Renderen

Renderen is voor sommige een gebruikelijke term, anderen hebben er nog nooit van gehoord. Toch heeft bijna iedereen dagelijks wel te maken met gerenderd beeldmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan een computerspel dat je aan het spelen bent, een film in de bioscoop of een online video. Je komt gerenderd beeldmateriaal dus eigenlijk overal tegen. Maar wat is renderen nu precies en wat kun je ermee voor jouw online vindbaarheid?

Wat is renderen?

Als je een afbeelding opslaat gaat dat erg snel. Het is namelijk een statisch plaatje dat door de computer direct opgeslagen kan worden. Bij een video of een animatie is dit een ander verhaal. Dan gaat het namelijk om bewegend beeld dat bijvoorbeeld uit 35 statische plaatjes per seconde bestaat.

Deze moeten één voor één opgeslagen worden en omgezet worden naar een video. Door te renderen kan een computer digitale afbeeldingen genereren op basis van ruwe data. Het gaat dus over het verwerken van beelden voor een film of animatie.

Voorbeelden van renderen

Er zijn twee soorten rendering, namelijk real-time-rendering en pre-rendering. Bij real-time-rendering wordt er op hetzelfde moment gerenderd als er van de video gebruik maakt. Dit moet in een snel tempo gaan. Bij pre-rendering wordt er vooraf gerenderd, waardoor snelheid geen probleem is.

Het belang van renderen

Als je een film aan het maken bent zet je al het gefilmde materiaal achter elkaar, totdat de beelden kloppen. Het lijkt simpel, maar toch gebeurt er in werkelijkheid meer achter de schermen dan je denkt. De editor moet namelijk al het materiaal doorlopen, wat vaak meerdere uren in totaal zijn. Door vooraf te renderen kun je materiaal sneller bekijken. Tijdens real-time-renderen kan het beeld schokkerig overkomen.

Doe je dit met YouTube video’s? Dan kan correct renderen helpen bij een hogere positie in Google.

De impact van renderen

Renderen kan van enkele seconden tot zelfs enkele dagen duren, afhankelijk van hoelang de video is en wat voor beelden er gebruikt zijn. Bij grote 3D afbeeldingen kan het renderen ook een tijdje duren. Het resultaat is wel een zeer realistisch beeld waarin alle details duidelijk te zien zijn.

Mijn advies

Als je snel en nauwkeurig de mooiste visuals wilt creëren, zowel voor film als 3D als animatie, is renderen onmisbaar. Hoe beter jouw computer, hoe sneller het renderen zal gaan en hoe minder tijd je kwijt bent. Het is dus zeker aan te raden om voor een geschikte computer te kiezen als jij dagelijks met renderen bezig bent.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.