HTML

In dit artikel bespreken we wat HTML is. Ook bespreken we wat de belangrijkste onderdelen hiervan zijn voor SEO. Daarnaast bespreken we wat CSS is en wat het precies te maken heeft met HTML en SEO.

Wat is het?

HTML staat voor Hyper Text Markup Language. De HTML-code realiseert de structuur van de website. HTML-code staat in een bestand. Zoekmachines herkennen HTML en maken op basis hiervan een volgorde van de zoekresultaten.

Elk HTML bestand begint met de zogenoemde doctype declaration. Die is bedoeld voor de browsers. Zo weet de browser in welke HTML-versie de pagina is geschreven. Direct onder de ‘’doctype declaration’’ komt de openingstag van HTML. Met een tag markeer je verschillende onderdelen van een webpagina. Deze labels zorgen ervoor dat je onderdelen van elkaar kunt onderscheiden. Alle onderdelen hebben een openings- en sluittag.

De HTML openingstag is de eerste tag die je tegenkomt op de webpagina. De sluittag staat onderaan. Binnen de openings- en sluittag komen alle andere onderdelen van de webpagina te staan. Koppen of subkoppen worden aangeduid met bijvoorbeeld (<h1></h1>,<h2></h2>). Een HTML element bestaat uit de openingstag, de inhoud en de sluittag. Hier kunnen attributen zoals afbeeldingen aan worden toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is width of height. Aan attributen worden waarden toegevoegd (225px aan attribuut width en 100px aan attribuut height). De browser zorgt ervoor dat de afbeelding 225 pixels breed wordt en 100 pixels hoog.

De belangrijkste HTML tags voor SEO

Google gebruikt de HTML tags op een webpagina om de pagina te begrijpen. Google leidt vanuit deze HTML tags af waar de webpagina daadwerkelijk over gaat. Wanneer je de organische vindbaarheid van je website wilt bevorderen, is het van belang om deze tags goed te gebruiken en op de juiste manier in te vullen. Vervolgens leest Google dit en wordt de content overzichtelijker.

Van alle tags zijn de volgende het meest van belang voor SEO:

  • In de head sectie: title tag, meta description tag, open graphs tag, robots tag en canonical tag.
  • In de body sectie: header tags en alt tags.
HTML code | Begrippenlijst

CSS

Een webpagina bestaat uit HTML elementen. Deze elementen worden vormgegeven door CSS. Het is een afkorting voor Cascading Style Sheets. Met HTML structureer je de website met het invoegen van hoofdstukken, alinea’s, video’s en afbeeldingen. CSS bewerkstelligt waar deze elementen staan op het scherm, hoe groot het element moet zijn en wat de kleur is. HTML is het fundament van de website en CSS de inrichting en het uiterlijk.

Het gebruik van CSS heeft veel voordelen. De crawlers van Google kijken naar de code achter een website en niet hoe de website er van de buitenkant voor de bezoeker uitziet. De CSS code moet dan ook uitstekend in elkaar zitten en een geheel vormen met de HTML.

Daarnaast zorgt CSS er voor dat de laadsnelheid van een webpagina verbeterd wordt. Laadsnelheid is een van de belangrijkste ranking factoren van Google. Dit reduceert de code-to-content ratio. Wanneer je koppen en subkoppen indexeert en overzichtelijk houdt, zien crawlers snel waar je pagina over gaat. Dit heeft (mogelijk) een positief effect op de ranking van de webpagina binnen de resultaten van Google.

Conclusie: HTML en SEO

HTML-code is het fundament van je website, en daarmee enorm belangrijk voor de vindbaarheid ervan. Meta-tags, title-tags en de heading structuur helpen je om een foutloze HTML-code in elkaar te zetten. De HTML-code bepaalt de structuur en opmaak van je website. Wanneer je een hoge waardering van Google wilt, is het belangrijk om goed in te zetten op de HTML-code. Niet alleen de code-elementen bevorderen de positie, de inhoud is ook van groot belang. De meta-tags ontstaan aan de hand van de tekst op de website. Hoe minder tekst, hoe minder zoekwoorden. Hoe minder zoekwoorden, hoe slechter je te vinden bent binnen Google.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat html inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over html geschreven?

Het artikel over html hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over html hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over html in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals html?

Wij schrijven over begrippen als html om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Html is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over html en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip html in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van html. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van html op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende html.

Het voorbeeld dat wij geven van html geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over html van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z