Meta omschrijving

Hoe verhoog je het doorklikpercentage (CTR) van een landingspagina? Een oplossing is het optimaliseren van de meta omschrijving. Wat is dit en wat is de impact ervan op SEO? Wij bespreken het in dit begrip. 

Wat is een meta omschrijving?

De meta omschrijving, ook vaak de ‘meta description’ genoemd, is het stukje tekst dat onder de meta titel in de zoekresultaten wordt getoond. Dit stukje tekst gebruikt Google om een beschrijving van het bedrijf aan de zoeker te geven. Het omvat twee regels op de zoekresultatenpagina. De meta omschrijving geeft je de ruimte om de zoeker te overtuigen van de waarde van jouw bedrijf.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De impact van een meta omschrijving op SEO

De meta omschrijving van een pagina heeft geen directe invloed op de SEO van een pagina of website. 

Wél heeft de meta omschrijving van een pagina een indirecte invloed op SEO. Google meet de kwaliteit van zoekresultaten met het doorklikpercentage, oftewel de Click Through Rate. Een goede meta omschrijving zorgt ervoor dat de CTR stijgt. Wanneer jouw CTR hoger is dan de concurrentie, hecht Google daar waarde aan.

Het is van belang om de meta omschrijving niet vol te proppen met een zoekwoord. De tekst moet leesbaar zijn en natuurlijk voortvloeien. Het moet zoekers niet afschrikken. Wanneer Google vindt dat er te veel zoekwoorden in voorkomen, toont Google jouw website minder snel in de zoekresultaten.

Meta omschrijving | Begrippenlijst

Ons advies

Over de lengte wordt veel gespeculeerd door SEO specialisten. Google meet de lengte van een meta omschrijving in pixels op. Dit komt doordat tekens (in welke taal dan ook) van verschillende lengtes zijn. Doorgaans toont Google een meta omschrijving tot een grens van 155 tekens. Sommige meta omschrijvingen worden getoond tot 160 tekens. Wanneer Google de meta omschrijving te lang vindt, kapt Google de tekst af. 

Wij raden aan om onder de 155 tekens te blijven om te voorkomen dat de meta description wordt afgekapt. Het staat niet professioneel en het doet afbreuk aan het doel van de meta omschrijving: het verleiden van de zoeker tot een klik.

Noem de belangrijkste USP’s van de desbetreffende pagina of jouw bedrijf. Zorg ervoor dat de landingspagina of website opvalt tussen alle andere meta omschrijvingen. Grijp deze kans aan om meer bezoekers te genereren!

Veelgestelde vragen

Wat is een meta omschrijving?

Een meta omschrijving is een stukje tekst van ongeveer 157 tekens lang (anders wordt deze afgekapt door Google) binnen de zoekresultatenpagina. Dit stukje tekst dient een omschrijving te zijn van wat er op de desbetreffende pagina afspeelt.

Wat is de impact van Meta Omschrijving op SEO?

Indirect heeft de meta omschrijving invloed op SEO. Een goede tekst zorgt voor een hoger doorklikpercentage (CTR). Google meet dit percentage en houdt hier rekening mee bij hun ranking in de zoekresultaten.

Voor wie hebben wij dit artikel over meta omschrijving geschreven?

Het artikel over meta omschrijving hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over meta omschrijving in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals meta omschrijving?

Wij schrijven over begrippen als meta omschrijving om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

meta omschrijving is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over meta omschrijving in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals meta omschrijving, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip meta omschrijving in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van meta omschrijving. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van meta omschrijving op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende meta omschrijving.

Het voorbeeld dat wij geven van meta omschrijving , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over meta omschrijving van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z