Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items

Laat je jouw website analyseren op snelheid? Je krijgt dan mogelijk de suggestie Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items. Wat is Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items en hoe werkt dit precies op je website? Ik bespreek deze suggestie hier uitgebreid. 

Wat is Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items?

Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items is een advies dat Google PageSpeed Insights je mogelijk geeft bij de analyse van een website. Voorheen kreeg je het advies ‘Maak gebruik van browsercaching’. (1)

Het efficiënte cache-beleid

Het is gunstig voor zowel de zoekmachine optimalisatie als voor de gebruiker van je website dat deze snel laadt. Er zijn heel veel zaken die invloed hebben op de snelheid van een website en het cache-beleid is er een van. Caching is het proces waarbij een browser kopieën  opslaat van je pagina’s: hierdoor zijn ze sneller te laden voor toekomstige bezoekers. 

Het inschakelen van caching voor je website is dan ook een belangrijke stap. Een efficiënt cache-beleid is ook belangrijk: hiermee zorg je ervoor dat het veel langer duurt voordat de browser een cache wist: als dit vaak gebeurt heb je niet zoveel aan caching. Je krijgt een efficiënt cache-beleid door de vervalperiode van cache te optimaliseren met headers.

De impact van Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items op de SEO

Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items is een slim advies en heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het opvolgen van dit advies zorgt er mogelijk voor dat een website sneller laadt. Snelle laadtijd is een van de belangrijke pijlpunten van SEO. Het is wel belangrijk om te weten dat de snelheid van meerdere zaken afhankelijk is; dit zorgt

Mijn advies

Google geeft niet veel duidelijkheid in wat precies zorgt voor zoekmachine optimalisatie, maar het is wel duidelijk dat ze een advies als Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items geven om zo de prestaties van de website te verbeteren, mogelijk ook voor SEO. 

We raden aan om aan de slag te gaan met de juiste plugins voor efficiënt cache-beleid: het is ook mogelijk om webhosting in te schakelen die deze aanpassingen voor je uitvoert. Dit kost je zelf geen tijd en daarnaast ben je met goede hosting verzekerd van de beste resultaten.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. Serve static assets with an efficient cache policy. (2019, 2 mei). Chrome For Developers. https://developer.chrome.com/docs/lighthouse/performance/uses-long-cache-ttl

Veelgestelde vragen

Wat betekent Wat betekent “gebruik een efficiënt cache beleid voor statische items”?

Gebruik een efficiënt cache-beleid voor statische items is een advies dat Google Nagespeeld Inzichten je kan geven als er een analyse van je website wordt gemaakt. Voorheen kreeg je hier de tekst ‘Maak gebruik van browsercaching’ te zien.

Wat is de impact van Gebruik Efficiënt Cache Beleid Voor Statische Items op SEO?

Het is raadzaam om dit advies op te volgen. Het kan er namelijk voor zorgen dat jouw website sneller zal laden. En dat is nu weer een belangrijk onderdeel binnen SEO en kan je een hogere ranking opleveren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.