Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO tool, die eigenlijk overal in SEO-land welbekend is. Ahrefs geeft onder ander inzichten in zoektermen, volumes, posities van websites en meer. Het is een handige tool om je contentstrategie mee te bepalen of een dergelijke concurrentenanalyse mee te verkrijgen. In deze blog leggen we je uit wat wijzelf het meest van de tool gebruiken voor onze eigen klanten en hoe wij dit precies doen.

De kosten van Ahrefs

Ahrefs is geen gratis SEO tool. Voor een abonnement betaal je 180 dollar per maand. 

Er zijn echter wel goedkopere abonnementen beschikbaar. Voor 99 dollar per maand of zelfs helemaal gratis. Houd er dan wel rekening mee dat je niet alle tools en gegevens tot je beschikking hebt.

Het dashboard 

Het dashboard is het eerste wat je ziet wanneer je Ahrefs opent. Je ziet hier algemene gegevens van al jouw projecten. Je ziet bijvoorbeeld de domein rating, het aantal backlinks en het behaalde organisch verkeer. Je ziet zo waar verbeterpunten liggen en kan deze dan ook gelijk aanpassen. 

De site explorer

Bovenaan in de site zie je verschillende pagina’s waar je naar toe kan gaan binnen Ahrefs. De volgende, na het dashboard, is de site explorer. 

In de site explorer vul je een domeinnaam in, van jezelf of (belangrijker) van je concurrenten. Je krijgt dan belangrijke informatie van die site te zien, zoals het aantal backlinks, de hoeveelheid organisch verkeer en meer. 

Je kunt hier goed zien hoe jouw concurrenten presteren ten opzichte van je eigen site en hier een gedegen strategie op baseren. 

De keyword explorer

Na de site explorer vind je de keyword explorer. Een veelgebruikte pagina door onszelf. In de keyword explorer vul je namelijk zoekwoorden of -termen in waarover je meer informatie wilt hebben. Je ziet hier het volume van een zoekterm (hoeveel wordt het opgezocht door mensen) en krijgt tevens suggesties van gerelateerde zoektermen. Je kunt hier dus goed een contentstrategie mee opzetten.

Rank Tracker

Met de Rank Tracker zie je de ontwikkeling van jouw projecten. Je kunt hier zien wat je positie is in Google voor bepaalde zoekwoorden. Je krijgt onder andere informatie te zien over je huidige posities, het verwachte verkeer voor een zoekwoord en je gemiddelde positie.

Je kan met de Rank Tracker ook gelijk zien voor welke zoektermen je gedaald bent en hierop inspelen.

Meer over Ahrefs weten?

Dit zijn de tools die wij dagelijks gebruiken van Ahrefs binnen ons eigen bureau. Echter zijn dit niet alle functionaliteiten van Ahrefs: het heeft veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Site Audit en Content Explorer. Wil je meer weten over deze functies binnen Ahrefs en/of meer weten over Ahrefs en het gebruik hierin? In onze SEO cursus leggen we haarfijn uit hoe je met Ahrefs direct te werk kunt gaan voor je eigen onderneming. Toch liever advies van een ervaren SEO specialist? Neem contact met ons op. Dan helpen we je graag.

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.


Veelgestelde vragen

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een bekende SEO tool die veel wordt gebruikt. De tool geeft je onder meer inzicht in zaken als volumes, zoektermen en posities van websites. Je kunt er goed een contentstrategie mee te bepalen en een goede concurrentenanalyse mee opstellen.

Wat is de impact van Ahrefs op SEO?

Als je Ahrefs opent, zie je als eerste het dashboard. Hierin zie je alle basis informatie over jouw projecten terug. Denk hierbij aan het aantal backlinks, de domein rating en de hoeveelheid organisch verkeer naar jouw website. Zo heb je inzichtelijk waar je zaken kunt verbeteren. Het doorvoeren van de wijzigingen zullen een positieve impact op jouw SEO hebben.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.