User reviews

Lokale SEO maakt een opmars in 2021. Google prioriteert regionale bedrijven over grote bedrijven die op nationaal niveau opereren. Door de stijging in mobiel gebruik, zoeken steeds meer mensen in Google wanneer zij onderweg zijn. Hoe bevorderen user reviews de SEO van een website? Wij leggen het uit in dit artikel.

User reviews definitie

User reviews zijn recensies gegeven door klanten die op jouw website of in Google te zien zijn. Recensies geven een goed beeld voor Google in hoeverre producten of diensten kwalitatief zijn. 

Google krijgt door middel van user reviews een inkijkje in wat je doet, hoe je het doet en hoe goed je het doet.

Het belang van user reviews voor SEO

Waarom zijn user reviews belangrijk? Er zijn verschillende redenen:

  • Google vertrouwt recensies. De algoritmes van Google linken positieve recensies aan hoge kwaliteit van de website.
  • Interactie met échte klanten: via Google Mijn Bedrijf wordt een website eigenaar aangemoedigd om te communiceren met zijn/haar klanten.
  • Klantreviews hebben invloed op het bouncepercentage. Wanneer een zoeker een zoekopdracht uitvoert, zijn de user reviews van een bedrijf als eerste te zien. Het is in feite wat ervoor zorgt of een zoeker op een web resultaat klikt.

Hoe ga je om met user reviews?

User reviews zijn onder te verdelen in positieve en negatieve recensies. Een positieve recensie vloeit voort uit een goede ervaring met een bedrijf. Zo duidt een negatieve beoordeling op een minder positieve ervaring met het bedrijf.

Het is van belang om kritiek als feedback te zien. Ga tactvol om met kritische reviews. Reageer respectvol en bied een eventuele oplossing aan. Verplaats de klacht direct naar een ander communicatiemiddel zoals een telefoongesprek. Zo is de ervaring persoonlijker en voelt de klant zich geholpen.

In het geval van een positieve beoordeling, is het van belang om de desbetreffende klant te bedanken voor zijn/haar tijd. Maak het persoonlijk en zorg dat het achterlaten van reviews aantrekkelijk is.

Lees verder over lokale SEO

Ik heb veel artikelen geschreven over lokale SEO. De meest relevante vind je hieronder. Lees gerust verder over dit onderwerp.

Mijn advies

SEO is altijd in beweging, zo ook de ranking factoren van het algoritme van Google. Wat we weten, is dat de gebruikerservaring van de zoeker boven alles gaat. Wanneer een zoeker in een oogopslag al de positieve reviews leest over een bedrijf, moedigt dit aan om door te klikken naar de website. (1)

Goede en oprechte feedback is dan ook cruciaal voor zoekmachine optimalisatie. De enige oorzaak van goede feedback is een geoptimaliseerde gebruikerservaring. Wanneer iemand een klacht heeft, negeer dit dan niet. Ga in gesprek en denk in oplossingen in plaats van problemen. 

Nodig vooral positieve klanten uit om een review te schrijven. Zo blijven de recensies oprecht. Maak het schrijven van een review aantrekkelijk en gemakkelijk.

Bronnen

  1. Review Snippet (Review, AggregateRating) Structured Data | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/review-snippet
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.

Gerelateerde artikelen