Mobile First

Bij het ontwerpen van een website volgens de filosofie ‘mobile first’, vormen mobiele devices zoals smartphones en tablets de basis van het design. In veel gevallen ontwerpt men een website voor laptops en desktops en past men het ontwerp aan voor mobiele apparatuur. Hier volgt men juist de omgekeerde route: eerst een ontwerp voor mobiel gebruik en daarna pas voor grotere schermen.

Wat is mobile first?

Met mobile first bedoelen we dat je bij het ontwerpen van een website uitgaat van het gebruik op een mobiel apparaat zoals een smartphone. In de afgelopen jaren groeide de populariteit van deze manier van design. Met de opkomst van de smartphone en tablet, bekijken steeds meer gebruikers websites via hun mobiele device.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Verschillen mobile first en traditioneel design

Er is een aantal verschillen in ontwerp tussen een website voor laptop of desktops en een website voor smartphones. Ten eerste is dat het formaat van het scherm. PC’s hebben traditioneel een scherm met de verhouding 4:3, terwijl dat bij smartphones vaak 16:9 is. Ook zijn websites voor pc’s ontworpen met mogelijkheden voor plug-ins zoals Flash.

Om internet op een mobiele telefoon goed te kunnen gebruiken, kwamen er eenvoudigere en minder zware websites, afgeleid van de originele site voor laptop en pc. Omdat smartphones een steeds dominantere rol krijgen in het internetverkeer, zie je steeds vaker sites die ontwikkeld zijn voor smartphones. De website voor ‘vast’ gebruik wordt daar dan van afgeleid of wordt dynamisch geschaald dankzij responsive design.

Mobile First _ Begrippenlijst

Mobile first en SEO

De populariteit van mobiel internet groeit continu. Daarom is een mobile first design een logische ontwikkeling bij het ontwerpen van een website. Het aantal zoekopdrachten vanaf een mobiele device is meer dan de helft van het totaal. En een groeiende groep maakt nooit gebruik van internet via een laptop of PC.

Deze verhoudingen zullen we in de nabije toekomst bevestigd zien. Dit zijn belangrijke zaken om in gedachten te houden als je je website gaat optimaliseren voor zoekmachines.

Ons advies

Vanwege de groei van internet via mobiele apparatuur is het slim om een website hier goed functioneel voor te ontwerpen. Zeker voor nieuwe websites is een mobile first design aan te raden. Een alternatief is het ontwerpen via het zogeheten responsive design, waarbij de website zich automatisch aanpast aan het apparaat dat hem leest. Dit is de meest elegante oplossing, maar je bent dan wel aan een aantal beperkingen gebonden.

Veelgestelde vragen

Wat is Mobile First?

Mobile first houdt in dat je bij het ontwerp van een website het gebruik ervan op mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets vooropstelt. Gezien het aantal mobiele gebruikers enorm is gegroeid, zien we deze methode dan ook steeds meer.

Wat is de impact van Mobile First op SEO?

Mobiel internetgebruik groeit nog steeds. Meer dan de helft van het aantal zoekopdrachten wordt gedaan op een mobiel apparaat. Dit zal alleen maar toenemen. Deze methode van ontwikkelen zal dus alleen maar toenemen. Houd dit dan ook in de gedachten als je met SEO aan de slag gaat.

Voor wie hebben wij dit artikel over mobile first geschreven?

Het artikel over mobile first hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over mobile first in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals mobile first?

Wij schrijven over begrippen als mobile first om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

mobile first is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over mobile first in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals mobile first, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip mobile first in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van mobile first. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van mobile first op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende mobile first.

Het voorbeeld dat wij geven van mobile first , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over mobile first van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z