Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO tool, die eigenlijk overal in SEO-land welbekend is. Ahrefs geeft onder ander inzichten in zoektermen, volumes, posities van websites en meer. Het is een handige tool om je contentstrategie mee te bepalen of een dergelijke concurrentenanalyse mee te verkrijgen. In deze blog leggen we je uit wat wijzelf het meest van de tool gebruiken voor onze eigen klanten en hoe wij dit precies doen.

De kosten van Ahrefs

Ahrefs is geen gratis SEO tool. Voor een abonnement betaal je 180 dollar per maand. 

Er zijn echter wel goedkopere abonnementen beschikbaar. Voor 99 dollar per maand of zelfs helemaal gratis. Houd er dan wel rekening mee dat je niet alle tools en gegevens tot je beschikking hebt.

Het dashboard 

Het dashboard is het eerste wat je ziet wanneer je Ahrefs opent. Je ziet hier algemene gegevens van al jouw projecten. Je ziet bijvoorbeeld de domein rating, het aantal backlinks en het behaalde organisch verkeer. Je ziet zo waar verbeterpunten liggen en kan deze dan ook gelijk aanpassen. 

Ahrefs | Begrippenlijst

De site explorer

Bovenaan in de site zie je verschillende pagina’s waar je naar toe kan gaan binnen Ahrefs. De volgende, na het dashboard, is de site explorer. 

In de site explorer vul je een domeinnaam in, van jezelf of (belangrijker) van je concurrenten. Je krijgt dan belangrijke informatie van die site te zien, zoals het aantal backlinks, de hoeveelheid organisch verkeer en meer. 

Je kunt hier goed zien hoe jouw concurrenten presteren ten opzichte van je eigen site en hier een gedegen strategie op baseren. 

De keyword explorer

Na de site explorer vind je de keyword explorer. Een veelgebruikte pagina door onszelf. In de keyword explorer vul je namelijk zoekwoorden of -termen in waarover je meer informatie wilt hebben. Je ziet hier het volume van een zoekterm (hoeveel wordt het opgezocht door mensen) en krijgt tevens suggesties van gerelateerde zoektermen. Je kunt hier dus goed een contentstrategie mee opzetten.

Rank Tracker

Met de Rank Tracker zie je de ontwikkeling van jouw projecten. Je kunt hier zien wat je positie is in Google voor bepaalde zoekwoorden. Je krijgt onder andere informatie te zien over je huidige posities, het verwachte verkeer voor een zoekwoord en je gemiddelde positie.

Je kan met de Rank Tracker ook gelijk zien voor welke zoektermen je gedaald bent en hierop inspelen.

Meer over Ahrefs weten?

Dit zijn de tools die wij dagelijks gebruiken van Ahrefs binnen ons eigen bureau. Echter zijn dit niet alle functionaliteiten van Ahrefs: het heeft veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Site Audit en Content Explorer. Wil je meer weten over deze functies binnen Ahrefs en/of meer weten over Ahrefs en het gebruik hierin? In onze SEO cursus leggen we haarfijn uit hoe je met Ahrefs direct te werk kunt gaan voor je eigen onderneming. Toch liever advies van een ervaren SEO specialist? Neem contact met ons op. Dan helpen we je graag.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat ahrefs inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over ahrefs geschreven?

Het artikel over ahrefs hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over ahrefs hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over ahrefs in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals ahrefs?

Wij schrijven over begrippen als ahrefs om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Ahrefs is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over ahrefs en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip ahrefs in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van ahrefs. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van ahrefs op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende ahrefs.

Het voorbeeld dat wij geven van ahrefs geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over ahrefs van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z