Hoog in Google met zoekmachine optimalisatie

Hoog in de zoekresultaten van Google komen is lastig. Er spelen verschillende factoren mee die voor een hogere plek in Google zorgen. Bij SEO (Search Engine Optimization) is dit het hoofddoel. We leggen uit wat dit precies betekent en hoe je hoog in Google komt te staan.

Het doel van SEO  

Bij SEO is het doel dat een landingspagina of website hoger komt te staan in de zoekresultaten van Google (of een andere zoekmachine). Hoe hoger een website binnen de organische zoekresultaten komt te staan, hoe meer organische bezoekers deze website genereert. Hiermee verhoogt de conversie.

Dit doet een SEO-specialist door structureel verschillende optimalisaties aan en rondom de website of landingspagina uit te voeren. Deze optimalisaties worden op drie vlakken uitgevoerd: content, techniek en linkbuilding

Hoog in Google | Eigen posities

Zo worden er bijvoorbeeld wekelijks blogs geschreven voor op een landingspagina, de snelheid van een website wordt verbeterd of artikelen bij andere sites uitgezet. Door deze optimalisaties structureel uit te voeren, komt de website of landingspagina’s hoger in de zoekresultaten van Google.

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Zo kom je hoog in Google

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit de optimalisaties aan de content en techniek van je website en aan het uitvoeren van linkbuilden. SEO-specialisten weten een goede combinatie van deze drie facetten uit te oefenen. Een combinatie is belangrijk, want er is niet een specifiek onderdeel dat belangrijker is dan het andere. 

Wil je zelf je SEO verbeteren? We leggen kort uit waar je dan zelf je optimalisaties kunt uitvoeren.

Content 

Content omvat alle inhoud op een website. Er zijn verschillende soorten content. Hieronder een lijst van de meest belangrijke soorten content voor SEO:

 • blogs;
 • lijstjes (De 5 beste tools voor SEO);
 • interactieve content (offerte aanvragen);
 • gegevens in tabellen;
 • video’s.

Schrijf voor de bezoeker

Content schrijf je voor de bezoeker, niet voor Google. De bezoeker is degene die bepaalt of de content relevant is. Google merkt dit op doordat de bezoeker langer op de webpagina verblijft. Dit duidt aan dat er sprake is van expertise en relevante content. Schrijf content die nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker.

Hoog in Google | SEO-content

Het begint bij de zoekopdracht. Welke zoekwoorden gebruikt de bezoeker? Nog belangrijker: wat is de zoekintentie? Begrijp waar een zoeker naar op zoek is. Het is aan jou de taak om daadwerkelijk antwoord te geven op de vraag van de bezoeker. Dat is de enige manier om meer bezoekers naar de website te genereren. Er zijn verschillende soorten zoekintenties:

 • oriënterend van aard;
 • commercieel van aard;
 • transactioneel van aard;
 • informatief van aard.

Iedere zoekintentie vereist een andere manier van schrijven. In onderstaande tabel staan de kenmerken van zoekopdrachten per zoekintentie:

OriënterendCommercieelTransactioneelInformatief
merknaambeste …koopwat
productnaamrecensiekortingwie
naam van een dienstvergelijkenbestelwaar
maatgoedkoophoe
kleurprijstips
ideeën
tutorial

De manier waarop een zoeker zoekt, is cruciaal voor hoe je content schrijft. Bepaal je doelgroep. Het is van belang om een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Op deze manier kom je erachter hoe de doelgroep in Google zoek. 

Als antwoord hierop schrijf je kwalitatieve content over onderwerpen die gerelateerd zijn aan jouw website. Google brengt regelmatig nieuwe updates uit die het algoritme veranderen. Om deze reden is het van belang dat je regelmatig leesbare, pakkende en relevante content schrijft voor jouw doelgroep. Gebruik bronnen waar nodig, om je kennis op het gebied van een specifiek onderwerp te ondersteunen.

Techniek 

Naast content, is techniek een belangrijk component van SEO. De technische kant omvat zaken als de indexeerbaarheid, laadsnelheid en skelet van de website. 

Hoog in Google | Technische SEO

Waarom is de techniek zo belangrijk? Je hebt niet veel aan kwalitatieve content wanneer de bezoeker jouw website al wegklikt omdat de pagina te langzaam laadt. Techniek, content en linkbuilding versterken elkaar. Wij bespreken hoe je de techniek van een website verbetert.

Website structuur

De structuur van een website moet duidelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat Google de website makkelijke crawlt. Hoe beter je website gecrawld wordt, hoe sneller je in de index van Google terecht komt.

De achterkant van een website bestaat uit verschillende codes. HTML, CSS en JavaScript. Samen vormen zij de broncode van een website. HTML realiseert de structuur van de website. Header tags duiden titels en subkopjes aan. Zo voeg je structuur toe aan content. Ook gebruik je de HTML om tags toe te voegen aan duplicate content (noindex-tags). Duplicate content is niet goed voor de ranking van een website.

Hoog in Google | Gebroken links

CSS is een programmeertaal die bepaalt hoe een website eruit komt te zien. Met CSS construeer je de layout van een website. JavaScript is de programmeertaal die ervoor zorgt hoe een website ‘’zich gedraagt’’. Het voegt interactiviteit toe en zorgt voor beweging op een website.

De website structuur heeft grote invloed op je succes in Google. Het bepaalt URL’s, hoe je sitemap eruit komt te zien en hoe goed Google je site indexeert.

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

XML sitemap

Een XML sitemap is een plattegrond die alle URL’s van een website bevat. Deze sitemap is bedoeld voor Google. De crawlers gebruiken deze URL’s om bij webpagina’s terecht te komen. Het is daarom van groot belang dat je een XML sitemap creëert. Dit doe je via Google Search Console.

Laadsnelheid

De grootte van een webpagina bepaalt hoe snel deze laadt. Grote afbeeldingen of grote videobestanden zorgen ervoor dat een webpagina trager laadt. Om de laadsnelheid van de website te verbeteren, zijn er verschillende manieren.

Hoog in Google | XML-sitemap

Het is van belang om afbeeldingen te comprimeren. Hiermee verklein je de afbeelding terwijl de kwaliteit van de afbeelding behouden wordt. Een handige tool hiervoor is WP Smush.

Daarnaast zorgt een cache-plugin ook voor een snellere laadtijd. Deze plugin zorgt ervoor dat een eerder geladen versie van de website in het cache-geheugen blijft staan. Zo hoeven de elementen op een website niet nog een keer te laden. Het resultaat hiervan is een snellere webpagina.

Linkbuilding 

Linkbuilden is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website toe. Door een link te verkrijgen, krijg je pluspunten van Google. Google ziet jouw website dan als een goede bron.

Kwaliteit staat hierbij hoger in het vaandel dan kwantiteit. Niet de hoeveelheid links die je verkrijgt zorgt voor een betere positie in Google, maar de kwaliteit van de link. Wanneer je een linkvermelding krijgt van een website met een hoge SEO waarde, telt deze meermalen mee dan een link van een website met een lage waarde.

Hoog in Google | Linkbuilding

Kies daarom de sites waarvan je een link wilt, goed uit. Steek meer tijd en energie in het schrijven van een goed gastartikel en overtuig goede sites hiermee. 

Verkrijg autoriteit met links

Zorg ervoor dat webpagina’s met hoge autoriteit naar jouw website linken. Deze webpagina’s geven hun eigen waarde door aan jouw pagina. Google merkt dit op en ziet de gelinkte website als waardevol.

Niet alleen webpagina’s geven autoriteit door, ook de algehele website. Dit noem je domein autoriteit. Hier gaat het om de autoriteit van de website in zijn geheel. Via Ahrefs vul je een domeinnaam in en krijg je de geschatte domein autoriteit te zien. Hier lees je af hoe waardevol een bepaald domein is wanneer je een link van hen krijgt.

Optimaliseer ankerteksten

Ankertekst is het stukje tekst waar een link achter schuilt. Vaak is de ankertekst bijvoorbeeld de titel van het artikel. Het is cruciaal dat de ankertekst een goede indicatie geeft van het onderwerp van de link. Het triggert de bezoeker om door te klikken. 

Voorheen werd vaak aangeraden om het zoekwoord in de ankertekst te plaatsen. Vandaag de dag komt dit ‘’spammy’’ over. Google waardeert het meer als er een duidelijk beeld wordt gegeven van de volgende pagina. Pas hiermee op. Het belangrijkste is dat de bezoeker weet waar de volgende pagina naartoe leidt.

Vind broken backlinks

Broken links zijn links op je website die niet meer werken. Broken backlinks zijn links die binnenkomen die niet meer werken. De oorzaak is vaak dat een pagina weggehaald is. Met deze methode zorg je ervoor dat deze broken links en broken backlinks opgespoord worden.

Je hebt twee keuzes, de link verwijderen of een link veranderen naar een pagina die nog wél bestaat. In beide gevallen zal het de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren. Google merkt dit op en dit heeft positieve invloed op de ranking van je website.

hoog in google

Op een veilige manier hoog in Google komen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Brengt websites hoog in Google

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

De gouden combinatie om hoog in Google te staan

Vooral de combinatie van de drie facetten is belangrijk wanneer je hoog in Google wilt komen te staan. Niet één specifiek onderdeel is belangrijker dan het andere. Houd een goede planning voor jezelf aan om alle drie de facetten uitvoerig te doen.

Een specifiek stappenplan is er helaas niet om op #1 in Google te komen. Het algoritme van Google verandert continu en aanpassingen kunnen dan weer anders opgepikt worden dan eerst.

Hoog in Google | De combinatie

Ook een belangrijke factor om rekening mee te houden, is je concurrentie. Wanneer je allerlei optimalisaties aan je site uitvoert en denk hiermee hoger in Google te komen staan, dan kan je concurrent nog meer optimalisaties hebben gedaan. 

Houd daarom je concurrenten goed in het oog. Beginnen zij een blog of een podcast over een gezamenlijk onderwerp? Goed idee om ook te doen (en beter natuurlijk)!

Wil je liever je tijd in je business steken? Neem dan contact met ons op! 😉

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de componenten van hoog in Google komen?

Met jouw website een hoge plek in Google bemachtigen, gebeurt niet zomaar. Het antwoord is SEO. Search Engine Optimization. Ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Het is een vraag waar ieder bedrijf mee bezig is. Want, hoe hoger in Google, des te meer potentiële bezoekers in aanraking komen met jouw bedrijf. Uiteindelijk brengt dit meer klanten, dus meer omzet en winst.

Het hoofddoel van SEO is om een landingspagina of website hoog te laten eindigen in de Google zoekresultaten. Het proces van SEO omvat drie belangrijke componenten. Dit zijn: content, techniek en linkbuilding. Aan de hand van tekst of de snelheid van een website vinden er verschillende optimalisaties plaats rondom de website.

Een andere, eenvoudigere en snellere manier om hoog in Google te eindigen, is SEA. Search Engine Advertising. Dit is niet gratis, dus als bedrijf of website heb je hier wel budget voor nodig. Je betaalt voor een advertentie, kiest welke doelgroep de advertentie te zien krijgt en je belandt vrijwel direct bovenaan in de Google zoekresultaten. Het nadeel hieraan is dat SEA geld kost en het is vooral een kortetermijnstrategie, in tegenstelling tot SEO. SEO focust vooral op de lange termijn. De resultaten van SEO laten om deze reden ook langer op zich wachten.

SEO focust zich op drie componenten:

 • Content. Schrijf relevante, nuttige teksten van kwaliteit. Tip: schrijf op iedere pagina over slechts één onderwerp. Zo raakt Google niet in de war, maar jouw bezoekers ook niet.

Schrijf teksten die aansluiten bij de zoekintentie. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden wil en verwerk die antwoorden in je tekst. En gebruik tussenkopjes. Dit maakt dat de tekst beter leesbaar wordt voor de bezoeker en bovendien leidt het tot betere zoekresultaten in Google.

Zorg dat iedere tekst uniek is. Dit is essentieel voor Google. Anders kiest Google slechts één pagina die hij relevant vindt en zal de andere pagina’s negeren. Daarnaast vindt de gebruiker dit ook fijner. Ook is de lengte van een tekst een belangrijk punt om bij stil te staan. Hoe langer de content, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google. Tot slot: gebruik long tail zoekwoorden in jouw teksten. Dit zijn hele specifieke zoekwoorden (met meerdere woorden) waar weinig concurrentie op is. Door middel van deze specifieke zoekwoorden beland je bij de juiste doelgroep hoog in Google.

 • Techniek. Naast relevante, kwalitatieve content is de techniek van een website ook een onmisbaar component om hoog in Google te belanden. Je mag dan nog zo sterke content geschreven hebben, maar op het moment dat de website niet snel genoeg laadt, klikt de bezoeker hem weg. En dat heeft weer gevolgen voor een hoge plek in Google. Zorg er dus voor dat de website snel laadt. Dit doe je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of de afbeeldingen te verkleinen.

Zorg voor een mobiele versie van jouw website. Er wordt namelijk veel gegoogeld via mobiele apparaten. Ook de structuur van een website is van belang. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google.

 • Linkbuilding. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google kadert jouw website dan in als betrouwbare bron en dat betekent weer een stapje omhoog in de zoekresultaten. De kwaliteit van de backlinks is hierbij wel belangrijk. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van deze websites. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten.

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen.

Kan ik binnen één dag organisch hoog in Google komen?

Het antwoord is nee. SEO is een langetermijnstrategie. Binnen een maand is zelfs al onrealistisch voor veel websites. Google zegt dat het gemiddeld 4 maanden tot een jaar duurt voordat je mogelijk de nummer 1-positie behaalt. Volgens een onderzoek van Ahrefs duurt het nog langer. Namelijk: bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s haalt geen top 10-positie binnen een jaar. Slechts 5% haalde deze positie wel.

Organisch hoog in Google belanden heeft veel tijd nodig. En geduld. Wil je direct bovenaan staan? Dan is het enige antwoord: SEA. Maar dan nog moeten jouw advertenties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil je boven je concurrenten belanden.

Hoe kom je eigenlijk hoog in Google?

Een hoge plaats in Google bemachtigen bereik je door de inzet van SEO en/of SEA. SEO kost veel tijd en geduld; de resultaten hiervan zie je pas na een lange tijd, maar zijn wel vaak blijvend (indien je SEO niet loslaat). Bij SEA zie je vrijwel direct resultaat, maar dit kost wel geld. Bovendien ben je je plek ook gelijk weer kwijt, op het moment dat je niet meer betaalt.

SEO omvat drie componenten:

 • Content: het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit.
 • Techniek: de website dient snel te laden en de structuur van de website moet duidelijk zijn.
 • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die verwijzen naar jouw websites (backlinks). Google ziet jouw website dan als betrouwbare bron. Je verkrijgt hiermee autoriteit.

Door middel van bovenstaande componenten toe te passen voor jouw website, is het mogelijk om na verloop van tijd hoog in Google te belanden.

Wat zijn de voordelen van hoog scoren in Google?

Uit onderzoek is gebleken dat ruim één op de drie van alle Google-gebruikers klikt op de eerste link. Dit is dan ook een belangrijk voordeel aan hoog in Google scoren. Hoog in Google betekent simpelweg: meer bezoekers op jouw website en daarmee meer omzet en winst genereren.

Maar waarom hoog in Google? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland en eigenlijk over de hele wereld op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter. In september 2020 gebruikte zelfs 97,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing was in 2019 slecht 4,69%. Voor Yahoo was dit nog minder, namelijk 1%.

Wat zijn voorbeelden van websites die hoog staan in Google?

Tegenwoordig is SEO voor ongeveer ieder bedrijf onmisbaar. Het ene bedrijf doet het op dit gebied beter dan de ander en bemachtigt daarmee een hoge plaats in de organische zoekresultaten. Voorbeelden van websites die veel tijd aan SEO besteden en een hoge plek bemachtigen, zijn:

 • Bol.com. Bol speelt in op de zichtbaarheid van al haar producten. Ze optimaliseren de product content, zodat de juiste doelgroep het product kan vinden.
 • Coolblue. Ze doen het goed op SEO-vlak. Hiermee genereert Coolblue een hoge autoriteit in de online wereld.
 • Marktplaats. Een belangrijke SEO-doelstelling voor Marktplaats is: goede user engagement, user experience en het verlagen van de bounce ratio. Bounce ratio betekent het percentage bezoekers dat vrijwel meteen van de website wegklikt.
 • Kieskeurig. Met ruim 170.000 bezoekers per dag is Kieskeurig een van de grootste consumentensites van Nederland. Voor ieder product wordt een uitgebreide informatiepagina geschreven. Hierbij wordt de gedachtegang van de lezer in kaart gebracht.
 • Zalando: Zalando doet veel aan SEO, maar tegelijkertijd verliezen ze de waarde voor de bezoeker nooit uit het oog. Usability en relevante content vinden zij heel belangrijk. In veel landen is de website van Zalando een autoriteit.
 • Albert Heijn. AH is de leider binnen de online zoekmarkt wat betreft supermarkten. Daarnaast scoren zij ook hoog op customer experience.
 • Omoda. Omoda kiest voor een duidelijke navigatiestructuur op de website. De hoofdnavigatie is heel breed, maar wordt steeds specifieker. De categorie laarzen is bijvoorbeeld onderverdeeld in korte, lange en vachtlaarzen. Deze hiërarchische structuur zorgt voor een goede vindbaarheid op Google én draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker.
 • Beter Bed. Beter Bed wint op SEO-gebied wat betreft de branche bedden en matrassen. Ikea en Leen Bakker zaten ze op de hielen. Reden hiervoor is dat Beter Bed alleen spullen van hun eigen merk verkoopt. Net als Ikea. Beter Bed scoort hoog op linkbuilding gecombineerd met veel zoekwoord rijke anchor teksten.
 • Leen Bakker. Samen met Goossens domineren deze woonwinkels de zoekresultaten in Google. Maandelijks vinden er 1,3 miljoen zoekresultaten plaats op het gebied van woonkamer gerelateerde producten. Hiervan haalt Leen Bakker maar liefst 6,40% binnen op hun website. Dit komt neer op honderdduizenden bezoekers per jaar.

Op welke manier helpt samenwerken met een SEO-specialist bij hoger komen in Google?

Wanneer je een samenwerking aangaat met een SEO-specialist, voert hij of zij voor jou zoekmachine optimalisatie werkzaamheden uit. Deze optimalisaties hebben betrekking tot de drie pijlers van seo: content, techniek en linkbuilding. Het doel van een SEO-specialist is om jouw website beter vindbaar te maken in zoekmachines, voornamelijk in Google. Een SEO-specialist zorgt daarnaast ook voor meetbaarheid en daarmee inzicht.

Natuurlijk kun je jouw SEO ook zelf doen, maar vergeet niet: SEO is een vak apart. Een SEO-specialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heeft veel kennis in huis. Daarnaast heeft een SEO-specialist toegang tot alle belangrijke tools om jouw SEO naar een hoger plan te tillen. Een ander voordeel aan de samenwerking met een SEO-specialist, is dat je zelf weer meer tijd hebt voor andere dingen.

Waar kan ik zien hoe hoog ik in Google sta?

Inzicht in jouw website is heel erg belangrijk. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website namelijk optimaliseren. Door middel van verschillende SEO-tools kom jij erachter op welke plek je staat in Google. Een hele bekende is Google Search Console. Deze tool is van Google en is gratis. Een andere tool is Ahrefs. Deze tool kost geld, maar biedt je wel heel veel inzichten.

In Ahrefs zie je het zoekwoord waar je voor scoort en het aantal mensen dat hier maandelijks naar zoekt. Daarnaast verkrijg je inzicht in het verkeer dat jij trekt met dit zoekwoord en je ziet de URL van het zoekwoord. Tot slot zie je ook wanneer de resultaten voor het laatst geüpdatet zijn. De voordelen van Ahrefs zijn:

 • biedt accurate resultaten;
 • biedt inzicht in alle belangrijke metrics voor zoekwoorden;
 • kan zo goed als alle aspecten van SEO tracken.

Hoe komt een website bovenaan in Google?

Met een website bovenaan in Google belanden, gaat niet zomaar. In principe bepaalt Google jouw positie aan de hand van allerlei factoren. Desondanks kun je hier door middel van bepaalde trucs wel invloed op uitoefenen.

Deze invloed oefen je uit aan de hand van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). SEO gaat over de gratis, organische zoekresultaten. SEA gaat over de betaalde zoekresultaten.

SEO is een stuk tijdrovender, maar een duurzamere manier om hoog in Google te belanden dan SEA. Bij SEA betaal je geld aan Google om bovenaan te staan en dit sta je dan ook vrijwel direct. Maar op het moment dat je stopt met betalen, verdwijn je ook gelijk van je positie.

Bij SEO kost het heel veel tijd en inspanning om hoog in Google te belanden, maar daar tegenover staat wel dat jouw resultaat blijvend is.

SEO bestaat uit drie componenten waar je met jouw website in moet investeren:

 • Content: het schrijven van relevante, kwalitatieve teksten. Deze teksten bevatten de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt.
 • Techniek: dit betreft onder andere een snelle laadtijd (maximaal een aantal milliseconden) en een duidelijke website structuur.
 • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Je verkrijgt hiermee online autoriteit en dat is iets wat zeer gewaardeerd wordt door Google.

Wat weerhoudt een website om hoger in Google te komen?

We willen allemaal hoog in Google staan met onze website. Dit betekent namelijk meer bezoekers, meer potentiële klanten en dus meer omzet en winst. Dit vergt veel tijd en inspanning.

Wanneer je dit niet levert, heb je waarschijnlijk een lagere plek in Google. Een lage plek in Google kan verscheidene redenen hebben.

 • Je bent niet relevant genoeg voor de zoekterm. Het is belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor jouw product of dienst. Daarnaast dien je deze zoekwoorden meerdere malen te verwerken in een tekst van minimaal 400 woorden.
 • Jouw website is niet mobiel geschikt. Google houdt rekening met de mobiel geschiktheid van een website. Wanneer dit niet het geval is, kan het zo zijn dat Google je naar beneden plaatst in de ranking.
 • Je hebt minder online autoriteit dan de concurrentie. Zorg ervoor dat er links op andere websites naar jouw website verwijzen. Dit geeft jou autoriteit en dat wordt door Google gewaardeerd.
 • Jouw website heeft een matige gebruikservaring. Je website is bijvoorbeeld traag, ingewikkeld of zelfs irritant voor de bezoeker.
 • Het hangt af van het individu. De zoekresultaten kunnen per persoon verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals jouw zoekgeschiedenis of de woonplaats vanaf waar je zoekt.
 • Je teksten zijn niet uniek. Wanneer je teksten kopieert, zet Google je een paar plekken naar achteren. Of juist wanneer je overdreven vaak een zoekwoord in de tekst hebt staan. Dit werkt allemaal averechts.

Is hoger in Google komen ook altijd beter?

Wat betreft de organische zoekresultaten door middel van de inzet van SEO is het antwoord ja. Wat betreft hoog in Google komen door middel van SEA is het antwoord niet altijd ja.

Natuurlijk is het vandaag de dag heel belangrijk om hoog in Google te staan. Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen.

Desondanks ligt de conversieratio van organische bezoekers (SEO) een stuk hoger dan die van bezoekers uit advertenties (SEA). Dit is dan ook de reden waarom hoger in Google komen door de inzet van SEA niet altijd beter is.

Een hoge, onbetaalde positie in Google komt ook altijd geloofwaardiger over op de bezoeker dan een hoge, betaalde positie in Google. De conclusie is dan ook: investeren in SEO is altijd de moeite waard, investeren in SEA is soms de moeite waard.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies