Sitemap en SEO

Een sitemap is een pagina of document op jouw website waarin links naar alle pagina’s van de website staan. Zo’n lijst met alle links naar elke pagina is een handig overzicht. Niet alleen voor je bezoekers is het handig. Ook voor de zoekmachines is het makkelijker indexeren. 

De bezoeker vindt in dit overzicht alle pagina’s. Hij/zij zoekt naar antwoorden op zijn zoekopdracht, maar kan tijdens zijn/haar zoektocht ook op andere relevante informatie stuiten. Op deze manier is de kans groter dat de bezoeker op jouw website blijft. 

De zoekmachines indexeren websites. Dit doen ze door middel van het crawlen van de website door van link naar link te gaan. Met een overzicht van alle pagina’s op je website maak je het makkelijker voor de zoekmachines om de website te indexeren. 

Jouw website moet geïndexeerd worden om hogerop te komen in Google. 

Er zijn verschillende sitemaps binnen SEO: een sitemap voor de bezoeker en een sitemap voor de zoekmachines. In dit artikel leggen we meer uit over de sitemap en hoe je het beste een maakt. 

De soorten sitemaps binnen SEO 

De XML-sitemap

Een XML-sitemap is de sitemap voor de zoekmachines. Deze ‘inhoudsopgave’ van de website kan enkel gelezen worden door de zoekmachines en niet door de bezoeker. Een XML-sitemap kan het beste gecomprimeerd worden met behulp van gzip om bandbreedte te besparen voor de server. 

Aan het aantal links in een XML-sitemap is een limiet gekoppeld. Om het overzichtelijk te houden, worden er vaak verschillende sitemaps gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een sitemap voor alle artikelen op de website en een sitemap voor alle producten. Een voorbeeld: sitemap-index-artikelen.xml en sitemap-index-producten.xml. 

Een belangrijke punt bij het maken van een XML-sitemap is de sitemap te laten indexeren bij de Google Search Console. 

Wijs zoekmachines rechtstreeks op jouw sitemap als je ze welkom heet om te crawlen. Je kan ook sitemaps inzenden naar Google. Maar pas op, Google besteedt niet langer aandacht aan sitemaps-inzendingen in “ongecontroleerde sitemaps”.

Let ook op de dubbele content pagina’s. Wanneer je twee pagina’s met soortgelijke content hierop op je website hebt staan, denk er dan goed over na welke je wilt laten indexeren en belangrijker: geef dit ook goed aan bij Google. 

Sitemap en SEO | Artikelen

XML-afbeelding Sitemap

Om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren, zijn afbeelding sitemaps ontworpen om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren. In de hedendaagse SEO worden afbeeldingen ingebed in de pagina-inhoud, waardoor het samen met de URL wordt gecrawld.

Vaak is een XML-afbeelding sitemap overbodig. Het zou enkel extra tijd kosten. Een XML-afbeelding sitemap is wel relevant wanneer de afbeeldingen jouw business vooruit helpen. Denk bijvoorbeeld aan een stockfoto website of productafbeeldingen op je productpagina. 

XML-videositemap

Wanneer je video’s op jouw website hebt staan die van cruciaal belang zijn, is een XML-videositemap nodig. Dit heeft dezelfde reden als we bij de XML-afbeeldingen sitemap hebben behandeld. 

Mobiele Sitemap

Je hoort steeds meer dat je website mobielvriendelijk moet zijn en zich dus op een desktop én op een smartphone en tablet goed zichtbaar moet zijn. Echter heeft een mobiele sitemap hier weinig mee te maken. Mobiele sitemaps zijn enkel voor telefoon pagina’s en niet voor smartphone-compatibiliteit. Dit geldt dus voor unieke URL’s die speciaal zijn ontworpen voor de telefoon. Veel websites hebben dit niet en daarom heeft een mobiele sitemap geen enkel voordeel. 

HTML-sitemap 

XML-sitemaps zorgen voor de behoeften van zoekmachines. Deze sitemaps kunnen dan ook enkel door de zoekmachines ‘gelezen’ worden. HTML-sitemaps zijn ontworpen om menselijke gebruikers te helpen bij het vinden van inhoud. 

Dit bevorderd de gebruiksvriendelijkheid van je website. Je biedt een overzicht voor je bezoekers van alle pagina’s op je website. Zo vindt de bezoeker sneller en gemakkelijk antwoord op zijn/haar vraag.

Kies voor een dynamische XML-sitemap

We zien vaak statische XML-sitemaps terug op websites. Dit komt omdat het makkelijk te maken is en/of de techniek achter de website is verouderd. Wanneer je een statische XML-sitemap maakt, is de lijst met interne links dus vrij makkelijk te maken. Het probleem is echter dat de XML-sitemap steeds handmatig moet worden aangepast, wanneer er een webpagina bijkomt of afvalt. Dit is uiteindelijk dus arbeidsintensiever en foutgevoeliger (je XML-sitemap verouderd snel). 

Wij raden dan ook aan om altijd een dynamische XML-sitemap te maken. Hierbij wordt de sitemap automatisch door jouw server bijgewerkt om relevante websites veranderingen weer te geven wanneer deze zich voordoen. 

Om een XML-sitemap te maken, moet je jouw ontwikkelaar vragen om een aangepast script te coderen, en ervoor te zorgen dat je duidelijke specificaties geeft. Gebruik bijvoorbeeld een dynamische sitemap generator tool en installeer tot slot een plug-in voor jouw CMS, bijvoorbeeld de Yoast SEO plug-in voor WordPress.

Zo maak je gemakkelijk een dynamische XML-sitemap. 

Het gebruik van Google Search Console bij een XML-sitemap

Door Google Search Console regelmatig te gebruiken bij het controleren van een XML-sitemap, haal je gemakkelijk fouten de sitemaps. Google Search Console laat zien waar de fouten liggen. Door de fouten tijdig op te lossen, weerhoudt je je van een slechte indexatie door Google. 

Beheer crawl budget door XML sitemap URL’s te beperken tot SEO relevante pagina’s en investeer tijd om het aantal pagina’s van lage kwaliteit op jouw website te verminderen.

Conclusie 

Het is goed om tijd investeren in het maken van een goede sitemap om je SEO te optimaliseren. Zowel voor de zoekmachines, als voor je bezoeker is de sitemap relevant. Een XML-sitemap zorgt voor een goede indexering vanuit de zoekmachines. Een HTML-sitemap bevordert de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoeker. We zetten de punten voor je op een rij waar je tijd in moet investeren om een goede sitemap te creëren. 

 • Comprimeer sitemap bestanden met behulp van gzip.
 • Gebruik een sitemap-indexbestand.
 • Gebruik alleen afbeeldingen, video’s en Google-nieuwssitemaps als indexering jouw KPI’s aandrijft.
 • Dynamisch XML-sitemaps dynamisch genereren.
 • Zorg ervoor dat URL’s slechts in één sitemap worden opgenomen.
 • Referentie sitemap index URL(‘s) in robots.txt.
 • Dien sitemap index in bij zowel Google Search Console als Bing Webmaster Tools.
 • Neem alleen SEO relevante pagina’s op in XML sitemaps.
 • Alle fouten en waarschuwingen verhelpen.
 • Analyseer trends en typen geldige pagina’s.
 • Bereken het indexeringspercentage van de ingediende pagina’s.
 • Adres oorzaken van uitsluiting voor ingediende pagina’s Controleer nu jouw eigen sitemap en zorg ervoor dat je het goed doet.

Meer uitleg over het maken van een goede sitemap? Neem contact met ons op. We leggen het je graag uit. 

Wil je liever helemaal zelf je SEO optimaliseren? Volg onze SEO cursus en leer hoe je in een handomdraai, zelf, je SEO optimaliseert.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus