Google Trends

Wil je inspelen op trends en hierdoor veel bezoekers naar je website trekken? Het gebruik van Google Trends is hierbij een optie. Wat is Google Trends en wat heb je hieraan bij online marketing? Hier vind je een uitgebreide uitleg van dit begrip.

Wat is Google Trends?

Google Trends is onderdeel van Google: deze dienst laat de meest populaire zoekopdrachten zien. Hierbij is sprake van een onderverdeling van diverse talen en regio’s. Met Google Trends zie je bijvoorbeeld staan waar mensen in Nederland het meest op zoeken.

De waarde van Google Trends voor online marketing

Een dienst als Google Trends rangschikt het volume van zoekopdrachten om ze vervolgens op populariteit te classificeren. Meestal gaat het om nieuwswaardige onderwerpen, bekende personen of grote evenementen. Wel is het belangrijk om te weten dat het volume van zoekopdrachten niet allesbepalend is.

Inspelen op trends is mogelijk met het creëren van gerelateerde content. Verder zorgt Google Trends ervoor dat je bij online marketing ziet wat de populariteit is van een zoekopdracht.

De impact van Google Trends op SEO

Google Trends heeft zeker impact op de SEO van een website. Voer een keyword onderzoek uit op Google Trends om te achterhalen van de meest populaire zoekwoorden zijn op Google. Doordat je tot twee jaar aan data terugziet, herken je de keywords die groeien in populariteit. Deze gebruik je vervolgens op jouw website. Dit biedt mogelijkheden voor het verbeteren van de vindbaarheid van een website.

Mijn advies

Wat maakt Google Trends tot een waardevolle aanvulling van een SEO strategie? Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en verzamelt en presenteert resultaten: het gebruik van Google tools is dan ook het meest aan te raden.

Ik raad aan om de juiste keywords te gebruiken in het optimaliseren van je website. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van SEO. Ook het in de gaten houden van trends zorgt ervoor dat je kansen gaat zien.


Veelgestelde vragen

Wat is Google Trends?

Google Trends laat je de meest populaire zoekopdrachten zien, onderverdeeld naar verschillende regio’s en talen. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken welke zoekopdracht inwoners van Nederland het meest doen.

Wat is de impact van Google Trends op SEO?

Google Trends helpt jou om te achterhalen wat de meest gebruikte zoekopdrachten zijn. Je kunt tot maximaal twee jaar terugkijken. Hierdoor zie je dus ook welke zoektermen in populariteit toenemen. Deze kun je dan ook weer voor jouw website gebruiken. Hiermee kan je jouw site nog beter vindbaar maken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.