Speed Index (Lighthouse)

Een snelle website creëren? Onder andere een lage Speed Index is in dit geval van groot belang. Wat is een Speed Index en waarom speelt dit een grote rol in je website? Dat lees je hier!

Wat is Speed Index?

Speed Index is een meetinstrument voor een website. Het bepaalt de laadtijd van zichtbare delen op de pagina. Lighthouse, de open source tool van Google, biedt deze en andere metrics om de performance van een website te meten en te verbeteren. 

Het belang van een lage Speed Index

De metric Speed Index is een van de 6 manieren waarop je de performance van een website meet. Speed Index meet de tijd die nodig is voor het laden van de zichtbare delen van een pagina. Met Lighthouse krijg je inzicht in de Speed Index van een pagina: het berekent de visuele progressie tussen diverse frames. Bij Speed Index geldt: hoe korter de tijd, hoe beter. 

Speed Index is een van de meetpunten die het zwaarst wegen, samen met de Time to Interactive (TTI) en de First Contentful Paint (FCP). Onder andere Javascript is een mogelijke reden dat de laadtijd voor zichtbare delen van een pagina hoog is. Het inladen van onnodige JavaScript bestanden kost extra tijd.

Speed Index _ Begrippenlijst

De impact van Speed Index op de SEO

De Speed Index heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Snelheid is een belangrijke factor bij SEO en met het verbeteren van de Speed Index, samen met de TTI en FCP is het mogelijk de website te optimaliseren. Dit is onder andere mogelijk met Lighthouse, de open source tool die deze metrics aanbiedt. Je krijgt hiermee inzicht en mogelijkheden om bepaalde veranderingen door te voeren.

Mijn advies

We raden aan om gebruik te maken van Lighthouse om inzicht te krijgen in de Speed Index en andere belangrijke zaken die van invloed zijn op de ranking in de zoekresultaten. Onder andere in het gebruik van Magento 2 is het zeker een aanrader om Lighthouse te gebruiken. Een ontwikkelaar kent goede oplossingen voor het verbeteren van de scores, bijvoorbeeld door aanpassingen in JavaScript.

Veelgestelde vragen

Wat is Speed Index Lighthouse?

Speed Index is een opensource tool van Google waarmee de performance van een website kan worden gemeten en verbeterd. Zo kun je met Speed Index onder meer bepalen wat de laadtijd is van de verschillende zichtbare delen van een webpagina.

Wat is de impact van Speed Index Lighthouse op SEO?

Performance is een belangrijk component bij SEO. Met Speed Index Lighthouse kun je deze meten en verbeteren. Hoe beter jouw website laadt, des te hoger de ranking is die Google jouw site in de zoekresultaten zal geven.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z