Meta omschrijving

Hoe verhoog je het doorklikpercentage (CTR) van een landingspagina? Een oplossing is het optimaliseren van de meta omschrijving. Wat is dit en wat is de impact ervan op SEO? Wij bespreken het in dit begrip. 

Wat is een meta omschrijving?

De meta omschrijving, ook vaak de ‘meta description’ genoemd, is het stukje tekst dat onder de meta titel in de zoekresultaten wordt getoond. Dit stukje tekst gebruikt Google om een beschrijving van het bedrijf aan de zoeker te geven. Het omvat twee regels op de zoekresultatenpagina. De meta omschrijving geeft je de ruimte om de zoeker te overtuigen van de waarde van jouw bedrijf.

De impact van een meta omschrijving op SEO

De meta omschrijving van een pagina heeft geen directe invloed op de SEO van een pagina of website. 

Wél heeft de meta omschrijving van een pagina een indirecte invloed op SEO. Google meet de kwaliteit van zoekresultaten met het doorklikpercentage, oftewel de Click Through Rate. Een goede meta omschrijving zorgt ervoor dat de CTR stijgt. Wanneer jouw CTR hoger is dan de concurrentie, hecht Google daar waarde aan.

Het is van belang om de meta omschrijving niet vol te proppen met een zoekwoord. De tekst moet leesbaar zijn en natuurlijk voortvloeien. Het moet zoekers niet afschrikken. Wanneer Google vindt dat er te veel zoekwoorden in voorkomen, toont Google jouw website minder snel in de zoekresultaten.

Mijn advies

Over de lengte wordt veel gespeculeerd door SEO specialisten. Google meet de lengte van een meta omschrijving in pixels op. Dit komt doordat tekens (in welke taal dan ook) van verschillende lengtes zijn. Doorgaans toont Google een meta omschrijving tot een grens van 155 tekens. Sommige meta omschrijvingen worden getoond tot 160 tekens. Wanneer Google de meta omschrijving te lang vindt, kapt Google de tekst af. 

Wij raden aan om onder de 155 tekens te blijven om te voorkomen dat de meta description wordt afgekapt. Het staat niet professioneel en het doet afbreuk aan het doel van de meta omschrijving: het verleiden van de zoeker tot een klik.

Noem de belangrijkste USP’s van de desbetreffende pagina of jouw bedrijf. Zorg ervoor dat de landingspagina of website opvalt tussen alle andere meta omschrijvingen. Grijp deze kans aan om meer bezoekers te genereren!


Veelgestelde vragen

Wat is een meta omschrijving?

Een meta omschrijving is een stukje tekst van ongeveer 157 tekens lang (anders wordt deze afgekapt door Google) binnen de zoekresultatenpagina. Dit stukje tekst dient een omschrijving te zijn van wat er op de desbetreffende pagina afspeelt.

Wat is de impact van Meta Omschrijving op SEO?

Indirect heeft de meta omschrijving invloed op SEO. Een goede tekst zorgt voor een hoger doorklikpercentage (CTR). Google meet dit percentage en houdt hier rekening mee bij hun ranking in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.