Cumulative Layout Shift

Verbeteringen doorvoeren aan je website is altijd van belang, omdat je hiermee de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verbetert. Een aanpassing die mogelijk interessant is, is een cumulative layout shift. Wat is een cumulatieve layout shift en wat is de impact hiervan op de SEO? We leggen het hier aan je uit. 

Wat is een cumulative layout shift?

Een cumulative layout shift, ook wel afgekort als CLS, is een dataset waarmee het makkelijk is om te voorkomen dat er sprake is van verschuivende elementen op een webpagina. CLS is een relatief nieuwe verandering van Google en berekent de impact van verschuivingen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Verschuivingen op de webpagina

Je hebt het tijdens het scrollen op een website vast wel eens meegemaakt: je bent een tekst aan het lezen maar deze verspringt ineens, waardoor je niet weet waar je gebleven bent. Of je wilt op een kruisje van een pop-up drukken, maar drukt per ongeluk op de advertentie omdat de pop-up verschuift.  Erg vervelend, maar dit is met de komst van cumulatieve layout shift wel op te lossen.

Een cumulatieve layout shift is een soort tool die aangeeft of er sprake is van verschuivingen op een webpagina en geeft met een CLS score aan hoe groot deze precies zijn. Een score boven de 0.25 is slecht en vraagt om een aanpassing.

Cumulative Layout Shift _ Begrippenlijst

De impact van cumulatieve layout shift op de SEO

Een cumulatieve layout shift heeft mogelijk zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt ervoor dat een website een stuk gebruiksvriendelijker is op mobiele apparaten. Voor SEO optimalisatie is het dan ook zeker interessant gebruik te maken van de CLS.

Ons advies

We raden aan om gebruik te maken van cumulatieve layout shift: dit is onder andere mogelijk met Google Search Console, maar ook met andere tools, zoals PageSpeed Insights en Google Lighthouse. Afbeeldingen zonder afmetingen, advertenties en traag ladende web fonts zijn mogelijke oorzaken van verschuivingen op een webpagina. De CLS geeft dit aan, waardoor jij een oplossing doorvoert en alsnog profiteert van een gebruiksvriendelijke website.

Veelgestelde vragen

Wat is Cumulative Layout Shift?

Een cumulative layout shift, kortweg CLS, is een bepaalde dataset waarmee je kunt voorkomen dat je last krijgt van verschuivende elementen op jouw webpagina’s. CLS is nog niet zolang geleden door Google geïntroduceerd. Om de CLS te kunnen bepalen kijkt Google naar hoe vaak een element verschuift en hoe groot deze verschuivingen zijn.

Wat is de impact van Cumulative Layout Shift op SEO?

CLS zorgt ervoor dat jouw site gebruikersvriendelijker oogt. Zeker als je websites op smartphones of tablets gebruikt merk je dit goed. De hogere gebruikerstevredenheid zal tot meer verkeer naar je website leiden, waardoor ook je resultaten waarschijnlijk zullen verbeteren.

Voor wie hebben wij dit artikel over cumulative layout shift geschreven?

Het artikel over cumulative layout shift hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over cumulative layout shift in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals cumulative layout shift?

Wij schrijven over begrippen als cumulative layout shift om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

cumulative layout shift is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over cumulative layout shift in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals cumulative layout shift, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip cumulative layout shift in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van cumulative layout shift. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van cumulative layout shift op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende cumulative layout shift.

Het voorbeeld dat wij geven van cumulative layout shift , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over cumulative layout shift van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z