Sitestructuur
Argeloze internetgebruikers staan er niet zo bij stil, maar de sitestructuur is een belangrijk onderdeel van een website. Die zorgt er enerzijds voor dat bezoekers op de site gemakkelijk kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Anderzijds speelt de sitestructuur een rol bij het bepalen van de ranking in de zoekmachines. Een goede sitestructuur is hét fundament voor een succesvolle SEO-campagne.
Wat is de sitestructuur?
Met de sitestructuur wordt de onderlinge verhouding van de verschillende pagina’s ten opzichte van elkaar bedoeld. Het doel is voor zo’n opzet te kiezen, dat de bezoekers op een logische wijze door de website kunnen navigeren.
De sitestructuur komt ook terug in wat wel de url-structuur wordt genoemd. Die is van belang voor de manier waarop zoekmachines de onderlinge relatie tussen de pagina’s beoordelen.
Voorbeelden van een sitestructuur
Een sitestructuur moet logisch zijn en de bezoeker ondersteunen bij het navigeren (en om hoog in Google te komen). Dat kan een hele uitdaging zijn, want er zijn hele eenvoudige sites, die slechts bestaan uit een paar pagina’s. Bij websites met een webshop is een goede sitestructuur bouwen erg complex, vooral als de producten op een specifieke manier moeten kunnen worden gesorteerd of gefilterd.
Het belang van de sitestructuur
Er moet niet worden onderschat hoe belangrijk de sitestructuur is. Het gemak waarmee bezoekers door de site navigeren wordt door deze structuur vastgelegd, en dat betekent directe invloed op de organische prestaties van de website.
De url-structuur die hieruit voortvloeit is rechtstreeks bepalend voor de de organische vindbaarheid. Als eenmaal voor een goede structuur is gekozen ben je jarenlang verzekerd van een goede organische ranking in de zoekmachines.
Lees verder over dit onderwerp
- Alles over H1 tags en de invloed op SEO
- Alles over H2 tags en de invloed op SEO
- Een silo structuur opstellen voor SEO
- SEO-landingspagina opstellen voor Google
- HTML en SEO
De impact van de sitestructuur
Het wordt aanbevolen om voldoende aandacht te besteden aan de sitestructuur en de bijbehorende url-structuur ten behoeve van de online vindbaarheid. Als later uit de prestaties van de website blijkt dat deze niet voldoet, moet de structuur worden aangepast. Dat kost veel tijd en is niet bevorderlijk voor de toekomstige effecten op de vindbaarheid en het gebruiksgemak.
Mijn advies
Een sitestructuur en een url-structuur vormen de basis voor het presteren van de website en voor de organische vindbaarheid. Het is belangrijk om daar ruimschoots tijd en aandacht aan te besteden, bij voorkeur onder begeleiding van specialisten.
Het opzetten van een sitestructuur voor een nieuwe site is wat minder complex dan het aanpassen van een bestaande sitestructuur. In dat geval moet je rekening houden met de oude url-structuur. Als dat wordt nagelaten gaat de opgebouwde ranking in de zoekmachines verloren.