Domain Rank

Domain Rank is een ranking score die is ontwikkeld door SEO tools zoals Ahrefs en MOZ. Met de Domain Rank wordt de algemene status van de SEO aangeduid. Het heeft een voorspellende waarde in de manier waarop een website presteert in Google. Een Domain Rank is een cijfer tussen de 1 en 100 waarbij 100 het hoogste niveau is.

Op dit moment heeft alleen de website Facebook.com een score van 100 gekregen van Ahrefs. Daaronder zitten websites zoals die van Google, Twitter, YouTube, Instagram, Google Plus en Linkedin. 

De domain rank is opgebouwd uit verschillende factoren die belangrijk zijn in de zoekmachines. Een aantal hiervan zijn: verwijzende domeinen en het totale aantal backlinks van en op een website. Dit zijn beide uitkomsten van een linkbuilding traject dat een website ondergaat.

De domain rank wordt berekend door middel van een logaritmische schaal. Dit betekent dat het een stuk makkelijker is om de domain rank van 10 tot 20 te laten groeien, dan van 70 tot 80. Hoe hoger je komt, des te moeilijker is het om te groeien.

Wat is een goede domain rank?

Over het algemeen zijn de website die de meeste backlinks hebben het hoogst gewaardeerd. Dit zijn de websites van onder andere Twitter en Facebook. Daaronder zitten de multinationals of grotere bedrijven die al langere tijd met SEO bezig zijn. 

Een aantal voorbeelden van deze multinationals zijn Ebay (10), Apple (42) en Samsung (83). 

Het belang van een hoge domain rank

Een hoge domain rank creëren voor klanten is echter niet ons hoofddoel van de website optimalisaties. Een hoge domain rank geeft aan dat een website het goed doet. Echter zegt het niet direct iets over het aantal trafic of de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruikers. Bij de SEO-trajecten die wij uitvoeren is het behalen van absolute KPI’s belangrijker. Een goed voorbeeld hiervan is het aantal maandelijkse organische bezoeken (verhogen). Ook zou je hiervoor de hoogte van de rankings van je zoekwoorden kunnen gebruiken. 

Domain ranking wordt vaak als vergelijkende KPI gebruikt in plaats van absolute KPI. SEO-specialisten gebruiken het als maatstaf voor bijvoorbeeld concurrenten of het uitwisselen van backlinks.


Veelgestelde vragen

Wat is Domain Rank?

Een goede domain rank kun je herkennen aan de backlinks die het hoogst gewaardeerd zijn Websites zoals twitter en facebook hebben de meeste backlinks en zijn hoog gewaardeerd. Grotere bedrijven of multinationals zijn al langer bezig met SEO. Voorbeelden van multinationals zijn Ebay, Apple en Samsung die hoge waarderingen hebben.

Wat is de impact van Domain Rank op SEO?

Een hoge domain rank geeft alleen aan of een website het goed doet of niet. Het zegt niets over het aantal traffic of de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruikers. Bij SEO-trajecten die uitgevoerd worden is het behalen van KPI’s het belangrijkst. Het aantal maandelijkse organische bezoeken verhogen is een goed voorbeeld.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.