In dit artikel vertellen we wat de bounce rate is. Ook benoemen we hoe de bounce rate geïnterpreteerd moet worden. Tenslotte vertellen we wat het kan betekenen voor de organische vindbaarheid van je website.
Het bouncepercentage wordt ook wel het weigeringspercentage genoemd. Het geeft het percentage van bezoeken aan die niet meer dan 1 pagina hebben bekeken. De bounce rate bereken je door het aantal bounces te delen door het totale aantal bezoeken van de website. Een bouncepercentage van 55% betekent dat 55% van de totale bezoekers een pagina heeft bezocht en die gelijk weer heeft verlaten.
De bounce rate is een vaak verkeerd begrepen term. Een bounce hoeft niet negatief te zijn. Het ligt namelijk aan het doel van de pagina. Het kan zijn dat iemand 30 minuten een artikel leest, en dat diegene daarna de pagina weer verlaat. Op dat moment is er ook sprake van een bounce. De meeste websites hebben een gemiddeld bouncepercentage tussen de 30-50%.
Een hoog bouncepercentage kan drie dingen betekenen:
Soms wijst een bouncepercentage echter wel op het feit dat de bezoekers direct weer de pagina verlaten. Wanneer dit het geval is, moet je goed kijken naar wat de reden kan zijn. Is de website wel aantrekkelijk genoeg? Laadt de pagina te langzaam? Sluit de informatie niet goed aan op de behoefte van de bezoeker? Er zijn drie manieren om de bounce rate te verlagen:
Zoals eerder benoemd is het doel van de webpagina belangrijk. Het doel van de webpagina geeft aan hoe je de bounce rate moet interpreteren. Een hoog percentage hoeft niet negatief te zijn. Soms heeft een hoog percentage echter wel een negatieve reden. Op dat moment zijn er verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld een duidelijke call-to-action op de website plaatsen of de laadtijd van een webpagina versnellen. Wanneer eventuele problemen zijn opgelost, heeft dat positieve invloed op de gebruikservaring van de webpagina. Dit is weer een grote factor die een grote invloed heeft op je organische vindbaarheid.
Het bouncepercentage soms ook nog wel eens het weigeringspercentage genoemd geeft het percentage bezoeken weer waarbij er niet meer dan één pagina is bekeken. Je kunt de bouncepercentage berekenen door het aantal bounces te delen door het totale aantal bezoeken van de betreffende site.
Alhoewel het niet altijd negatief hoeft te zijn, wijst een bouncepercentage vaak op het feit dat de bezoekers jouw pagina weer direct verlaten. Het is van belang om goed naar reden hiervan te kijken, zodat je hier ook iets aan kunt doen. Het kan namelijk zijn dat jouw site niet relevant of aantrekkelijk genoeg is.
Het artikel over bouncepercentage hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.
Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.
SEO in een notendop:
Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over bouncepercentage in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.
Wij schrijven over begrippen als bouncepercentage om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.
Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.
Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.
bouncepercentage is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.
De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over bouncepercentage in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.
We hebben veel begrippen geschreven zoals bouncepercentage, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:
Ieder artikel begint met de definitie van bouncepercentage. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van bouncepercentage op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende bouncepercentage.
Het voorbeeld dat wij geven van bouncepercentage , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.
Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over bouncepercentage van pas.
De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.
Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.
Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.