Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO tool, die eigenlijk overal in SEO-land welbekend is. Ahrefs geeft onder ander inzichten in zoektermen, volumes, posities van websites en meer. Het is een handige tool om je contentstrategie mee te bepalen of een dergelijke concurrentenanalyse mee te verkrijgen. In deze blog leggen we je uit wat wijzelf het meest van de tool gebruiken voor onze eigen klanten en hoe wij dit precies doen.

De kosten van Ahrefs

Ahrefs is geen gratis SEO tool. Voor een abonnement betaal je 180 dollar per maand. 

Er zijn echter wel goedkopere abonnementen beschikbaar. Voor 99 dollar per maand of zelfs helemaal gratis. Houd er dan wel rekening mee dat je niet alle tools en gegevens tot je beschikking hebt.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het dashboard 

Het dashboard is het eerste wat je ziet wanneer je Ahrefs opent. Je ziet hier algemene gegevens van al jouw projecten. Je ziet bijvoorbeeld de domein rating, het aantal backlinks en het behaalde organisch verkeer. Je ziet zo waar verbeterpunten liggen en kan deze dan ook gelijk aanpassen. 

Ahrefs | Begrippenlijst

De site explorer

Bovenaan in de site zie je verschillende pagina’s waar je naar toe kan gaan binnen Ahrefs. De volgende, na het dashboard, is de site explorer. 

In de site explorer vul je een domeinnaam in, van jezelf of (belangrijker) van je concurrenten. Je krijgt dan belangrijke informatie van die site te zien, zoals het aantal backlinks, de hoeveelheid organisch verkeer en meer. 

Je kunt hier goed zien hoe jouw concurrenten presteren ten opzichte van je eigen site en hier een gedegen strategie op baseren. 

De keyword explorer

Na de site explorer vind je de keyword explorer. Een veelgebruikte pagina door onszelf. In de keyword explorer vul je namelijk zoekwoorden of -termen in waarover je meer informatie wilt hebben. Je ziet hier het volume van een zoekterm (hoeveel wordt het opgezocht door mensen) en krijgt tevens suggesties van gerelateerde zoektermen. Je kunt hier dus goed een contentstrategie mee opzetten.

Rank Tracker

Met de Rank Tracker zie je de ontwikkeling van jouw projecten. Je kunt hier zien wat je positie is in Google voor bepaalde zoekwoorden. Je krijgt onder andere informatie te zien over je huidige posities, het verwachte verkeer voor een zoekwoord en je gemiddelde positie.

Je kan met de Rank Tracker ook gelijk zien voor welke zoektermen je gedaald bent en hierop inspelen.

Meer over Ahrefs weten?

Dit zijn de tools die wij dagelijks gebruiken van Ahrefs binnen ons eigen bureau. Echter zijn dit niet alle functionaliteiten van Ahrefs: het heeft veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Site Audit en Content Explorer. Wil je meer weten over deze functies binnen Ahrefs en/of meer weten over Ahrefs en het gebruik hierin? In onze SEO cursus leggen we haarfijn uit hoe je met Ahrefs direct te werk kunt gaan voor je eigen onderneming. Toch liever advies van een ervaren SEO specialist? Neem contact met ons op. Dan helpen we je graag.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat ahrefs inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over ahrefs geschreven?

Het artikel over ahrefs hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over ahrefs in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals ahrefs?

Wij schrijven over begrippen als ahrefs om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

ahrefs is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over ahrefs in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals ahrefs, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip ahrefs in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van ahrefs. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van ahrefs op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende ahrefs.

Het voorbeeld dat wij geven van ahrefs , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over ahrefs van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z