301 redirect

Heb je een nieuwe website? Dan is het logisch dat je wilt dat mensen jou alsnog goed vinden. Het gebruik van een 301 redirect is in dit geval een goede oplossing. Wat is een 301-redirect en wat is de impact hiervan op de SEO? Hier leggen we het begrip aan je uit. 

Wat is 301 redirect?

301 redirect is een term voor het aanduiden van een doorverwijzing van de ene naar de andere url. Deze url stuurt bezoekers door naar een andere pagina die ze vervolgens naar de gewenste pagina stuurt. 301 redirect is een manier om bezoekers die een oudere url hebben opgeslagen wel op de goede site terecht komen. 

Mogelijkheden met 301 redirect

Een 301 redirect staat dus voor het doorverwijzen van bezoekers aan een website. Verander je van url voor je website, dan wil je logischerwijs dat mensen jou blijven vinden. Een 301 redirect leidt mensen die de oude url invoeren alsnog naar de goede website. Dit is ook een goed idee wanneer je meerdere variaties van een domeinnaam bezit: je laat dan alle varianten doorverwijzen naar één site. Een 301 redirect is dan ook hetzelfde als het laten doorsturen van je post als je verhuisd bent naar een nieuw adres. 

301 redirect _ Begrippenlijst

De impact van 301 redirect op SEO

301 redirect heeft zeker een impact op de SEO van een website of pagina. Je behoudt in de eerste plaats een groot deel van de autoriteit in de zoekmachines met je oude website. Dit is goed voor de SEO. Gebruik je een oud adres niet meer, dan moet je de waarde van je nieuwe pagina vanaf 0 opbouwen. Met het gebruik van je oude adres en een 301 redirect zorg je ervoor dat bezoekers bij de goede site uitkomen en behoudt je de waarde van je pagina. 

Mijn advies

We raden aan om de 301 redirect op de juiste manier te gebruiken. Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing. Het is ook mogelijk om voor een 302 redirect te kiezen. Dit is een tijdelijke doorverwijzing. De oude url zal dan in de ranking zakken en de nieuwe url zal meer gaan stijgen in de ranking. Het inschakelen van een expert in SEO is een goede manier om hier op de juiste manier gebruik van te maken.


Veelgestelde vragen

Wat is een 301 Redirect?

Met de term 301 redirect bedoelen we een doorverwijzing van de ene naar de andere URL. Het is een manier om bijvoorbeeld gebruikers die een oude URL hebben opgeslagen toch op de goede website uit te laten komen.

Wat is de impact van 301 Redirect op SEO?

301 redirect heeft wel degelijk bepaalde impact op de SEO van jouw site. Op deze manier kun je een belangrijk deel van de autoriteit in de zoekmachines van de oude website behouden, maar zorg je er wel voor dat bezoekers op de juiste pagina terecht komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.