Google Pagespeed Insights

Wil jij weten hoe goed je website het doet? Gebruik dan Google Pagespeed Insights. Ook wel PSI genoemd. Dit laat zien hoe snel je website is. Zowel op de desktop als op de mobiele versie. Hieronder lees je meer over Google Pagespeed Insights. Zoals wat PSI is en hoe je het inzet. 

Wat is Google Pagespeed Insights?

Google Pagespeed Insights wordt meestal PSI genoemd. PSI geeft je zowel lab data als field data. Op basis daarvan worden scores bepaald. Deze worden aangegeven in drie categorieën: goed, verbetering nodig en matig. Zo heb je helder waar je kunt verbeteren als het om snelheid gaat. 

Meerdere soorten data

Beide data zijn relevant voor de prestaties van je website. Ook hebben beide soorten data voordelen en nadelen. De lab data worden ingezet om je performance score te bepalen. Deze is goed wanneer dit boven de 90 is. Onder de 50 is matig. Daar tussenin is dus ruimte voor verbetering. Field data worden ingezet om de gebruikservaring te bepalen.

Hiervoor wordt gekeken naar FCP, FID, LCP en CLS. De categorieën voor field data krijgen ook nog een kleur: groen, oranje of rood. Deze kleuren geven visueel weer welke aspecten sterk en minder sterk zijn voor de gebruikerservaring. 

Google Pagespeed Insights _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Google Pagespeed Insights heeft geen directe invloed op de SEO. Indirect levert de data en analyse inzicht. Met die inzichten is het mogelijk je snelheid te verbeteren op bepaalde punten. Snellere websites hebben een betere score en worden dus hoger getoond in de zoekmachine. Je zet PSI dus in als een tool om je SEO te verbeteren. Het geeft aan waar dit mogelijk is. Het is aan jou de verbeteringen uit te voeren. 

Mijn advies

Ons advies is dan ook om hier gebruik van te maken. Met Google Pagespeed Insights krijg je handige en gerichte inzichten. Specifieke delen van je website die minder snel zijn worden aangegeven. Misschien is je algehele performance wel in orde, maar zijn er bepaalde aspecten waar het sneller kan. Dat zie je met PSI. Zo helpt Google Pagespeed Insights je website naar optimalisatie. 

Veelgestelde vragen

Wat is google pagespeed insights?

Google PageSpeed Insights is een tool dat gemaakt is door Google om accuraat de websitesnelheid van websites te testen. Deze tool is oorspronkelijk in het leven geroepen om SEO-specialisten en website-eigenaren handvaten te geven om zelfstandig de websitesnelheid te optimaliseren (dit is wel zo handig, gezien het sinds kort een officiële ranking factor is).

Wat is de impact van Google Pagespeed Insights op SEO?

Google pagespeed geeft je inzichten in hoe jouw website presteert. Mochten er mindere onderdelen zijn, kan je deze verbeteren. Dit zal de overall performance ten goede komen. Hoe sneller jouw website is, des te hoger de ranking van Google zal zijn.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies