Website snelheid

Laad jouw website niet binnen 5 seconden? Dan moet je snel actie ondernemen. Het is namelijk hinderlijk voor je bezoeker: lang wachten is nooit leuk. Maar ook voor Google is het een no-go. 

In dit artikel leggen we het belang van website snelheid uit en hoe je jouw snelheid kunt optimaliseren.

Wat is website snelheid?

De website snelheid wordt bepaald door de opbouw van de website en de gebruikte techniek. In de afgelopen jaren is deze snelheid steeds belangrijker geworden. Ten eerste is deze snelheid één van de factoren op basis waarvan zoekmachines de ranking van je website bepalen.

Maar veel belangrijker is, dat steeds meer internetgebruikers mobiele devices gebruiken om websites te bezoeken. Die werken met trage mobiele verbindingen of instabiele wifi netwerken. Daardoor daalt de website snelheid. Bij het bouwen van een website moet daar rekening mee worden gehouden. Probeer dus een zo hoog mogelijke website snelheid te realiseren.

Voorbeelden van website snelheid

Internetbezoekers lijken steeds ongeduldiger te worden. Sommige bezoekers klikken al naar een andere site als het langer dan 1 seconde duurt voordat een website is geladen. Gemiddeld wil een internetbezoeker maximaal 3 seconden wachten totdat de website is geladen.

Dat betekent dat je een hoge website snelheid moet hebben. Het helpt als je tijdens het laden de suggestie wekt dat er iets gebeurt op het scherm. De aandacht van de bezoekers wordt dan afgeleid van het wachten.

Het belang van je website snelheid 

Zoals we hierboven al benoemd hebben, is het nooit leuk om ergens lang op te wachten. Zo ook niet voor jouw bezoeker. De bezoeker wilt dat de website snel geladen is. Ook Google ziet dit als een belangrijke rankingfactor. Google wilt namelijk ook dat de sites zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. 

Website snelheid staat hoog in het vaandel bij Google en het is daarom ook heel belangrijk om deze tijd zo kort mogelijk te houden. We leggen je uit hoe je dit het beste kan realiseren. 

De website snelheid is direct van invloed op de hoogte van je ranking bij zoekmachines. Door een lagere ranking loop je bezoekers mis. Een lage website snelheid heeft ook tot gevolg dat het aantal bouncers stijgt. Uit onderzoek blijkt, dat meer dan 30 procent van de bezoekers niet langer wacht dan 3 seconden. Een lage website snelheid heeft dus een grote invloed op de conversie.

De impact van website snelheid

Door een trage website loop je gegarandeerd bezoekers mis. Ondanks dat lang niet alle bezoekers op je website een aankoop doen, betekent een lager bezoekersaantal een daling van de omzet. De website snelheid is te beïnvloeden door je site te hosten bij een snelle provider en door het ontwerp van de website simpel te houden.

Website snelheid | Artikelen

Verminder HTTP-oproepen Welke meta tags zijn relevant voor SEO?

Elk bestand dat nodig is om een webpagina te renderen en te laten functioneren, zoals HTML, CSS, JavaScript, afbeeldingen en lettertypen, vereist een apart HTTP-verzoek. Hoe meer verzoeken er worden gedaan, hoe langzamer het duurt voordat die pagina wordt geladen. 

Kort daarom het aantal HTTP-oproepen in. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk. 

Houd bijvoorbeeld rekening met het uploaden van een thema met te veel CSS-bestanden.

Er zijn een aantal meta tags die relevant zijn voor SEO. De eerste meta tag die relevant is voor SEO, is de titel tag. De title tag is het eerste element dat zoekers zien van je website op de zoekresultatenpagina. Het doel van de title tag is het informeren van de zoeker over de content van de webpagina. Daarnaast wordt de title tag vaak als ankertekst gebruikt. Dit houdt onder andere in dat de title tag duidelijk en beknopt moet zijn. Het is van belang dat de title tag onder de 56 karakters lang is. Zodra het aantal karakters deze grens overschrijdt, wordt de titel door Google afgebroken. Dit leidt tot onduidelijkheid van de precieze inhoud van de content. 

Verminder of elimineer plugins die hun eigen JavaScript- en/of CSS-bestanden ladenMeta description

Wanneer je een URL bezoekt zonder de trailing slash, zal de webserver op zoek gaan naar een bestand met die naam. Wanneer hij geen bestand met die naam vindt, zal hij het dan behandelen als een directory en zoeken naar het standaard bestand in die directory.

Met andere woorden, door de trailing slash weg te laten, dwing je de server om een onnodige re-direct uit te voeren. Hoewel het misschien onmiddellijk lijkt, duurt het iets langer, en zoals we al hebben vastgesteld, telt elk klein beetje.

Geef daarom je URL’s op deze manier weer: https://example .com/ (met slash dus).

Compressie inschakelen

Het inschakelen van GZIP-compressie kan de tijd die nodig is om jouw HTML-, CSS-, Javascript- en CSS-bestanden te downloaden aanzienlijk verkorten. Ze worden gedownload als veel kleinere gecomprimeerde bestanden, die vervolgens worden gedecomprimeerd zodra ze in de browser zijn aangekomen.De canonical tag is de derde meta tag die van belang is voor SEO. Wanneer de website pagina’s bevat die bijna identiek zijn, is het van belang om via de canonical tag aan te geven welke prioriteit heeft. Op het moment dat je duplicate content publiceert, riskeer je een boete van Google. Om dit te voorkomen is het van belang om met een canonical tag aan te geven waar eventuele duplicate content staat.

Browser Caching inschakelen

De browser caching zorgt ervoor dat een computer of mobiel gegevens van een site opslaat en sneller laad wanneer een site meerdere keren door een bezoeker bezocht wordt. Dit zorgt ervoor dat de laadtijd van een website sneller wordt. Of wanneer ze een andere pagina bezoeken, hun browser de pagina in kan laden zonder dat ze nog een HTTP-verzoek naar de server hoeven te sturen voor een van de cache-elementen.

Dit is een veelgebruikte manier van veel websites om de snelheid van hun websites te versnellen.

Viewport is de vierde meta tag die van groot belang is voor SEO. Deze tag stelt het zichtbare gebied van een webpagina in. Google gebruikt viewport tijdens het renderproces om de pagina in verschillende schermformaten te weergeven. Dit houdt in dat de website compatibel is met een smartphone, tablet of desktop. Deze tag zorgt ervoor dat de website mobielvriendelijk is. Oftewel, het bevordert de gebruiksvriendelijkheid van een website. Google ziet dit als een pluspunt tijdens de ranking van resultaten. Wanneer de viewport meta tag geoptimaliseerd is, groeit het organisch verkeer van de website. Kortom, het is van belang om deze tags te optimaliseren.

Boven de vouw de prioriteit geven

Jouw website kan er voor de bezoeker sneller uitzien als deze gecodeerd is om een hogere prioriteit te geven aan de inhoud boven de vouw. Met andere woorden, de inhoud die zichtbaar is voordat een bezoeker gaat scrollen. 

Dit betekent dat alle elementen die boven de vouw verschijnen ook zo dicht mogelijk bij het begin van de HTML-code moeten staan, zodat de browser ze eerst kan downloaden en weergeven.

Het is ook van cruciaal belang om CSS en JavaScript op te nemen die nodig zijn om dat gebied online weer te geven in plaats van in een extern CSS-bestand.

Mediabestanden optimaliseren

Mobiele apparaten maken tegenwoordig hoogwaardige foto’s. Veel mensen maken gewoon een foto en uploaden deze zonder te beseffen dat de foto vaak minstens vier keer zo groot is als nodig.

Dit vertraagt jouw website aanzienlijk. Vooral voor mobiele gebruikers. Het optimaliseren van deze mediabestanden op jouw website verbetert de snelheid van jouw pagina’s enorm.

Optimaliseren van Afbeeldingen

Kies voor het ideale formaat. JPG is perfect voor fotografische beelden, terwijl GIF of PNG het beste zijn voor beelden met grote vlakken in effen kleur.

8-bits PNG-bestanden zijn voor afbeeldingen zonder alfakanaal (transparante achtergrond) en 24-bits PNG-bestanden zijn voor afbeeldingen met een alfakanaal. Zorg ervoor dat de afbeeldingen de juiste grootte hebben. Wanneer een afbeelding op jouw website op 800 pixels breed wordt weergegeven, heeft het gebruik van een 1600 pixels brede afbeelding geen enkel voordeel. 

Comprimeer daarnaast het beeldbestand.

Video optimaliseren

Kies het ideale formaat. MP4 is in de meeste gevallen het beste omdat het de kleinste bestandsgrootte produceert. Serveer de optimale grootte (afmetingen) op basis van de schermgrootte van de bezoekers. Elimineer het audiospoor als de video op de achtergrond wordt gebruikt als ontwerpelement.

Verklein daarnaast de lengte van de video. 

Caching & CDN’s gebruiken

Caching stelt jouw webserver in staat om een statische kopie van jouw webpagina’s op te slaan, zodat deze sneller worden afgeleverd bij de browser van een bezoeker.

Een CDN het mogelijk maakt deze kopieën te distribueren naar servers over de hele wereld, zodat de browser van een bezoeker ze kan downloaden van de server die het dichtst bij de locatie is. Dit verbetert de snelheid van de pagina’s drastisch.

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw website snelheid te verbeteren. Juist omdat het een belangrijke rankingfactor van Google is, is het ook belangrijk om hier een gedegen oplossing / optimalisatie voor te vinden. 

Voor bezoekers aan een website is het vervelend als de website er lang over doet om te laden. Bij een lage website snelheid, dus als het laden van een webpagina langer dan een paar seconden duurt, klikken veel bezoekers al weg. De website snelheid is geen absoluut begrip. Maar jouw website moet wel sneller laden dan die van je concurrenten. Want anders raak je gegarandeerd klanten kwijt.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus