Website snelheid: de onderverdeling tussen marketing en development

Welkom in de wereld van website optimalisatie, waar snelheid essentieel is. Een website is meer dan een digitaal visitekaartje; het is een krachtig instrument dat, mits goed afgesteld, een sterke gebruikerservaring en indrukwekkende conversieratio’s kan opleveren. Laten we samen dieper ingaan op de rol die marketing en development spelen in het creëren van een website die zowel snel als effectief is.

Dit is een artikel om verder te borduren op wat ik heb gezegd in mijn website snelheid artikel. Ik merk dat veel van mijn klanten met het vraagstuk zitten, wat moet development doen en wat kan marketing doen? Om deze reden heb ik dit artikel geschreven.

Het belang van website snelheid

We hebben het allemaal meegemaakt: de frustratie van een trage website. En we weten dat in onze ‘ik wil het nu’ maatschappij, elke seconde telt. Laten we eerst eens kijken naar de concrete impact van snelheid op verschillende facetten van onze online aanwezigheid.

Website snelheid- de onderverdeling tussen marketing en development

Gebruikerservaring, SEO en conversie

Jij weet als geen ander dat een positieve gebruikerservaring cruciaal is. Een snelle website minimaliseert de wachttijd voor de gebruiker, waardoor hun interactie met jouw merk soepel en positief verloopt. Het gaat hier niet alleen om laadtijden maar ook om hoe snel gebruikers kunnen navigeren, informatie kunnen vinden en acties kunnen uitvoeren op jouw website (1).

SEO: je hebt vast al ervaren dat snelheid een belangrijke rol speelt in hoe zoekmachines zoals Google jouw website beoordelen en rangschikken. Een snelle website wordt beloond met betere zichtbaarheid in zoekresultaten, waardoor je meer organisch verkeer naar je site trekt. En dat niet alleen: Google houdt ook rekening met de gebruikerservaring, waardoor een snelle, gebruiksvriendelijke site dubbel beloond wordt.

En dan de bottom line: conversies. Een snelle website betekent dat je klanten niet verliest aan frustratie over laadtijden of haperende interacties. Elke seconde vertraging kan leiden tot een daling van conversieratio’s en een verlies aan inkomsten. Bovendien is een positieve, snelle ervaring de eerste stap naar het opbouwen van een loyale klantrelatie.

De rol van marketing bij website snelheid

Duik met me mee in de essentie van marketing bij het optimaliseren van website snelheid. Ik weet dat mijn rol verder gaat dan het creëren van pakkende content en het analyseren van klantgedrag. Het gaat ook om het waarborgen van een vlotte, naadloze gebruikerservaring vanaf het eerste contactmoment op de website.

Analyse van gebruikersgedrag

We beginnen bij het begin: het begrijpen van onze gebruikers. Met analytics duiken we in de wereld van laadtijden, bouncepercentages en gebruikersinteracties om te begrijpen hoe snelheid hun ervaring en onze resultaten beïnvloedt.

In deze fase kun je zien, ook via Google Analytics, waar het probleem echt ligt. Aan de hand van de prestatiegegevens van zowel Google Analytics als de Google Search Console kun je de website snelheid cijfers ontdekken per pagina. Per pagina kun je dit vergelijken met de bouncepercentage en andere indicatoren van het welzijn van deze pagina’s.

Identificeren van verbeterpunten

Door de data te analyseren, kunnen we knelpunten en kansen voor verbetering identificeren. Zijn er pagina’s die consequent onderpresteren? Zijn er elementen in de customer journey die gebruikers frustreren of verwarren? Dit zijn de gebieden waar we onze aandacht op richten om de algehele ervaring te verbeteren.

Wanneer we deze cijfers vergelijken met de snelheid van de pagina’s (perceived page speed gaat het nu om, niet per se de score in Lighthouse), kunnen we ontdekken of de website snelheid een onderliggend probleem vormt voor de pagina’s.

Mijn checklist voor marketing

Ik deel graag mijn checklist voor de marketingafdeling om niet alleen nu de afbeeldingen te optimaliseren, maar deze ook in de toekomst te blijven optimaliseren.

Afbeeldingen

De afbeeldingen zijn een groot deel van deze checklist, gezien dit vaak bij marketing ligt en een groot component vormt van heel het website snelheid verhaal (2).

 1. Wordt de afbeelding geserveerd in de juiste indeling?
  • JPEG voor foto’s.
  • PNG voor transparante afbeeldingen.
  • SVG voor vector.
 2. Is de afbeelding kleiner dan 150 KB (tenzij het een banner is)?
 3. Is de afbeelding zo groot als hij eigenlijk op de website zou moeten zijn (de juiste width & height)?
 4. Bevat de afbeelding een lazyload-attribuut wanneer deze
  niet “boven de vouw” wordt weergegeven? (3)
 5. Is de afbeelding gecomprimeerd? En bevat deze nu deze juiste kwaliteit / lichtgewicht ratio?
 6. Gebruik meerdere varianten van de afbeeldingen voor mobiel, desktop en tablet.
Afbeeldingen

Video

Een ander groot component binnen een geoptimaliseerde website snelheid is video. Dit ligt ook meestal op het bordje van marketing.

 1. Gebruik ingesloten YouTube-video’s om directe hosting op de website te vermijden.
 2. Implementeer lazy loading voor video’s zodat ze alleen laden wanneer ze in het zichtveld van de gebruiker komen.
  • Zorg ervoor dat video’s responsive zijn en zich aanpassen aan verschillende schermgroottes en apparaten.
 3. Optimaliseer alle afbeeldingen en thumbnails om de bestandsgrootte te minimaliseren.
 4. Stel browser caching in en overweeg een Content Delivery Network (CDN) voor snellere videolevering.
 5. Laad JavaScript en CSS-bestanden asynchroon om render-blocking te vermijden (in overleg met development).
 6. Monitor pagina-laadtijden en analyseer de impact van video’s met analytics tools.

Mijn checklist voor development

En nu dan development. Dit zijn de technische zaken voor de website snelheid. Wat er vaak gebeurt is dat development eerst een goede basis legt voor de website snelheid en dat marketing er hierna mee aan de slag gaat. Bij de allocatie van deze resources kun je hiermee rekening houden.

De server

Ik maak hierin onderscheid tussen wat er op de server kan worden geregeld en wat er binnen de website zelf kan worden geregeld.

 1. Server response time (TTFB): optimaliseer de tijd die de server nodig heeft om te reageren op een verzoek van de browser.
 2. Hosting type: kies een hostingtype (shared, VPS, dedicated, of cloud) dat past bij het verkeersvolume van je website.
 3. Geografische locatie van de server: kies een serverlocatie die dicht bij je doelgroep ligt om de latentie te verminderen.
  • Gebruik van een Content Delivery Network (CDN): implementeer een CDN om statische bestanden snel te leveren vanaf een server dicht bij de gebruiker.
 4. Caching: configureer server-side caching om de laadtijden te verminderen voor terugkerende bezoekers.
 5. Database optimalisatie: zorg voor een efficiënte database door regelmatige opschoning en optimalisatie van de queries.
  • Load Balancing: implementeer load balancing om verkeer efficiënt te verdelen over meerdere servers en zo downtime en vertragingen te voorkomen.
 6. Compressie: zet compressie aan (bijv. Gzip) om de grootte van overgedragen data te verminderen.
 7. HTTP/2: overweeg het gebruik van HTTP/2 voor een efficiëntere afhandeling van meerdere gelijktijdige verzoeken.
 8. SSL/TLS optimalisatie: optimaliseer SSL/TLS voor beveiligde, maar toch snelle verbindingen.
 9. Resource minimizing: minimaliseer en combineer CSS en JavaScript bestanden server-side om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen.
 10. Afbeelding optimalisatie: implementeer automatische afbeeldingsoptimalisatie om de bestandsgrootte zonder kwaliteitsverlies te verminderen (dit kan ook schelen in het werk voor marketing).
 11. Monitoring en alerts: Stel monitoring in voor server prestaties en configureer alerts voor eventuele problemen of downtime.
 12. Beveiliging: zorg voor een robuuste beveiliging om de impact van cyberaanvallen op de snelheid en beschikbaarheid te minimaliseren.
 13. Back-ups: regelmatige back-ups en een efficiënt herstelplan om snel te kunnen handelen in geval van dataverlies zonder de site-prestaties te beïnvloeden.

En de zaken binnen de website?

 1. Comprimering van bestanden: verminder de grootte van CSS, JavaScript en HTML bestanden door overbodige spaties, regelafbrekingen en inspringingen te verwijderen.
 2. Afbeeldingsoptimalisatie: zorg ervoor dat afbeeldingen zijn gecomprimeerd en in het juiste formaat om snelle laadtijden te garanderen zonder kwaliteitsverlies.
 3. Asynchroon inladen van bestanden: implementeer asynchrone of uitgestelde laadtechnieken voor CSS en JavaScript om render-blocking te voorkomen.
 4. Browser caching: stel browser caching in voor statische bestanden om laadtijden voor terugkerende bezoekers te verminderen.
 5. Lazy loading: implementeer lazy loading voor afbeeldingen en video’s om de initiële laadtijd van de pagina te verminderen. Dit kun je het beste eenmalige sitewide oppakken.
 6. Gebruik van CSS Sprites: combineer meerdere kleine afbeeldingen of iconen in één sprite om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen. Check wel even of dit met HTTP/2 daadwerkelijk een positieve invloed heeft.
 7. Responsive design: zorg ervoor dat de website zich aanpast aan verschillende schermgroottes en -oriëntaties voor een optimale gebruikerservaring op alle apparaten.
 8. Content optimalisatie: zorg dat content, vooral boven de vouw, geoptimaliseerd is voor snel laden en directe gebruikersinteractie.
 9. Verminder HTTP-verzoeken: beperk het aantal HTTP-verzoeken door het combineren van bestanden en het verminderen van externe scripts en fonts.
 10. Vermijd redirects: minimaliseer het gebruik van redirects om de laadtijd van de pagina te verminderen (4).
 11. Gebruik van Content Delivery Network (CDN): Maak gebruik van een CDN om statische bestanden sneller te leveren aan gebruikers wereldwijd. Bij een internationale website zou ik dit meestal aanbevelen (5).
 12. Implementeer security headers: Voeg HTTP security headers toe om de website te beschermen tegen diverse aanvallen en kwetsbaarheden.
Verminder HTTP-verzoeken

Conclusie

Gebruik deze checklists om niet eenmalig een goede basis neer te zetten voor de snelheid van de website, maar deze ook toekomstbestendig te maken. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 30 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.