Ongebruikte CSS verwijderen

Een website moet snel zijn, zodat je geen bezoekers misloopt en lager in de ranking van de zoekmachine komt te staan. Ongebruikte CSS verwijderen is een van de mogelijke adviezen die je hiervoor krijgt. Wat is Ongebruikte CSS verwijderen? We leggen het aan je uit en geven de de oplossing om dit probleem te verhelpen. 

Wat is Ongebruikte CSS verwijderen?

Ongebruikte CSS verwijderen is een aanbeveling die je mogelijk krijgt bij het uitvoeren van een check van je website. Het is tip die aangeeft dat het slim is ongebruikte CSS te verwijderen om zo een website sneller te maken. 

Het probleem met ongebruikte CSS

CSS geeft de styling aan een webpagina. Wanneer een browser een website scant, gaat deze iedere regel van CSS langs. De browser kijkt of het de code op de webpagina moet toepassen. Is er sprake van regels code die niet in gebruik zijn, dan checkt de browser deze voor niks en dit kost veel extra tijd.

Hoewel een browser zeer snel is en je er niet altijd iets van merkt, heeft ongebruikte CSS zeker invloed op de laadsnelheid van de pagina. Dit heeft op den duur weer gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid en uiteindelijk ook op de resultaten van een pagina in de zoekmachine.

Ongebruikte CSS Verwijderen _ Begrippenlijst

De impact van Ongebruikte CSS verwijderen op de SEO

Ongebruikte CSS verwijderen heeft mogelijk goede impact op de SEO van een webpagina. Je haalt ongebruikte code weg, waardoor de browser je website nog sneller laadt. Dit is mogelijk een kwestie van milliseconden, maar dit maakt voor zowel bezoekers als de zoekmachine wel degelijk verschil. Hoewel Ongebruikte CSS verwijderen niet de enige manier is om de website te versnellen, is het zeker een stap in de goede richting. 

Mijn advies

Het verwijderen van ongebruikte CSS is een goede manier om de website wat sneller te maken. Maar hoe doe je dit? We raden aan om gebruik te maken van het programma Google PageSpeeds Insights. Dit programma scant je website op tal van zaken en geeft dan ook de analyse. Ongebruikte CSS verwijderen is mogelijk een van de aanbevelingen die je krijgt. Het voordeel van PageSpeed Insights is dat er ook meteen bij staat wat je moet doen om dit op te lossen. 

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips


Veelgestelde vragen

Wat betekent Wat betekent “ongebruikte css verwijderen”?

Als je een check van je website uitvoert dan kun je met ongebruikte css verwijderen een aanbeveling krijgen. Je kunt met deze tip ongebruikte css verwijderen. Het zorgt ervoor dat je website sneller werkt. Ongebruikte css heeft invloed op de laadsnelheid van de pagina. Het heeft gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid.

Wat is de impact van Ongebruikte Css Verwijderen op SEO?

De impact op de SEO van een webpagina met ongebruikte css verwijderen is goed. Je browser zal sneller laden wanneer je ongebruikte code weghaalt. Het maakt een verschil voor bezoekers en ook de zoekmachine. Het versnellen van websites kan op verschillende manieren en ongebruikte css verwijderen is een goede start.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.