Affiliate Marketing

Een affiliate of partner kan geld verdienen door producten van derden te promoten. Hij plaatst bijvoorbeeld banners voor producten van een bepaalde webshop op zijn website. Als een bezoeker van zijn website op de banner klikt en uiteindelijk het product aanschaft, ontvangt de affiliate een commissie. Dit noem je affiliate marketing. Lees er hier alles over!

Wat is affiliate marketing?

Je ziet vaak de term affiliate marketing. Dit is de vorm van promotie waarbij je de website van iemand anders gebruikt om jouw producten onder de aandacht van je doelgroep te brengen. Een affiliate zorgt voor een verwijzing naar jouw website om het artikel te verkopen. Gaat de bezoeker over tot een aankoop, dan ontvangt de affiliate een vooraf afgesproken bedrag. (1)

Voorbeeld affiliate marketing

Heb jij een passie voor huisdieren en weet je hier erg veel vanaf, dan kan het zijn dat je daarover een blog bijhoudt of een website hebt met veel informatie over huisdieren. Je kunt dan overwegen om affiliate te worden voor producten voor huisdieren, hondenvoer, verzorgingsproducten enzovoorts. Je kunt dan bijvoorbeeld een test voor de beste hondenmand in je blog zetten en links naar de webshop die deze verkoopt meenemen.

Als je een affiliate-afspraak hebt met de webshop, zal hij je een commissie geven voor iedere aankoop die tot stand kwam vanaf jouw site. Let wel op, voor dit type overeenkomsten geldt een no-cure-no-pay mechanisme. Wordt er niks verkocht, dan ontvang je niets. Ook al geef je exposure aan de webshop.

Affiliate marketing en SEO

Het kan interessant zijn om als affiliate op te treden als je al een goede website hebt over een bepaald onderwerp waarvan jij veel verstand hebt. Het zal je minder moeite kosten om voor een SEO-website te zorgen en goede content te realiseren. Ook om onderwerpen te vinden waaraan je de voor jouw interessante webshop te koppelen zal je gemakkelijker afgaan.

Het blijkt dat in de praktijk affiliate-websites soms beter SEO-proof zijn dan de webshop zelf. Niet vreemd dus dat de webshops gretig gebruik maken van deze mogelijkheid.

Mijn advies

Als jij wil optreden als affiliate voor bepaalde websites, moet je zorgen voor een zoekmachine-geoptimaliseerde website. Kies er alleen voor om links te plaatsen van webshops waarmee je zelf feeling hebt. Ook als je een webshop hebt en op zoek bent naar mogelijkheden voor dit type partner-marketing is het verstandig om kritisch te zijn op de keuze van waar je je banners plaatst. Gebruik je sites die interessant zijn voor jouw doelgroep, is het waarschijnlijker dat je succesvol bent.

Bronnen

  1. BigCommerce. (2024, 11 april). Affiliate Marketing 101: What it is and How to Get Started. BigCommerce. https://www.bigcommerce.com/articles/ecommerce/affiliate-marketing/

Veelgestelde vragen

Wat is Affiliate Marketing?

Bij affiliate marketing gebruik je de website van iemand anders om jouw producten te promoten bij jouw doelgroep. Een affiliate, de eigenaar van de website die jouw producten promoot, neemt in zijn promotieverhaal een verwijzing naar jouw site op. Als de bezoeker, die via die link op jouw site komt, een aankoop doet, zal de affiliate een vooraf bepaalde vergoeding ontvangen.

Wat is de impact van Affiliate Marketing op SEO?

Over het algemeen hebben affliates hun SEO uitstekend voor elkaar. Webshops maken hier dan ook veel gebruik van. Als jij een goed bezochte website hebt, met interessante onderwerpen, kan het dus zonder dat het je al te veel moeite kost, toch aardig wat opleveren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.