H1 tag

De belangrijkste tag in je blog of artikel is de H1 tag. De H1 tag wordt ook wel de header tag genoemd. Dit komt natuurlijk omdat hij bovenaan in het artikel komt te staan, als een ‘kop’.

Waarom is de H1 tag eigenlijk de belangrijkste tag en hoe zorg je ervoor dat hij opvalt voor je bezoeker en voor de zoekmachines? In deze blog leggen we alles over de H1 tag uit.

Wat is de H1 tag?

De H1 tag is een tag die je meegeeft aan de titel van een tekst. Dit is slim om te doen voor je bezoeker, maar ook zeker voor de zoekmachines. 

Binnen SEO geldt als vuistregel dat het zoekwoord waarvoor je hogerop wilt komen in Google verwerkt wordt in je titel. Zo ziet de zoekmachine duidelijker waar de tekst over gaat en linkt hij je sneller aan dit zoekwoord. De kans dat je hoger in de zoekmachines hierdoor komt, wordt groter. (1)

Op zoek naar hulp voor je H1 tags?

Samen werken aan de H1 tags op je website? Neem even contact met mij op.

Hoe selecteer ik een H1 tag voor een landingspagina?

Het kiezen van een effectieve H1-tag voor de SEO van een landingspagina vereist enkele weloverwogen stappen. Hier is een eenvoudig stappenplan:

  1. Begrijp je doelpubliek: begin met het begrijpen van de informatiebehoeften en zoekgedrag van je doelpubliek. Dit kan worden gedaan door middel van klantonderzoek, het analyseren van gebruikersgedrag op je site, en het bestuderen van brancheonderzoek.
  2. Voer trefwoordanalyse uit: gebruik SEO-tools zoals Google’s Keyword Planner, SEMRush of Ahrefs om relevante trefwoorden te identificeren die een hoog zoekvolume en relevantie voor je onderwerp hebben. Denk aan long-tail zoekwoorden die misschien minder concurrerend zijn.
  3. Kies een focus trefwoord: op basis van je trefwoordanalyse, selecteer je een focus trefwoord voor je H1-tag. Dit zou het trefwoord moeten zijn waarop je wilt dat de pagina rankt in de zoekmachines.
  4. Schrijf je H1-tag: schrijf een H1-tag die je focus trefwoord bevat. Probeer het trefwoord dichter bij het begin van de tag te plaatsen. Zorg ervoor dat de H1-tag ook boeiend en beschrijvend is, aangezien het doel ervan is om de lezer te vertellen waar de pagina over gaat en hen aan te moedigen om verder te lezen.
  5. Houd het kort en bondig: idealiter zou je H1-tag tussen de 20 en 70 tekens moeten bevatten. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om te begrijpen en aantrekkelijker voor gebruikers.
  6. Uniciteit: zorg ervoor dat elke pagina op je website een unieke H1-tag heeft. Dit helpt om verwarring voor zoekmachines en gebruikers te voorkomen.
  7. Test en meet de resultaten: na het implementeren van je H1-tag, monitor je de prestaties ervan. Gebruik Google Analytics en Google Search Console om te zien hoe de pagina presteert in termen van zoekverkeer en ranking.

Onthoud, ondanks het belang van H1-tags, is SEO een lang en complex proces. Andere factoren zoals kwaliteit van de inhoud, backlinks, pagina snelheid, en meer, spelen ook een grote rol in hoe goed je pagina zal presteren in zoekresultaten.

WordPress en de H1 tag

De H1 tag wordt aan een zin toegevoegd om aan de zoekmachines te laten zien dat het hier gaat om de kop van de tekst. Dit doe je middels de <h1>titel</h1> code. 

Veel website eigenaren maken gebruik van WordPress. Wanneer je hier een nieuwe tekst toevoegt, kun je gemakkelijk kiezen voor de ‘H1’ optie en hoef je zelf geen stuk code toe te voegen.

Het belang van de H1 tag

De H1 tag zorgt vooral voor structuur in je tekst. De zoekmachines en bezoekers zien een duidelijke titel met hierin het zoekwoord verwerkt. Je ziet (vaak) direct waar de tekst over gaat en geeft je tekst een gedegen structuur. Dit scant makkelijk voor de zoekmachines en leest fijner voor je bezoeker, waardoor je hoger zult scoren in de zoekmachines. 

Lees verder over dit onderwerp

De H1 tag en SEO

Het is belangrijk dat je bij al je content, indien voorzien van een kop, de H1 tag toevoegt. Op deze manier kunnen de zoekmachines duidelijk je tekst scannen en weet het waar het overgaat. Alleen wanneer de titel goed geïndexeerd wordt, kun je hogerop komen voor het zoekwoord in de zoekmachines. (2)

Op zoek naar hulp voor je H1 tags?

Samen werken aan de H1 tags op je website? Neem even contact met mij op.

De H1 wordt ook voor SEO geïnterpreteerd als het belangrijkste stukje tekst op een website. Zorg ervoor dat de tekst binnen deze header een goede weerspiegeling is van de kern van de pagina.

Mijn advies

Het is dus belangrijk om per pagina een unieke H1 tag te gebruiken. Wanneer je dezelfde H1 tags gebruikt voor verschillende pagina’s, dan ziet Google het verschil niet en worden ze niet goed geïndexeerd. 

Zorg ervoor dat zoekwoorden in de titel/kop van je tekst staan en het liefst vooraan in de tekst. Echter is dat laatste niet een harde eis. 

Ook wanneer verschillende pagina’s dezelfde H1 tag bevatten (ja, dit komt nog steeds voor) raakt Google in de war. Hierdoor weet Google vaak niet welke pagina voor het zoekwoord moet ranken en maakt daardoor zelf de keuze. Deze keuze is uiteraard lang niet altijd de juiste keuze waardoor de verkeerde pagina ranked voor het verkeerde zoekwoord.

De H1 tag komt in principe maar één keer per pagina voor. Wanneer de H1 op een pagina vaker zou voorkomen zou Google niet kunnen weten waar deze over gaat. Doordat de H1 tag maar één keer voorkomt op de pagina moet je ervoor zorgen dat deze het belangrijkste zoekwoord bevat.

Bronnen

  1. Headings and titles. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/style/headings
  2. Influencing Title Links in Google Search | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/title-link

Veelgestelde vragen

Wat is een H1 tag?

De H1 Tag is een tag die je opneemt in de titel van een bepaalde pagina. Erg handig natuurlijk voor de bezoekers van de pagina maar nog veel meer voor de zoekmachines. Deze kan op deze manier namelijk zien dat het door jou gekozen zoekwoord in de titel is verwerkt en zal hij de pagina hier eerder aan linken.

Wat is de impact van H1 Tag op SEO?

Voorzie je de titel van een pagina van de H1 tag, dan kan de zoekmachine jouw pagina beter scannen. Zo weet de zoekmachine direct waar de tekst over gaat en ook de titel goed indexeren. Alleen als de titel van een pagina goed kan worden geïndexeerd, kan je een betere ranking behalen.

Kan een verkeerde H1 tag negatieve gevolgen hebben voor mijn pagina?

Bij een blog of een artikel gebruik je verschillende tags. De belangrijkste is de H1 tag, dit noem ik de header tag. Dit komt omdat het bovenaan een artikel staat. Het is goed om hier uitgebreid aandacht aan te besteden, want zoekmachines en bezoekers zullen hier naar kijken. Voor SEO geldt dat het zoekwoord waarmee je hoog wil scoren in Google, ook verwerkt moet worden in de titel (H1 tag).

Een zoekmachine kan op deze manier goed zien waar dat je tekst over gaat en dan linkt hij dus ook sneller naar het zoekwoord. Het voordeel is dat de kans dat je hoger in Google komt dan ook groter is. Je moet er ook alert op zijn dat je de juiste informatie plaatst onder je H1 tag. Als je aangeeft informatie te geven over onderwerp A en je praat ineens over onderwerp B, dan zal de bezoekers de meerwaarde niet inzien en weggaan op deze pagina.

Ook moet je er aan denken dat je maar één H1 tag gebruikt op je pagina en deze moet uniek zijn. Lijkt deze te veel op een andere H1 tag van je website, dan zal Google hem niet kunnen indexeren en dan loop je dus een kans mis van vindbaarheid in de zoekmachines.

Kan ik meerdere H1 tags op een pagina plaatsen?

Door een H1 tag toe te voegen krijgt een tekst meer structuur. Bezoekers en zoekmachines zien zo een goede titel en zien daarin het zoekwoord verwerkt. Vaak weten zij dan ook direct waar dat de betreffende tekst over gaat en of dat het voor hen relevant is (of niet). Zoekmachines kunnen de tekst zo ook beter scannen.

Voor bezoekers is het zo dat de tekst dan een stuk makkelijker weg leest. Als er vaker een H1 tag op een pagina voorkomt, dan kan Google het niet goed indexeren en weet niet waar het over gaat. Het is dan ook erg verwarrend als je vaker een H1 tag op een pagina plaats dus mijn advies is om dit niet te doen.

Ik zou er liever voor kiezen om H2 tags te gebruiken op je pagina, zodat een lange tekst toch overzichtelijk is. Dus nog even in het kort, per pagina maar één keer een H1 tag gebruiken (een unieke tag) en dan de rest van de tekst opdelen met een H2 tag en waar nodig ook nog een H3 tag onder de lappen tekst van de H2 tag.

Zijn er ook andere tags die ik kan gebruiken?

Naast een H1 tag kun je ook een H2 tag gebruiken, of een H3 of H4 tag. Bovenaan een artikel vind je vaak de H1 tag, daaronder komen dan subkoppen (tussenkoppen) en dat zijn vaak de H2 tags. Als je dan nog een belangrijke kop hebt die bij de betreffende H2 tag hoort, kan je dat weergeven met een H3 tag.

Dus ja er zijn andere tags die je kunt gebruiken. Ik gebruik zelf in mijn teksten bovenaan de H1 tag, met het belangrijkste onderwerp (zoekwoord) van deze pagina, dus waar het artikel over gaat. Daaronder komen dan nog h2 tags, zodat ik mijn tekst kan verdelen in onderwerpen. Ik let daarbij ook op een duidelijke structuur, en ik zorg ervoor dat de juiste informatie onder iedere tag staat.

Ik vind het belangrijk dat een lezer geen valse hoop of informatie krijgt. Daarom moet een H2 tag of andere tag ook overeenkomen met de informatie die daaronder te vinden is. Je kunt ook eerst een opbouw maken van de tekst met titels (tags) en dan de tekst eronder uitwerken en plaatsen.

Kan ik meerdere zoekwoorden in een H1 tag verwerken?

Bij content is het belangrijk dat er een H1 tag toe wordt gevoegd. Mijn advies is om per pagina een unieke H1 tag te gebruiken. Let er goed op dat je niet dezelfde H1 tags gaat gebruiken voor diverse pagina’s, want dan ziet Google geen verschil en zal hij ze niet indexeren. Daarnaast adviseer ik je nog om de zoekwoorden zoveel als mogelijk vooraan in de tekst te plaatsen (wanneer dit prettig leest).

Sommige mensen willen graag zoveel mogelijk zoekwoorden in een H1 tag verwerken, maar ik adviseer je dan om losse artikelen te maken. Je kunt dan voor ieder belangrijk zoekwoord een aparte pagina of tekst maken. Zo kun je dan een H1 tag maken met dat betreffende zoekwoord en de belangrijkste informatie in dat artikel opdelen met H2 tags.

Het gaat er om dat het overzichtelijk blijft en uiteraard wil je ook dat Google je pagina goed kan indexeren. Dit kan het beste als je je gaat focussen op één zoekwoord in de H1 tag en dan kun je synoniemen van dat betreffende zoekwoord in de H2 tags verwerken.

Kan ik vergelijkbare H1 tags op meerdere pagina’s gebruiken?

Het is mogelijk dat je vergelijkbare H1 tags op meerdere pagina’s gaat gebruiken maar is het aan te raden? Nee. Ik adviseer je om dat niet te doen, want Google zal dan geen verschil zien. Het gevolg is dat Google een pagina niet of niet goed kan indexeren en daar loop je dan kansen mis.

Het advies is om één H1 tag op de pagina te gebruiken en dan verder te werken met H2 tags en dan kun je daarin synoniemen van het zoekwoord verwerken. Wat je ook nog zou kunnen doen is meerdere nieuwe pagina’s aanmaken en daarin dan iedere keer één belangrijk zoekwoord centraal stellen en dat uitwerken. Dit is ook voor Google goed om te indexeren en je hebt meer content op je site, wat ook een meerwaarde is.

Je zou dus wel vergelijkbare H1 tags kunnen verwerken op meerdere pagina’s, maar denk er wel goed aan dat het allemaal unieke tags zijn. Google moet het niet zien als ‘hetzelfde’ want dan zal hij de pagina’s niet indexeren. Let hier daarom goed op en kijk daarom eerst goed of dat je al een betreffende H1 tag hebt op je website, zo niet dan kun je hem gebruiken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.