Vertoningen

Om het effect van advertenties te meten, is een vertoning een bruikbare statistiek. Wij leggen in dit artikel uit wat vertoningen zijn en hoe je deze interpreteert.

Wat zijn vertoningen?

Vertoningen zijn in het kort het aantal keer dat een zoeker een advertentie bekijkt, ongeacht hoe vaak er geklikt wordt. Dit begrip komt veel voor bij SEA (Search Engine Advertising).

De statistiek vertoningen is veel gebruikt voor het meten van prestaties van online marketing campagnes (SEA).

Tips voor het verhogen van vertoningen:

  1. Begrijp de doelgroep

Verhoog vertoningen door middel van het aanleveren van de antwoorden op de vragen van de zoeker. Wat spreekt de doelgroep aan? De zoekintentie van de zoeker moet helder zijn.

  1. Schrijf kwalitatieve content

Optimaliseer de content om de doelgroep aan te spreken. Schrijf kwalitatieve content voor de bezoeker, niet voor Google. De content moet relevant zijn voor de zoekopdracht.

Vertoningen | Begrippenlijst

Hoe worden vertoningen gemeten?

Vertoningen worden gemeten aan de hand van het aantal keren dat een server de advertentie ophaalt en op een pagina laadt. Deze berekening is van invloed op hoeveel een adverteerder per vertoning betaalt.

  1. CPI (Cost per Impression): vertoningen worden rechtstreeks aan de website eigenaar betaald tegen kosten per vertoning. Een bedrijf dat een product in een nichemarkt wil verkopen heeft er baat bij om advertenties te hosten op een autoritaire website in de desbetreffende nichemarkt.
  2. CPM (Cost per Mille): de kosten per duizend verwijst naar de advertenties die zijn gekocht op basis van 1000 vertoningen. Het is het meest gebruikte model voor het meten van advertentievertoningen. De server registreert het aantal keer dat de advertentie is geladen en de adverteerder betaalt per 1000 vertoningen.

Mijn advies

Het aantal vertoningen moet genuanceerd worden. Er moet rekening gehouden worden met verschillende situaties. Een zoeker die dezelfde pagina tien keer opent, telt niet voor tien individuele vertoningen. In een ander geval opent een zoeker meerdere tabbladen (Pogosticking) en bezoekt er maar een. De rest van de tabbladen worden niet bekeken.

Google heeft maatregelen voor robots en klikfraude. Het aantal niet-menselijke vertoningen wordt gefilterd. Het is dan ook van belang om genuanceerd de CPM of CPI te interpreteren. Dit systeem is namelijk foutgevoelig.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.