Time to first byte (TTFB)

Bezoekers laten profiteren van een snelle website? Onder andere een goede time to first byte is dan van groot belang. Wat is time to first byte en welke rol speelt dit in de zoekmachine optimalisatie van een website? Alle belangrijke informatie lees je hier!

Wat is time to first byte?

Time to first byte (TTFB) is de tijd die een website nodig heeft om een eerste reactie van een webpagina te ontvangen. Het is dan ook een goede manier om de snelheid van een website te meten: hoe lager de TTFB, hoe beter. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van TTFB

Wanneer iemand jouw website opent of doorklikt naar een pagina, moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Duurt het laden te lang, dan haakt een bezoeker vaak af. Behalve dat dit slecht is voor het verkeer op je website, zorgt dit er ook voor dat je website een stuk minder aantrekkelijk is om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

De time to first byte is een slimme manier om een indicatie te krijgen van de website snelheid. Het geeft aan hoeveel tijd er verstrijkt voordat er sprake is van een eerste byte (reactie) van een webpagina.

Time to first byte _ Begrippenlijst

De impact van time to first byte op de SEO

De impact van time to first byte op de SEO is nog niet volledig duidelijk. Wel is de snelheid van een website een factor in het bepalen van de zoekresultaten. Anderzijds geeft Google ook aan dat TTFB zelf geen directe factor is voor de ranking. Het geeft wel een indicatie over de snelheid van een website, maar heeft zelf geen directe impact op de SEO van een website of pagina.

Ons advies

Een langzame website heeft meer invloed dan je denkt. Bezoekers klikken minder vaak door op een website en doen dus ook veel minder snel een aankoop. Een lange laadtijd heeft dus de mogelijkheid de conversie te halveren!

We raden aan om de snelheid van de website zoveel mogelijk te optimaliseren. Time to first byte is niet dé manier om de website snelheid te meten: het is slechts een indicatie, aangezien er nog veel meer factoren zijn die de snelheid bepalen. Het heeft wel nut om de TTFB te meten, dit is onder andere mogelijk via de browser of via een speciale tool.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat betekent "Time To First Byte TTFB"?

Time to first byte, kortweg TTFB is de tijd die een bepaalde website nodig heeft om de eerste reactie van een pagina binnen te krijgen. Het wordt dan ook veel gebruikt om de snelheid van een site te meten. Hoe lager de TTFB des te beter de performance.

Wat is de impact van "Time To First Byte TTFB" op SEO?

De impact van TTFB op SEO is niet heel groot. Wat we wel weten, is dat snelheid een factor is bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten.

Voor wie hebben wij dit artikel over time to first byte (ttfb) geschreven?

Het artikel over time to first byte (ttfb) hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over time to first byte (ttfb) in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals time to first byte (ttfb)?

Wij schrijven over begrippen als time to first byte (ttfb) om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

time to first byte (ttfb) is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over time to first byte (ttfb) in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals time to first byte (ttfb), maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip time to first byte (ttfb) in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van time to first byte (ttfb). Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van time to first byte (ttfb) op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende time to first byte (ttfb).

Het voorbeeld dat wij geven van time to first byte (ttfb) , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over time to first byte (ttfb) van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z