Speed Index (Lighthouse)

Een snelle website creëren? Onder andere een lage Speed Index is in dit geval van groot belang. Wat is een Speed Index en waarom speelt dit een grote rol in je website? Dat lees je hier!

Wat is Speed Index?

Speed Index is een meetinstrument voor een website. Het bepaalt de laadtijd van zichtbare delen op de pagina. Lighthouse, de open source tool van Google, biedt deze en andere metrics om de performance van een website te meten en te verbeteren. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van een lage Speed Index

De metric Speed Index is een van de 6 manieren waarop je de performance van een website meet. Speed Index meet de tijd die nodig is voor het laden van de zichtbare delen van een pagina. Met Lighthouse krijg je inzicht in de Speed Index van een pagina: het berekent de visuele progressie tussen diverse frames. Bij Speed Index geldt: hoe korter de tijd, hoe beter. 

Speed Index is een van de meetpunten die het zwaarst wegen, samen met de Time to Interactive (TTI) en de First Contentful Paint (FCP). Onder andere Javascript is een mogelijke reden dat de laadtijd voor zichtbare delen van een pagina hoog is. Het inladen van onnodige JavaScript bestanden kost extra tijd.

Speed Index _ Begrippenlijst

De impact van Speed Index op de SEO

De Speed Index heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Snelheid is een belangrijke factor bij SEO en met het verbeteren van de Speed Index, samen met de TTI en FCP is het mogelijk de website te optimaliseren. Dit is onder andere mogelijk met Lighthouse, de open source tool die deze metrics aanbiedt. Je krijgt hiermee inzicht en mogelijkheden om bepaalde veranderingen door te voeren.

Ons advies

We raden aan om gebruik te maken van Lighthouse om inzicht te krijgen in de Speed Index en andere belangrijke zaken die van invloed zijn op de ranking in de zoekresultaten. Onder andere in het gebruik van Magento 2 is het zeker een aanrader om Lighthouse te gebruiken. Een ontwikkelaar kent goede oplossingen voor het verbeteren van de scores, bijvoorbeeld door aanpassingen in JavaScript.

Veelgestelde vragen

Wat is Speed Index Lighthouse?

Speed Index is een opensource tool van Google waarmee de performance van een website kan worden gemeten en verbeterd. Zo kun je met Speed Index onder meer bepalen wat de laadtijd is van de verschillende zichtbare delen van een webpagina.

Wat is de impact van Speed Index Lighthouse op SEO?

Performance is een belangrijk component bij SEO. Met Speed Index Lighthouse kun je deze meten en verbeteren. Hoe beter jouw website laadt, des te hoger de ranking is die Google jouw site in de zoekresultaten zal geven.

Voor wie hebben wij dit artikel over speed index (lighthouse) geschreven?

Het artikel over speed index (lighthouse) hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over speed index (lighthouse) in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals speed index (lighthouse)?

Wij schrijven over begrippen als speed index (lighthouse) om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

speed index (lighthouse) is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over speed index (lighthouse) in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals speed index (lighthouse), maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip speed index (lighthouse) in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van speed index (lighthouse). Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van speed index (lighthouse) op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende speed index (lighthouse).

Het voorbeeld dat wij geven van speed index (lighthouse) , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over speed index (lighthouse) van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z