First Contentful Paint (FCP)

De snelheid van een website is een van de belangrijkste factoren voor zoekmachine optimalisatie. Een goede first contentful paint is hierin een van de meettools. Wat is first contentful paint en hoe belangrijk is dit met betrekking tot de SEO? Op deze pagina leggen we dit graag aan je uit. 

Wat is first contentful paint?

First contentful paint is een term waarmee je aanduidt hoe lang het duurt voordat een inhoudsvol element op de pagina volledig is geladen. First contentful paint heeft als afkorting FCP en is een interessante factor in het meten van de website snelheid. 

De werking van FCP

Opent een gebruiker een webpagina op een website, dan laadt de website alle onderdelen stuk voor stuk. Hoeveel milliseconden duurt het om het eerste element op de website te tonen? Dit geeft de first contentful paint aan. Een voorbeeld van een element is een stuk tekst of een afbeelding. Deze FCP meting geeft aan hoeveel tijd het kost om een bezoeker informatie te tonen. 

De FCP zegt niet alleen iets over de snelheid van een pagina, maar is ook een indicatie om de gebruiksvriendelijkheid van een website te meten. Hoe sneller een eerste element laadt, hoe groter de kans is dat een gebruiker op de website blijft. Snelheid is een zeer belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie.

First contentful paint _ Begrippenlijst

De impact van first contentful paint op de SEO

De first contentful paint heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina, maar het is vooral een indicatie dat onderdeel is van een groter geheel. Met alleen het weten van de FCP ben je dus niet in staat om de website te optimaliseren voor de zoekmachine. Het 

Mijn advies

Het is altijd belangrijk om te blijven controleren hoe snel je website is. Een trage website levert veel minder conversie op! En om dit te voorkomen is het aan te raden de snelheid van je website te controleren en te optimaliseren. 

We raden aan om zowel de first contentful paint als de time to first byte te meten: hieruit trek je mogelijk interessante conclusies. De snelheid van een website gaat ook over andere zaken, zoals de kwaliteit van afbeeldingen en andere content op een pagina.

Veelgestelde vragen

Wat betekent "First Contentful Paint FCP op SEO"?

First Contentful Paint, afgekort als FCP, is de term waarmee wordt aangeduid hoe snel een bepaald element op een webpagina in zijn geheel is geladen. Het is een van de elementen waarnaar wordt gekeken bij het meten van de performancemeting van een website.

Wat is de impact van First Contentful Paint FCP op SEO?

De FCP heeft slechts deels invloed op de SEO van een site. Het is een indicatie van een onderdeel van het grotere geheel. Met alleen het inzicht in de FCP ben je er dus niet.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z