Google Pagespeed Insights

Wil jij weten hoe goed je website het doet? Gebruik dan Google Pagespeed Insights. Ook wel PSI genoemd. Dit laat zien hoe snel je website is. Zowel op de desktop als op de mobiele versie. Hieronder lees je meer over Google Pagespeed Insights. Zoals wat PSI is en hoe je het inzet. 

Wat is Google Pagespeed Insights?

Google Pagespeed Insights wordt meestal PSI genoemd. PSI geeft je zowel lab data als field data. Op basis daarvan worden scores bepaald. Deze worden aangegeven in drie categorieën: goed, verbetering nodig en matig. Zo heb je helder waar je kunt verbeteren als het om snelheid gaat. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Meerdere soorten data

Beide data zijn relevant voor de prestaties van je website. Ook hebben beide soorten data voordelen en nadelen. De lab data worden ingezet om je performance score te bepalen. Deze is goed wanneer dit boven de 90 is. Onder de 50 is matig. Daar tussenin is dus ruimte voor verbetering. Field data worden ingezet om de gebruikservaring te bepalen.

Hiervoor wordt gekeken naar FCP, FID, LCP en CLS. De categorieën voor field data krijgen ook nog een kleur: groen, oranje of rood. Deze kleuren geven visueel weer welke aspecten sterk en minder sterk zijn voor de gebruikerservaring. 

Google Pagespeed Insights _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Google Pagespeed Insights heeft geen directe invloed op de SEO. Indirect levert de data en analyse inzicht. Met die inzichten is het mogelijk je snelheid te verbeteren op bepaalde punten. Snellere websites hebben een betere score en worden dus hoger getoond in de zoekmachine. Je zet PSI dus in als een tool om je SEO te verbeteren. Het geeft aan waar dit mogelijk is. Het is aan jou de verbeteringen uit te voeren. 

Ons advies

Ons advies is dan ook om hier gebruik van te maken. Met Google Pagespeed Insights krijg je handige en gerichte inzichten. Specifieke delen van je website die minder snel zijn worden aangegeven. Misschien is je algehele performance wel in orde, maar zijn er bepaalde aspecten waar het sneller kan. Dat zie je met PSI. Zo helpt Google Pagespeed Insights je website naar optimalisatie

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is google pagespeed insights?

Google PageSpeed Insights is een tool dat gemaakt is door Google om accuraat de websitesnelheid van websites te testen. Deze tool is oorspronkelijk in het leven geroepen om SEO-specialisten en website-eigenaren handvaten te geven om zelfstandig de websitesnelheid te optimaliseren (dit is wel zo handig, gezien het sinds kort een officiële ranking factor is).

Wat is de impact van Google Pagespeed Insights op SEO?

Google pagespeed geeft je inzichten in hoe jouw website presteert. Mochten er mindere onderdelen zijn, kan je deze verbeteren. Dit zal de overall performance ten goede komen. Hoe sneller jouw website is, des te hoger de ranking van Google zal zijn.

Voor wie hebben wij dit artikel over google pagespeed insights geschreven?

Het artikel over google pagespeed insights hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over google pagespeed insights in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals google pagespeed insights?

Wij schrijven over begrippen als google pagespeed insights om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

google pagespeed insights is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over google pagespeed insights in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals google pagespeed insights, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip google pagespeed insights in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van google pagespeed insights. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van google pagespeed insights op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende google pagespeed insights.

Het voorbeeld dat wij geven van google pagespeed insights , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over google pagespeed insights van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z