H2 tag

Het belang van header tags als je je SEO wilt verbeteren, is je vast niet ontgaan. De H2 tag (en H1, H3 en H4 tag) zijn speciale tags die je aan je titels, tussenkoppen of tussen-tussenkoppen toevoegt. Dit heeft niet alleen voordelen voor de zoekmachines maar ook voor je bezoeker. In dit artikel vertellen we je meer over de H2 tag. 

Wat is de H2 tag?

De H2 (of H3 of zelfs H4 tag) is de op één na belangrijkste header tag in een tekst. Het geeft na de H1 tag (de titel of kop van een tekst) de subkoppen of tussenkoppen aan. De verschillende alinea’s met eventuele verschillende onderwerpen in een tekst krijgen ieder een eigen tussenkop in de tekst. Eigenlijk net zoals in een boek of verslag geef je met een tussenkopje duidelijk weer waarover de tekst gaat. Dit schept veel duidelijkheid. 

Ook voor je SEO zijn H2 Tags cruciaal (daarover later meer).

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Een voorbeeld van de H2 tag

De H2 tag wordt aan een zin toegevoegd om aan de zoekmachines te laten zien dat het hier gaat om een tussenkopje van de tekst gaat. Dit doe je middels de <h2>titel</h2> code. 

Veel website eigenaren maken gebruik van WordPress. Wanneer je hier een nieuwe tekst toevoegt, kun je gemakkelijk kiezen voor de ‘H2’ optie en hoef je zelf geen stuk code toe te voegen.

h2 tag

Wat is het belang van H2 tag?

De H2 Tag is minstens zo belangrijk als de H1 tag. Waarom? Omdat de H2, net als de H1 tag, veel structuur vergeeft aan je teksten. Het is makkelijker leesbaar voor de bezoeker en voor de zoekmachines. Echter is er, SEO gerelateerd, nog een belangrijkere functie aan H2 tags. 

Bij de H2 tags worden de additionele zoekwoorden van een pagina vermeldt. Dit zijn vaak de synoniemen van een zoekwoord. Ook kunnen deze plekken op de website worden gebruikt om de long-tail varianten van een zoekwoord te vermelden. Dit zijn dus de zoekwoorden waar minder zoekopdrachten voor zijn maar tegelijkertijd ook minder concurrentie is. In de praktijk zijn dit zoekwoorden waar het makkelijker voor is om op te ranken. 

De H2 tag is erg belangrijk doordat deze tag het mogelijk maakt voor een pagina om op meerdere zoekwoorden te ranken.

Hoe vaak kan een H2 tag voorkomen?

Een H2 tag kan, in tegenstelling tot een H1 tag, meerdere keren voorkomen. Er is geen duidelijk grens vanuit Google gegeven maar zelf zou ik het limiet stellen op 3-5 H2 tags. Dit is per branche en website uiteraard afhankelijk.

Ook is dit afhankelijk van de lengte van een tekst. Wanneer een tekst 1500 woorden bevat kan deze ook meerdere H2 tags bevatten. Dit maakt de tekst overzichtelijker, zowel voor de bezoeker als zoekmachine.

Ons advies

Wanneer een tekst maar 200 woorden bevat is het onnodig om deze drie H2 tags te geven. In veel gevallen is één H1 tag en één H2 tag voldoende. Kortere teksten hebben in de praktijk ook vaak niet de mogelijkheid om op meerdere zoekwoorden te worden gevonden. Dit komt wel voor bij langere teksten.

Om de invulling van de H2 tags te verwezenlijken moet je op zoek gaan naar synoniemen of makkelijkere varianten van een zoekwoord. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de keyword tool van bijvoorbeeld Ahrefs. Deze geeft, wanneer je het voornaamste zoekwoord intypt, aanvulling hierop.

Veelgestelde vragen

Wat is een H2 Tag?

De H2 Tag geeft de kopjes in een tekst aan. Een goede tekst is opgedeeld in alinea’s en, indien van toepassing, verschillende onderwerpen. Na de H1 Tag, de titel van een tekst, geef je met de H2 Tag de indeling van je tekst weer. Er is ook nog een H3 Tag om sub-kopjes weer te geven.

Wat is de impact van H2 Tag op SEO?

De H2 Tag is net als de H1 tag erg belangrijk omdat je op deze manier structuur aan je tekst geeft. Zo wordt deze voor zowel de bezoekers en als de zoekmachines veel beter leesbaar. Met betrekking tot SEO is er nog iets belangrijkers. Bij de H2 Tags vermeld men over het algemeen de additionele zoekwoorden maar ook long-tail zoektermen kunnen hier worden toegepast. Je kunt door de H2 Tag toe te passen, je pagina op meerdere zoektermen ranken.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 juni 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z