Bouncepercentage

In dit artikel vertellen we wat de bounce rate is. Ook benoemen we hoe de bounce rate geïnterpreteerd moet worden. Tenslotte vertellen we wat het kan betekenen voor de organische vindbaarheid van je website.

Wat is het?

Het bouncepercentage wordt ook wel het weigeringspercentage genoemd. Het geeft het percentage van bezoeken aan die niet meer dan 1 pagina hebben bekeken. De bounce rate bereken je door het aantal bounces te delen door het totale aantal bezoeken van de website. Een bouncepercentage van 55% betekent dat 55% van de totale bezoekers een pagina heeft bezocht en die gelijk weer heeft verlaten.

De bounce rate is een vaak verkeerd begrepen term. Een bounce hoeft niet negatief te zijn. Het ligt namelijk aan het doel van de pagina. Het kan zijn dat iemand 30 minuten een artikel leest, en dat diegene daarna de pagina weer verlaat. Op dat moment is er ook sprake van een bounce. De meeste websites hebben een gemiddeld bouncepercentage tussen de 30-50%.

Een hoog bouncepercentage kan drie dingen betekenen:

  • De kwaliteit van de webpagina is laag. De pagina heeft geen interesse van de bezoeker weten te wekken.
  • De bezoeker heeft niet gevonden waar hij/zij naar zocht. 
  • De bezoeker heeft wel de informatie gevonden waar hij/zij naar op zoek was.
  • De hoogte van de bounce rate interpreteert men op basis van het doel van de webpagina. Wanneer het doel van de webpagina is om te informeren, dan is een hoog bouncepercentage evident. In deze situatie is het niet negatief om een hoog bouncepercentage te hebben.

Hoe verlaag je de bounce rate?

Soms wijst een bouncepercentage echter wel op het feit dat de bezoekers direct weer de pagina verlaten. Wanneer dit het geval is, moet je goed kijken naar wat de reden kan zijn. Is de website wel aantrekkelijk genoeg? Laadt de pagina te langzaam? Sluit de informatie niet goed aan op de behoefte van de bezoeker? Er zijn drie manieren om de bounce rate te verlagen:

  • bepaal je doel en zorg voor duidelijke call-to-actions;
  • verlaag de laadtijd van de website;
  • optimaliseer de website voor mobiele apparaten.
Bouncepercentage | Begrippenlijst

Conclusie: de bounce rate kent verschillende interpretaties

Zoals eerder benoemd is het doel van de webpagina belangrijk. Het doel van de webpagina geeft aan hoe je de bounce rate moet interpreteren. Een hoog percentage hoeft niet negatief te zijn. Soms heeft een hoog percentage echter wel een negatieve reden. Op dat moment zijn er verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld een duidelijke call-to-action op de website plaatsen of de laadtijd van een webpagina versnellen. Wanneer eventuele problemen zijn opgelost, heeft dat positieve invloed op de gebruikservaring van de webpagina. Dit is weer een grote factor die een grote invloed heeft op je organische vindbaarheid.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat bouncepercentage inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over bouncepercentage geschreven?

Het artikel over bouncepercentage hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over bouncepercentage hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over bouncepercentage in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals bouncepercentage?

Wij schrijven over begrippen als bouncepercentage om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Bouncepercentage is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over bouncepercentage en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip bouncepercentage in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van bouncepercentage. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van bouncepercentage op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende bouncepercentage.

Het voorbeeld dat wij geven van bouncepercentage geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over bouncepercentage van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z