Lokale SEO

46% van alle zoekopdrachten in Google zijn lokaal. Lokale SEO is vandaag de dag steeds belangrijker. Gebruikers zoeken vooral via hun smartphone. Om deze reden is het cruciaal om de lokale SEO te optimaliseren (steeds meer SEO-specialisten houden zich hiermee bezig). In dit artikel behandelen we meer over hoe je dit doet.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is een manier voor lokale bedrijven om hun vindbaarheid te vergroten. Vaak wordt er ingespeeld op zoektermen met de intentie een aankoop in de buurt te doen. Denk hierbij aan zoektermen met een dorp of stad in de zoekterm. Lokale SEO zorgt ervoor dat bedrijven beter zichtbaar zijn op de juiste momenten.

Samen aan de slag met lokale SEO voor jouw website?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Lokale SEO expert

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Voor wie is lokale SEO interessant?

Het vergroten van de lokale SEO is interessant voor bedrijven die een fysieke winkel of dienstverlening hebben. Voorbeelden hiervan zijn restaurants, tandartsen of supermarkten. Voor een restaurant zou het uiteraard interessant zijn om aanwezig te zijn op het moment wanneer iemand de volgende zoekopdracht intypt:

“Uit eten Rotterdam”

Wanneer een restaurant hier aanwezig in Google is, is de kans groot dat deze persoon naar dit restaurant gaat. Op deze manier krijgt het restaurant meer gasten door middel van lokale SEO.

Lokale SEO | Lokaal aanwezig zijn in Google

Het belang van lokale vindbaarheid

Lokale SEO speelt uitstekend in op de trend dat steeds meer gebruikers hun mobiel gebruiken om te browsen. Op een mobiele telefoon krijgen de lokale zoekresultaten vaker de voorrang dan op desktop. De reden hiervoor is dat een persoon op een mobiel vaak naar iets op zoek is dat in de buurt te vinden is.

Google leest af aan de hand van het IP adres wat de precieze locatie van een zoeker is. Op basis hiervan toont Google relevante zoekresultaten die zich in de buurt van de zoeker bevinden.

Lokale SEO | IP-adres

In 2013 is er een onderzoek uitgevoerd door “Fresh Egg”. Dit onderzoek heeft aangetoond dat vier van de vijf zoekers op een mobiele telefoon een lokale intentie hebben. Dit houdt in: Deze zoekers zijn op zoek naar lokale informatie of een lokaal bedrijf. Twee van de drie mensen nemen als resultaat direct actie en één van de drie doet o.b.v. deze informatie een aankoop. Het is dus enorm belangrijk voor een lokaal bedrijf (of een bedrijf met meerdere vestigingen) om hiervoor te optimaliseren.

Lokale SEO-tips

Hieronder delen wij een aantal tips om de lokale SEO voor jouw website te verbeteren. Veel aspecten die belangrijk voor lokale SEO zijn, zijn ook belangrijk voor SEO in het algemeen. Het optimaliseren voor de lokale SEO is dus als een mes dat aan twee kanten snijdt.

Samen aan de slag met lokale SEO voor jouw website?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Lokale SEO expert

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Google Mijn Bedrijf correct inrichten 

Het inrichten van Google Mijn Bedrijf is erg belangrijk: Deze informatie wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Het juist invullen van gegevens in Google Mijn Bedrijf zorgt direct voor een betere positie in Google Maps. Daarnaast vergroot je de online zichtbaarheid. 

Lokale SEO | Google Mijn Bedrijf

Alle gegevens die je invoert, zijn te zien wanneer een zoeker in de buurt op zoek is naar jouw product. Verifieer dat je de eigenaar bent en lever up to date informatie aan.

Aanmelden bij directories 

Het aanmelden bij directories is belangrijk om de lokale vindbaarheid te verbeteren. Dit helpt omdat het voor backlinks zorgt die worden geassocieerd met een lokale intentie. Een directory is een platform waar je de website aan linkt.

Dit kan bijvoorbeeld Yelp zijn wanneer je een horecazaak hebt. Het is hierbij van belang om directories uit te kiezen op relevantie.

Maak vestigingspagina’s 

Ben je eigenaar van een bedrijf met meerdere vestigingen? Maak dan voor iedere vestiging een aparte pagina aan. Optimaliseer iedere pagina voor SEO. Daarnaast is het van vitaal belang dat iedere pagina unieke content bevat. Dit moet worden gedaan om dubbele content te voorkomen en iedere pagina voor zijn eigen zoekwoorden te laten ranken.

Lokale SEO | Vestigingspagina's

Gebruik het zoekwoord

Plaats het zoekwoord met lokale intentie in de H1 van de pagina. Wanneer je bijvoorbeeld een restaurant bent in Rotterdam kun je de H1 er als volgt uit laten zien: Restaurant Rotterdam. Op deze manier zorg je ervoor dat je vindbaar bent wanneer iemand op zoek is naar een restaurant in Rotterdam.

Zorg voor consistente vermeldingen 

Overal waar je op het internet wordt vermeldt moet dezelfde NAP staan. NAP staat voor Name, Address & Place. Wanneer dit overal hetzelfde is krijgt Google keer op keer de bevestiging dat dit daadwerkelijk het adres van jouw bedrijf is.

Samen aan de slag met lokale SEO voor jouw website?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Lokale SEO expert

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

User Reviews 

User reviews zijn enorm belangrijk bij de lokale SEO van een bedrijf. Ze zorgen ervoor dat potentiële klanten op een makkelijke manier kunnen zien wat klanten over jouw bedrijf zeggen. Dit speelt daarnaast een enorme rol in het beslissingsproces.

Lokale SEO | Google Mijn Bedrijf

Moedig klanten aan om een online recensie achter te laten. Google merkt dit op en ziet dit als signalen voor betrouwbaarheid.

 • Vraag je klanten een review achter te laten na het verkopen van een product of afronden van een project.
 • Kijk naar user reviews op andere platformen zoals Facebook.
 • Reageer op geplaatste reviews.
 • Maak het de klant makkelijk en stuur een link waarmee ze direct een review kunnen schrijven.
 • Behandel klachten en kom deze klanten tegemoet.

Vermeldt de NAP op de website

Door de NAP op de website te vermelden vertel je Google in welke regio je het beste vindbaar bent.

Voor bijna ieder bedrijf is lokale SEO erg belangrijk. Zorg ervoor dat je aanwezig bent op de momenten dat potentiële klanten op zoek zijn naar soortgelijke bedrijven. Wanneer jij dit niet doet, doet je concurrent het!

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat is lokale SEO?

Lokale zoekmachine optimalisatie ofwel lokale SEO hoor je vandaag de dag steeds vaker en wordt ook steeds belangrijker. Het betekent dat de online vindbaarheid van jouw bedrijf of website wordt verbeterd specifiek jouw buurt.

Als voorbeeld: een ontstoppingsbedrijf in Vlaardingen. Mensen die in of in de buurt van Vlaardingen wonen en te maken krijgen met een verstopt toilet, zullen waarschijnlijk googlen op: ontstoppingsbedrijf Vlaardingen. Wanneer jij als ontstoppingsbedrijf inzet op lokale SEO, verschijn je bij deze persoon in de eerste zoekresultaten. De kans is op dit moment groot dat deze bezoeker een potentiële klant van jou wordt.

Om lokale SEO te bereiken, zijn speciale methoden nodig. Dit zijn namelijk meer specifieke technieken dan normale SEO. Je kunt in dit geval gebruik maken van tools en diensten die speciaal ontworpen zijn voor lokale SEO.

Hoe werkt lokale zoekmachine optimalisatie?

Lokale zoekmachine optimalisatie, ofwel lokale SEO, werkt iets anders dan de regulier SEO-werkzaamheden. Het Google algoritme gebruikt verschillende factoren om posities van jouw locaties in Google Search en Google Maps te bepalen. Google geeft aan de volgende factoren te gebruiken:

 • Relevantie: dit geeft aan in hoeverre jouw bedrijfsprofiel matcht met datgene waar iemand naar zoekt
 • Afstand: dit gaat over hoe ver elke mogelijk zoekresultaat is verwijderd van de locatieterm die in een zoekopdracht is gebruikt, of vanaf welke locatie iemand zoekt
 • Prominentie: dit verwijst naar hoe bekend een bedrijf is. Deze pijler wordt mede bepaald door het aantal online vermeldingen.

Lokale zoekmachine optimalisatie voer je uit in 4 stappen:

 • Zoekwoordonderzoek en strategie: bepaal je doelstellingen en voer een zoektermenonderzoek uit. Een doelstelling kan zijn bijvoorbeeld meer bezoekers in je winkel.
 • Optimalisatie van Google Mijn Bedrijf: optimaliseer dit profiel aan de hand van de bevindingen uit het zoekwoordonderzoek.
 • Ranking verbeteren in Google Search & Maps: zorg ervoor dat jouw locaties vertoond worden in het local 3-pack voor relevante lokale zoektermen.
 • Analyse en bijsturen: analyseer je strategie en monitor de resultaten. Wanneer je op andere locaties lokale SEO wil uitvoeren, kun je deze strategie daar naartoe uitrollen.

Wat zijn de voordelen van lokale SEO?

Een voordeel aan lokale SEO is dat je jouw doelgroep en daarmee potentiële klanten bereikt op het moment wanneer dit nodig is. Vooral wanneer je een bedrijf hebt die opereert in de buurt. Lokale SEO zorgt er in zo’n moment voor dat verkeer op het juiste moment ontstaat. Investeren in lokale SEO voorziet je dus altijd van een goed rendement en is effectief wanneer dat nodig is.

Enkele voordelen van lokale SEO:

 • Een lokale doelgroep leidt tot meer conversie
 • Lokaal hoger in Google op belangrijke keywords
 • Meer lokale naamsbekendheid

Voor wie is lokale SEO interessant?

Lokale SEO is vooral interessant voor organisaties met een lokale focus of een of meerdere fysieke adressen. Zoals het voorbeeld hiervoor al gegeven werd: een ontstoppingsbedrijf uit Vlaardingen. Bijna ieder bedrijf kan wel profiteren van lokale SEO, ook bedrijven die focussen op nationaal vlak kunnen een strategie ontwikkelen waarbij ze beter zichtbaar worden in de lokale zoekresultaten. Het hangt tenslotte af van de markt van het bedrijf en het zoekgedrag van de potentiële klanten.

Lokale SEO is interessant voor organisaties:

 • met een paar grote of tientallen tot honderden kleine vestigingen
 • waarbij regionale marketing belangrijk is
 • met een specifieke lokale strategie
 • die zich richten op zoektermen waarbij veel geografisch resultaten getoond worden

Wat zijn de verschillen tussen landelijke SEO en lokale SEO?

Er zijn zekere verschillen tussen landelijke en lokale SEO. Simpelweg eigenlijk doordat je een andere doelstelling nastreeft. Aan de hand van lokale SEO wil een bedrijf namelijk zichtbaar zijn voor bedrijven in de regio, terwijl landelijke SEO zichtbaarheid op specifieke onderwerpen nastreeft.

Bij lokale SEO wordt naast de zoekresultaten ook gekeken naar de Google Maps vermeldingen. Deze staan boen de organische zoekresultaten, dus die zijn zeer belangrijk.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool van, je raadt het al: Google. Deze tool biedt jou als bedrijf de mogelijkheid om jouw bedrijfsvermelding binnen Google Maps en Google Zoeken te beheren. Deze vermelding verschijnt bij lokale zoekopdrachten, zoekopdrachten gericht op de bedrijfsnaam of zoektermen die aansluiten op de aan het bedrijf toegekende categorieën. Om gebruik te kunnen maken van deze tool heb je wel een KVK-nummer nodig.

Nadat je Google Mijn Bedrijf hebt aangemaakt, ben je zichtbaar met je bedrijfsvermelding in de vorm van je adres, telefoonnummer, openingstijden en recensies. Je kunt ook direct doorklikken en een routebeschrijving naar je bedrijf vinden bijvoorbeeld.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies