Total blocking time (TBT)

Een website die zo snel mogelijk laadt: dit is de wens van iedere ondernemer. Het meten van de Total Blocking Time is een van de manieren om hier meer inzicht in te krijgen. Wat is Total Blocking Time en hoe werkt dit op een website? Je leest alle belangrijke informatie op deze pagina.

Wat is Total Blocking Time?

Total Blocking Time (TBT) is een meetmethode voor het laden van een pagina. Het meet hoe lang de blokkade van een pagina bij het laden duurt. Wanneer er sprake is van een blokkade, duurt het langer voordat er mogelijkheden zijn voor een bezoeker op een website. (1) (2)

Zo werkt TBT

De Total Blocking Time is een onderdeel van Google Lighthouse; het is een van de Google Core Web Vitals. De laadtijd van een website is een van de belangrijkste onderdelen van een goed werkende site. Hoe sneller een pagina laadt, hoe beter. Een trage website zorgt er mogelijk voor dat bezoekers je website verlaten en daardoor niet overgaan op het doen van een aankoop.

Met kennis over belangrijke zaken zoals de Total Blocking Time krijg je meer inzicht in de huidige status van je website en hoe dit te veranderen is. TBT meet als het ware wat er gaande is op de website tussen de First Contentful Paint en de Time to Interactive.

De impact van Total Blocking Time op de SEO

Total Blocking Time heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina, vooral wanneer er je hierbij ook kijkt naar andere belangrijke zaken, zoals de Largest Contentful Paint en de Cumulative Layout Shift. Deze laatste twee zijn belangrijke ranking factoren voor Google en het is dan ook slim om dit mee te nemen in de SEO strategie

Mijn advies

De belangrijkste meetinstrumenten van Google Lighthouse bieden veel inzicht en mogelijkheden voor de zoekmachine optimalisatie van een website, evenals voor de gebruiksvriendelijkheid ervan. 

We raden aan om je te verdiepen in deze metric van Google, in combinatie met andere belangrijke meetinstrumenten. Hiermee krijg je inzicht in de snelheid van je pagina, maar is het ook een stuk beter mogelijk om veranderingen door te voeren. Dit zorgt voor een snellere website, meer verkeer en ook meer conversie.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. What’s New In DevTools (Chrome 84)  |  Blog  |  Chrome for Developers. (z.d.). Chrome For Developers. https://developers.google.com/web/updates/2020/05/devtools
  2. Rendering on the Web. (2019, 6 februari). web.dev. https://web.dev/articles/rendering-on-the-web#terminology
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.