First Contentful Paint (FCP)

De snelheid van een website is een van de belangrijkste factoren voor zoekmachine optimalisatie. Een goede first contentful paint is hierin een van de meettools. Wat is first contentful paint en hoe belangrijk is dit met betrekking tot de SEO? Op deze pagina leggen we dit graag aan je uit. 

Wat is first contentful paint?

First contentful paint is een term waarmee je aanduidt hoe lang het duurt voordat een inhoudsvol element op de pagina volledig is geladen. First contentful paint heeft als afkorting FCP en is een interessante factor in het meten van de website snelheid

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van FCP

Opent een gebruiker een webpagina op een website, dan laadt de website alle onderdelen stuk voor stuk. Hoeveel milliseconden duurt het om het eerste element op de website te tonen? Dit geeft de first contentful paint aan. Een voorbeeld van een element is een stuk tekst of een afbeelding. Deze FCP meting geeft aan hoeveel tijd het kost om een bezoeker informatie te tonen. 

De FCP zegt niet alleen iets over de snelheid van een pagina, maar is ook een indicatie om de gebruiksvriendelijkheid van een website te meten. Hoe sneller een eerste element laadt, hoe groter de kans is dat een gebruiker op de website blijft. Snelheid is een zeer belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie.

First contentful paint _ Begrippenlijst

De impact van first contentful paint op de SEO

De first contentful paint heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina, maar het is vooral een indicatie dat onderdeel is van een groter geheel. Met alleen het weten van de FCP ben je dus niet in staat om de website te optimaliseren voor de zoekmachine. Het 

Ons advies

Het is altijd belangrijk om te blijven controleren hoe snel je website is. Een trage website levert veel minder conversie op! En om dit te voorkomen is het aan te raden de snelheid van je website te controleren en te optimaliseren. 

We raden aan om zowel de first contentful paint als de time to first byte te meten: hieruit trek je mogelijk interessante conclusies. De snelheid van een website gaat ook over andere zaken, zoals de kwaliteit van afbeeldingen en andere content op een pagina.

Veelgestelde vragen

Wat betekent "First Contentful Paint FCP op SEO"?

First Contentful Paint, afgekort als FCP, is de term waarmee wordt aangeduid hoe snel een bepaald element op een webpagina in zijn geheel is geladen. Het is een van de elementen waarnaar wordt gekeken bij het meten van de performancemeting van een website.

Wat is de impact van First Contentful Paint FCP op SEO?

De FCP heeft slechts deels invloed op de SEO van een site. Het is een indicatie van een onderdeel van het grotere geheel. Met alleen het inzicht in de FCP ben je er dus niet.

Voor wie hebben wij dit artikel over first contentful paint (fcp) geschreven?

Het artikel over first contentful paint (fcp) hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over first contentful paint (fcp) in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals first contentful paint (fcp)?

Wij schrijven over begrippen als first contentful paint (fcp) om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

first contentful paint (fcp) is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over first contentful paint (fcp) in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals first contentful paint (fcp), maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip first contentful paint (fcp) in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van first contentful paint (fcp). Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van first contentful paint (fcp) op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende first contentful paint (fcp).

Het voorbeeld dat wij geven van first contentful paint (fcp) , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over first contentful paint (fcp) van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z