Verklein JavaScript

Ervoor zorgen dat je website sneller laadt? Je krijgt dan mogelijk de aanbeveling Verklein Javascript. Wat is Verklein Javascript en in hoeverre is dit belangrijk voor de laadsnelheid van een website of pagina? Dat lees je hier!

Wat is Verklein Javascript?

Verklein Javascript is een aanbeveling voor het aanpassen van JavaScript in een website, waardoor het mogelijk is de website sneller te maken. Het verkleinen van JavaScript betekent het verwijderen van onnodige tekens uit de broncode. (1)

Het belang van Javascript verkleinen

Het is vandaag de dag erg belangrijk om een snelle website te hebben: een website met een trage laadsnelheid is onaantrekkelijk voor bezoekers en voor de zoekmachines. Het langzaam laden van een website heeft een aantal mogelijke oorzaken. Een van de opties is dat het ligt aan de Javascript bestanden. Wanneer dit er heel veel zijn, zorgt dit er mogelijk voor dat de snelheid een stuk omlaag gaat. (2)

De aanbeveling Verklein Javascript is een tip om mee aan de slag te gaan. Het verkleinen van Javascript maakt het mogelijk om een website te versnellen, zo meer verkeer te krijgen en daarnaast ook hoger in de zoekmachine te staan.

De impact van Verklein Javascript op de SEO

De impact van Verklein Javascript op de SEO is in zekere mate wel aanwezig. De aanpassing van de broncode zorgt ervoor dat een website minder laadtijd nodig heeft. Toch is het niet zo dat het verkleinen van JavaScript direct voor de beste resultaten zorgt: de laadtijd van een website is ook van andere zaken afhankelijk. Verklein Javascript is mogelijk wel een interessante oplossing die je website een duw in de goede richting geeft. (3)

Mijn advies

De aanbeveling Verklein Javascript is zeker welkom: je bent hiermee op de hoogte van een mogelijke oplossing om de lange laadsnelheid te verkorten. We raden aan om een expert op dit gebied in schakelen: hiermee ben je verzekerd van een snelle uitvoering en hoef je je ook zonder de nodige technische kennis niet te verdiepen in code en programmeertaal. 

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. What is JavaScript? – Learn web development | MDN. (2024, 24 januari). MDN Web Docs. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/JavaScript/First_steps/What_is_JavaScript
  2. Search Engine Watch. (2019, 17 december). How JavaScript impacts page loading speed on mobile. https://www.searchenginewatch.com/2017/06/23/how-javascript-impacts-page-loading-speed-on-mobile/
  3. How to Optimize JavaScript Delivery to Speed Up Your Site. (z.d.). https://bluetriangle.com/blog/js-delivery-optimization-for-web-performance
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.