Mobile First

Bij het ontwerpen van een website volgens de filosofie ‘mobile first’, vormen mobiele devices zoals smartphones en tablets de basis van het design. In veel gevallen ontwerpt men een website voor laptops en desktops en past men het ontwerp aan voor mobiele apparatuur. Hier volgt men juist de omgekeerde route: eerst een ontwerp voor mobiel gebruik en daarna pas voor grotere schermen.

Wat is mobile first?

Met mobile first bedoelen we dat je bij het ontwerpen van een website uitgaat van het gebruik op een mobiel apparaat zoals een smartphone. In de afgelopen jaren groeide de populariteit van deze manier van design. Met de opkomst van de smartphone en tablet, bekijken steeds meer gebruikers websites via hun mobiele device.

Verschillen mobile first en traditioneel design

Er is een aantal verschillen in ontwerp tussen een website voor laptop of desktops en een website voor smartphones. Ten eerste is dat het formaat van het scherm. PC’s hebben traditioneel een scherm met de verhouding 4:3, terwijl dat bij smartphones vaak 16:9 is. Ook zijn websites voor pc’s ontworpen met mogelijkheden voor plug-ins zoals Flash.

Om internet op een mobiele telefoon goed te kunnen gebruiken, kwamen er eenvoudigere en minder zware websites, afgeleid van de originele site voor laptop en pc. Omdat smartphones een steeds dominantere rol krijgen in het internetverkeer, zie je steeds vaker sites die ontwikkeld zijn voor smartphones. De website voor ‘vast’ gebruik wordt daar dan van afgeleid of wordt dynamisch geschaald dankzij responsive design.

Mobile First _ Begrippenlijst

Mobile first en SEO

De populariteit van mobiel internet groeit continu. Daarom is een mobile first design een logische ontwikkeling bij het ontwerpen van een website. Het aantal zoekopdrachten vanaf een mobiele device is meer dan de helft van het totaal. En een groeiende groep maakt nooit gebruik van internet via een laptop of PC.

Deze verhoudingen zullen we in de nabije toekomst bevestigd zien. Dit zijn belangrijke zaken om in gedachten te houden als je je website gaat optimaliseren voor zoekmachines.

Mijn advies

Vanwege de groei van internet via mobiele apparatuur is het slim om een website hier goed functioneel voor te ontwerpen. Zeker voor nieuwe websites is een mobile first design aan te raden. Een alternatief is het ontwerpen via het zogeheten responsive design, waarbij de website zich automatisch aanpast aan het apparaat dat hem leest. Dit is de meest elegante oplossing, maar je bent dan wel aan een aantal beperkingen gebonden.


Veelgestelde vragen

Wat is Mobile First?

Mobile first houdt in dat je bij het ontwerp van een website het gebruik ervan op mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets vooropstelt. Gezien het aantal mobiele gebruikers enorm is gegroeid, zien we deze methode dan ook steeds meer.

Wat is de impact van Mobile First op SEO?

Mobiel internetgebruik groeit nog steeds. Meer dan de helft van het aantal zoekopdrachten wordt gedaan op een mobiel apparaat. Dit zal alleen maar toenemen. Deze methode van ontwikkelen zal dus alleen maar toenemen. Houd dit dan ook in de gedachten als je met SEO aan de slag gaat.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.