Silo structuur

Bij linkbuilding wordt veel aandacht besteed aan backlinks. Die helpen om je ranking te verhogen in de zoekmachines. Met een silo structuur in je eigen website kun je ook zorgen voor een hoge ranking. Silo is niet moeilijk om toe te passen, als je het doet als de site wordt ontwikkeld. Om hoog in Google te komen is dit een belangrijk component.

Wat is silo?

Een silo is bekend van boerderijen. Daar staan diverse grote opslagplaatsen, silo’s genoemd, waar verschillende producten in worden opgeslagen. Er is een silo voor haver, gras, tarwe, etc. Op dezelfde manier moet je de content op je website verdelen in logische categorieën.

Elke categorie is een silo. Vanuit elke silo moet je vervolgens links plaatsen naar de andere silo’s. Daardoor is de structuur van je website gemakkelijker leesbaar voor zoekmachines. (1)

Voorbeelden van silo

Als je een website met webshop hebt, die gebruikt moet worden om fietsen te verkopen, moet die worden verdeeld in logische categorieën. Maak bijvoorbeeld een silo voor de stadsfietsen, één voor de toerfietsen, één voor de racefietsen, en een silo voor de mountainbikes.

silo structuur

Vanuit elke categorie kan worden gelinkt naar de andere silo’s. In SEO termen zorg je er dus voor dat elke silo de andere versterkt. Zoekmachines kunnen je site gemakkelijk indexeren, vooral als je een XML-sitemap gebruikt. (2)

Het belang van silo

Zoals al is aangegeven verschaft een indeling in een silo structuur je site helderheid. Niet alleen de zoekmachines kunnen je site gemakkelijker doorgronden, maar je zal zien dat ook bezoekers veel gemakkelijker door de site kunnen navigeren. Het effect van een silo structuur wordt nog groter als je kwalitatief goede content plaatst en voldoet aan alle eisen die horen bij SEO optimalisatie.

Lees verder over dit onderwerp

De impact van silo

Silo kan behoorlijk veel impact hebben, vooral in de eerste maanden na de lancering van je site. Probeer zo snel mogelijk kwalitatief goede content op de site te krijgen, zodat de effectiviteit van de zoekwoorden in de silo structuur goed tot zijn recht komt. Je zal zien dat je snel stijgt in de ranking ten opzichte van concurrerende websites.

silo

Met name voor de lokale SEO kan een goede silo structuur worden ingezet. De online vindbaarheid voor de lokale resultaten kan hierdoor worden verbeterd.

Mijn advies

Neem bij het ontwikkelen van een nieuwe website de tijd om de informatie te verdelen in logische categorieën, die in een silo worden geplaatst. Vergeet niet om elke silo naar elke andere silo te laten verwijzen, liefst meerdere keren. Een silo maken is relatief eenvoudig en het effect is meer dan de moeite waard.

Bronnen

  1. Hardwick, J. (2023a, februari 22). SEO Silo Structure: Why It Makes No Sense (And What to Do Instead). SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/seo-silo-structure/
  2. In-Depth Guide to How Google Search Works | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-h). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/how-search-works
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.