H2 tag

Het belang van header tags als je je SEO wilt verbeteren, is je vast niet ontgaan. De H2 tag (en H1, H3 en H4 tag) zijn speciale tags die je aan je titels, tussenkoppen of tussen-tussenkoppen toevoegt. Dit heeft niet alleen voordelen voor de zoekmachines maar ook voor je bezoeker. In dit artikel vertellen we je meer over de H2 tag. 

Wat is de H2 tag?

De H2 (of H3 of zelfs H4 tag) is de op één na belangrijkste header tag in een tekst. Het geeft na de H1 tag (de titel of kop van een tekst) de subkoppen of tussenkoppen aan. De verschillende alinea’s met eventuele verschillende onderwerpen in een tekst krijgen ieder een eigen tussenkop in de tekst. Eigenlijk net zoals in een boek of verslag geef je met een tussenkopje duidelijk weer waarover de tekst gaat. Dit schept veel duidelijkheid. Ook voor je SEO zijn H2 Tags cruciaal (daarover later meer).

Ralfvanveen SEO-specialist

Op zoek naar hulp voor je H2 tags?

Samen werken aan de H2 tags op je website? Neem even contact met mij op.

Een voorbeeld van de H2 tag

De H2 tag wordt aan een zin toegevoegd om aan de zoekmachines te laten zien dat het hier gaat om een tussenkopje van de tekst gaat. Dit doe je middels de <h2>titel</h2> code. 

Veel website eigenaren maken gebruik van WordPress. Wanneer je hier een nieuwe tekst toevoegt, kun je gemakkelijk kiezen voor de ‘H2’ optie en hoef je zelf geen stuk code toe te voegen.

h2 tag

Wat is het belang van H2 tag?

De H2 Tag is minstens zo belangrijk als de H1 tag. Waarom? Omdat de H2, net als de H1 tag, veel structuur vergeeft aan je teksten. Het is makkelijker leesbaar voor de bezoeker en voor de zoekmachines. Echter is er, SEO gerelateerd, nog een belangrijkere functie aan H2 tags. 

Bij de H2 tags worden de additionele zoekwoorden van een pagina vermeldt. Dit zijn vaak de synoniemen van een zoekwoord. Ook kunnen deze plekken op de website worden gebruikt om de long-tail varianten van een zoekwoord te vermelden. Dit zijn dus de zoekwoorden waar minder zoekopdrachten voor zijn maar tegelijkertijd ook minder concurrentie is. In de praktijk zijn dit zoekwoorden waar het makkelijker voor is om op te ranken. 

De H2 tag is erg belangrijk doordat deze tag het mogelijk maakt voor een pagina om op meerdere zoekwoorden te ranken.

Lees verder over dit onderwerp

Hoe vaak kan een H2 tag voorkomen?

Een H2 tag kan, in tegenstelling tot een H1 tag, meerdere keren voorkomen. Er is geen duidelijk grens vanuit Google gegeven maar zelf zou ik het limiet stellen op 3-5 H2 tags. Dit is per branche en website uiteraard afhankelijk.

Ralfvanveen SEO-specialist

Op zoek naar hulp voor je H2 tags?

Samen werken aan de H2 tags op je website? Neem even contact met mij op.

Ook is dit afhankelijk van de lengte van een tekst. Wanneer een tekst 1500 woorden bevat kan deze ook meerdere H2 tags bevatten. Dit maakt de tekst overzichtelijker, zowel voor de bezoeker als zoekmachine.

Mijn advies

Wanneer een tekst maar 200 woorden bevat is het onnodig om deze drie H2 tags te geven. In veel gevallen is één H1 tag en één H2 tag voldoende. Kortere teksten hebben in de praktijk ook vaak niet de mogelijkheid om op meerdere zoekwoorden te worden gevonden. Dit komt wel voor bij langere teksten.

Om de invulling van de H2 tags te verwezenlijken moet je op zoek gaan naar synoniemen of makkelijkere varianten van een zoekwoord. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de keyword tool van bijvoorbeeld Ahrefs. Deze geeft, wanneer je het voornaamste zoekwoord intypt, aanvulling hierop.


Veelgestelde vragen

Wat is een H2 Tag?

De H2 Tag geeft de kopjes in een tekst aan. Een goede tekst is opgedeeld in alinea’s en, indien van toepassing, verschillende onderwerpen. Na de H1 Tag, de titel van een tekst, geef je met de H2 Tag de indeling van je tekst weer. Er is ook nog een H3 Tag om sub-kopjes weer te geven.

Wat is de impact van H2 Tag op SEO?

De H2 Tag is net als de H1 tag erg belangrijk omdat je op deze manier structuur aan je tekst geeft. Zo wordt deze voor zowel de bezoekers en als de zoekmachines veel beter leesbaar. Met betrekking tot SEO is er nog iets belangrijkers. Bij de H2 Tags vermeld men over het algemeen de additionele zoekwoorden maar ook long-tail zoektermen kunnen hier worden toegepast. Je kunt door de H2 Tag toe te passen, je pagina op meerdere zoektermen ranken.

Kan ik meerdere zoekwoorden verwerken in een H2 tag?

Een H2 tag maakt het mogelijk om voor een pagina op meerdere zoekwoorden te kunnen ranken. SEO gerelateerd is het een goede reden om H2 tags te gebruiken. Je gebruikt hierbij namelijk de additionele zoekwoorden van een pagina (synoniemen voor een zoekwoord). Een andere reden om ze te gebruiken is om hier juist de long-tail varianten van een zoekwoord toe te passen en in te verwerken.

Er zijn minder zoekopdrachten op deze woorden, maar ook minder concurrentie (wat in jouw voordeel werkt in de zoekmachines). Het zijn woorden waar je dus eenvoudiger op kunt ranken. Ik adviseer je dan ook om hier gebruik van te maken, je kunt op deze manier namelijk goed profiteren om ervoor te zorgen dat je website nog beter vindbaar is binnen de zoekmachines.

Door gebruik te maken van een H2 tag zorg je er ook voor dat je teksten beter leesbaar zijn. Een hele grote lap tekst lezen vindt niemand prettig. Daarom is het gebruik maken van alinea´s en tussenkoppen een goede keuze. Daarin kunnen dan meerdere zoekwoorden worden verwerkt en dan kun jij inspelen op de wensen van Google (en van je bezoekers).

Moet een H2 tag over hetzelfde onderwerp gaan als een H1 tag?

De H1 tag is de belangrijkste header tag in een tekst, H2 is dus de op één na belangrijkste. Het geeft de tussenkoppen aan. Het brengt meer overzicht in een grote lap tekst. Door H2 toe te passen krijgen alinea’s een eigen onderwerp (titel). Een H2 tag geeft veel structuur aan een tekst. De teksten zijn hierdoor veel beter leesbaar voor zoekmachines en bezoekers.

Qua tekstopbouw moet je het eigenlijk zo zien, je gaat een tekst schrijven voor je doelgroep met een hoofdonderwerp of een vraag. Deze vraag of het onderwerp ga je nader toelichten en daarbij maak je gebruik van alinea’s. Deze alinea’s geef je voor het gemak en voor het overzicht een titel (subtitel H2 tag). Op deze manier kun je zorgen dat het wel een geheel is, maar wel overzichtelijk is.

Ik zou dus zeggen dat een H2 tag over hetzelfde onderwerp moet gaan als een H1 tag. Het moet gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp dus je H1 tag. Het gaat er om dat het elkaar kan aanvullen en dat kan op deze manier dan ook prima worden gerealiseerd.

Zijn er ook andere tags die ik kan gebruiken?

Het is je vast niet ontgaan dan een header tag van groot belang is als je je SEO wilt verbeteren. Een H2 tag is hier ook een voorbeeld van en ik maak hier ook regelmatig gebruik van. Het zorgt ervoor dat een tekst overzichtelijker is, maar het heeft ook invloed op de vindbaarheid in de zoekmachines.

Naast de H2 tag kun je ook een H1 tag en H3 en H4 tag gebruiken. De H1 tag wordt gebruikt bovenaan een tekst, het is de titel van je tekst of blog en daarin vermeld je dan het belangrijkste zoekwoord. Een H2 tag is dan een tussenkop. Maar het kan ook zijn dat je zoveel te zeggen hebt bij een tussenkop, dat je daar ook nog een onderscheid wil maken in alinea’s. Mocht dat zo zijn dan kun je dan een H3 tag daarvoor gebruiken.

Ik adviseer je om gebruik te maken van tags in je tekst, zo blijft het voor iedereen overzichtelijk. Het geeft een tekst een goede structuur en je weet ook snel bij het scannen van een tekst welke informatie je waar kunt vinden. Dit is waardevol voor bezoekers en voor de zoekmachine.

Wanneer gebruik ik een H2 tag in plaats van een andere tag?

Je kunt een H2 tag meerdere keren in een tekst tegenkomen. Er is niet echt een maximaal vanuit Google, maar ik zou zelf zeggen 3-5 H2 tags in een tekst. Maar er moet daarbij dan ook weer gekeken worden naar de branche en naar je website. Naar mijn mening hangt het ook af van de lengte van een tekst.

Als ik een tekst heb van meer dan 1500 woorden dan gebruik ik ook meerdere H2 tags. Puur om er zo voor te zorgen dat de tekst overzichtelijk blijft voor de zoekmachine en voor mijn bezoekers. Dit moet je dan vaak ook doen door hierin je gevoel te volgen. Als je een tekst hebt gemaakt, moet je hem na een dag nog eens doorlezen. Vind je de tekst dan duidelijk? Goed opgedeeld in tussenkoppen?

Je wil een grote lap tekst graag verdelen in kopjes, daarvoor hanteer je ook een goede opbouw. Bijvoorbeeld auto kopen, waar let je op bij het kopen van een auto, wat kost een auto kopen, voordelen online een auto kopen, etc. Allemaal tussenkoppen die je een H2 tag kunt geven zodat de tekst overzichtelijker is.

Kan een verkeerde H2 tag negatieve gevolgen hebben voor mijn pagina?

Als je verkeerde zoekwoorden gebruikt in een H2 tag, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je pagina. Stel je voor, je wil scoren op het zoekwoorden auto verkopen en je gaat het dan hebben in een H2 tag over een huis of fiets kopen, dat is dus heel wat anders. Misschien wil je in je tekst wel een vergelijking maken of een punt duidelijk maken, maar door de verkeerde H2 tag zal de zoekmachine de tekst anders indexeren. Het kan dan een negatief gevolg hebben voor je pagina in de zoekresultaten.

Het is ook belangrijk dat je een H2 tag gebruikt en daaronder wel de juiste informatie plaatst. Je moet de lezer geen valse hoop of informatie geven want ook dan zullen ze niet terugkeren. Als je een H2 tag gebruikt, zorg dan dat die informatie ook in die betreffende alinea eronder te vinden is.

Blijf er ook alert op dat jij de juiste zoekwoorden gaat gebruiken in de tekst. Dit is voor de lezer belangrijk, maar vooral voor de vindbaarheid in de zoekmachines. Google zal een tekst scannen en indexeren en als je dan de juiste zoekwoorden gebruikt scoor je hoger.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 6 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.