Meta omschrijving

Hoe verhoog je het doorklikpercentage (CTR) van een landingspagina? Een oplossing is het optimaliseren van de meta omschrijving. Wat is dit en wat is de impact ervan op SEO? Wij bespreken het in dit begrip. 

Wat is een meta omschrijving?

De meta omschrijving, ook vaak de ‘meta description’ genoemd, is het stukje tekst dat onder de meta titel in de zoekresultaten wordt getoond. Dit stukje tekst gebruikt Google om een beschrijving van het bedrijf aan de zoeker te geven. Het omvat twee regels op de zoekresultatenpagina. De meta omschrijving geeft je de ruimte om de zoeker te overtuigen van de waarde van jouw bedrijf.

De impact van een meta omschrijving op SEO

De meta omschrijving van een pagina heeft geen directe invloed op de SEO van een pagina of website. 

Wél heeft de meta omschrijving van een pagina een indirecte invloed op SEO. Google meet de kwaliteit van zoekresultaten met het doorklikpercentage, oftewel de Click Through Rate. Een goede meta omschrijving zorgt ervoor dat de CTR stijgt. Wanneer jouw CTR hoger is dan de concurrentie, hecht Google daar waarde aan.

Het is van belang om de meta omschrijving niet vol te proppen met een zoekwoord. De tekst moet leesbaar zijn en natuurlijk voortvloeien. Het moet zoekers niet afschrikken. Wanneer Google vindt dat er te veel zoekwoorden in voorkomen, toont Google jouw website minder snel in de zoekresultaten.

Meta omschrijving | Begrippenlijst

Ons advies

Over de lengte wordt veel gespeculeerd door SEO specialisten. Google meet de lengte van een meta omschrijving in pixels op. Dit komt doordat tekens (in welke taal dan ook) van verschillende lengtes zijn. Doorgaans toont Google een meta omschrijving tot een grens van 155 tekens. Sommige meta omschrijvingen worden getoond tot 160 tekens. Wanneer Google de meta omschrijving te lang vindt, kapt Google de tekst af. 

Wij raden aan om onder de 155 tekens te blijven om te voorkomen dat de meta description wordt afgekapt. Het staat niet professioneel en het doet afbreuk aan het doel van de meta omschrijving: het verleiden van de zoeker tot een klik.

Noem de belangrijkste USP’s van de desbetreffende pagina of jouw bedrijf. Zorg ervoor dat de landingspagina of website opvalt tussen alle andere meta omschrijvingen. Grijp deze kans aan om meer bezoekers te genereren!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat meta omschrijving inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over meta omschrijving geschreven?

Het artikel over meta omschrijving hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over meta omschrijving hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over meta omschrijving in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals meta omschrijving?

Wij schrijven over begrippen als meta omschrijving om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Meta omschrijving is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over meta omschrijving en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip meta omschrijving in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van meta omschrijving. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van meta omschrijving op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende meta omschrijving.

Het voorbeeld dat wij geven van meta omschrijving geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over meta omschrijving van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z