Time to first byte (TTFB)

Bezoekers laten profiteren van een snelle website? Onder andere een goede time to first byte is dan van groot belang. Wat is time to first byte en welke rol speelt dit in de zoekmachine optimalisatie van een website? Alle belangrijke informatie lees je hier!

Wat is time to first byte?

Time to first byte (TTFB) is de tijd die een website nodig heeft om een eerste reactie van een webpagina te ontvangen. Het is dan ook een goede manier om de snelheid van een website te meten: hoe lager de TTFB, hoe beter. 

De werking van TTFB

Wanneer iemand jouw website opent of doorklikt naar een pagina, moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Duurt het laden te lang, dan haakt een bezoeker vaak af. Behalve dat dit slecht is voor het verkeer op je website, zorgt dit er ook voor dat je website een stuk minder aantrekkelijk is om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

De time to first byte is een slimme manier om een indicatie te krijgen van de website snelheid. Het geeft aan hoeveel tijd er verstrijkt voordat er sprake is van een eerste byte (reactie) van een webpagina.

De impact van time to first byte op de SEO

De impact van time to first byte op de SEO is nog niet volledig duidelijk. Wel is de snelheid van een website een factor in het bepalen van de zoekresultaten. Anderzijds geeft Google ook aan dat TTFB zelf geen directe factor is voor de ranking. Het geeft wel een indicatie over de snelheid van een website, maar heeft zelf geen directe impact op de SEO van een website of pagina.

Mijn advies

Een langzame website heeft meer invloed dan je denkt. Bezoekers klikken minder vaak door op een website en doen dus ook veel minder snel een aankoop. Een lange laadtijd heeft dus de mogelijkheid de conversie te halveren!

We raden aan om de snelheid van de website zoveel mogelijk te optimaliseren. Time to first byte is niet dé manier om de website snelheid te meten: het is slechts een indicatie, aangezien er nog veel meer factoren zijn die de snelheid bepalen. Het heeft wel nut om de TTFB te meten, dit is onder andere mogelijk via de browser of via een speciale tool.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.