H1 tag

De belangrijkste tag in je blog of artikel is de H1 Tag. De H1 Tag wordt ook wel de header tag genoemd. Dit komt natuurlijk omdat hij bovenaan in het artikel komt te staan, als een ‘kop’.

Waarom is de H1 tag eigenlijk de belangrijkste tag en hoe zorg je ervoor dat hij opvalt voor je bezoeker en voor de zoekmachines? In deze blog leggen we alles over de H1 Tag uit.

Wat is de H1 tag?

De H1 Tag is een tag die je meegeeft aan de titel van een tekst. Dit is slim om te doen voor je bezoeker, maar ook zeker voor de zoekmachines. 

Binnen SEO geldt als vuistregel dat het zoekwoord waarvoor je hogerop wilt komen in Google verwerkt wordt in je titel. Zo ziet de zoekmachine duidelijker waar de tekst over gaat en linkt hij je sneller aan dit zoekwoord. De kans dat je hoger in de zoekmachines hierdoor komt, wordt groter.  

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

WordPress en de H1 Tag

De H1 tag wordt aan een zin toegevoegd om aan de zoekmachines te laten zien dat het hier gaat om de kop van de tekst. Dit doe je middels de <h1>titel</h1> code. 

Veel website eigenaren maken gebruik van WordPress. Wanneer je hier een nieuwe tekst toevoegt, kun je gemakkelijk kiezen voor de ‘H1’ optie en hoef je zelf geen stuk code toe te voegen.

h1 tag

Het belang van de H1 tag

De H1 Tag zorgt vooral voor structuur in je tekst. De zoekmachines en bezoekers zien een duidelijke titel met hierin het zoekwoord verwerkt. Je ziet (vaak) direct waar de tekst over gaat en geeft je tekst een gedegen structuur. Dit scant makkelijk voor de zoekmachines en leest fijner voor je bezoeker, waardoor je hoger zult scoren in de zoekmachines. 

De H1 Tag en SEO

Het is belangrijk dat je bij al je content, indien voorzien van een kop, de H1 tag toevoegt. Op deze manier kunnen de zoekmachines duidelijk je tekst scannen en weet het waar het overgaat. Alleen wanneer de titel goed geïndexeerd wordt, kun je hogerop komen voor het zoekwoord in de zoekmachines. 

Ons advies

Het is dus belangrijk om per pagina een unieke H1 tag te gebruiken. Wanneer je dezelfde H1 tags gebruikt voor verschillende pagina’s, dan ziet Google het verschil niet en worden ze niet goed geïndexeerd. 

Zorg ervoor dat zoekwoorden in de titel/kop van je tekst staan en het liefst vooraan in de tekst. Echter is dat laatste niet een harde eis. 

Ook wanneer verschillende pagina’s dezelfde H1 tag bevatten (ja, dit komt nog steeds voor) raakt Google in de war. Hierdoor weet Google vaak niet welke pagina voor het zoekwoord moet ranken en maakt daardoor zelf de keuze. Deze keuze is uiteraard lang niet altijd de juiste keuze waardoor de verkeerde pagina ranked voor het verkeerde zoekwoord.

De H1 tag komt in principe maar één keer per pagina voor. Wanneer de H1 op een pagina vaker zou voorkomen zou Google niet kunnen weten waar deze over gaat. Doordat de H1 tag maar één keer voorkomt op de pagina moet je ervoor zorgen dat deze het belangrijkste zoekwoord bevat.

Veelgestelde vragen

Wat is een H1 Tag?

De H1 Tag is een tag die je opneemt in de titel van een bepaalde pagina. Erg handig natuurlijk voor de bezoekers van de pagina maar nog veel meer voor de zoekmachines. Deze kan op deze manier namelijk zien dat het door jou gekozen zoekwoord in de titel is verwerkt en zal hij de pagina hier eerder aan linken.

Wat is de impact van H1 Tag op SEO?

Voorzie je de titel van een pagina van de H1 tag, dan kan de zoekmachine jouw pagina beter scannen. Zo weet de zoekmachine direct waar de tekst over gaat en ook de titel goed indexeren. Alleen als de titel van een pagina goed kan worden geïndexeerd, kan je een betere ranking behalen.

Voor wie hebben wij dit artikel over h1 tag geschreven?

Het artikel over h1 tag hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over h1 tag in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals h1 tag?

Wij schrijven over begrippen als h1 tag om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

h1 tag is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over h1 tag in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals h1 tag, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip h1 tag in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van h1 tag. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van h1 tag op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende h1 tag.

Het voorbeeld dat wij geven van h1 tag , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over h1 tag van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z