Een SEO-strategie opstellen

Een goede SEO-strategie opstellen: hoe doe je dat? SEO is van groot belang voor jouw website. Je zorgt er niet alleen voor dat je beter vindbaar bent in de zoekmachine, maar ook dat de resultaten van jouw website verbeteren. Een goede SEO-strategie speelt hier een belangrijke rol in. Hiermee heb je altijd handvatten voor het complete proces. Op deze manier weet je welke veranderingen nodig zijn en wat hiervoor gedaan moet worden. Alles over het opstellen van een SEO-strategie lees je hier.

Wat is een SEO-strategie?

Een SEO-strategie is een van tevoren opgesteld plan dat in feite uitlegt hoe het SEO traject eruit gaat zien. Ieder bedrijf heeft een SEO-strategie nodig (1). Voordat je belangrijke verbeteringen gaat doorvoeren, is het belangrijk om een plan op te stellen. Veel bedrijven weten wat SEO is en hoe de basisconcepten hiervan werken. Toch komt er bij SEO veel meer kijken dan alleen het gebruik van de juiste zoekwoorden. Wanneer je werkt met een SEO-strategie, heb je meer garantie voor succes.

Bij een SEO-strategie zijn er verschillende opties. De focus ligt op content, maar ook op de techniek of een ander aspect van SEO. Een strategische aanpak is belangrijk. Hiermee voorkom je dat je af en toe wat losse SEO facetten aanpakt in plaats van het maximale uit SEO te halen.

SEO-strategie opstellen in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO-strategie opstellen (video).

Een SEO-strategie in een tabel

Hieronder vind je een eenvoudige tabel die een 12-maanden SEO-strategie weergeeft, inclusief prioriteit, benodigde resources, en geschatte investering voor uitbesteding aan een SEO-bureau. Let op: deze cijfers zijn hypothetisch en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf, de industrie, het bureau, en andere factoren.

MaandOnderdeelPrioriteitBenodigde resourcesGeschatte investering (€)
1ZoekwoordonderzoekHoogAnalysetools, 40 uur1.500 – 2.000
2On-page SEOHoogWebdeveloper, 50 uur2.000 – 3.000
3LinkbuildingMiddelOutreach team, 60 uur2.500 – 4.000
4ContentcreatieHoogCopywriter, 30 uur1.500 – 2.500
5Technische SEOHoogWebdeveloper, 40 uur2.000 – 3.000
6Social media integratieLaagSocial media manager, 20 uur1.000 – 1.500
7Lokale SEOMiddelSEO-specialist, 30 uur1.500 – 2.500
8Analytics & monitoringHoogAnalysetools, 20 uur1.000 – 2.000
9Mobiele optimalisatieMiddelWebdeveloper, 40 uur2.000 – 3.000
10Content updateLaagCopywriter, 20 uur1.000 – 1.500
11Video SEOLaagVideomaker, 30 uur1.500 – 2.500
12Review & optimalisatieHoogSEO-specialist, 40 uur2.000 – 3.000
SEO-strategie voor 12 maanden.

In totaal zou de geschatte investering over 12 maanden kunnen variëren van circa €20.500 tot €33.500+. Deze tabel kan aangepast worden op basis van de specifieke behoeften en budgetten van je bedrijf. Overleg met een professioneel SEO-bureau voor een gedetailleerd en op maat gemaakt voorstel.

Wanneer zie je het effect van deze SEO-strategie?

SEO is een langetermijnstrategie, en de tijd die het kost om resultaten te zien, kan sterk variëren afhankelijk van veel verschillende factoren. Dit omvat de huidige staat van de website, de concurrentie in de branche, de gekozen zoekwoorden, de kwaliteit van de uitgevoerde SEO-werkzaamheden, en meer. Hierbij ga ik er tevens vanuit dat je niet voor het zoekwoord “Hypotheek vergelijken” naar boven probeert te komen.. 🙂

Hier is een algemene schatting van wat je kunt verwachten:

 • 1-3 maanden: in de beginfase zou je enige verbetering moeten zien in technische aspecten van de site, zoals laadtijd, en mogelijk een toename in organisch zoekverkeer. Maar grote verschuivingen in rangschikking zijn onwaarschijnlijk.
 • 3-6 maanden: gedurende deze periode kun je beginnen met het zien van een stijging in de rangschikking voor long-tail zoekwoorden en enige verbetering in meer concurrerende zoekwoorden. Er kan ook een verhoogde betrokkenheid van gebruikers en een hogere doorklikratio (CTR) zijn.
 • 6-9 maanden: rond deze tijd kunnen de inspanningen van linkbuilding en contentcreatie beginnen vruchten af te werpen. Je zou een significante groei moeten zien in verkeer en rangschikking voor een verscheidenheid aan zoekwoorden.
 • 9-12 maanden: na 9 tot 12 maanden van continue SEO-inspanningen zou je een solide groei in organische zoekresultaten moeten zien. Als alles goed is uitgevoerd, zou de website een concurrentievoordeel moeten hebben en goed moeten presteren voor de belangrijkste zoekwoorden.

Onthoud dat SEO een voortdurend proces is, en zelfs als je resultaten begint te zien, is het belangrijk om de inspanningen voort te zetten om die resultaten te behouden en te verbeteren. Marktveranderingen, algoritme-updates van zoekmachines, en concurrentie kunnen invloed hebben op je resultaten, dus constante monitoring en aanpassing van de strategie zijn essentieel.

Bepaal de focus

Een SEO analyse is belangrijk om te bepalen waar de focus moet liggen. Eerst kijk je naar de doelstellingen die je voor ogen hebt. Hoe behaal je deze doelstellingen? Het antwoord op deze vraag is de kern voor jouw SEO-strategie.

Een strategie voor SEO omvat altijd content, techniek en autoriteit. Een goede SEO-strategie is belangrijk voor ieder bedrijf. Er is veel informatie te vinden omtrent SEO op het internet. Om de juiste informatie eruit te filteren, is het van belang om van te voren een plan opgesteld te hebben. Een weloverwogen SEO plan is onmisbaar.

Lees verder over SEO

SEO zelf doen of uitbesteden

Aan de hand van een goed SEO plan voer je verschillende werkzaamheden uit. Er zijn twee opties: je voert zelf de SEO uit voor jouw website, of je voert SEO uit met behulp van een SEO-bureau. Per optie zijn er verschillende voordelen.

De voordelen van SEO zelf doen:

 • bespaar hoge agencykosten;
 • behoud controle over de strategie;
 • je voegt SEO-vaardigheden toe aan jouw skills.

De voordelen van SEO uitbesteden:

 • bespaar tijd;
 • leg de focus op de kernactiviteiten binnen jouw bedrijf;
 • krijg zekerheid dat de SEO van hoge kwaliteit is.

De keuze is afhankelijk van wat er bij jouw bedrijf past.

Mijn advies

Ik raad aan om goed te kijken naar wat het beste past bij jouw onderneming. Maak je deel uit van een bedrijf dat nog niet veel met marketing doet? Dan is onze SEO cursus interessant. In deze cursus leer je alles over SEO. Je krijgt handvatten om zelf je SEO te optimaliseren.


Veelgestelde vragen

Wat is een SEO strategie?

Een SEO-strategie is een plan van aanpak om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van een website te verbeteren in zoekmachines zoals Google. Het doel van een SEO-strategie is om de website hoger te laten ranken in de zoekresultaten, zodat meer mensen de website kunnen vinden en bezoeken.

Een SEO-strategie omvat over het algemeen een combinatie van on-page optimalisatie, off-page optimalisatie en technische optimalisatie. On-page optimalisatie omvat het optimaliseren van de inhoud en structuur van de website, waaronder zoekwoordonderzoek, meta-beschrijvingen, interne links en kwalitatief hoogstaande content. Off-page optimalisatie omvat het opbouwen van een sterk linkprofiel van de website, bijvoorbeeld door middel van linkbuilding en social media marketing. Technische optimalisatie omvat het verbeteren van de technische aspecten van de website, zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en crawlbaarheid.

Een goede SEO-strategie is afgestemd op de specifieke doelstellingen en behoeften van het bedrijf en houdt rekening met de concurrentie en trends in de zoekmachinemarkt. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van de website te monitoren en aan te passen om ervoor te zorgen dat de strategie effectief blijft en de gewenste resultaten worden behaald.

Kan ik zelf een SEO strategie opstellen?

Ja, je kunt zelf een SEO-strategie opstellen voor je website. Het opstellen van een SEO-strategie vereist echter wel enige kennis en expertise op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Het is belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachines werken en welke factoren van invloed zijn op de zoekresultaten. Daarnaast moet je weten hoe je zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren, kwalitatieve content kunt maken en links kunt opbouwen om je website hoger te laten ranken in de zoekresultaten.

Als je zelf een SEO-strategie wilt opstellen, zijn er verschillende online bronnen en tools die je kunnen helpen. Zo bieden zoekmachines zoals Google en Bing gratis hulpprogramma’s om zoekwoordonderzoek uit te voeren en kun je online tutorials en gidsen vinden over SEO-strategieën en -technieken.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat zoekmachine optimalisatie een voortdurend proces is en dat het tijd, middelen en inspanning kost om resultaten te behalen. Een deskundig zoekmachine optimalisatie bureau kan je helpen om een effectieve SEO-strategie te ontwikkelen en uit te voeren, en kan je helpen om je website op de lange termijn te laten groeien.

Kan een SEO specialist mij helpen met het opstellen van een SEO strategie?

Een SEO-specialist kan je helpen bij het opstellen van een effectieve SEO-strategie voor je website. Een SEO-specialist beschikt over de benodigde kennis, ervaring en tools om een strategie te ontwikkelen die is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelstellingen. Ze kunnen je helpen bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek, het optimaliseren van je content, het opbouwen van links en het verbeteren van de technische aspecten van je website.

Een SEO-specialist kan ook advies geven over hoe je de prestaties van je website kunt monitoren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat de strategie effectief blijft. Door samen te werken met een SEO-specialist kun je ervoor zorgen dat je website hoger rankt in de zoekresultaten, meer verkeer en leads genereert en uiteindelijk je bedrijfsdoelstellingen behaalt.

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en deskundige SEO-specialist die een bewezen staat van dienst heeft in het verbeteren van de SEO-prestaties van websites. Je kunt online reviews en referenties controleren en vragen stellen over hun ervaring en aanpak. Op deze manier kun je een specialist kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Wat is de toegevoegde waarde van een goede SEO strategie?

Een goede SEO-strategie kan verschillende voordelen bieden voor je website en bedrijf, zoals:

 1. Meer verkeer naar je website: door hoger te ranken in de zoekresultaten, kun je meer organisch verkeer naar je website genereren.
 2. Betere gebruikerservaring: door de inhoud, structuur en technische aspecten van je website te optimaliseren, kun je een betere gebruikerservaring bieden aan je bezoekers.
 3. Hogere conversieratio’s: een goede SEO-strategie kan leiden tot hogere conversieratio’s, omdat je beter gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten.
 4. Kostenbesparing: organisch verkeer is gratis en door te investeren in SEO, kun je in de toekomst besparen op advertentiekosten.
 5. Concurrentievoordeel: door hoger te ranken dan je concurrenten, kun je een concurrentievoordeel behalen en meer marktaandeel verwerven.
 6. Langdurige impact: een effectieve SEO-strategie kan langdurige impact hebben op de prestaties van je website en kan helpen om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien.

Kortom, een goede SEO-strategie kan helpen om meer verkeer, leads en conversies te genereren, kosten te besparen en een concurrentievoordeel te behalen. Het is een waardevolle investering voor je website en bedrijf.

Welke onderwerpen komen naar voren in een SEO strategie?

Een SEO-strategie kan verschillende onderwerpen omvatten die van invloed zijn op de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je website. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderwerpen die kunnen worden opgenomen in een SEO-strategie:

 1. Zoekwoordonderzoek: het identificeren van relevante zoekwoorden en zoekzinnen waarop je wilt ranken in de zoekresultaten.
 2. On-page optimalisatie: het optimaliseren van de inhoud en structuur van je website, zoals het gebruik van zoekwoorden in titels en headers, het optimaliseren van meta-beschrijvingen, interne links en kwalitatieve content.
 3. Off-page optimalisatie: het opbouwen van een sterk linkprofiel van je website, door bijvoorbeeld linkbuilding en social media marketing.
 4. Technische optimalisatie: het verbeteren van de technische aspecten van je website, zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en crawlbaarheid.
 5. Lokale SEO: het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten, bijvoorbeeld door het claimen van je Google Mijn Bedrijf-vermelding en het verkrijgen van lokale backlinks.
 6. Concurrentieanalyse: het analyseren van de zoekwoorden en zoekopdrachten waarop je concurrenten ranken en het identificeren van kansen om beter te presteren.
 7. Prestatiemonitoring: het monitoren van de prestaties van je website, bijvoorbeeld via Google Analytics, en het aanpassen van de strategie om ervoor te zorgen dat deze effectief blijft.

Een effectieve SEO-strategie is afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van je bedrijf en houdt rekening met de concurrentie en trends in de zoekmachinemarkt. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van je website te monitoren en aan te passen om ervoor te zorgen dat de strategie effectief blijft en de gewenste resultaten worden behaald.

Is het uitbesteden van het opstellen van een SEO strategie een goede investering?

Het uitbesteden van het opstellen van een SEO-strategie kan een goede investering zijn voor je bedrijf, omdat het je kan helpen om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je website te verbeteren en meer verkeer, leads en conversies te genereren. Het opstellen van een effectieve SEO-strategie vereist echter enige kennis en expertise op het gebied van zoekmachine optimalisatie, en het kan tijdrovend zijn om deze kennis op te doen en de strategie te implementeren.

Door het inhuren van een deskundig zoekmachine optimalisatie bureau kun je profiteren van de kennis, ervaring en middelen van professionals die gespecialiseerd zijn in zoekmachine optimalisatie. Dit kan resulteren in een effectieve strategie die is afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van je bedrijf en die je kunt helpen om je online aanwezigheid te vergroten.

Het inhuren van een zoekmachine optimalisatie bureau kan in sommige gevallen ook kostenbesparend zijn. Door een effectieve strategie uit te voeren, kun je meer organisch verkeer naar je website genereren en besparen op advertentiekosten. Bovendien kan een effectieve SEO-strategie langdurige impact hebben op de prestaties van je website en kan het je helpen om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien.

Kortom, het uitbesteden van het opstellen van een SEO-strategie kan een waardevolle investering zijn voor je bedrijf, omdat het kan leiden tot meer verkeer, leads en conversies en kostenbesparingen op de lange termijn.

Hoe helpt een goed opgestelde SEO strategie mijn website meer bezoekers te bereiken?

Een goed opgestelde SEO-strategie kan je helpen om meer relevante bezoekers naar je website te trekken en je online zichtbaarheid en aanwezigheid te vergroten. Dit wordt bereikt door je website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden en zoekzinnen, waardoor je hoger kunt ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van verkeer naar je website, omdat je bezoekers aantrekt die op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. 

Een betere zoekmachine ranking en relevant verkeer kunnen op de lange termijn leiden tot meer verkeer, leads en conversies voor je bedrijf. Bovendien kan een goed opgestelde SEO-strategie de gebruikerservaring van je website verbeteren, wat kan leiden tot meer tevreden bezoekers en meer kans op terugkerende bezoekers en aanbevelingen. Ten slotte kan SEO ook helpen om kosten te besparen doordat je meer organisch verkeer naar je website genereert zonder dat je daarvoor hoeft te betalen voor advertenties.

Wat kost het opstellen van een SEO strategie?

De kosten voor het opstellen van een SEO-strategie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de website, de gewenste resultaten en het niveau van expertise van de zoekmachine optimalisatie professional die je inhuurt.

Sommige zoekmachine optimalisatie bureaus bieden eenmalige diensten aan voor het opstellen van een SEO-strategie, terwijl anderen een doorlopende samenwerking aanbieden waarin ze de strategie uitvoeren en monitoren.

Over het algemeen liggen de kosten voor het opstellen van een SEO-strategie tussen de €500 en €5000, afhankelijk van de complexiteit van de website en de gewenste resultaten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een effectieve SEO-strategie een investering op de lange termijn is en dat het tijd, middelen en inspanning kost om resultaten te behalen.

Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende zoekmachine optimalisatie bureaus en hun aanpak en prijzen te vergelijken om een geschikte partner te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Wat zijn de stappen na het opstellen van een SEO strategie?

Na het opstellen van een SEO-strategie zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze uit te voeren en te monitoren:

 1. Implementatie: de eerste stap is het implementeren van de SEO-strategie op je website. Dit omvat het optimaliseren van de inhoud en structuur van je website, het uitvoeren van linkbuilding en het verbeteren van de technische aspecten van je website. Afhankelijk van de omvang van de strategie, kan dit enige tijd in beslag nemen.
 2. Monitoring: het is belangrijk om de prestaties van je website te monitoren nadat de SEO-strategie is geïmplementeerd. Je kunt dit doen met behulp van tools zoals Google Analytics en Google Search Console om veranderingen in het verkeer, de rankings en de conversies te meten. Door deze gegevens te analyseren, kun je bepalen of de strategie effectief is en waar eventuele verbeteringen kunnen worden aangebracht.
 3. Bijstelling: op basis van de resultaten van de monitoring kun je de SEO-strategie bijstellen en aanpassen om ervoor te zorgen dat deze effectief blijft. Dit kan onder meer het optimaliseren van de inhoud en structuur van je website omvatten, het aanpassen van de zoekwoorden waarop je richt en het uitvoeren van nieuwe linkbuilding-campagnes.
 4. Reguliere updates: SEO is een doorlopend proces en het is belangrijk om de prestaties van je website regelmatig te monitoren en bij te stellen. Dit kan om de paar maanden of jaarlijks worden gedaan om ervoor te zorgen dat de SEO-strategie effectief blijft en je website blijft presteren.

Kortom, na het opstellen van een SEO-strategie is het belangrijk om de strategie uit te voeren, de prestaties van je website te monitoren en deze indien nodig bij te stellen en regelmatig bij te werken om ervoor te zorgen dat de strategie effectief blijft en je website blijft groeien.

Wat zijn de voordelen van een goede SEO strategie?

Een goede SEO-strategie biedt verschillende voordelen voor je website en bedrijf. Ten eerste kan het zorgen voor meer organisch verkeer naar je website door hogere zoekmachine rankings te bereiken. Een goede SEO-strategie omvat het optimaliseren van de inhoud, structuur en technische aspecten van je website, waardoor je ook een betere gebruikerservaring kunt bieden aan je bezoekers. Dit kan leiden tot hogere conversieratio’s en meer leads en verkoop.

Door te investeren in SEO, kun je op de lange termijn kosten besparen op advertenties. Bovendien kan een effectieve SEO-strategie langdurige impact hebben op de prestaties van je website en kan het je helpen om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien. Kortom, een goede SEO-strategie is een waardevolle investering voor je website en bedrijf en kan helpen om meer verkeer, leads en conversies te genereren en een concurrentievoordeel te behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 6 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 6 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.