Time to first byte (TTFB)

Bezoekers laten profiteren van een snelle website? Onder andere een goede time to first byte is dan van groot belang. Wat is time to first byte en welke rol speelt dit in de zoekmachine optimalisatie van een website? Alle belangrijke informatie lees je hier!

Wat is time to first byte?

Time to first byte (TTFB) is de tijd die een website nodig heeft om een eerste reactie van een webpagina te ontvangen. Het is dan ook een goede manier om de snelheid van een website te meten: hoe lager de TTFB, hoe beter. 

De werking van TTFB

Wanneer iemand jouw website opent of doorklikt naar een pagina, moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Duurt het laden te lang, dan haakt een bezoeker vaak af. Behalve dat dit slecht is voor het verkeer op je website, zorgt dit er ook voor dat je website een stuk minder aantrekkelijk is om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

De time to first byte is een slimme manier om een indicatie te krijgen van de website snelheid. Het geeft aan hoeveel tijd er verstrijkt voordat er sprake is van een eerste byte (reactie) van een webpagina.

Time to first byte _ Begrippenlijst

De impact van time to first byte op de SEO

De impact van time to first byte op de SEO is nog niet volledig duidelijk. Wel is de snelheid van een website een factor in het bepalen van de zoekresultaten. Anderzijds geeft Google ook aan dat TTFB zelf geen directe factor is voor de ranking. Het geeft wel een indicatie over de snelheid van een website, maar heeft zelf geen directe impact op de SEO van een website of pagina.

Mijn advies

Een langzame website heeft meer invloed dan je denkt. Bezoekers klikken minder vaak door op een website en doen dus ook veel minder snel een aankoop. Een lange laadtijd heeft dus de mogelijkheid de conversie te halveren!

We raden aan om de snelheid van de website zoveel mogelijk te optimaliseren. Time to first byte is niet dé manier om de website snelheid te meten: het is slechts een indicatie, aangezien er nog veel meer factoren zijn die de snelheid bepalen. Het heeft wel nut om de TTFB te meten, dit is onder andere mogelijk via de browser of via een speciale tool.

Veelgestelde vragen

Wat betekent "Time To First Byte TTFB"?

Time to first byte, kortweg TTFB is de tijd die een bepaalde website nodig heeft om de eerste reactie van een pagina binnen te krijgen. Het wordt dan ook veel gebruikt om de snelheid van een site te meten. Hoe lager de TTFB des te beter de performance.

Wat is de impact van "Time To First Byte TTFB" op SEO?

De impact van TTFB op SEO is niet heel groot. Wat we wel weten, is dat snelheid een factor is bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies