Structured data testing tool

Wie wil weten hoe gedetailleerd zijn of haar pagina wordt weergegeven, gebruikt de structured data testing tool. Deze tool is de voorloper van de rich results test. Beide tests richten zich op hetzelfde: hoe effectief de structured data is. Hoe meer gestructureerde data, hoe rijker je resultaat in de zoekmachine. 

Wat is de structured data testing tool?

Gestructureerde data zijn de data die bij jouw pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld reviews, prijzen, beschikbaarheid of afbeeldingen. Met de structured data testing tool controleer je of alle gestructureerde data worden weergegeven. Zo niet, dan krijg je een foutmelding. 

Hoe de testing tool werkt

De test laat zien welke elementen er getoond worden in de zoekmachine. Het is mogelijk om zelf data toe te voegen aan je pagina. Dit doe je via Microdata, RDFa of JSON-LD. Dit wordt een markup genoemd. Dat is waar de test naar op zoek gaat. Bij het vinden van een markup, toont de tool deze. Zo zie je welke informatie er wordt weergegeven bij de resultaten.

Het gaat niet alleen om extra informatie bij gestructureerde data. Een andere reden om dit te gebruiken is om de relevantie van je pagina of website beter naar voren te laten komen.

Structured data testing tool _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Meer informatie en dus rijkere resultaten zorgen voor een hogere positie in de zoekresultaten. Hoe meer details er over je pagina of website bekend zijn, hoe relevanter deze is voor de zoekopdracht. Gestructureerde data zijn daarvoor van groot belang. Het maakt je resultaat rijker en relevanter. Zo zorg je voor een betere SEO positie. De structured data testing tool helpt je bij de controle. 

Mijn advies

Maak daar dus zeker gebruik van. Het is een simpele controle die waardevol is voor jouw SEO. De tool gebruik je gewoon via je browser. Er hoeft niets voor geïnstalleerd te worden. Pagina’s op intranet of die beveiligd zijn met wachtwoorden kunnen hier ook mee getest worden. Het gebruik van de test is gemakkelijk. Het implementeren van de gestructureerde data kan ingewikkelder zijn. 


Veelgestelde vragen

Wat is de Structured Data Testing Tool?

Met structured data bedoelen we de data die bij jouw webpagina wordt getoond in de zoekresultaten. Dit kan allerlei soorten informatie zijn zoals afbeeldingen, reviews, prijzen et cetera. Met de Structured Data Testing Tool kun controleren of alle gestructureerde data wordt getoond. Als dit niet het geval is, krijg je hier een melding van.

Wat is de impact van Structured Data Testing Tool op SEO?

Rijke resultaten die van uitgebreide informatie zijn voorzien zullen een hogere positie in de zoekresultaten krijgen. Hoe meer informatie er over jouw website bekend is, des te groter de relevantie in het geval van een zoekopdracht. De Structured Data Testing Tool kan je hierbij helpen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.