H1 tag

De belangrijkste tag in je blog of artikel is de H1 Tag. De H1 Tag wordt ook wel de header tag genoemd. Dit komt natuurlijk omdat hij bovenaan in het artikel komt te staan, als een ‘kop’.

Waarom is de H1 tag eigenlijk de belangrijkste tag en hoe zorg je ervoor dat hij opvalt voor je bezoeker en voor de zoekmachines? In deze blog leggen we alles over de H1 Tag uit.

Wat is de H1 tag?

De H1 Tag is een tag die je meegeeft aan de titel van een tekst. Dit is slim om te doen voor je bezoeker, maar ook zeker voor de zoekmachines. 

Binnen SEO geldt als vuistregel dat het zoekwoord waarvoor je hogerop wilt komen in Google verwerkt wordt in je titel. Zo ziet de zoekmachine duidelijker waar de tekst over gaat en linkt hij je sneller aan dit zoekwoord. De kans dat je hoger in de zoekmachines hierdoor komt, wordt groter.  

WordPress en de H1 Tag

De H1 tag wordt aan een zin toegevoegd om aan de zoekmachines te laten zien dat het hier gaat om de kop van de tekst. Dit doe je middels de <h1>titel</h1> code. 

Veel website eigenaren maken gebruik van WordPress. Wanneer je hier een nieuwe tekst toevoegt, kun je gemakkelijk kiezen voor de ‘H1’ optie en hoef je zelf geen stuk code toe te voegen.

h1 tag

Het belang van de H1 tag

De H1 Tag zorgt vooral voor structuur in je tekst. De zoekmachines en bezoekers zien een duidelijke titel met hierin het zoekwoord verwerkt. Je ziet (vaak) direct waar de tekst over gaat en geeft je tekst een gedegen structuur. Dit scant makkelijk voor de zoekmachines en leest fijner voor je bezoeker, waardoor je hoger zult scoren in de zoekmachines. 

De H1 Tag en SEO

Het is belangrijk dat je bij al je content, indien voorzien van een kop, de H1 tag toevoegt. Op deze manier kunnen de zoekmachines duidelijk je tekst scannen en weet het waar het overgaat. Alleen wanneer de titel goed geïndexeerd wordt, kun je hogerop komen voor het zoekwoord in de zoekmachines. 

Ons advies

Het is dus belangrijk om per pagina een unieke H1 tag te gebruiken. Wanneer je dezelfde H1 tags gebruikt voor verschillende pagina’s, dan ziet Google het verschil niet en worden ze niet goed geïndexeerd. 

Zorg ervoor dat zoekwoorden in de titel/kop van je tekst staan en het liefst vooraan in de tekst. Echter is dat laatste niet een harde eis. 

Ook wanneer verschillende pagina’s dezelfde H1 tag bevatten (ja, dit komt nog steeds voor) raakt Google in de war. Hierdoor weet Google vaak niet welke pagina voor het zoekwoord moet ranken en maakt daardoor zelf de keuze. Deze keuze is uiteraard lang niet altijd de juiste keuze waardoor de verkeerde pagina ranked voor het verkeerde zoekwoord.

De H1 tag komt in principe maar één keer per pagina voor. Wanneer de H1 op een pagina vaker zou voorkomen zou Google niet kunnen weten waar deze over gaat. Doordat de H1 tag maar één keer voorkomt op de pagina moet je ervoor zorgen dat deze het belangrijkste zoekwoord bevat.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat h1 tag inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over h1 tag geschreven?

Het artikel over h1 tag hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over h1 tag hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over h1 tag in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals h1 tag?

Wij schrijven over begrippen als h1 tag om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

H1 tag is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over h1 tag en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip h1 tag in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van h1 tag. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van h1 tag op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende h1 tag.

Het voorbeeld dat wij geven van h1 tag geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over h1 tag van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z