Domain Rank

Domain Rank is een ranking score die is ontwikkeld door SEO tools zoals Ahrefs en MOZ. Met de Domain Rank wordt de algemene status van de SEO aangeduid. Het heeft een voorspellende waarde in de manier waarop een website presteert in Google. Een Domain Rank is een cijfer tussen de 1 en 100 waarbij 100 het hoogste niveau is.

Op dit moment heeft alleen de website Facebook.com een score van 100 gekregen van Ahrefs. Daaronder zitten websites zoals die van Google, Twitter, YouTube, Instagram, Google Plus en Linkedin. 

De domain rank is opgebouwd uit verschillende factoren die belangrijk zijn in de zoekmachines. Een aantal hiervan zijn: verwijzende domeinen en het totale aantal backlinks van en op een website. Dit zijn beide uitkomsten van een linkbuilding traject dat een website ondergaat.

De domain rank wordt berekend door middel van een logaritmische schaal. Dit betekent dat het een stuk makkelijker is om de domain rank van 10 tot 20 te laten groeien, dan van 70 tot 80. Hoe hoger je komt, des te moeilijker is het om te groeien.

Wat is een goede domain rank?

Over het algemeen zijn de website die de meeste backlinks hebben het hoogst gewaardeerd. Dit zijn de websites van onder andere Twitter en Facebook. Daaronder zitten de multinationals of grotere bedrijven die al langere tijd met SEO bezig zijn. 

Een aantal voorbeelden van deze multinationals zijn Ebay (10), Apple (42) en Samsung (83). 

Het belang van een hoge domain rank

Een hoge domain rank creëren voor klanten is echter niet ons hoofddoel van de website optimalisaties. Een hoge domain rank geeft aan dat een website het goed doet. Echter zegt het niet direct iets over het aantal trafic of de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruikers. Bij de SEO-trajecten die wij uitvoeren is het behalen van absolute KPI’s belangrijker. Een goed voorbeeld hiervan is het aantal maandelijkse organische bezoeken (verhogen). Ook zou je hiervoor de hoogte van de rankings van je zoekwoorden kunnen gebruiken. 

Domain ranking wordt vaak als vergelijkende KPI gebruikt in plaats van absolute KPI. SEO-specialisten gebruiken het als maatstaf voor bijvoorbeeld concurrenten of het uitwisselen van backlinks.

domain rank

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat domain rank inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over domain rank geschreven?

Het artikel over domain rank hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over domain rank hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over domain rank in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals domain rank?

Wij schrijven over begrippen als domain rank om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Domain rank is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over domain rank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip domain rank in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van domain rank. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van domain rank op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende domain rank.

Het voorbeeld dat wij geven van domain rank geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over domain rank van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z