Concurrentiedruk bepalen met SEO

Het meten van concurrentiedruk essentieel voor elke CMO of marketing manager. In dit artikel laat ik zien hoe achter strategieën van concurrenten te komen. Deze inzichten helpen bij het opstellen van een effectief SEO-stappenplan. Van het analyseren van zoektermen tot het uitpluizen van backlinkprofielen, leer om een strategie te bepalen die de concurrenten steeds een stap voor blijft.

Concurrentiedruk in SEO

Met de concurrentiedruk in SEO heb ik het over de intensiteit en de aard van de strijd om de topplaatsen in zoekmachine resultaten. Het is belangrijk om te begrijpen dat het bij SEO niet alleen gaat om het vinden en gebruiken van de beste zoekwoorden, maar ook om het analyseren van de manier waarop anderen deze zoekwoorden gebruiken en ranken. Dit geldt met name voor de concurrenten. Deze informatie helpt bij het opstellen van nieuwe SEO-strategieën.

Analyseren onder andere onderstaande aspecten om de concurrentiedruk in SEO te bepalen:

 • de intrinsieke waarde van een website in zijn geheel;
 • de intrinsieke waarde van de content van een website;
 • de intrinsieke waarde van de autoriteit van een website (dit is niet vervalsbaar).

Inzicht in concurrenten

De eerste stap is het identificeren van concurrenten. Let niet alleen op de voor de hand liggende concurrenten. Het kan zijn dat bepaalde bedrijven niet direct zakelijke concurrenten zijn, maar wel concurrenten in de zoekmachines.

Tools als SEMrush of Ahrefs  helpen inzien wie rankt voor dezelfde doelzoekwoorden. Analyseer niet alleen wie ze zijn, wat hun SEO-strategieën zijn. Onderzoek welke zoekwoorden ze gebruiken en hoe hun backlinkprofiel eruitziet. Let ook op de kwaliteit van hun content.

Metrics voor het bepalen van concurrentiedruk in SEO

Het is belangrijk om te focussen op enkele belangrijke SEO-metrics, denk aan zoekwoordpositie, contentkwaliteit, paginasnelheid, domeinautoriteit en het backlinkprofiel.

Tools als Moz en Google Analytics helpen bij het begrijpen van deze metrics. Vergelijk de metrics van de website met die van de concurrenten. Dit geeft een duidelijk beeld van de positie in de SEO-competitie. Ook biedt dit inzicht in welke punten nog verbeterd kunnen worden.

Off-page SEO metrics om de waarde van een backlinkprofiel te bepalen:

 • TrustFlow (TF): geeft inzicht in de betrouwbaarheid van een website voor Google.
 • Citation Flow: de krach die een link doorgeeft van een website.
 • Domain Rating: de kwaliteit x kwantiteit van de linkvermeldingen (van Ahrefs).
 • Domain Authority: de kwaliteit x kwantiteit van de linkvermeldingen (van MOZ).

Verder lezen over Ahrefs?

Verder lezen over Ahrefs? Bekijk onderstaand al mijn artikelen over hoe ik Ahrefs dagelijks inzet voor mijn opdrachtgevers.

De zoektermen van concurrenten analyseren

Het is niet alleen belangrijk om te weten welke termen concurrenten gebruiken, maar ook hoe ze deze gebruiken en waarom deze zoekwoorden leiden tot succes. Ik onderzoek de titels, meta-beschrijvingen en de content van de concurrenten om hun aanpak te begrijpen.

Ook kan ik op deze manier ontdekken of ik termen over het hoofd heb gezien en welke dat zijn. Tools als SEMrush of Google Keyword Planner zijn geschikt voor het analyseren hoe deze termen presteren als het gaat om zoekvolume en moeilijkheidsgraad.

Met een aantal short tail zoektermen als uitgangspunt is het mogelijk om de concurrentie op de markt te bepalen. De belangrijkste vragen zijn wat de grootte van de markt is, hoe hoog de concurrentiedruk is en wat de totale markt is.

Het uitvoeren van een content gap in Ahrefs

Het uitvoeren van een content gap-analyse in Ahrefs geeft inzicht in welke onderwerpen en zoektermen succesvol zijn voor concurrenten, maar niet voor mij. Voer dit als volgt uit:

 1. Log in op Ahrefs en selecteer ‘Content Gap’ in het gedeelte van ‘Site Explorer’.
 2. Voer mijn domein in. Voer hieronder de domeinen van maximaal drie concurrenten in.
 3. Bekijk de zoektermen waarvoor de concurrenten wel ranken, maar de eigen website niet. Deze informatie is belangrijk voor de contentstrategie.

Begrijp backlinkprofielen van concurrenten

Analyseer de backlinkprofielen van concurrenten om waardevolle inzichten in hun linkbuilding-strategieën te krijgen. Kijk naar de autoriteit van de links, de relevantie van de linkbronnen en de manier waarop hun linkprofiel groeit over tijd. Tools als Ahrefs of Majestic tonen van welke websites hun backlinks komen. Probeer dan vergelijkbare of betere backlinks voor een website te verkrijgen.

Het uitvoeren van een link gap in Ahrefs

Een link gap-analyse geeft weer waar backlinks verkrijgbaar zijn die concurrenten al hebben. Volg onderstaand stappenplan in Ahrefs:

 1. Ga naar ‘Link Intersect’ in Ahrefs’ ‘Site Explorer’.
 2. Voer het eigen domein in het bovenste veld in en de domeinen van de concurrenten daaronder.
 3. Analyseer de websites die linken naar de concurrenten maar niet naar de eigen website. Gebruik deze als doelwit-sites voor nieuwe backlinks en richt de inspanningen voor linkbuilding hierop.

Technische SEO: analyseer de concurrenten

Let bij de technische SEO van concurrenten vooral op aspecten als de structuur van hun website en de snelheid van hun website. Ook hun mobiele compatibiliteit en gebruik van schema markup zijn belangrijk. Hun sitemap biedt inzicht in hoe hun content georganiseerd is en de manier waarop zoekmachines hun website zien.

Tools als Google’s PageSpeed Insights laten de prestaties van hun website zien. Dit geeft inzicht in welke aspecten van de eigen website verbeterd kunnen worden. Andere belangrijke aspecten zijn het robots.txt-bestand van de concurrenten en de implementatie van canonical tags om duplicate content-problemen te identificeren.

Waarop letten?

Let bij de technische SEO op de onderstaande aspecten:

 1. Snelheid en prestaties website: langzame laadtijden hebben een negatief effect op zowel de gebruikerservaring als de ranking in zoekmachines.
 2. Mobiele weergave: een groot deel van het zoekverkeer vindt plaats op mobiele apparaten. Een optimale mobiele weergave is dan ook optimaal.
 3. Schone en gestructureerde code: goed georganiseerde code helpt zoekmachines om een website beter te begrijpen en te indexeren.
 4. Beveiliging: HTTPS is niet alleen belangrijk voor veiligheid, maar ook een belangrijke ranking factor.
 5. Schema markup: schema markup helpt zoekmachines de context van content te begrijpen. Dit kan resulteren in een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten.

SEO-strategie aanpassen op basis van concurrentieanalyse

Pas de SEO-strategie  aan met behulp van de resultaten van de analyse van de SEO-prestaties en -aanpak. Dit is een goede manier om van concurrentievoordelen te profiteren. Dit kan als volgt:

 1. Verbeter onvoldoende benutte zoekwoorden: gebruik zoekwoorden met potentie waarvoor concurrenten niet optimaal ranken.
 2. Vul content gaten op: creëer content op gebieden waar concurrenten tekortschieten. Dit gaat om zowel de selectie van de zoektermen als de inhoud van de landingspagina.
 3. Verbeter gebruikerservaring: bekijk de zwakke punten in de website-ervaring van de concurrenten. Verbeter aan de hand van deze gegevens de eigen website. Gebruikers blijven daardoor langer hangen.
 4. Linkbuilding: identificeer nieuwe mogelijkheden voor backlinks door de backlinkprofielen van de concurrenten te analyseren. Op deze manier is het mogelijk om proactief te reageren op de marktontwikkelingen en de SEO-strategie steeds te verfijnen.

Samengevat

Concurrentieanalyse in SEO gaat verder dan alleen kopiëren. Het is een strategisch proces met als doel de eigen positie te versterken en waar nodig te verbeteren. Hiervoor is het belangrijk de aanpak van de concurrenten grondig te begrijpen. Wijzig de strategie ook in antwoord op marktveranderingen en updates van zoekmachines om concurrenten altijd een stap voor te blijven. Hulp nodig? Vul dit contactformulier in.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.