring help ik bedrijven met hun SEO.

Wij werken op een transparante wijze

Transparante manier van werken

Tijdens mijn projecten werk ik op een transparante en duurzame manier, dit resulteert in langdurig resultaat.

Wij werken als SEO-consultant zonder vast contract

Heldere rapportages

Als SEO-consultant neem ik mijn klant mee in mijn werkwijze en rapporteer dit op een duidelijke wijze.

Ralf van Veen | SEO-consultant

Ben je op zoek naar een SEO-consultant? Zoek dan niet verder! Ik ben een ervaren SEO-consultant gevestigd in Rotterdam. Ik ben werkzaam voor een groot aantal (inter)nationale organisaties. Ik ondersteun mijn klanten bij alle facetten van SEO om ze op een efficiënte en veilige manier hogerop in Google te brengen.

Ik heb als SEO-specialist (bijna) alle SEO-gerelateerde vraagstukken op mijn bord gekregen. Daarnaast werk ik op een bewezen, transparante en veilige manier voor mijn cliënten. Om de kwaliteit van mijn diensten zo hoog mogelijk te houden lees ik dagelijks de laatste feitjes over de zoekmachines.

Doordat ik voor mijn werkzaamheden als SEO-consultant hierover beschik kan ik mijn klanten diensten van hoogwaardige kwaliteit aanbieden. Ik gebruik deze software voor al mijn SEO-gerelateerde werkzaamheden. Wil je graag je linkbuilding uitbesteden? Dat kan, naast het uitbesteden van de SEO, ook bij mij.


Ik heb over SEO geschreven voor

Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Frankwatching
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor SERoundtable
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Marketingfacts
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Emerce
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor IMU
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Twinkle
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor SEOBlog
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor LBMedia
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor DutchCowboys
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Dutch IT channel
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Marketing Tribune
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor WPLounge
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Bloovi
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor MTSprout
Wij hebben als SEO-specialist geschreven voor Ondernemers.com

Ik heb over SEO en linkbuilding geadviseerd voor

Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Vacanceselect
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Kruidvat
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Zivver
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Sendcloud
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Ista
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Rotterdam The Hague Airport
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor NederlandFietsland
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Rituals
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Van den Berk
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Startselect
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Marlies Dekkers
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Samskip
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Hoffelijk
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Domein-Registreren
Wij hebben als SEO-specialist gewerkt voor Synmar

Wat brengt een samenwerking met een SEO-consultant?

In mijn 11 jaar als SEO-consultant heb ik veel bedrijven geholpen aan een hogere positie in Google. Desondanks leg ik altijd graag het effect van SEO uit aan de hand van mijn eigen website.

Met mijn website sta ik voor SEO-consultant op plek nummer één in Google (met de pagina waar je je nu bevindt). Dit heeft in de loop der jaren veel opgeleverd.

1. Ik hoef geen tijd meer te besteden aan outbound marketing. Alle resources die ik heb intern kan ik alloceren naar het verder helpen van mijn klanten.

2. Wanneer iemand contact met mij opneemt, dan weet ik dat dit vaak een gekwalificeerde lead is. De reden daarvoor is dat de persoon écht op zoek is naar een SEO-consultant, doordat hij of zij dit in Google daadwerkelijk heeft gedaan. Bijna iedere bezoeker is hierdoor erg waardevol.

3. Aan de ene kant ben ik minder tijd kwijt aan mijn eigen marketing. Aan de andere kant kan ik mijn bedrijf organisch uitbouwen, doordat deze posities voor een duurzame stroom aan kwalitatieve leads zorgt.

Google posities van een SEO-consultant

Wat doet een SEO-consultant?

Een SEO-consultant kan veel voor een bedrijven betekenen. Van marktonderzoek naar nieuwe opportuniteiten tot bijdragen aan de uiteindelijke marketingstrategie. Onderstaand een greep uit de mogelijkheden.

Technische SEO door een SEO-consultant

Technische SEO

Wanneer je het hebt over de technische kant van SEO, dan vallen al veel andere SEO-consultants af. De reden? Het is lastig. Om een gedegen en grondige technische analyse van een website te kunnen maken heb je kennis nodig over onder andere webdevelopment, website snelheid en de manier waarop Google websites leest.

SEO-content (op een scherm)

Content

Content ten behoeve van de zoekmachine optimalisatie van een website is een krachtig middel voor verbeterde posities in Google. Kijk maar naar mijn website als voorbeeld. Op het gebied van SEO-content help ik bedrijven met zowel de strategie als het daadwerkelijk uitvoeren van (mijn) vooropgestelde contentstrategieën (dit kan in het Engels of in het Nederlands zijn).

Linkbuilding door een SEO-consultant

Linkbuilding

Linkbuilding is tijdens volledige SEO-trajecten de symbolische motor die zorgt voor het vooruitgaan van de posities. Er zijn een aantal redenen waarom dit erg interessant is, zoals dat linkbuilding bijna helemaal risicovrij is (in tegenstelling tot grote technische aanpassingen van de website). Op het gebied van linkbuilding zorg ik voor zowel de strategie als de uitvoering voor mijn klanten.

Compleet SEO traject

Analyses

Op het gebied van linkbuilding, technische SEO en SEO-content maak ik voorafgaand aan mijn werkzaamheden altijd goede SEO-analyses. Hierbij breng ik de markt, het bedrijf en de status van de website in kaart. Met deze analyse stel ik de gepaste strategie op om vanuit daar een start te maken aan het uitvoerende gedeelte van het werk.


Waarom samenwerken met een ervaren SEO-consultant?

Met mijn gespecialiseerde ervaring als SEO-consultant (en SEO-bureau) heb ik voor veel verschillende bedrijven mogen werken. Een groot deel hiervan was als freelancer.

Vanwege deze brede ervaring binnen het vakgebied begrijp ik complexe vraagstukken snel en kan ik met veel verschillende tools schakelen om deze vraagstukken adequaat op te lossen. Dit geldt niet alleen voor complexe vraagstukken, ook projecten die iets eenvoudiger zijn doe ik graag.

Mijn werkwijze als SEO-consultant

Belangrijk om te weten bij mijn werkwijze: ik ben transparant en duurzaam. Mijn doel is niet om je binnen een maand op positie nummer één te krijgen. Dit resulteert vaak in een verlies van positie na het verstrijken van een aantal maanden. Mijn doel is om langdurig resultaat te bereiken en de offline groei van een bedrijf te ondersteunen door een weerspiegelde groei in de zoekmachines.

De werkzaamheden die ik uitvoer stroken altijd mooi met doelstellingen rondom de conversie van de website. Als voorbeeld: ik versnel de website niet alleen voor Google, de ervaren website snelheid (en daarmee de bezoeker) staat hierbij centraal.

Hoe stel ik een strategie op?

Voor het stukje SEO-consultancy kan ik tevens enkel de strategie voor een bedrijf opstellen. Wat ik dan doe, om zoveel mogelijk waarde in korte tijd mee te geven, is een gedegen strategie op ieder vlak van SEO op te stellen waarmee een bedrijf zelf aan de slag kan gaan.

Een SEO-strategie zoals deze kenmerkt zich door de gedetailleerde uitvoering hiervan. Ik breng de markt, concurrentie, huidige posities en potentie van de website in kaart. Dat koppel ik aan de mogelijkheden op het gebied van techniek, content en linkbuilding. De combinatie hiervan is een volledige strategie die kan worden uitgevoerd door een eigen marketingafdeling.

Van strategie tot implementatie

De meest vruchtbare SEO-projecten bestaan uit een samenwerking tussen een SEO-consultant en een bedrijf. Deze samenwerking is krachtig door de wisselwerking tussen de partijen en het uitwisselen van kennis. Ik deel kennis van SEO optimalisatie. Het bedrijf deelt kennis van de markt. Deze samenwerking resulteert in een geoptimaliseerde SEO-campagne gericht op de meest relevante zoekwoorden binnen Google.

Of ik de implementatie van een strategie op me neem is afhankelijk van de klant. Wanneer het mogelijk is vanuit een bedrijf, adviseer ik altijd om dit door mij te laten doen. De kwaliteit van de uitvoering is simpelweg beter wanneer een ervaren SEO-consultant dit op zich neemt, dan een marketingafdeling met vaak iets minder ervaring hierin.

Hoe werkt Google? Uitgelegd door een SEO-consultant.

Om hoger in Google te komen, is het niet onbelangrijk om te weten hoe Google überhaupt werkt. De manier voor Google om van pagina naar pagina te gaan is door Googlebot (desktop en mobiel) in te zetten. Deze online robot beweegt hetzelfde als jij en ik door het web: door gebruik te maken van hyperlinks.

Veel websites van in de afgelopen periode (3-4 jaar) overgegaan op “mobile first” indexering. Dit houdt in dat de mobiele versie van de website zwaarder weegt dan de desktop versie. Dit weerspiegelt een belangrijke online trend.

Crawlen, indexeren en renderen

Zoals bovenstaand besproken gaat Google door middel van hyperlinks van pagina naar pagina. Dit is meteen een van de redenen dat linkbuilding (en interne links) belangrijk is voor een verbeterde organische vindbaarheid. Dit verbetert het crawlen van Google.

Een pagina is een HTML document met daarin links naar JS en CSS-bestanden. Google downloadt dit document en volgt alle links naar afbeeldingen, deze bestanden en andere pagina’s. Dit geeft Google een idee van de structuur van de website.

De links naar andere pagina’s worden in de crawl queue gezet. Google downloadt de pagina, krijgt een idee van de structuur en indexeert deze uiteindelijk (als alles goed gaat).

Crawl budget

Om dit voor een website in te plannen en uiteindelijk te bewerkstelligen wordt crawl budget gealloceerd. Je kunt impact maken hierop door bijvoorbeeld je website snelheid te verbeteren, dit zorgt ervoor dat Google minder tijd (en crawl budget) nodig heeft per pagina. In mijn werkzaamheden staat crawl budget bij veel componenten hiervan centraal.


De voordelen van een SEO-consultant

Ik werk als SEO-consultant voor uiteenlopende projecten. Van technische trajecten tot de volledige SEO, ik help bedrijven hier graag bij. Onderstaand zet ik een aantal soorten bedrijven waarvoor ik werk en de voordelen hiervan uiteen.

De gehele klantenreis

Ondersteun de klantreis

Met een samenwerking met een SEO-consultant kan de gehele klantreis van je doelgroep worden ondersteund. Hiervoor maak ik gebruik van longtail en short tail zoekwoorden waarmee ik de doelgroep in iedere fase van de customer journey bereiken.

SEO-consultancy voor B2B

Een SEO-specialist voor B2B

Tijdens een B2B traject ligt de focus vaak op high intend zoekwoorden waarbij ik gericht focus op klanten die klaar zijn om te converteren. Meer organische bezoekers is vaak niet de doelstelling van zo een traject. Meer conversies (in de vorm van contactformulieren of aanvragen), dat is waar ik naar op zoek ben.

SEO-consultancy voor B2C

SEO-consultancy (B2C)

Een B2C traject is iets diverser. De reden hiervoor is dat, bijvoorbeeld voor een webshop, het zoekwoord + kopen resulteert in een zoekresultatenpagina vol met advertenties. Een gemiddelde CTR van een positie #1 kan lager zijn dan 0.5%. Wat doe ik hiermee? Diversifiëren en de gehele klantreis opzoeken.

Jouw doelgroep is op zoek naar je

De intentie van de doelgroep

Een voordeel van zoekmachine optimalisatie is dat jouw doelgroep zoekt naar jouw dienstverlening of producten. De bezoekers die je op je website krijgt, zijn bijna altijd van de hoogste kwaliteit, vergeleken met de andere marketingkanalen (bijvoorbeeld social media of direct verkeer). Dit draagt bij aan een hogere conversie en uiteindelijk omzet.


On-page SEO door een SEO-consultant

Een belangrijk component van SEO is de on-page SEO. Een ervaren SEO-consultant heeft inzicht in verdergaande on-page SEO optimalisaties, binnen SEO-content en technische SEO.

In het kort: technische SEO heeft impact op de manier waarop Google de website ziet en hoe de gebruiker de website ervaart. Een element op de scheidslijn hiervan is website snelheid. Een ander onderdeel kan zijn, interne links die op de juiste plek staan en naar de juiste pagina’s wijzen (met de correcte ankerteksten uiteraard).

SEO-content wordt met de dag belangrijker en zorgt voor de richting van een traject. Kwalitatieve content op een toegankelijke manier presenteren, dat is een krachtig combinatie van technische SEO en SEO-content.

Het werk van een SEO-consultant
SEO-consultant en off-page SEO

Off-page SEO door een SEO-consultant

De eerste maanden van een traject staan in het teken van on-page SEO: het optimaliseren van de SEO op de website. Daarna staat alles rondom de website optimaliseren centraal, dit betekent grotendeels off-page SEO (linkbuilding).

Linkbuilding draagt bij aan de autoriteit die je hebt binnen Google. Een reden waarom dit interessant is, is omdat dit de content op je website uiteindelijk ook daadwerkelijk hoger in Google kan krijgen (wanneer dit goed wordt uitgevoerd). Wanneer ik aan de slag ga met linkbuilding staat één ding centraal: kwaliteit boven kwantiteit.


Vragen voor een SEO-consultant

Levert mijn SEO-consultant goed werk?

Ik krijg redelijk wat samenwerkingen tussen SEO-consultants en bedrijven te zien. Sommige zijn erg goed en leveren resultaat, bij anderen gaat het weer iets minder. Om deze reden vroeg ik me af, wat definieert een goede samenwerken tussen een consultant en bedrijf?

Dit werkt beide kanten op overigens. Wat betreft de SEO-consultant: er zijn veel collega’s die ik heb in de markt, maar er zijn er niet veel gespecialiseerd in SEO. Het is toch te verleidelijk, die andere marketingkanalen.

Om erachter te komen of een consultant geschikt is voor je, kun je de volgende vragen stellen (je mag ze ook aan mij stellen).

 • Kun je mij iets over SEO vertellen?
 • Heb je referenties die je kunt laten zien?
 • Zijn er bepaalde markten waar je je in specialiseert?
 • Wat voor soort opdrachten heb je vervuld in het verleden?
 • Welke rol had je binnen deze opdrachten?

Het kan ook zijn dat je al een SEO-consultant in dienst hebt en dat je simpelweg op zoek bent naar bevestiging van de samenwerking. Dat kan als volgt worden gedaan.

 • Heb je een idee van waar de SEO-consultant mee bezig is?
 • Rapporteert de SEO-consultant open en transparant?
 • Neemt de consultant de leiding binnen bepaalde projecten?
 • Is er sprake van aantoonbare relevante werkervaring van de SEO-consultant?
 • Hoe verzorgd is zijn of haar werk?

Voldoet de SEO-consultant aan geen een van deze vragen? Dan is deze waarschijnlijk niet geschikt.

Wat zijn de voordelen van een SEO-consultant inhuren?

Afhankelijk van de manier waarop de samenwerking er met een SEO-consultant uitziet, kan het vrij prijzig worden. Waarom zou je dit dan toch doen?

Ten eerste is een groot component van zoekmachine optimalisatie het monitoren van de website en dit afzetten tegen updates van Google en bedreigingen van de concurrent. Dit is lastig om zelf volledig uit te voeren, zonder hulp van een gespecialiseerd consultant. Google heeft vaak updates, wel een aantal per dag, en iedere update kan nadelige gevolgen hebben voor een website.

Ten tweede werkt de SEO-consultant met een grondige strategie, hiermee is het mogelijk om in één keer het juiste pad te volgen. Dit bespaart op de lange termijn veel tijd in de zin van dat het voorkomt dat een bedrijf na een aantal maanden een verandering moet brengen in de vooraf bepaalde strategie.

Ten derde is het resultaat dat kan worden bereikt significant groter dan wanneer een bedrijf zelf de SEO oppakt. De reden is simpel; de SEO-consultant is gespecialiseerd in wat hij of zij doet en heeft hier meer kennis over.

Wat bepaalt de kwaliteit van een SEO-consultant?

Bij het bepalen van de kwaliteit van een SEO-consultant kijk ik altijd naar een aantal componenten.

 • Hoeveel jaar ervaring heeft de consultant?
 • Met welke SEO-tools werkt de consultant?
 • Heeft de SEO-consultant in verschillende branches ervaring (dit is bijna altijd het geval)?
 • Heeft de consultant een transparante manier van werken of gebeurt er nog veel “achter de schermen”?
 • Heeft de SEO-consultant aantoonbare resultaten?

Wat zijn de voordelen van technische SEO?

Technische SEO en succes in de zoekmachines is eigenlijk heel simpel: zonder een gedegen technische SEO bestaat er geen succes in de zoekmachines. Technische SEO is de stille kracht in het verhaal waar veel SEO-consultants niet genoeg naar kijken. De reden daarvoor is dat het een stuk lastiger is om goed uit te voeren dan bijvoorbeeld een contentstrategie.

Technische SEO bestaat uit honderden onderdelen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • website snelheid;
 • interne links op een website;
 • de allocatie van het crawl budget;
 • sitemaps en SEO;
 • faceted navigatie;
 • SEO voor e-commerce.

Het zijn veel verschillende componenten waarbij ieder onderdeel weer per website compleet anders kan worden ingericht (afhankelijk van het CMS, de server en het thema van de website).

Hoe draagt content bij aan SEO?

Content is de basis voor een goed SEO-traject. Uiteindelijk is content datgene waar Google echt naar op zoek is om te tonen in de zoekresultatenpagina. Denk hierbij niet enkel aan de content in de artikelen op de website. Denk hierbij aan alle vormen van content:

 • De meta omschrijving van een pagina.
 • De page title van een pagina.
 • De verrijkte media zoals video’s, afbeeldingen en GIFs.

Content kan op verschillende manieren worden gepresenteerd waarbij de toegankelijkheid, voor zowel Google als de bezoeker, centraal staat. Google kijkt daarbij naar de relevantie tussen de content op een pagina en het zoekwoord wat wordt gebruikt in Google. Mede op basis hiervan wordt bepaald hoe hoog de pagina scoort in Google.

Werkt een SEO-consultant met een vast contract?

Er zijn SEO-consultants die gebruikmaken van trajecten op basis van een contract. Ik doe dat echter niet. De reden daarvoor is dat ik graag mijn waarde iedere maand opnieuw bewijs met uiteindelijk als doel een prettigere samenwerking en betere resultaten.

Voor wat voor klanten heb ik gewerkt?

Als SEO-consultant heb ik honderden bedrijven mogen helpen aan een verbeterde vindbaarheid binnen Google. Een greep uit mijn klanten staat op de portfolio pagina. Ik werk grotendeels van het MKB of MKB+ tijdens mijn werkzaamheden.

Hoe evalueer ik een nieuwe SEO-consultant?

Het is voor veel bedrijven een grote stap: het aannemen van een SEO-consultant. Ik krijg deze vraag dan ook vaak, hoe evalueer ik de nieuwe SEO-consultant die ik heb aangenomen?

Bij het evalueren van een SEO-consultant is het van belang om vanuit de de vooraf gestelde doelstellingen van het bedrijf na te denken. Is het doel van de SEO-campagne meer conversies in een webshop? Dan kun je ook vanuit deze doelstelling de campagne evalueren.

Om erachter te komen of je op de juiste weg bent kun je een aantal vragen stellen

Wat is het proces waarbij je de posities van onze website verhoogt (kun je mij meenemen in je proces)?

Wat we met deze vraag proberen te achterhalen is de mate van transparantie binnen de werkwijze van de consultant. Ook zijn er altijd mogelijke aandachtspunten binnen dit proces die kunnen worden geoptimaliseerd.

Heb je alle optimalisaties gedeeld tot op heden met mij?

Dit is een verlenging van voorgaande vraag. De reden voor deze vraag is dat het nooit zonder risico is, het doorvoeren van optimalisaties in een website aangaande de SEO. Het kan impact hebben op niet alleen de organische positie, ook op hoe de website functioneert (met name de technische punten).

Wat is een succesvolle campagne voor ons?

Dit beslaat meerdere delen. Met deze vraag toetsen we niet alleen de strategie omtrent de meetbaarheid, we toetsen tevens de gehele SEO-strategie hiermee.