Bouncepercentage

In dit artikel vertellen we wat de bounce rate is. Ook benoemen we hoe de bounce rate geïnterpreteerd moet worden. Tenslotte vertellen we wat het kan betekenen voor de organische vindbaarheid van je website.

Wat is het?

Het bouncepercentage wordt ook wel het weigeringspercentage genoemd. Het geeft het percentage van bezoeken aan die niet meer dan 1 pagina hebben bekeken. De bounce rate bereken je door het aantal bounces te delen door het totale aantal bezoeken van de website. Een bouncepercentage van 55% betekent dat 55% van de totale bezoekers een pagina heeft bezocht en die gelijk weer heeft verlaten.

De bounce rate is een vaak verkeerd begrepen term. Een bounce hoeft niet negatief te zijn. Het ligt namelijk aan het doel van de pagina. Het kan zijn dat iemand 30 minuten een artikel leest, en dat diegene daarna de pagina weer verlaat. Op dat moment is er ook sprake van een bounce. De meeste websites hebben een gemiddeld bouncepercentage tussen de 30-50%.

Een hoog bouncepercentage kan drie dingen betekenen:

  • De kwaliteit van de webpagina is laag. De pagina heeft geen interesse van de bezoeker weten te wekken.
  • De bezoeker heeft niet gevonden waar hij/zij naar zocht. 
  • De bezoeker heeft wel de informatie gevonden waar hij/zij naar op zoek was.
  • De hoogte van de bounce rate interpreteert men op basis van het doel van de webpagina. Wanneer het doel van de webpagina is om te informeren, dan is een hoog bouncepercentage evident. In deze situatie is het niet negatief om een hoog bouncepercentage te hebben.

Hoe verlaag je de bounce rate?

Soms wijst een bouncepercentage echter wel op het feit dat de bezoekers direct weer de pagina verlaten. Wanneer dit het geval is, moet je goed kijken naar wat de reden kan zijn. Is de website wel aantrekkelijk genoeg? Laadt de pagina te langzaam? Sluit de informatie niet goed aan op de behoefte van de bezoeker? Er zijn drie manieren om de bounce rate te verlagen:

  • bepaal je doel en zorg voor duidelijke call-to-actions;
  • verlaag de laadtijd van de website;
  • optimaliseer de website voor mobiele apparaten.
Bouncepercentage | Begrippenlijst

Conclusie: de bounce rate kent verschillende interpretaties

Zoals eerder benoemd is het doel van de webpagina belangrijk. Het doel van de webpagina geeft aan hoe je de bounce rate moet interpreteren. Een hoog percentage hoeft niet negatief te zijn. Soms heeft een hoog percentage echter wel een negatieve reden. Op dat moment zijn er verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld een duidelijke call-to-action op de website plaatsen of de laadtijd van een webpagina versnellen. Wanneer eventuele problemen zijn opgelost, heeft dat positieve invloed op de gebruikservaring van de webpagina. Dit is weer een grote factor die een grote invloed heeft op je organische vindbaarheid.


Veelgestelde vragen

Wat is Bouncepercentage?

Het bouncepercentage soms ook nog wel eens het weigeringspercentage genoemd geeft het percentage bezoeken weer waarbij er niet meer dan één pagina is bekeken. Je kunt de bouncepercentage berekenen door het aantal bounces te delen door het totale aantal bezoeken van de betreffende site.

Wat is de impact van Bouncepercentage op SEO?

Alhoewel het niet altijd negatief hoeft te zijn, wijst een bouncepercentage vaak op het feit dat de bezoekers jouw pagina weer direct verlaten. Het is van belang om goed naar reden hiervan te kijken, zodat je hier ook iets aan kunt doen. Het kan namelijk zijn dat jouw site niet relevant of aantrekkelijk genoeg is.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.