Cumulative Layout Shift

Verbeteringen doorvoeren aan je website is altijd van belang, omdat je hiermee de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verbetert. Een aanpassing die mogelijk interessant is, is een cumulative layout shift. Wat is een cumulatieve layout shift en wat is de impact hiervan op de SEO? Ik leg het hier aan je uit. 

Wat is een cumulative layout shift?

Een cumulative layout shift, ook wel afgekort als CLS, is een dataset waarmee het makkelijk is om te voorkomen dat er sprake is van verschuivende elementen op een webpagina. CLS is een relatief nieuwe verandering van Google en berekent de impact van verschuivingen.

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.

Verschuivingen op de webpagina

Je hebt het tijdens het scrollen op een website vast wel eens meegemaakt: je bent een tekst aan het lezen maar deze verspringt ineens, waardoor je niet weet waar je gebleven bent. Of je wilt op een kruisje van een pop-up drukken, maar drukt per ongeluk op de advertentie omdat de pop-up verschuift.  Erg vervelend, maar dit is met de komst van cumulatieve layout shift wel op te lossen. (1)

Een cumulatieve layout shift is een soort tool die aangeeft of er sprake is van verschuivingen op een webpagina en geeft met een CLS score aan hoe groot deze precies zijn. Een score boven de 0.25 is slecht en vraagt om een aanpassing.

De impact van cumulatieve layout shift op de SEO

Een cumulatieve layout shift heeft mogelijk zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt ervoor dat een website een stuk gebruiksvriendelijker is op mobiele apparaten. Voor SEO optimalisatie is het dan ook zeker interessant gebruik te maken van de CLS. (2)

Mijn advies

Ik raad aan om gebruik te maken van cumulatieve layout shift: dit is onder andere mogelijk met Google Search Console, maar ook met andere tools, zoals PageSpeed Insights en Google Lighthouse. Afbeeldingen zonder afmetingen, advertenties en traag ladende web fonts zijn mogelijke oorzaken van verschuivingen op een webpagina. De CLS geeft dit aan, waardoor jij een oplossing doorvoert en alsnog profiteert van een gebruiksvriendelijke website.

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.

Bronnen

  1. Minimize layout shift. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/publisher-tag/guides/minimize-layout-shift
  2. S, A. (2024, 29 maart). Cumulative Layout Shift (CLS): What It Is and How to Improve It. Hostinger Tutorials. https://www.hostinger.com/tutorials/cumulative-layout-shift-cls

Veelgestelde vragen

Wat is Cumulative Layout Shift?

Een cumulative layout shift, kortweg CLS, is een bepaalde dataset waarmee je kunt voorkomen dat je last krijgt van verschuivende elementen op jouw webpagina’s. CLS is nog niet zolang geleden door Google geïntroduceerd. Om de CLS te kunnen bepalen kijkt Google naar hoe vaak een element verschuift en hoe groot deze verschuivingen zijn.

Wat is de impact van Cumulative Layout Shift op SEO?

CLS zorgt ervoor dat jouw site gebruikersvriendelijker oogt. Zeker als je websites op smartphones of tablets gebruikt merk je dit goed. De hogere gebruikerstevredenheid zal tot meer verkeer naar je website leiden, waardoor ook je resultaten waarschijnlijk zullen verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.